Dodaj do ulubionych

Mam problem z bluszczem

15.09.06, 14:38
Otóż od pewnego czasu pojawiają się na liściach takie brązowe plamy i te liście opadają. Przeniosłam doniczkę z bluszczem w ciemniejsze miejsce, ale tam, gdzie wcześniej sobie przebywał też nie było bezpośredniego nasłonecznienia. Robaków i tym podobnych żyjątek też nie ma. Więc co może mu dolegać i jak go ratować?
Obserwuj wątek
    • ewkar20 Re: Mam problem z bluszczem 15.09.06, 21:48
      a ja mam problem z tluszczem........
    • alvia Re: Mam problem z bluszczem 18.09.06, 00:14
      Możesz bliżej opisać jak wyglądają te plamy? Jakiej są wielkości? Czy kwiat nie
      był przelany?
      • tygrysek2006 Re: Mam problem z bluszczem 18.09.06, 21:24
        Plamy zaczynają się u dołu liścia i promieniują do środka, po czym listki więdną. Są wielkości prawie połowy liścia. Czy był przelany to nie wiem. Zawsze miał wilgotną ziemię. Teraz go trochę przesuszyłam, bo też mi się zdawało, że może miał za mokro. Proszę o rady!!!
        • alvia Re: Mam problem z bluszczem 18.09.06, 21:54
          Tez mi kiedys tak zginął bluszcz. Tyle, ze ja go przelałam. Najgorsze jest to,
          że one podobnie reagują na przelanie i przesuszenie. Do tego to musisz sama dojść.
    • hodowcakaktusa Re: Mam problem z bluszczem 19.09.06, 18:22
      Drogi hodowco bluszczu miałem kiedyś podobny problem tez na moich liściach
      pojawiały sie plamy. mam na to sposób, ale najpierw pytanie cz mieczkasz w
      budynku piętrowym jesli tak to wyjeb go przez okno a problem rozwięże sie sam.
      Z powarzaniem hodowca kaktusów
      P.S. jak jestem w domu zimno jak diabli ręczniki w łazience wilgotne musze
      włączyć oliwny kaloryfer choć mama narzeka ze żre prąd jak głupi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka