Dodaj do ulubionych

Sweter - problem

24.10.21, 20:08
Dziewczyny, w jaki sposób zmniejszyć sweter, który ma w składzie 50% akrylu i 50% bawełny? W ogóle jest to możliwe?

Wyprać w 90 stopniach? Inne pomysły?

Swetra nie można już oddać, bo przeleżał w szafie ponad miesiąc, a teraz córka marudzi, że jednak sporo za duży (szczególnie rękawy), ale ogólnie fajny fason i kolor, więc szkoda puścić dalej w obieg...

Obserwuj wątek
    • andaba Re: Sweter - problem 24.10.21, 20:12
      Utuczyć córkę.
      Akryl to się rozciąga, więc raczej nic z tym nie rób...
      • qwirkle Re: Sweter - problem 24.10.21, 20:20
        Utuczyć i poczekać aż urośnie wink
        • andaba Re: Sweter - problem 24.10.21, 20:21
          Chyba marne szanse, chyba, ze ma córkę, która przed nami ukrywa, bo ta jest dorosła smile
      • bi_scotti Re: Sweter - problem 24.10.21, 22:52
        andaba napisała:

> Utuczyć córkę.

Chyba raczej naciagnac jej rece tongue_out Interesting project wink Cheers.
    • lumeria Re: Sweter - problem 24.10.21, 20:29
      Akryl i bawelna raczej sie nie zbiegna, ale sprobowac mozna.

Rekawy mozna nosic podwiniete, teraz dziewczyny nosza takie oversizowe. Ewentualnie je podfastrygowac.
      • allijja Re: Sweter - problem 25.10.21, 11:42
        rękawy mozna skrócic w dosyc banalny sposób, jednak trzeba samemu robić na drutach (mieć jakies pojęcie).
        Jest to taka dłubaninka ale w jeden jesienny wieczór da się zrobić. O ile sie komus chce a jak sie nie chce to trzeba poszukać w usługach, nie wiem...np. "naprawa dzianin, usługi dziewiarskie w pełnym zakresie, na przykład zarabianie oczek, skracanie ręczne swetrów po oczkach" znalazłam na szybko.
    • kk345 Re: Sweter - problem 24.10.21, 20:31
      Przeszyć po szwach od środka?
      • feiticeira Re: Sweter - problem 24.10.21, 22:55
        To moim zdaniem jedyny sensowny pomysł
    • lot_w_kosmos Re: Sweter - problem 24.10.21, 20:51
      Może wysusz na programie; ręczniki.
      • mikams75 Re: Sweter - problem 24.10.21, 20:58
        obawiam sie, ze wyjdzie zmechacona i znieksztalcona szmatka.
        • grey_delphinum Re: Sweter - problem 24.10.21, 21:29
          Dzięki 😊

Dokładnie powiedziałam córce, że sienieda i szlus, ale ciosa mi kołki na głowie.

Córka już nie rośnie, a ja jestem niższa od niej, więc ktoś inny ucieszy się ze sweterka 😉
          • lumeria Re: Sweter - problem 24.10.21, 22:45
            Troche sie dziwie, bo duze swetry czy szirty sa bardzo modne
            www.google.com/search?q=oversize+sweater&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwibgpr09OPzAhXnQd8KHSkvDuMQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1920&bih=910&dpr=1
          • bi_scotti Re: Sweter - problem 24.10.21, 22:55
            A nie mozesz po prostu obciac tych rekawow i obrebic? Za tzw. moich czasow byly nawet takie services, ktore sie chyba nazywaly "overlock" (???), gdzie dobre panie z odpowiednimi skills takie rzeczy robily za niewielkie pieniadze (pamietam taki punkt na Tamce w Warszawie smile). Pewnie samemu mozna takie arts&crafts tez uskutecznic po zapytanie youtube - wydaje sie, ze na youtube mozna znalezc instructions do wszystkiego big_grin Cheers.
            • allijja Re: Sweter - problem 25.10.21, 11:46
              >A nie mozesz po prostu obciac tych rekawow i obrebic?

w swetrze??? matko bosko...
      • ginger.ale Re: Sweter - problem 24.10.21, 22:58
        lot_w_kosmos napisała:

> Może wysusz na programie; ręczniki.

Potwierdzam 🤪
        • grey_delphinum Re: Sweter - problem 25.10.21, 08:44
          Suszarki u mnie niet.

Rekawy są długie I ogólnie "baloniaste" . Myślałam o tym przeszyciu, ale wątpię, czy efekt zadowoliłby córkę, bo splot jest dość gruby i pewnie zrobiłaby się buła po całości.

Trudno, ma nauczkę, by nie kupować bez przymierzania, a potem nie wciskać w najdalszy kąt szafy (niestety, muszę przyznać, że te mam takie grzeszki na sumieniu 😉).

• grey_delphinum Re: Sweter - problem 25.10.21, 08:46
            A swoją drogą, czy producenci powariowali z długością rękawów? Ostatnio kilka razy zrezygnowałam z kupna bluzek, swetrów lub marynarek właśnie z powodu długaśnych rękawie, a jestem całkiem proporcjonalnie zbudowana.
            • bi_scotti Re: Sweter - problem 25.10.21, 13:57
              grey_delphinum napisał(a):

> A swoją drogą, czy producenci powariowali z długością rękawów?

Punkt widzenia od punktu ... zmierzenia rekawow wink Cale zycie cierpie z powodu zbyt krotkich rekawow przy sukienkach, bluzkach, nawet sweatshirts, wiec yes, please, yes - make them them longer! Nie zalujcie, o producenci!, tych kilku extra cm na okrycie dlugich raczek Bi_scotti i innych z mojego tribe wink Po latach krotkich, niech wreszcie przyjda lata dlugie tongue_out Cheers.
        • chatgris01 Re: Sweter - problem 25.10.21, 12:04
          ginger.ale napisała:

> lot_w_kosmos napisała:
          >
          > > Może wysusz na programie; ręczniki.
          >
          > Potwierdzam 🤪
          >
          >

Ale to się nie sprawdzi przy tym składzie, swetry z bawełny/akrylu mają skłonność do wyciągania i powiększania, a nie kurczenia, nawet w suszarce.
          Jedyny sposób to zmniejszyć skracając i zwężając ręcznie, po szwach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka