Dodaj do ulubionych

dracena... zolkna liscie od dolu

21.11.06, 15:16
prosze o pomoc, mam dracenke piekniusia, trzy pnie, najwyzsz ok 1,20 m!
pozostale dwa sa kilka nascie centymetrow mniejsze. a ten najmniejszy pien,
od jakiegos czasu gubi liscie! nie ma ani za mokro ani za sucho, bo sprawdzam
drewnianym patyczkiem od szaszlykow... powiedzialabym ze ma wilgotno, nawet
ja spryskuje 1 na tydzien. dlaczego listki z tej najmniejszej pomimo tego
zolkna??
prosze o info!
Obserwuj wątek
    • klotylda78 blagam.... czy nikt nie wie?! 21.11.06, 18:51
      j.w.
      • usianka Re: blagam.... czy nikt nie wie?! 21.11.06, 19:19
        U mnie darcenki (marginaty) tez teraz gubia pojedyncze listki. Liscie najpierw
        zołkną. Tyle ze u mnie nie idzie to do dołu - losowo w zasadzie. I tez nie na
        wszystkich roslinach - spadło kilka lisci z tej najwyzszej (tez ponad 1m
        wysokosci) i z jednej z nizszych (a jest ich 4). Podlewam bardzo oszczednie,
        spryskuje od wielkiego swieta.
        Ostatnio gdy tak sie działo przesuszylam ziemie i zaczelam oszczedniej
        podlewac. Podejrzewam, ze ostatnio troche przesadzilam z wodą, bo na podstawce
        woda byla jeszcze na drugi dzien.
        • alvia Re: blagam.... czy nikt nie wie?! 21.11.06, 20:41
          Miałam to samo i musiałam kwiatka w końcu wyrzucić. Dracena rosła pięknie i
          nawet sama się dziwiłam, że wyjątkowo nie mam z nią problemu. Ni z tego ni z
          owego zaczęły opadać jej liście. Próbowałam przesuszać, podlewać mocniej,
          przestawiałam w inne miejsce, przesadzałam. Na marne. W końcu całkiem ją
          trafiło. Nie wiem co się właściwie stało.
          • usianka Re: blagam.... czy nikt nie wie?! 21.11.06, 23:55
            o qrcze, nie strasz.... moja jakos zawsze wraca do normy, ale te problemy mam
            zawsze jesienia i wiosną. Chyab wtedy mam problemy z podlewaniem w tych
            okresach przejsciowych.
            • alvia Re: blagam.... czy nikt nie wie?! 22.11.06, 00:30
              U mojej to sie zaczęło pod koniec wakacji. Tak dwa miesiące ponad i po krzyku.
              Ale to była jedna z tych mniejszych odmian, miniaturka czy coś podobnego, nie
              jakas wielgachna. Te duże też mam i pięknie rosną.
              • klotylda78 Re: blagam.... czy nikt nie wie?! 22.11.06, 10:26
                prosze nie straszcie ze padnie, bo bym sie chyba zaplakala!!
                nawet sprawdzalam czy ma jakies "pasozyty" nic nie znalazlam, ale
                profilaktycznie ja potaktowalam specyfikiem!
                mam nadzieje ze zaprzesatanie!
                dziekuje za infosy :o)
                • usianka Re: blagam.... czy nikt nie wie?! 23.11.06, 13:41
                  moja jakos na razie zyje. Dzisiaj zgubila 2 kolejne liscie, ale niewidze by
                  kolejne zolkly. Moim zdaniem za duzo ją ostatnio podlalam. Glowa do gory :)
                  • katarzyna.bn Re: blagam.... czy nikt nie wie?! 25.11.06, 10:13
                    Moja dracena (ale tylko ta większa) gubi liscie, zolkna losowo (ze srodka, z
                    dolu) i odpadają .. natomiast odmiana karłowata sie trzyma, i tez nie wiem jaka
                    moze byc przyczyna.
                    • zuza120 Re: blagam.... czy nikt nie wie?! 27.11.06, 09:44
                      Moja dracena też tak miała na jesieni i okazało się, że za duzo ją podlewałam,
                      chociaż i tak zmniajszyłam dawkę w stosunku do letniej. Trzeba naprawdę mocno
                      ją przesuszyć. Tydzień bez kropelki wody a potem podlewanie tylko raz w
                      tygodniu i to tylko odrobinę. Mojej pomogło.
                      • klotylda78 Re: blagam.... czy nikt nie wie?! 28.11.06, 22:13
                        a moja malenka dracenka juz prawie zdechla... zostaly dwa listki! plakac mi sie
                        chce... nie podlewalam jej juz baaaaardooo dlugo! dalej ma wilgotno!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka