Dodaj do ulubionych

własna strona internetowa

22.10.05, 15:35
Kochane potrzebuję Waszej pomocy a raczej porady. Zamierzam zrobić swoją stronkę , ale że kompletnie się na tym nie znam, postanowiłam komuś to zlecić.
Mój brat zaproponował mi, ze poprosi takiego chłopaczka, to mi zrobi tą stroną za grosze i jeszcze się będzie cieszył. Jest to młodszy brat jego kolegi, młody chłopak, chyba do gimnazjum chodzi. Podobno jest niezłym specem od komputerów i internetu. Robił już stronę mojemu bratu - super.
Mam pytanie ile koszowałoby mnie zlecenie komuś zrobienia strony? Jakiego rzedu to są koszty? Może wiecie?
Mój brat mówi że dam mu 20 zł to będzie szczęśliwy. Ja poprostu nie wiem ile takie coś kosztuje, a nie chcę wyskoczyć z jakąś śmieszną ceną.
I jeszcze jedna sprawa. Co później z tą stroną? Gdzie ją umieścić najlepiej? Jakie są opłaty? Jak to działa? Jestem zielona w tym temacie. Pomożecie? Podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • t.he Re: własna strona internetowa 22.10.05, 17:33
      Cześć smile

Możesz umieścić ją za darmo na którymś serwerze oferującym hosting free. Np. w
      interii. Będziesz wówczas miała adres:
      nazwastronyktorawymyslisz.w.interia.pl
      Są tam pewne ograniczenia wagi strony, ale na początek napewno warto, chyba, że
      od razu przewiduje się sto dużych fotografii smile Napewno dobrze zorientowany
      będzie ten chłopiec, gdzie ile dają miejsca. A jak nie będzie, to zapytaj na
      gazecie.pl na którymś forum informatycznym, chłopaki Ci wskażą
      najkorzystniejsze miejsce.

Jeśli chcesz mieć adres www.nazwastronyktorawymyslisz.pl (lub ...com.pl itd.)
      musisz sobie wykupić taką domenę. Dziś można znaleźć firmę, która domenę (nazwę
      strony) wraz z miejscem na serwerze sprzeda Ci poniżej 100 zł za rok.

Cena za stronę zależy od liczby podstron, czyli jakby osobnych stronek, które
      się otwierają kiedy klika się poszczególne linki, od ceny grafika-projektanta i
      od stopnia "zaawansowania technologicznego" czyli od tego czy są podłączone
      efekty (czyli pliki) dźwiękowe, czy użyta jest technologia flash i czy trzeba
      było użyć czegoś jeszcze poza językiem html. Nie wiem, za ile robią to
      dzieciaki. Cena 20 zł wydaje mi się niezmiernie artakcyjna smile) Ale zalezy też,
      co chłopiec potrafi. Strona z kilkunastoma podstronami, ciekawa graficznie i
      profesjonalna technicznie, z dźwiękiem i flashem kosztuje u kogoś, kto ma
      sensowne portfolio (czyli zrobił dobre rzeczy dla poważnych klientów) od 2 tys.
      zł w górę. Za 100-200 zł kupuje się niepojedyncze projekty stron, czyli bardzo
      proste strony, z małą liczbą podstron, które charakteryzują się stałym
      wyglądem - możesz zmieniać tylko tekst i obrazek, ale już nie jego położenie,
      czyli będą wyglądać przyzwoicie, ale bardzo banalnie.

Osobną sprawą jest dobre spozycjonowanie strony w wyszukiwarkach czyli
      sprawienie, żeby po wpisaniu czegośtam w takim google'u (np "biżutera" jeśli
      temu poświęcona będzie strona) Twoja strona wyskakiwała na poczatku a nie na
      szarym końcu. Dziś sposób indeksowania stron przez wyszukiwarki jest tak
      skomplikowany, ze pozycjonowanie stron jest osobnym zawodem. Ale może ten
      chłopiec to potrafi, niektóre dzieciaki są niezłe smile

Jak już będziesz miała stronę, musisz ją obejrzeć nie tylko w Explorerze, ale i
      w innych przeglądarkach, które zdobywają coraz większe udziały w rynku. Przede
      wszystkim w darmowych Operze i FireFoxie, z których chętnie korzystają młodzi
      ludzie. Pewnie Twój czlowiek smile to wie i tworzac stronę sam będzie ją oglądał w
      nich, ale musisz sprawdzić, bo może się okazać, że wygląda OK tylko pod
      Explorerem.

Tu możesz sobie obejrzeć dobry design www, może coś Cię zainspiruje:
      www.coolhomepages.com
      • diara Re: własna strona internetowa 22.10.05, 17:53
        Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Trochę mi się przejaśniło w głowie. Już przynajmniej bedę wiedziała o co chłopaka wypytaćsmile Mam nadzieję, ze wszystko pójdzie dobrze i już niedługo będę miała swoją stronę.
        Dzięki!
        • t.he Re: własna strona internetowa 22.10.05, 17:57
          diara napisała:

> Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Trochę mi się przejaśniło w głowie. Już
          przyna
          > jmniej bedę wiedziała o co chłopaka wypytaćsmile Mam nadzieję, ze wszystko
          pójdzie
          > dobrze i już niedługo będę miała swoją stronę.
          > Dzięki!
          >

Nie ma za co, cieszę się, że trochę pomogłam smile
          Pochwal się, jak będziesz miała smile)

Pozdrawiam smile

• diara Re: własna strona internetowa 22.10.05, 18:12
            Na pewno się pochwalesmile
            Tylko jeszcze nie wiem kiedy to będzie.
            Teraz muszę wszystko przemyśleć i przygotować.
            • t.he Jeszcze mi się ważna rzecz przypomniała 22.10.05, 22:00
              A propos ruszających się elementów. Nie daj się nigdy namówić na całą strone w
              technologii flash, czyli na jeden plik flashowy, swishowy czy podobny. Chłopiec
              pewnie tego nie zaproponuje, bo to nie takie łatwe, ale warto o tym pamietać.
              Wówczas bowiem oglądający musi czekać i czekać (długo, bo to nielekki plik, a
              wiekszość ludzi ma wąskie łącza) aż mu się strona załaduje. A każda najmniejsza
              zmiana na stronie spowoduje, że kiedy będzie zaglądał następnym razem, znowu
              będzie tyle czekał. Ponieważ to, co już raz załadowało mu się do pamięci cache
              jest w całości nieaktualne.

Tymczasem jeśli strona jest w html i ma tylko elementy flasha, ładuje się za
              pierwszym razem etapami (czyli wszystko pokazuje się po kolei) a zmiana
              dezaktualizuje jedynie mały element z cache i wszystko idzie szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka