Dodaj do ulubionych

Jak uczyc sie jezykow???

07.07.05, 15:07
w jaki sposob mozna uczyc sie jezykow? jakie sa metody przynoszace najwieksze
korzysci?
Obserwuj wątek
    • chihuahua1 Re: Jak uczyc sie jezykow??? 22.07.05, 21:08
      No, jakie sa najlepsze metody to ci nie powiem:). Sam ich poszukuję.
      Od jakiegoś roku zacząłem szlifowac swój angielski. Samodzielnie, bez żadnych
      kursów.
      Z czasem znalazłem te, z których korzystam do dziś.
      Co Ci mogę doradzić? No przede wszytskim czytaj w tym języku, którego się
      uczysz. W moim wydaniu jest to siedzenie z grubym słownikiem na kolanach i
      wymietym Newsweek :). W czasie jednej ,,sesji" przeczytam zazwyczaj jakiś
      akapit z jednostronicowego artykułu. A i tak później muszę czytać całość od
      poczatku do moemntu, na którym skończyłem. Ale ostatnio się wycwaniłem - czytam
      w intrenecie strony po angielsku z tej dziedziny, która mnie intersuje - bo
      wtedy rzadzuiej siegam po słownik. Jestem zalogowany na grupach dyskusyjnych na
      googlach. Czasem tam coś napiszę.
      słucham tez lekcji BBC z tej płytki co kiedyś była w GW. Ze słówek dołączonych
      do kazdej lekcji robię sobie krótkie speeche.
      Od dłuzszego czasu próbuję się wkręcić na jakiś anglojęzyczny czat - raz się
      udało na stronie New York Timesa, ale napisałem dw asłowa, to mnie
      bibliotekarka opieprzyła, że w bibilitece nie moge siedzieć na c zatach. Jakby
      tobie się udało, to daj cynk.
      • julie_bella2001 Re: Jak uczyc sie jezykow??? 24.07.05, 17:54
        Odradzam siedzenie z grubym slownikiem i czytanie gazety!To malo daje...Siadz
        wygodnie i czytaj czytaj i czytaj ale bez slownika.Zniechecisz sie tylko
        sprawdzajac wszystkie slowka! Czytaj tak zeby wychwycic sens a reszty najlepiej
        domyslic sie z kontekstu.I wybierz dziedzine ktora Cie intereresuje.Jesli nie
        lubisz np polityki to nie zabieraja sie za gazete angielska o polityce.
        I zupelnie najlepszym sposobem jest wyjazd na kurs do kraju w ktorym mowi sie
        w jezyku ktorego sie uczysz!
        • tombal15 Re: Jak uczyc sie jezykow??? 25.07.05, 15:27
          najlepiej jest czytać w danym języku, oglądać telewizję i słuchać radia ja tak
          robię i uwieżcie mi po jakimś czasie skutkuje i to bardzo dobrze!!!:D
          • doris31273 Re: Jak uczyc sie jezykow??? 28.07.05, 19:44
            Skuteczna metoda:
            przetłumaczyć obcojęzyczny tekst na polski lub zrobić sobie po polsku notatki,
            a potem na podstawie wersji polskiej spróbować ustnie lub pisemnie odtworzyć
            tekst oryginału.
    • randybvain Obracaj sie w towarzystwie nativow 30.07.05, 13:44
      W ten sposob najlatwiej zalapiesz podstawowe zwroty z zywej mowy i wlasciwa
      wymowe.
      • smaggia Re: Obracaj sie w towarzystwie nativow 04.08.05, 11:25
        To zdecydowanie najlepsza metoda ! Ja to nazwalam metoda papugi i znam z
        autopsji! To troche przypomina nauke malych dzieci jezyka ojczystego - po 3-4
        latach mowia perfect jezykiem ojczystym (i wszyskimi tymi z jakimi mieli
        kontakt) - a w miedzyczasie nauczyli sie tez chodzic, zapinac guziki, dlubac w
        nosie....
        Czyli zamiast wariowac z gramatyka : POWTARZAC to co sie uslyszalo od tubylcow
        i przyswajac + czytac, ogladac filmy w tym jezyku. nie tlumaczyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka