Dodaj do ulubionych

kolejny storczyk

27.03.11, 21:04
CZeść,
Od 14-go lutego jestem szczęśliwa posiadaczką Falka miniaturki. Był on w przeźroczystej doniczce, która była włożona z kolei do szklanego naczynia. Wszystko było zasypane żelowymi kulkami, które magazynują wodę (jak to się nazywa fachowo?), a potem ja oddają. Kulek było dużo, zasypana była nimi cała doniczka.

Jest to mój pierwszy storczyk (do tej pory gustowałam w innych kwiatkach) ale ostatnio trochę poczytałam o storczykach i mnie wciągnęło:).

Ponieważ kulki przykrywały całkowicie korzenie powietrzne przestraszyłam się zgnilizny i wybebeszyłam wszystko z doniczki. W srodku był tylko mokry mech. Korzenie dolne są zdrowe i ładne, ucięłam tylko jednego miękkiego powietrznego. Listki i pęd z kolejnymi pąkami – OK.

Ponieważ we mchu znalazłam robala- jakby stonogę, mech poszedł do piekarnika na wygrzanie, a storczyk czeka.

Jutro złoże doniczkę do kupy, na dól podsypię keramzyt, ale co z tymi kulkami? Zasypać nimi doniczkę (dałabym ich trochę mniej oczywiście, tak aby nie zakrywać korzeni i wierzchu doniczki).

A do innych kwiatków, używacie tych kulek, jeśli tak to gdzie je wrzucacie, na spód doniczki , czy dajecie je na wierzch.
Pzdr,
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: kolejny storczyk 28.03.11, 07:53
      Widziałam "owe kulki" w sprzedaży - na targu. Nie mam do nich zaufania. Storczyki dobrze
      mi rosną w podłożu z kory.
      (ostatnio, będąc na spacerze nazbierałam grubej kory, wygotowałam - będzie do uzupełniania)
    • wanda43 Re: kolejny storczyk 28.03.11, 08:39
      I kulki i mech /spagnum/ daruj sobie. Bezpieczniej dla Phalaenopsis bedzie w samym podlozu. Jesli znalazlas robala, to bardzo mozliwe, ze gdzies mogą byc jego larwy. Radzila bym albo wyprazyc podloze, albo wymienic na nowe. Byc moze jest nie groźny, ale ....
      • maja11-25 Re: kolejny storczyk 01.04.11, 10:28
        Nie uzywam zadnych kulek tylko podloze do storczykow i rosna dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka