mam6lat 02.06.05, 11:37 proszę o info o roślinach (doniczkowych, ogrodowych, ciętych), które powodują zatrucia pokarmowe, uczulenia skórne itp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rawe Re: rośliny trujące 21.06.05, 22:09 podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Ftrujace.html Odpowiedz Link
ida.ustupska Re: rośliny trujące 22.06.05, 11:54 fikusy nie są trujące, jedynie trzeba uważać na mleczko, bo nie którzy mogą mieć uczulenie. Ja jeszcze żyję ;) pozdrawiam Odpowiedz Link
kaasia8 Re: rośliny trujące 22.06.05, 15:33 Proszę sprawdzić np. w gazeta.pl w edziecko. Jest tam artykuł o roślinach trujących. Wymienionych jest wiele roślin, FIKUSY TEŻ. Odpowiedz Link
angoba Re: rośliny trujące 01.07.05, 13:25 jest sporo roślin zawierających różne substancje, które mogą spowodować zatrucie w razie spożycia na przykład liści lub owoców, natomiast nie ma roślin trujących samą swoją obecnością w domu Odpowiedz Link
kaasia8 Re: rośliny trujące 22.06.05, 16:08 To jest fragment tego artykułu, o którym wcześniej pisałam: "A oto inne rośliny, które zawierają niebezpieczne substancje: anturium, aukuba, bilbergia, bluszcz, cyneraria, hortensja, jakobinia, klerodendron, kliwia, monstera, pisonia, syningia, hoja, pokrzywowiec, kroton, trzewicznia, oleander, i inne rośliny z rodziny toinowatych (m.in. Allamanda, Carrissia, Catharanthus, Dipladenia), figowce (figa i fikus), oraz bulwy cyklamenu perskiego. Najczęściej objawami zatrucia są bóle głowy, nudności, biegunka. W takich przypadkach trzeba skontaktować się z lekarzem." Odpowiedz Link
chiara76 kwiaty dla alergików 01.07.05, 13:05 recepta.interia.pl/alergia/zapobieganie/news?inf=609577 Odpowiedz Link