Dodaj do ulubionych

rejestracja samochodu

09.05.07, 16:11
Drodzy forumowicze,
proszę Was o informacje jak teraz przebiega rejestracja samochodu, bo ostatnio
jak byłem w wydziale komunikacji zarejestrować auto (jakieś 3-4 lata temu) to
kolejka sięgała prawie pod Urząd skarbowy przy Czajewicza.
O której trzeba mniej więcej się stawić żeby w miarę szybko załatwić sprawę?
Obserwuj wątek
    • aniaijacek Re: rejestracja samochodu 09.05.07, 21:42
      Mój mąż rejestrował samochód 16 kwietnia - był pod urzędem o 8, dostał 20 numerek, obsłużono go ok 15! Horrror!Podobno mają nowy system i się szkolą. Za kilka dni mamy odebrać dowód rejestracyjny i już się boję. W naszym kraju załatwienie sprawy urzędowej wymaga brania urlopu!
      • woy Re: rejestracja samochodu 10.05.07, 10:08
        Właśnie też to przechodzę, urząd skarbowy szybko, natomiast urząd komunikacji
        trudna sprawa, trzeba zdobyć numerek. Próbuję w przyszłym tygodniu, koło 7.30.
        Jest jakaś pula numerków.
        w.
        • hors24 Re: rejestracja samochodu 10.05.07, 11:30
          no cóż, trzeba będzie zaopatrzyć się w termosik, kanapki i odstać swoje.
          Bez urlopu widać nie obejdzie się :(
    • agik1313 Re: rejestracja samochodu 10.05.07, 11:46
      W ubiegłym roku rejestrowałam samochód i niestety były to 2 dni stracone. Jeden
      dzień żeby wniosek złożyć, a drugi stracony dzień żeby go odebrać.
      Kolejka ustawiała się już po 6.00 od tylu budynku i dopiero o 8.00 ludzie byli
      wpuszczani po numerki. Ale tych numerków była ograniczona ilość (na dany dzień),
      więc jeśli ktoś przyszedł po 9.00 to już numerkow nie było.
      Odbiór byl trochę szybszy, ale też trzeba było mieć numerek, więc tak na dobrą
      sprawę to i tak kilka dobrych godzin czekałam w kolejce. Ludzie byli wkurzeni i
      się wcale nie dziwię. Może system który właśnie wprowadzają zdziała cuda.
    • orik1 Re: rejestracja samochodu 10.05.07, 20:57
      chyba najgorszy wydział komunikacji w kraju, niejeden raz przy rejestrowaniu
      pojawia się komunikat koniec lub numerki wyczerpane zapraszamy ponownie. Można
      tam zakwitnąć i jeszcze coś panie wymyślą nowszego niż ustawa przewiduje i
      zaczyna się gehenna
      • jostel Re: rejestracja samochodu 10.05.07, 21:04
        ja byłam przed 8, numerek 14, po 11 zarejestrowałam auto tzn. dostałam tablice
        i dowód czasowy, stały dowód miał byc po miesiącu ale niestety po miesiącu i
        odstaniu ponownie w kolejce (innej, krócej sie stoi) okazało się że mogą dowód
        przedłużyć o 2 tygodni. po 2 tygodnaich ponowne stanie w kolejce (3 raz) i
        jestem szczęsliwym posiadaczem stałego dowodu
        tak u nas to jakaś masakra
        koleżanka rejestrowała samochód na ursynowie przez intenret i odbierała
        wszystko osobiście, poszło sprawnie i szybko
    • radow_praca Re: rejestracja samochodu 11.05.07, 11:20
      To ja chyba miałem fart. Pomijam perypetie z brakami w dokumentacji ale to
      wynikało bardziej z mojej nieznajomości aktualnie obowiązujących formularzy.
      Sama wizyta w wydziale komunikacji przeszła bez większej traumy. Z tym że
      dobiłem do urzedu grubo po 12 i do okienka dostałem się po około 30 minutach.
      Druga wizyta po odbiór twardego dowodu podobnie.
      Jedna uwaga. To było w lutym tego roku. Byc może uległy zmianie procedury
      obsługi i teraz faktycznie jest traumatycznie
      • jostel Re: rejestracja samochodu 12.05.07, 11:28
        na wiosnę rotacja na rynku samochodowym - ja rejestrowałam marzec/kwiecień
    • hors24 po rejstracji... 14.05.07, 13:53
      Witam wszystkich zainteresowanych tematem,
      dzisiaj załatwiałem sprawę rejestracji samochodu w wydziale komunikacji, trochę
      się nasłuchałem narzekań innych oczekujących i chciałem podzielić się z innymi
      swoimi spostrzeżeniami:
      1. w poniedziałek urząd działa w godzinach 9-17 w pozostałe dni robocze 8-16. Ja
      byłem w poniedziałek przed 7 rano i byłem gdzieś 10 w kolejce po numerek.
      Oczywiście do godziny 9 trzeba podpierać ścianę albo ogrodzenie bo nie ma gdzie
      poczekać. Pierwsi petenci przyszli przed 6 rano. Na otwarcie było około 60 osób
      (patrząc po wydanych numerkach) + osoby które przyszły po "twardy" dowód i stały
      w oddzielnej kolejce.
      2. Potencjalnym zainteresowanym radzę przyjść dowolnego dnia i poczytać tablicę
      ogłoszeń, popytać o procedurę rejestracji w kancelarii (pok.4) i zebrać wymagane
      dokumenty i ich kserokopie. Szkoda marnować czas w kolejce żeby potem okazało
      się, że nie mamy ze sobą karty pojazdu czy czegoś tam innego.
      3. Wysokość opłat podana jest na stronie wydziału komunikacji, ale warto wziąć
      trochę więcej gotówki, bo płacąc na miejscu za znaczki skarbowe dojdzie nam
      opłata min 3zł za płatność w okienku, a jak przyjdzie nam coś skserować to
      dodatkowe 50gr za stronę (ksero mają w ubezpieczeniach)

Jak na standardy europejskie to sama obsługa po dotarciu do okienka była ok, ale
      droga do tego okienka jest niezwykle kręta i wyboista. Od mojej ostatniej wizyty
      w tym wydziale nie zmieniło się nic poza gwiazdkami na tablicach
      rejestracyjnych, stało się cholernie długo i jeszcze trzeba będzie postać nie raz.
      • woy Re: po rejstracji... 15.05.07, 18:18
        Ja ćwiczę wydział komunikacji w najbliższych dniach. Znaczki skarbowe? To
        jeszcze istnieją?
        w.
        • hors24 Re: po rejstracji... 15.05.07, 21:55
          Znaczków skarbowych już nie ma, ale opłata niestety została :)
          Życzę powodzenia!
    • arturcargo Re: rejestracja samochodu 17.05.07, 10:37
      Wczoraj w Kurierze Warszawy i Mazowsza na TVP3 wyjasnione zostaly kwestie
      zwiazane z gigantycznymi kolejkami w Wydziale Komunikacji w Piasecznie. Otóz
      ten ekstremalny tłok spowodowany jest głównie faktem, iz zarówno w Górze
      Kalwarii jak i Tarczynie zostały zamkniete filie Piaseczynskiego Wydzialu
      Komunikacji w ktorych to do tej pory mieszkancy powyzszych miejscowosci
      zalatwiali sprawy zwiazane z rejestracja pojazdow. Od tej pory musza oni
      niestety pofatygowac sie w tej sprawie az do PIASECZNA. Tak wiec oto główny
      powód.... Brawo dla Starosty Piaseczynskiego, który to podjął taka
      decyzję....pomysl "rewelacyjny" :-)Pozdrawiam i zycze cierpilwosci w
      kolejce.....
      • woy Re: rejestracja samochodu 17.05.07, 21:02
        Będąc o godzinie 6 rano zdobyłem numerek 7.
        Do 8-smej zebrało się około 50-ciu osób.
        Telewizja też się zebrała.
        Można powiedzieć, że do 9 sprawę załatwiłem. Niestety jeszcze raz trzeba
        zawalczyć by odebrać dowód rejestracyjny ( ten docelowy).
        Kto czasów komuny i kolejek nie pamięta to marsz pod piaseczyński wydział
        komunikacji!

w.
    • aniaijacek Re: rejestracja samochodu 18.05.07, 15:40
      Nadszedł dzień odbioru dowodu rejestracyjnego. Pojechałam dziś ok 13, stałam w kolejce ok 1.5 h i okazało się że dowodu nie ma - kolejne podejście za tydzień.
      W urzędzie byłam z 8 miesięcznym synem - kiedy byłam już pierwsza w kolejce podeszła do mnie Pani i zaproponowała obsługę poza kolejnością w drugim okienku. Podziękowałam i skorzystałam ze "swojej" kolejki.. Było to o tyle irytujące, że kolejkę na długo zablokowała osoba która odbierała 10 dowodów i wtedy nie znalazł się nikt kto otworzyłby dodatkowe okienko. Nie ukrywam, że strasznie wkurza mnie sytuacja kiedy załatwienie sprawy urzędowej zabiera 3 dni urlopu!!!!
      • richo Re: rejestracja samochodu 18.05.07, 19:48
        aniaijacek napisała:

> ...stałam w kolejce ok 1.5 h i okazało się że dowodu nie ma...

Podziwiam Was. Ja w "urzędowej" kolejce wytrzymuję... kwadrans. Nie mogę się pogodzić z takimi
        absurdami w dobie Internetu i komórek. Zaczynam się cieszyć, że mi autko zaj... piiiiiiiiiiiiiii!
        • nigras Re: rejestracja samochodu 17.09.07, 17:38
          A moze ktos wie jak to wyglada teraz? Wybieram sie w najblizszym czasie, o
          ktorej trzeba byc?

Pozdrawiam
          Piotrek
          • kadewu1 Re: rejestracja samochodu 17.09.07, 19:50
            Przerejestrowywałam samochód w 2005 i rejestrowałam na początku 2006.

Kwestia, na kogo się przy okienku trafi.
            To drugie podejście - byłam w końcówce ciąży i urzędniczka
            przeczołgala mnie po poligonie. Odsyłała po kilka razy (miałam
            przygotowane wszystko, znałam już procedury, ale ona żądała
            dodatkowych kopii).
            Inna rzecz, że mam z nimi do czynienia jako tłumacz dokumentów
            samochodowych. Klienci opowiadają różne historie (np,. urzędniczce
            nie podoba się uklad strony czy czcionka tłumaczenia, nie chce więc
            przyjąć dokumentu).
            Ech.
            K
            • renata013 Re: rejestracja samochodu 26.09.07, 22:24
              Ostatnio miałam wątpliwą przyjemność stać 2 razy w kolejce do rejestracji pojazdu.
              1 raz byłam o 8:10 i miałam ok.30 numerka (do okienka podeszłam o godz
              13)-okazało się że czegoś brakuje
              2 raz byłam o 6 -w kolejce numer 14 (do okienka podeszłam o 9:40)

-podobno pierwsza osoba w kolejce była pod urzędem o 4 rano
              -średnio o 8:15-8:20 kończą się numerki -paranoja!!!
              --
              • woy Re: rejestracja samochodu 27.09.07, 08:23
                Czyli nic się nie zmieniło od ponad pół roku! A może i dłużej to trwa.
                w.
              • nigras Re: rejestracja samochodu 27.09.07, 13:50
                Ja juz swoja czesc na szczescie zalatwilem, teraz tylko twardy dowod, ale to juz
                krotsza kolejka.
                Bylem o 6:10 na pozycji startowej nr 10 :-)
                O 8-ej wpadla straz miejska i zrobila niezle zamieszanie wsrod zle parkujacych.
                (Co ciekawe parking jest czynny dopiero od 8-ej, czyli przestawic auto mozna
                dopiero po odebraniu numerka), a o tej 6:10 juz nie bylo zbyt wielu miejsc do
                postawienia auta.
                O 8:30 skonczyly sie numerki.
                O 9:00 bylo po sprawie - mialem wszystko w miare dobrze przygotowane.
                Polecam sprawdzenie w bip-ie co trzeba miec, choc nie jest to kompletna lista
                (nie ma informacji o tym czego trzeba miec xero).
                bip.piaseczno.pl/public/popup.php?id_menu_item=61721
                Pozdrawiam
                Piotrek

• matsle76 Re: rejestracja samochodu 28.09.07, 19:54
                  Byłem wczoraj w WK po 15-tej i nie było już numerków,
                  tylko "normalna" kolejka z pięcioma osobami oczekującymi. Niestety
                  tylko mnie nie udało się zarejestrować samochodu przed 16-tą - mimo
                  to uważam, że i tak warto próbować po południu.

Kolejne podejście dzisiaj:
                  Byłem pod WK o 5.45 co dało mi 7 pozycję (pierwsza osoba czekała od
                  4-tej)
                  Numerki skończyły się o 8.22
                  Około 8.45 opuściłem WK.

Poprzednią przygodę z rejestracją z WK miałem niewiele ponad rok
                  temu i nic się niestety nie zmieniło ...

pzdr
                  M

PS
                  Podobnie jak mój przedmówca "nigras" (pozdrawiam sąsiada z
                  osiedla :-) ) polecam skompletowanie wszystkich dokumentów i ich
                  kserokopii przed podejściem do okienka - procedura rejestracji
                  zajmie wtedy niewiele ponad 10 minut. Kserowanie dokumentów po
                  drugiej stronie ulicy i oczekiwanie w kolejce na zapłatę po
                  rozpoczęciu rejestracji może kilkukrotnie wydłużyć czas jej trwania.
                  • jkier Re: rejestracja samochodu 19.11.07, 15:49
                    Witam,
                    jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja przy rejestracji pojazdu w
                    Piasecznie ? Poprawiło się coś , czy nie? Słyszałem, że można
                    numerki kupić od koników - prawda to czy nie ?
                    • len_y Re: rejestracja samochodu 19.11.07, 17:42
                      Z tymi numerkami jeśli to prawda co powedział JKIER to byłby niezły numer. Sam
                      może spróbuje tego zawodu i podskocze jakoś na otwarcie i sprzątne kilka sztuk
                      naraz:D
                      • jkier Re: rejestracja samochodu 20.11.07, 10:27
                        Taak. z numerkami byłby niezły numer :) Pytałem znajomego, który
                        rejestrował pojazd jakieś 2 mies temu. Przyjechał o ok. 5.00 rano,
                        był 2-gi w kolejce, a z maszyny dostał numerek nr 6. Więc o co
                        chodzi ? Inny znajomy przyjechał ok. 13.00 i kupił numerek przed
                        wejściem za 20 zł od kogoś kto niby zrezygnował... Więc tak z mojego
                        punktu widzenia dwie dychy mogę dać a może nawet trzy. Bo z
                        poprzednich wypowiedzi wynika, że przyjeżdzając nawet wcześnie rano
                        można nic nie załatwić.
                        • richo Re: rejestracja samochodu 20.11.07, 10:28
                          Nie boisz się, że CBA Cię namierzy?
                          • jkier Re: rejestracja samochodu 20.11.07, 21:50
                            No jakoś nie boję się, że mnie CBA namierzy, myślę, że mają inne
                            problemy.
                            A tak poważnie; jak ktoś jest chętny zarobić uczciwie parę złotych i
                            odstać za mnie w kolejce numerek - w tym tygodniu, to jestem skłonny
                            się dogadać, tzn dać komus zarobić.
                            Szczegóły/oferta współpracy na priv: jkier@gazeta.pl
                            Uważam, że nie jest to nic zdrożnego tym bardziej, że:
                            - jednorazowe odstanie w kolejce za kogoś to ciężkie zadanie nie
                            noszące jednak znamion działalności gospodarczej i tym samym nie
                            podlegające opodatkowaniu - czyli wszystko legalnie
                            • richo Re: rejestracja samochodu 20.11.07, 23:14
                              jkier napisał:

> odstać za mnie w kolejce numerek - w tym tygodniu, to jestem
                              skłonny się dogadać, tzn dać komus zarobić.

Znam jednego gościa, który mógłby to zrobić, ale tani nie jest ;)
                              Jutro?
    • jkier Re: rejestracja samochodu 21.11.07, 19:58
      Witam,
      w związku z koniecznością zaejestrowania samochodu ponawiam pytanie
      dotyczące tego czy ktoś byłby chętny odstać miejsce w kolejce w
      Wydziale Komunikacji w Piasecznie.
      Oczywiście nie za darmo - sprawa do uzgodnienia.
      Proszę o kontakt : jkier@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka