Dodaj do ulubionych

radermachera - usychaja liscie

19.11.06, 20:51
Witam!
Mam piekna radermachere - rosnie jak na drozdzach, co pare tygodni wypuszcza
kolejne "pietro" lisci.
Niestety od jakiegos czasu dolne liscie po kolei zolkna, a nastepnie opadaja.
Wprawdzie na ich miejsce zaraz wyrastaja nowe galazki, ale powoli zaczynam sie
niepokoic, tym bardziej ze nie zauwazylam na roslince zadnych szkodnikow:
tiny.pl/r2vz
Czy ktos ma jakis pomysl, co jej moze dolegac?
Z gore dziekuje za wszelke uwagi!
Obserwuj wątek
    • agus8 Re: radermachera - usychaja liscie 21.11.06, 13:37
      u mnie po raz kolejny przysychaja liscie... nie wiem tez dlaczego... w zeszlym
      roku tez mi opadaly liscie.... moze to tak na jesien?
      • lanquedoc Re: radermachera - usychaja liscie 21.11.06, 15:00
        w koncu ktos wspomina o tej roslinie! mialam podobny problem, a ze bardzo malo
        wiadomosci o rademacherii spotkalam w ksiazkach o kwiatach. mam ja juz ponad 2
        lata i dopiero od roku odkrylam metoda prob jej potrzeby. Zima postawilam ja w
        lazience, gdzie jest znacznie chlodniej niz w pozostalej czesci mieszkania (i
        wiecej wilgoci)w polcieniu i przestala zolknac i gubic liscie. wypuszczala tez
        mlode pedy, ale duzo mniejsze niz te wypedzone przez specjalistow. Prawdziwym
        przelomem bylo wystawienie jej na ocieniony taras na lato - poszla jak burza,
        wypuszczala wielkie liscie jak te w kwiaciarni jeden za drugim, nawet silny
        wiatr od czasu do czasu jej nie przeszkadzal. zmarniala mi tez troche od czasu,
        kiedy wstawilam ja do mieszkania, znow do lazienki, ale pewnie w zla mejsce, bo
        za duzo slonca i stad tov zolkniecie i opadanie lisci. w sumie wywnioskowalam,
        ze musi miec chlodno (ok 10-13 stopni),wilgotnosc w lazience nie zaszkodzi,
        polcien, bezposredniego slonca nie lubi, latem wystawienie na zewnatrz dobrze
        jej robi (podobnie szeflera). wyczytalam, ze po polsku nazwa rademacherii to
        nikotynowiec, ale paradoksalnie dymu papierosowego nie znosi i gubi liscie w
        rekordowym tempie jesli jest wystawiona na jego dzialanie.
    • eulalija Re: radermachera - usychaja liscie 21.11.06, 15:01
      Podobno radermacherom nie podoba się przestawianie, obracanie, takie
      konserwatywne są. Nie tolerują skoków temperatury, przeciągów i przelania. Tyle
      moja mądra książka.
      • agus8 Re: radermachera - usychaja liscie 22.11.06, 07:47
        to prawda co do lata, moje rosliny "szleja" jak tylko je wystawie...a teraz
        zaczely mi tylko opadac liscie nawet nie zolknac...nie przestawiam, jest tam od
        lata i do tej pory dobrze jej sie tam wiodlo (kaloryfery u mnie wylaczone, od
        okna srednio daleko, ale nie zawiewa jej ) i nie wiem co z nia robic, bo
        zaczyna mi gubic tony lisci... w zeszlym roku musialam ja obciac prawie w
        calosci:-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka