indianalana 07.07.05, 15:07 w jaki sposob mozna uczyc sie jezykow? jakie sa metody przynoszace najwieksze korzysci? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihuahua1 Re: Jak uczyc sie jezykow??? 22.07.05, 21:08 No, jakie sa najlepsze metody to ci nie powiem:). Sam ich poszukuję. Od jakiegoś roku zacząłem szlifowac swój angielski. Samodzielnie, bez żadnych kursów. Z czasem znalazłem te, z których korzystam do dziś. Co Ci mogę doradzić? No przede wszytskim czytaj w tym języku, którego się uczysz. W moim wydaniu jest to siedzenie z grubym słownikiem na kolanach i wymietym Newsweek :). W czasie jednej ,,sesji" przeczytam zazwyczaj jakiś akapit z jednostronicowego artykułu. A i tak później muszę czytać całość od poczatku do moemntu, na którym skończyłem. Ale ostatnio się wycwaniłem - czytam w intrenecie strony po angielsku z tej dziedziny, która mnie intersuje - bo wtedy rzadzuiej siegam po słownik. Jestem zalogowany na grupach dyskusyjnych na googlach. Czasem tam coś napiszę. słucham tez lekcji BBC z tej płytki co kiedyś była w GW. Ze słówek dołączonych do kazdej lekcji robię sobie krótkie speeche. Od dłuzszego czasu próbuję się wkręcić na jakiś anglojęzyczny czat - raz się udało na stronie New York Timesa, ale napisałem dw asłowa, to mnie bibliotekarka opieprzyła, że w bibilitece nie moge siedzieć na c zatach. Jakby tobie się udało, to daj cynk. Odpowiedz Link
julie_bella2001 Re: Jak uczyc sie jezykow??? 24.07.05, 17:54 Odradzam siedzenie z grubym slownikiem i czytanie gazety!To malo daje...Siadz wygodnie i czytaj czytaj i czytaj ale bez slownika.Zniechecisz sie tylko sprawdzajac wszystkie slowka! Czytaj tak zeby wychwycic sens a reszty najlepiej domyslic sie z kontekstu.I wybierz dziedzine ktora Cie intereresuje.Jesli nie lubisz np polityki to nie zabieraja sie za gazete angielska o polityce. I zupelnie najlepszym sposobem jest wyjazd na kurs do kraju w ktorym mowi sie w jezyku ktorego sie uczysz! Odpowiedz Link
tombal15 Re: Jak uczyc sie jezykow??? 25.07.05, 15:27 najlepiej jest czytać w danym języku, oglądać telewizję i słuchać radia ja tak robię i uwieżcie mi po jakimś czasie skutkuje i to bardzo dobrze!!!:D Odpowiedz Link
doris31273 Re: Jak uczyc sie jezykow??? 28.07.05, 19:44 Skuteczna metoda: przetłumaczyć obcojęzyczny tekst na polski lub zrobić sobie po polsku notatki, a potem na podstawie wersji polskiej spróbować ustnie lub pisemnie odtworzyć tekst oryginału. Odpowiedz Link
randybvain Obracaj sie w towarzystwie nativow 30.07.05, 13:44 W ten sposob najlatwiej zalapiesz podstawowe zwroty z zywej mowy i wlasciwa wymowe. Odpowiedz Link
smaggia Re: Obracaj sie w towarzystwie nativow 04.08.05, 11:25 To zdecydowanie najlepsza metoda ! Ja to nazwalam metoda papugi i znam z autopsji! To troche przypomina nauke malych dzieci jezyka ojczystego - po 3-4 latach mowia perfect jezykiem ojczystym (i wszyskimi tymi z jakimi mieli kontakt) - a w miedzyczasie nauczyli sie tez chodzic, zapinac guziki, dlubac w nosie.... Czyli zamiast wariowac z gramatyka : POWTARZAC to co sie uslyszalo od tubylcow i przyswajac + czytac, ogladac filmy w tym jezyku. nie tlumaczyc. Odpowiedz Link