Dodaj do ulubionych

co się z nimi dzieje?

12.11.07, 00:04
co by nie zasmiecać umieszcze wszystkie w jednym..
wpierw muchołówka. jedną juz zmarnowałam i teraz się o ta trzęsę, tym bardziej ze to prezent... poprzednią zgodnie z zaleceniami włożyłam tam gdzie warzywa do lodówki, na wiosne juz nie wstała... ta stoi w zimnej kuchni, tak więc warunki "prawie jak normalne" co z nią zrobic zeby w przyszłym roku zyła nadal?
picasaweb.google.com/lh/viewPhoto?uname=ewuniar&aid=5099677300557012897&iid=5131717734899364178
kolejna ofiara to storczyk, jakaś plama mu się robi... to z zimna? bo przeciez ni było takiego słonca zeby sparzyc. wszystkie storczyki prócz jednego jeszcze kwitnącego, jednego maluszka, i jednego który zdecydoał się zakwitnac tez do owej zimnej kuchni wysiedliłam. albo beda kwitły, albo niech im tyłki marzna ;)
picasaweb.google.com/lh/viewPhoto?uname=ewuniar&aid=5099677300557012897&iid=5131717782144004450
picasaweb.google.com/lh/viewPhoto?uname=ewuniar&aid=5099677300557012897&iid=5131717807913808242 a swoja drogą, to co tam znad listka wystaje, to korzonek czy może zdcydował się zakwitnąć? jak to rozpoznac w początkowym stadium? bo z kwitnacymi storczykami mam tylko do czynienia kiedy je kupuje... oncydium jako pierwsze zdecydowało mi się zakwitnąc...

i ostatnia ofiara, która choruje juz od dłuższego czasu. wyglada juz lepiej bo przynajmniej listki nie są już na dół zwieszone, ale nadal ma pousychane brzegi. nawiasem mówiąc, ona tez mi jeszcze nie kwitła...
picasaweb.google.com/lh/viewPhoto?uname=ewuniar&aid=5099677300557012897&iid=5131718099971584450
Obserwuj wątek
    • doroq Re: co się z nimi dzieje? 12.11.07, 11:09
      Muchołówka

Brązowe plamy na liściach mogą być efektem przelania rośliny, innymi słowy
      nadmiernej ilości wody. Doprowadza to do gnicia kłączy, liści oraz pułapek. By
      temu zapobiec, należy odpowiednio roślinę podlewać. W przypadku przelania
      muchołówki, należy uciąć zgniłe liście , obmyć delikatnie kłącza w wodzie
      destylowanej i przesadzić. Powinno się dodać do torfu odrobiny gruboziarnistego
      piasku i keramzytu, co zwiększy dopływ powietrza do korzeni. Muchołówki nie
      lubią mokrego, zbitego podłoża.Zawsze wodę lejemy na podstawkę.
      • rawe Re: co się z nimi dzieje? 12.11.07, 12:48
        to ja juz nic nie wiem. czytałam ze muchołówka ma miec zawsze wode w podstawce... w koncu bagienna jest.. to ja ją mam przesadzic? i w jaka ziemie? bo jak kiedys chciałam rosiczki posiać to torf znalazłam tyko w 50 litrowym worze... kupiłam a i tak okazało się ze zły bo mi pleśń maleństwa zrzarła :(
        • mrowka63 Re: co się z nimi dzieje? 12.11.07, 15:15
          Moj storczyk ma to samo ale stracil czesc liscia po prostu mu odcielam ale mi
          ladnie zakwitl.Co do ostatniego to poszedl do kosza.Nikt mi nie umial
          wytlumaczyc co to jest.Storczyka kazano wywalic do kosza nie posluchalam i mam
          piekne kwiaty.Jak korzenie sa ladne to moze nic mu nie bedzie.:))))
    • doroq Re: co się z nimi dzieje? 12.11.07, 11:21
      Ta plama na storczyku wygląda na początek szarej pleśni ale nie jestem pewna
    • doroq Re: co się z nimi dzieje? 12.11.07, 19:53
      Znalazłam taki link może Ci pomoże
      drosera.cpdb.info/dionaea.php
      • rawe Re: co się z nimi dzieje? 12.11.07, 21:56
        muchołówka
        z tej strony wynika ze wszystko jest ok... woda dobra, bo przegotowana, stały poziom tez staram sie utrzymac. a jak wyglada przejscie w stan spoczynku? moze to to?
        storczyk
        mam nadzieje ze nic mu nie bedzie, korzenie ma ładne wiec w najgorszym razie pozbawie go liścia. w jakiej temperaturze mozna mu co odmrozic? do zera dociaga czy już wyzsze mu szkodza?
    • rawe Re: co się z nimi dzieje? 16.11.07, 14:03
      sorczykowi kawłek liścia uchlastałam, bo za bardzo się to rozprzestrzeniało. mam nadzieje ze sie na mnie nie obrazi, bo ciagle mam nadzieje ze to małe coś co tam wychodzi to kwiatek, nie korzen, bo i bardziej do kwiatka podobne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka