17.02.09, 08:36
miałam Ci ja latem piękny okaz składający się z 3 odnóg

fotoforum.gazeta.pl/3,0,1325676,2,72.html
jakoś tak ostatnio zaczęła mi ta roślinka marnieć. Jedna odnoga zdecydowanie
przestała rosnąć. Któregoś dnia chłop zauważył że ta nierosnąca odnoga
"wypadła" z ziemi. Dziwne ale podejrzewam mojego 6latka o dywersję. Wsadziłam
do ziemi z nadzieją, że się ukorzeni ponownie. Dziś podlewając kwiaty
niechcący trąciłam tę marniejącą roślinkę i okazało się że odnoga w ziemi
całkiem przegniła, górna część roślinki ma 4 mięsiste jeszcze liście i ok. 5cm
wysokości. Oderwałam dwa największe liście od dołu powyżej tej przegniłej
części i nie wiem co teraz. Wsadzić do wody żeby się ukorzeniło czy do ziemi?
Z góry dzięki :)
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Kalanchoe 17.02.09, 16:16
      Skoro gnije, to zbyt często je podlewasz. Podlewaj dopiero, gdy ziemia
      przeschnie, nie częściej, niz raz na tydzień.
      • 13ka Zdziwisz się pewnie ale ... 17.02.09, 19:20
        ja mam w domu same sukulenty i podlewam je wtedy gdy mają naprawdę sucho,
        zwłaszcza w czasie spoczynkowym. Dlatego trochę jestem zmartwiona tym okazem
        ;((. Ale nadal nie wiem co z tą resztką która mi została: do wody czy do ziemi?
        • wanda43 Re: Zdziwisz się pewnie ale ... 17.02.09, 21:12
          sukulenty radzila bym jednak do ziemi. Ewentualnie nakryc torebką foliowa dla
          zrobienia mikroklimatu.
          • 13ka Qrcze a możesz mi dokładnie napisać ... 18.02.09, 11:37
            co i jak ja mam zrobić z tą torebką foliową? Kwiaty w domu mam dopiero od lata
            więc ekspert ze mnie jak <przemilcze>. Będę dozgonnie wdzięczna za uratowanie
            wiechcia :). Mam tez takie małe plastikowe pojemniki czy zamiast tej torebki
            foliowej się nadadzą?
            • bakali Re: Qrcze a możesz mi dokładnie napisać ... 04.03.09, 12:18
              Mnie kalanchoe ukorzeniało się w wodzie, przynajmniej widziałam kiedy puszcza
              korzonki. Teraz na wiosnę ukorzeni się szybciutko.
              • 13ka Re: Qrcze a możesz mi dokładnie napisać ... 07.03.09, 20:28
                stoi i stoi i nic nie wypuszcza ;((( ... ale może ja mam coś ze wzrokiem?
                • bakali Re: Qrcze a możesz mi dokładnie napisać ... 09.03.09, 19:38
                  Cierpliwosci, wiosna dopiero sie rozpedza i kwiatki nie od razu szaleja z
                  korzonkami. Poczekaj jeszcze chwile, pusci na pewno.
                  • gemini50 Re: Qrcze a możesz mi dokładnie napisać ... 10.03.09, 10:10
                    Ja mam zwykłe Kalanchoe blossfeldiana. Gdy ułamał mi się listek,
                    włożyłam go do ziemi i się ukorzenił (i to dość szybko). ALE ułamał
                    się mi się nie w połowie liścia, lecz z całym ogonkiem liściowym,
                    więc ukorzenianie na pewno było łatwiejsze.
    • 13ka Informuję: 03.04.09, 13:05
      od dnia w którym przestałam na skubańca zwracać uwagę, ten postanowił zaszaleć i
      się w końcu obficie ukorzenić. Jutro zatem ląduje w ziemi w końcu pozdrawiam
      • gemini50 Re: Informuję: 03.04.09, 14:02
        Gratuluję:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka