songaja1 21.02.06, 18:30 Proszę, doradźcie mi dziewczyny. Trochę sobie dekupażuję. Przeważnie na drewnie i kartonie. Chcę popróbować na szkle (słoiki,butelki). Jakiej farby użyć na podkład? Pozdrawiam Wszystkie Dekupażystki! Joanna Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kreatywni Re: Akryl? 22.02.06, 11:08 Może spróbuj pierwszy raz bez typowowego podkładu (primer)? Ja nigdy go jeszcze nie stosowałam a farba świetnie się nakłada i potem trzyma. Przed nałożeniem pierwszej warstwy farby trochę matowię butelkę papierem ściernym. Odpowiedz Link
mrouh Re: Akryl? 22.02.06, 11:26 A ja nie stosuję ani podkładu ani nie trę papierem. WYdaje mi się, że wystarczy, żeby malować albo bardzo miekkim pędzelkiem bardzo cienko za pierwszym razem albo wałeczkiem, ale też nei za grubo. Jak się kilka razy tak pomaluje, to nie złazi, tylko tzreba cierpliwie poczekać aż warstwy farby dobrze wyschną przed kolejnym malowaniem. Mam tak pomalowany słoik i mogę po nim skrobać pazurami i nic nie zadrapałam Odpowiedz Link
t.he Re: Akryl? 22.02.06, 11:37 Malowałam bombki z primerem. Jest różnica, ale czy duża? Przy nakładaniu farby gąbką, co jest najlepszym rozwiazaniem, po primerze wystarczy jedna warstwa plus poprawki, może dwie. Bez primera 3 to dla mnie minimum. Nie zauważyłam różnic w trwałości, ale też i nie maltretowałam ich specjalnie. Używałam przeróżnych farb aktylowych, profesjonalnych, hobbystycznych i marketowych. Profesjonalne maty (Talens) najszybciej kryły. Odpowiedz Link
songaja1 Re: Akryl? 22.02.06, 16:22 Piękne dzięki za rady. Nie mam primera. Gdzie go mogę dostać? Pozdrawiam Odpowiedz Link
lejdik Re: Akryl? 22.02.06, 23:37 Primer dostaniesz w SzufLadzie npw dziale 'media do farb') Pozdrawiam równiez Odpowiedz Link