01.02.13, 15:01
mam takie pytanie do znawcow- co zrobic z w miare duzym keiki ( 5 listkow po ok 3 cm), ktore nie ma ani jednego korzonka?
Trzymac na pedzie, az pusci korzonki? Uciac i wsadzic w podloze?
Z gory dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: keiki 01.02.13, 17:26
      Trzymać na pędzie do czasu, aż wypuści przynajmniej ze 3 korzonki. Odciąć z kawalkiem lodygi i usamodzielnic mozna dopiero, gdy korzonki bedą mialy ponad 5 cm dlugosci. Jesli zrobisz to wczesniej, to je szlag trafi.
      • anula36 Re: keiki 01.02.13, 17:30
        Dzieki!
        • smutas13 Re: keiki 03.02.13, 20:30
          Kiedy jeden z moich storczyków wypuścił keiki, też długo nie wyrastały mu korzenie. Zdesperowana, wstawiłam storczyk do osłonki, wlałam na dno odstaną, przegotowaną wodę,
          tyle, aby podłoże z korzeniami było zamoczone ok. 2-3 cm. Bardzo szybko pojawiły się korzenie. Rosły w oczach i szybko mogłam oddzielić keiki od rośliny matecznej.
          Ja tak zrobiłam - Ty masz wybór :-)
          • wanda43 Re: keiki 04.02.13, 09:08
            Lepszym sposobem na wytworzenie mikroklimatu wokol rosliny jest ustawienie doniczki w odpowiedniej miszeczce z wodą na odwroconym spodku. Korzenie w wodze nie będą gnily, a jednoczsnie parowanie wody zwiekszy wikgotnosc.
      • kanapony Re: keiki 06.02.13, 21:55
        potwierdzam
        trafi szlag
        :)
        • anula36 Re: keiki 06.02.13, 22:01
          to moje pierwsze keiki i bardzo nie chce zeby je szlag trafil, wole zeby trafily z korzeniami do doniczki:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka