Dodaj do ulubionych

czy jest zależność... storczyk

13.05.12, 15:26
Zastanawiam się, czy w przypadku storczyków jest zależność pomiędzy stanem liści a ilością kwiatów i gałęzi. Otóż moje dwa najbujniej kwitnące Phelonopsis (po kilkanaście kwiatów na każdym i po kilka długaśnych gałęzi) mają jakby pergaminowe liście. Tzn. cienkie, giętkie, pomarszczone. Natomiast storczyki, które nie mają kwiatków - a wręcz nie mają gałęzi - mają piękne, mięsiste liście. U mojej teściowej występuje podobna reakcja.
Zbieg okoliczności czy co? Dodam, że podlewam je wszystkie tak samo, tyle, że te bujnie kwitnące stoją na południowym parapecie, ale jak świeci mocne słońce to je chowam za roletą.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: czy jest zależność... storczyk 13.05.12, 17:59
      Owszem, ma zwiazek stan liści z kwitnieniem. Wiadomo, im okazalsze i zdrowsze liscie, tym obfitsze kwitnienia. Pomarszczone liscie sa oznaką zbyt malej wilgotnosci powietrza wokol rosliny. Sprobuj co kilka dni przetrzec je wacikiem zwilzonym w wodzie z dodatkiem paru kropel cytryna albo w piwie, nabiora wigoru.
    • natalijek85 Re: czy jest zależność... storczyk 24.05.12, 19:37
      Mój najbujniej kwitnący ma kilkanaście kwiatów, ale liście są mięsiste i ciemnozielone. Namaczam go dość często w wodzie i stoi w mniej nasłonecznionym miejscu (parapet południowego okna zdecydowanie nie służył mu). Moim zdaniem również im zdrowsze liście, tym piękniej kwitnie storczyk.
      • wanda43 Re: czy jest zależność... storczyk 24.05.12, 20:40
        Z tym czestym namaczaniem to bym uwazala. Nie czesciej, jak raz na 10-14 dni. bo wreszcie pogniją mu korzenie i padnie.
        Dzis sąsiadka przyniosla mi bidulka do ratowania, myslala, ze korzenie zielone, to jeszcze zyje. Niestety, zielono to on mial w doniczce od wewnątrz od glonow, a korzenie wszystkie zgnile. Nie bylo juz co ratowac, tym bardziej, ze juz stracil wszystkie liscie.
        • natalijek85 Re: czy jest zależność... storczyk 25.05.12, 22:22
          Często, czyli raz na 8-10 dni. Jak namaczałam go co 14 dni, nie kwitł tak ładnie i korzenie miałam wrażenie, że nie wyglądały na zdrowe. Ale racja, z podlewaniem też trzeba uważać. Pozdrawiam :)
    • mamalgosia Re: czy jest zależność... storczyk 01.06.12, 18:51
      Nie znam się, ale mój storczyk własnie kwitnie - przepięknie, ma mnóstwo pięknych kwiatów. A liście ohydne, żółte, jakby zgniłe, wstyd pokazać
      • wanda43 Re: czy jest zależność... storczyk 02.06.12, 08:17
        Pokaż, jakaś przyczyna musi być.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka