Dodaj do ulubionych

Peperomia - help!

25.11.04, 12:35
Właśnie wróciłam ze sklepu z uroczym krzaczkiem, i mam problem - w doniczce
jest po prostu przeraźliwie mokro, ktoś wlał w nią chyba wiadro wody. Boję
się, że roślinka mi się udusi. Na razie stoi nad kaloryferem, co na pewno jej
dobrze nie robi. rzesadzać od razu? Podłoże jest taki wilgotne, że po
naciśnięciu palcem wypływa woda.

16%VOL
22%VAT

takie tam sobie forum homeopatia
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Peperomia - help! 25.11.04, 13:20
      ups, właśnie przeczytałam, że one nie przepadają za nadmiarem wilgoci...hm,
      szkoda, że nie pomacałaś ziemi w sklepie. No, ale teraz już po ptakach. Nie
      wiem, czy można ją tak od razu przesadzić, ale na pewno nie powinna mieć aż
      tyle wody. Wyczytałam również, że niewskazane jest stanie blisko kaloryfera, bo
      one lubią wysoką wilgotność powietrza.
      • very_martini Re: Peperomia - help! 25.11.04, 13:31
        Ano właśnie, ja mam w domu kilka odmian, bo bardzo lubię te kwiatki, i podlewam
        je raz na miesiąc, bo one lubią mieć naprawdę sucho, podobno ich korzonki są
        jedną z najlepszycg w naturze pomp - potrafią sobie wyssać z podłoża nawet
        bardzo niewielką ilość wody. Do głowy mi nie przyszło, żeby ziemię obmacywać w
        kwiaciarni - bo porządna, obługa zawsze kompetentna, więc myślałam, że na
        podlewaniu peperuksów;) też się znają - a tu kiła. Na razie stoi blisko
        kaloryfera, żeby choć trochę podeschła, mam nadzieję, że te kilka godzin jej nie
        zabije.

16%VOL
        22%VAT

• mnkra Re: Peperomia - help! 08.12.04, 12:15
      Z peperomia to i ja mam problem.Dostalam ja w maju,rosla sobie pieknie do
      teraz.I wlasnie dziwnie zaczely z nij spadac liscie.Nie wiem jaki to rodzaj
      peperomii,opisze moze, ma podluzne liscie w odcieniu jasnej zieleni ,brzegi
      tych lisci sa czerwonawe.Nie byla nigdy zalana woda.Jkai popelniam blad?
      Przyznam ze po tych lisciach zostaja takiekikuty i nie sa zbyt piekne.Czy jest
      szansa zeby jej pomoc?
      • very_martini Re: Peperomia - help! 08.12.04, 13:07
        No to ja melduję, że moja roślinak przeżyła, wczoraj zakupiłam sobie 2 kolejne,
        oczywiście tez przelane, ale są piękne i mam nadzieję, że przeżyją.
        Mnkra, nie piszesz, jak ją podlewasz, ale z moich doświadczeń wynika, że
        pepperomia musi mieć ziemię suchą jak pieprz, wystarczy jej pół szklanki wody
        raz na 2 tygodnie. Ja mam kilka odmian i z żadną najmniejszego problemu -
        stawiam je byle gdzie i w ogóle się nimi nie przejmuję, co najwyżej podziwiam, a
        one rosną jak głupie. Może ma za jasno, albo temperatura nie taka? One lubią
        rozproszone światło, a temparaturą wybitnie pokojową - czyli nie za blisko
        gorącego kaloryfera i nie za blisko zimnego okna.

16%VOL
        22%VAT

• mnkra Re: Peperomia - help! 08.12.04, 15:46
          Podlewam prawidlowo,jak piszecie.nigdy nie zostala przelana.Stoi na wielkim
          kwietniku takim od sufitu do podlogi,swiatlo jest rozproszone. A w pokoju
          temperatura jest w okolicach 19 stopni,To duzy pokoj,a kwietnik jest z dala od
          okien.Dziwnie te liscie opadly z czubkow, a boczne wszystkie sa.Moze jakos
          odzyje,poczekam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka