Dodaj do ulubionych

problem z ul. Fabryczną

17.07.06, 19:45
Nie wiem czy ktoś o tym pisał ale nie podoba mi się wjazd na Fabryczną od
strony Powstańców, bo jest zero chodnika na tym krótkim odcinku, matki z
wózkami, dzieci do szkoły, ludzie z i do kościoła czy pracy wszyscy włażą
wprost pod koła aut, które sobie robią skróty, a ludziska skaczą na
ogrodzenia posesji bo gdzie uciekać, wjeżdzają nie tylko osobowe ale i
ciężarowe, i nigdy nie wiadomo kto ma pierwszeństwo jak dojadą do łuku,
powinno się CAŁKOWICIE ZAMKNĄĆ ten krótki odcinek ulicy zanim komuś sie coś
stanie, mam zamiar to zgłosić, ktoś jeszcze ? poza tym pasy są za blisko
skrzyżowania ze światłami i wychodząc zza aut jest się niewidocznym dla tych
którzy właśnie nadjeżdżają od strony Jana Pawła
Obserwuj wątek
    • rabena Re: problem z ul. Fabryczną 26.07.06, 10:12
      Podciągam wątek, czy ktoś jeszcze widzi potrzebę zgłoszenia tego problemu?
      Ostatnio rozpędzony gość w dobrym aucie ledwo wyhamował mi przed kołem
      (rowerowym), a słabo mi się robi jak widzę idące tam dzieciaki po lody. Może
      chociaż założyć tam na uliczce garby uniemożliwiające rozpędzenie się. Dobra i
      tak piszę maila.
      • jacekglm Re: problem z ul. Fabryczną 26.07.06, 11:36
        zamykania nie popieram ale garby mogłyby być..
        kto jest zarządcą tej drogi?
        pewnie gminna..
    • mo_nicka_ja Re: problem z ul. Fabryczną 26.07.06, 12:05
      nie podoba sie chyba nikomu

ale dłuższa chwilę myślałam o co ci chodzi :)
      bo najpierw myślałam o tej nieistniejącej części Fabrycznej tzn. wertepach na
      tyłach bloków i bazarku

na tym ocicnku nie bardzo jest gdzie zrobić chodnik - jest bardzo wąsko
      dla cięzarówek powinien być zakaz wjazdu
      a i garby nie zaszkodza
      nie ma znaku o pierwszeństwie? hm, nie zwróciłam uwagi

za to plagą są kierowcy jeżdżący POD PRĄD!

jeśli chodzi o przejście - jest wyjątkowo niebezpieczne
      to główna droga dzieci z osiedla idących do szkoły, jak to wygląda w czasie
      deszczu i zimą w śniegach - szkoda gadać, paskudnym miejsce jest sam skręt z
      uliczki w chodnik przy Powstańców - ze słupem dodatkowo utrudniającym mijanie
      się przechodniów
      tu chodnik też jest za wąski - a kierowcy ni echca przepuszczac na pasach
      pieszych, często tak zapatrzeni w światła na skrzyżowaniu przed nimi, że nie
      zauważają przejścia przed nosem

tylko nie bardzo widzę jak to przebudować?

szkoda że nie powstało przejście-droga z osiedla Słowicza na wysokości ulicy
      Bocianiej i pizzerii z drugiej strony, i raczej juz nie powstanie - mimo, że to
      był warunek dla MH na zalegalizowanie zajętego gruntu pod parking przy Arkadii,
      z tego co słyszałam..
      • rabena Re: problem z ul. Fabryczną 26.07.06, 12:16
        Przepraszam za brak dokładniejszego sprecyzowania (w mailu do gminy napisałam
        dokładnie). Dopisałaś Mo wiele ważnych informacji, które mają duże znaczenie, a
        te pasy są rzeczywiście bardzo niebezpieczne, więc zakaz wjazdu od strony
        Powstańców jest jak najbardziej uzasadniony. Mozesz napisac maila ze swoimi
        spostrzeżeniami do gminy i zobaczymy, potem ewnetulanie jak nie będzie odzewu
        trzeba ruszyć z pismem.
        • mo_nicka_ja Re: problem z ul. Fabryczną 26.07.06, 12:31
          jeśii sie wstawi od strony Powstańców zakaz wjazdu - to z ŻADNEJ strony sie tam
          nie wjedzie :D

ten kawałek jest jednokierunkowy - od Powstańców do Słowiczej
          choc jak pisałam w roku szkolnym dwa-trzy razy w tygodniu trafiam tam na
          jeżdżących pod prąd

tam nawet z ogródków przy posesjach nie bardzo można by wykroic kawałek na chodnik
          za to jedna rzecz można od ręki uregulować - wymalowac na kostce linię
          wyznaczającą część dla pieszych po jednej stronie jako wydzielony chodnik
          i od razu bezpieczniej
          a przejscie - ???
          • rabena Re: problem z ul. Fabryczną 26.07.06, 12:51
            Wystarczyłoby zmienić organizację ruchu wraz z garbami na ulicy, a przejście to
            osobna sprawa. Znając życie namalowanie takiego pasa nie byłoby respektowane,
            bo jest ciasno i wąsko, skoro nawet auta parkują na ścieżkach rowerowych czy
            przy przejściach. To też jest fakt, ze natężenie ruchu w ostatnim czasie się
            bardzo zwiększyło i takie uliczki jak Powstańców są bardzo obciążone (nawet
            wielkie tiry nią jeżdzą, ledwo się łamiąc jak skręcają z Jana Pawła !!!),
            więcej ludzi to i więcej aut a będzie coraz więcej. Dlatego trzeba wyłapywać
            takie niebezpieczne miejsca i zgłaszać, bo nieszczęście nietrudno. Z tego co
            pamiętam na tych pasach już było potrącone dziecko, nawet nie raz.
            • rabena Re: problem z ul. Fabryczną 28.07.06, 09:32
              Jakoś jeszcze odpowiedzi żadnej nie dostałam :/
              • rabena Re: problem z ul. Fabryczną 16.08.06, 20:40
                Ponawiam, czy ktoś się zajął tą sprawą, żadnych informacji nie otrzymałam, może
                się boją przed wyborami wychylić, kto wie, pewnie takich problemów jest więcej,
                piszcie gdzie by się przydała sygnalizacja albo spowalniacze. Moim zdaniem
                niebezpiecznie się przechodzi niedaleko bondera, pasy przy sklepie, a tamtędy
                też chodzą dzieciaki do szkół.
                • alienxxx Re: problem z ul. Fabryczną 16.08.06, 22:52
                  niedlugo to pewnie sie zmieni
                  przy fabrycznej jeden z deweloperow bedzie stawial kameralny 11 (slownie
                  jedenasto) pietrowy bloczek
                  poprawi sie wiec widok z naszych okien, pewnie wiec i dojazd poprawia :)
                  • rabena Re: problem z ul. Fabryczną 30.08.06, 12:31
                    hurrraaa zwycięstwo !!!!, dla zainteresowanych mogę przesłać na mail skan pisma
                    od Burmistrza który właśnie otrzymałam, będą spowalniacze i ograniczenie
                    prędkości do 30 km/ h
                    • rabena Re: problem z ul. Fabryczną 30.08.06, 21:04
                      podczas wymiany uwag na temat sensownosci tego co napisałam, ktoś rzucił pomysł
                      barierek przy chodniku i przy pasach, bo skręcający wjeżdżają nawet na ten
                      kawałeczek chodnika, myślę że to dobra uwaga, może by się dało coś zrobić przy
                      okazji remontu ul. Fabrycznej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka