Dodaj do ulubionych

papier czerpany - sito

08.12.06, 19:30
Witam,
Niedawno byłam na warsztatach tworzenia papieru czerpanego i po prostu
zachwyciły mnie prostota wykonania i ekekty. Zawsze myślałam że potrzebny jest
jakiś klej czy coś a tu się okazuje że można się bez neigo obyćsmile

Ale do rzeczy: Chciałabym spróbować sił w domu i rodzi się pewnien problem -
sito. Na czym odsączacie papier? My czerpałyśmy go na drewnianych ramkach
obitych metalową siatką - wykonanych w warunkach domowych. Tylko ja zupełnie
nie wiem gdzie taką metalową siatkę kupićsad Może da się ją czymś zastąpić?
Jakiś materiał? Poradźcie bo to bardzo fajne jestsmile
Obserwuj wątek
    • olczam Re: papier czerpany - sito 08.12.06, 21:54
      Dobra kobieto, nic o sicie nie wiem, ale... zdradź, jeśli możesz, procedurę
      czerpania owego papieru. Będę wdzięczna.
      Pozdr.
      • princezna papier receptura:) 09.12.06, 11:45
        No więc to bardzo proste jestsmile
        Kartki papieru rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do miski z ciepłą wodą. Po
        chwili miksujemy mikserem z końcówką do zup. Jak mamy w miarę jednolitą masę (to
        zależy on naszych potrzeb) to mozemy robić papier. I tu rodzi się mój problem.
        NA zajęciach zanurzałyśmy w masie drewniane ramki obite metalową siatką
        (zrobione własnoręcznie przez prowadzącą) i na tym sicie zbierała się wrastwa
        papieru. Potem przerzucałyśmy masę na szmatkę (trochę jak babkę w
        piaskownicysmile Dobrze żeby pod tą szmatką była jeszcze jedna która zbierze wodę.
        Potem można czekać aż wyschnie, albo suszyc żelazkiem przez szmatkę na którą to
        wrzucałyśmy. No i oczywiście można papier barwić wrzucać różne "śmieci" i takie
        tamsmile
        Mam nadzieję że w miarę jasno napisałam. To naprawdę proste - dla mnie jedynym
        problemem jest owa metalowa siatka bo nie mam pojęcia gdzie ją kupić. Może w
        jakiś ogrodniczych? Znacie jakieś fajne w Warszawie?
        • kasia.z Re: papier receptura:) 09.12.06, 14:42
          taką siatke powinnaś bez problemu kupić w sklepie z gwoździami, śrubami i inymi
          metalowymi elementami. Wydaje mi się że w większych ogrodniczych nie powiino być
          problemu z kupnem plastikowej siatki o drobnych oczkach. Może gaza albo płótno
          bedzie sie nadawać??
          Kasia
          • jadwiszka Re: papier receptura:) 09.12.06, 14:51
            dokladnie! w ogrodniczym, siatka plastikowa do owijania drzew smile mysle ze
            cokolwiek byle dziurkowane sie tutaj sprawdzi, sprobuj zrobic sobie ramy sama i
            na to naciagnac albo gaze albo płótno lniane o duzej fakturze albo jakies
            płótno naturalne,jak nie zrobisz sama ramy, to wez taka od obrazu i poprzybijaj
            materialsmile w zaleznosci od faktury materialu powinna Ci wyjsc faktura na
            papierze.ja bym sprobowala tez na duzej kanwie, co prawda okragla ale mozna
            sobie ułozyc mase na kształt prostokata, nie?wink
    • olczam Re: papier czerpany - sito 09.12.06, 20:27
      A takie metalowe siatki z gospodarstwa domowego do przykrywania patelni, żeby
      nie pryskało przy smażeniu, nie będą dobre?
      Pozdr.
      • aniani3 Re: papier czerpany - sito 09.12.06, 20:40
        mozesz kupic tez kawałek siatki tynkarskiej w castoramie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka