Dodaj do ulubionych

pytanie o fikusa

16.01.06, 07:50
Witam wszystkich! Jestem amatorką jeżeli chodzi o kwiaty, ale uwielbiam
fikusy. Mam pytanie dotyczące odmiany z dużymi, grubymi liśćmi wyrastającymi
z jednej łodygi (pnia). Chyba nazywa się po prostu Ficus ficus. Jak sprawić,
żeby z jednej łodygi wyrosła druga. W pracy mamy drzewo o wielu gałęziach a w
domu rośnie tylko do góry. Przepraszam za moją ignorancję w temacie i proszę
o pomoc.
Obserwuj wątek
    • onnanoko Re: pytanie o fikusa 17.01.06, 11:49
      Chyba się nazywa ficus elastica i póki jest młody, to dość niechętnie się
      rozkrzewia. Jeżeli jest już wysoki, można - najlepiej w marcu - po prostu uciąć
      mu wierzchołek (przy okazji się rozmnoży ;)) - to go powinno pobudzić do
      tworzenia pędów bocznych. Powodzenia!
      • olamaja Re: pytanie o fikusa 17.01.06, 19:50
        Dziękuję bardzo. Spróbuję w marcu. Pozdrawiam. Ola
        • suprajsik Re: pytanie o fikusa 30.01.06, 15:10
          nie koniecznie ucinaj! niezbyt ładnie wyglądają bez czubka, a czasami jest tak,
          że wyrasta nowy czubek, poprostu poczekaj - ja mam fikusa na wysokość o koło
          1,7 m i dopiero teraz sam zaczyna wypuszczać boczne pędy. i nie wymagał cięcia
          • ida.ustupska Re: pytanie o fikusa 02.02.06, 18:47
            Ficusy elastica w naturze dochodzą wielkością nawet do 35u metrów, dlatego tak
            późno (jak nam się zdaje) rozgałęziają się. DObrze jest im pomóc, własnie
            przycinając w miarę wcześnie wieszchołek. Wtedy możemy zapanować nad wyglądem
            rośliny, są wtedy bardziej zwarte i ładnie się rozgałęziają, a nawet puszczają
            nowe pędy z ziemi. Przycinając czubek, możemy wcześniej zabawić się w
            rozmnażanie przez odkłady powietrzne (nacinając gałązkę pod wieszchołkiem,
            wsadzając kamyczek, aby nacięcie się nie zasklepiło, następnie obwinąć to
            miejsce dookoła jakąś folią, wsypać ziemi i zawiązać. Poczekać aż powstaną
            korzonki i wtedy dopiero uciąć czubek, sadząc go później do ziemi). pozdrawiam
    • potluczona_umywalka Re: pytanie o fikusa 03.02.06, 10:46
      Witam i proszę o wskazówkę. Fikus, ok. 50cm po ok. 10 m-cach (w okresie
      letnim..) zupełnie przestał rosnąć ku górze, dodam że stoi na parapecie,
      zachodnim oknie i niestety owiewany jest przez gorące ciepło grzejnika.
      Jak i co zrobić żeby cieszył się swoim istnieniem?
      • ida.ustupska Re: pytanie o fikusa 03.02.06, 16:05
        w jesieni i zimie nie rósł bo odpoczywał...DObrze byłoby go zraszać codziennie,
        jeżeli powietrze jest bardzo suche, można na spodek wsypać keramzytu i zalać go
        wodą, a dopiero później postawić doniczkę z ficusem. Wody nalać tyle aby
        niedostawała do doniczki. Można powoli zacząć go nawozić, a dodatkowo w marcu
        przyciąć delikatnie niektóre gałązki to powinno pobudzic go do rośnięcia.
        Dobrze też sprawdzić czy doniczka nie jest juz za mała, może trzeba będzie go
        przesadzić?
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka