nchyb 19.04.05, 14:38 Czytałam gdzieś, że Papież był poliglotą, znał grekę, łacinę, włoski. Czy wiecie, jakie jeszcze znał języki obce? Pytam ot tak, z ciekawości. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksmt Re: Papież - poliglota 19.04.05, 15:38 Papież znał co najmniej następujące jezyki: łaciński, grecki, niemiecki, francuski, włoski, hiszpański, angielski i rosyjski. Łaciny, greki i francuskiego uczył się w szkole. Niemieckiego uczył go ojciec, a być może uczył się też w szkole (tego nie jestem pewien). Włoskiego nauczył się prawdopodobnie podczas studiów doktoranckich w Rzymie. Hiszpańskiego nauczył się, gdyż chciał w oryginale czytywać dzieła mistyka hiszpańskiego, św. Jana od Krzyża. Nie jestem pewien, ale gdzieś słyszałem, że angielskiego nauczył się już w czasach kardynalskich. Jeśli chodzi o rosyjski to mam sprzeczne informacje: wg jednej z nich papież nie znał rosyjskiego, ale niedawno przeczytałem wypowiedź Gorbaczowa który przede wszystkim zapamiętał, że podczas wizyty w Rzymie przez pierwsze 15 minut papież prowadził z nim konwersację po rosyjsku. Być może papież znał jeszcze jakieś języki ( dzięki znajomości innych, podobnych języków (np. portugalski dzięki znajomości łaciny, hiszpańskiego i włoskiego). Wiemy też, że jego błogosławieństwo "urbi et orbi" odbywało się zwykle w kilkudziesięciu językach, jednak większości z nich papież oczywiście nie znał, a jedynie nauczył się czytać treść życzeń np. w suahili albo po koreańsku. W każdym bądź razie papież był jednym z najbardziej znanych polskich poliglotów. Odpowiedz Link
eessppeerraannttoo Re: Papież - poliglota 15.04.06, 18:06 znał też niderlandzki, nie wiem czy chiński, ale bardzo chciał pojechać spotkać się z tamtejszymi represjonowanymi chrześcijanami. Odpowiedz Link
mister1 niderlandzki 01.11.06, 07:40 bzdura - niderlandzkiego nie znal zupelnie, nawet mial trudnosci z przeczytaniem jednego zdania w tym jezyku ... Odpowiedz Link
jovita666 Re: Papież - poliglota 08.05.06, 09:54 Slyszalam papieza mowiacego po angielsku, Boze zmiluj sie nad nim. W taki sposob jak on mowil. Mozna mowic i MOWIC w danym jezyku. Moze i mowil wieloma jezykami ale w wiekszosci to raczej dukal i tyle. Odpowiedz Link
friofrio Re: Papież - poliglota 24.10.06, 19:17 Papiez mowil po portugalsku, ale - co warto pod¿kreslic - biegle po lacinie - obrady Vaticanum II byly prowadzone wlasnie w tym jezyku. Odpowiedz Link
mister1 Re: Papież - poliglota 01.11.06, 07:43 lacina jest niezbedna do wykonywania zawodu duchownego katolickiego Odpowiedz Link
peinture Papież - poliglota ??? 24.10.06, 21:29 JP II u c h o d z i l za poliglote, ale tak naprawde to jego wymowa pozostawiala wiele do zyczenia. Troche lepiej bylo z wloskim, ktorego wymowa dla Polaka nie jest trudna, ale np. jego francuski czy angielski mozliwe byly do zrozumienia po dluzszym przysluchiwaniu sie. Zwykle odczytywal teksty w jezykach obcych, wiec wiedzy na temat znajomosci gramatyki nie mamy. Lacina i starozytna greka nie sa oczywiscie niczym oryginalnym w tym kregu. Co do portugalskiego czy rosyjskiego to podejrzewam, ze opieral sie na podobienstwach do innych jezykow ( wloski; polski), stad wrazenie, ze nimi sie tez poslugiwal. Fenomenem natomiast jest dla mnie BXVI, ktory ma bardzo wrazliwe ucho i dobrze umie artykulowac gloski poszczegolnym jezykow, zachowujac nawet melodie zdania! BBardzo poprawna jest jego wymowa we francuskim, rowniez improwizowane wwypowiedzi w tym jezyku sa na dobrym poziomie. Posluchajcie tez jjego "polskiego" - po prostu artykuluje z takim przekonaniem, jakby nasz jjezyk znal! Odpowiedz Link
hermenegilda_zenia Re: Papież - poliglota ??? 31.10.06, 12:04 Pewnie był takim poliglotą, jak nasch obetznie panuhjoncy "posdrafiam fschystkih Polackuff " Benedykt Odpowiedz Link
pbhal1 Re: Papież - poliglota ??? 15.02.07, 21:13 lacina i greka to wcale nie az taki standard zeby znac je biegle w tych kregach... Odpowiedz Link