Dodaj do ulubionych

dojazd do centrum W-wy

10.07.07, 11:17
witam serdecznie,
z uwagi na to, że od sierpnia startuję w pracy (okolice PKiN) szukam różnych
sposobów, aby tam dotrzeć, w zasadzie najrozsądniejszym na razie wydaje się
dojazd autem do metra na Kabaty i dalej metrem, a czy na parkingu Tesco można
parkować cały dzień, nie ścigają??, a może mozecie polecić jakiś darmowy
parking w okolicach blizszych stacji?? Ile kosztuje bilet miesięczny na
metro??

Drugi sposób to dojazd do centrum autem, ile kosztuje miesięczny karnet na
parkowanie??
aha praca na godzinę 8 rano...
Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi, kompletnie nie znam Warszawy i okolic,
niedawno tu przybyliśmy z dalekiego Wrocławia :)

Pozdrawiam :))
Obserwuj wątek
    • kpt5 Re: dojazd do centrum W-wy 10.07.07, 11:22
      Może PKP? Z dworca PKP Piaseczno do Warszawa Śródmieście około 34 minut nawet w
      godzinach szczytu. Samochód można zostawić w okolicach stacji PKP Piaseczno,
      jeśli mieszkasz w dużej odległości od stacji.
    • lazy_dog Re: dojazd do centrum W-wy 10.07.07, 11:39
      > Ile kosztuje bilet miesięczny na
      > metro??

www.ztm.waw.pl
      Pozdrawiam

• owrank Re: dojazd do centrum W-wy 10.07.07, 12:17
      tak jak powiedział przedmówca - do PKIN idealny jest pociąg bo masz stację Wawa
      Sródmieście pod nosem... pytanie ile masz do stacji do Piaseczna...
    • radow_praca Re: dojazd do centrum W-wy 10.07.07, 14:40
      Jeżdże tak codziennie więc z doświadczenia.
      Do stacji M Ursynów. Samochód na ulicy przy np. Beli Bartoka. Teraz się tam
      troche pochrzaniło bo ruszyli z nowa inwestycją budowlaną i w miejscu
      najbardziej dogodnym parkują budowlańcy. Więc wyhaczenie czegoś tak o 7.30 jest
      trudne. Niemniej można znaleźć spokojnie miejsce nieco dalej.
      Potem metro do centrum. 30-dniowy bilet tylko na metro to 44,00 PLN.
      O ile oczywiście rezygnujesz z opcji PKP bo ta faktycznie jest najszybsza. Choc
      cholera wie jak będzie teraz jak zaczną remonty torowiska. Mnie nie pasuje ta
      opcja z innych względów więc muszę się ratować wariantem samochodowo-metrowym.
      Da się żyć w ten sposób. Z Gołkowa do Centrum przy takiej podrózy to około
      godziny do godziny piętnastu minut. O ile oczywiscie nie ma nieprzewidzianych
      okoliczniości.
    • marcin-borkowski Re: dojazd do centrum W-wy 10.07.07, 15:26
      mima222 napisała:
      > z uwagi na to, że od sierpnia startuję w pracy (okolice PKiN) szukam różnych
      > sposobów, aby tam dotrzeć

Co prawda mieszkam i pracuję w Piasecznie, więc nie mam tego problemu, ale
      ostatnio przez tydzień dojeżdżałem do Warszawy i najlepiej wyszło mi połączenie
      autobusem prywatnym Express Piaseczno. Wsiadasz w Piasecznie i wysiadasz w samym
      centrum Warszawy (obok Cepelii), tak więc zero przesiadek i do PKiN masz kilka
      kroków. Bilet z Piaseczna do Warszawy - 3 zł. Rozkład jazdy:
      www.expresspiaseczno.pl
      Pozdrawiam
      Martin
      • mima222 Re: dojazd do centrum W-wy 10.07.07, 19:32
        Dziękuję bardzo za odzew :))
        W związku z Waszymi odpowiedziami nasunęły mi się jeszcze pytania:
        - a ile czasu, przeciętnie (wiadomo korki!), jedzie Express piaseczno?
        - czy pociag jest przepełniony bardzo i kiedy ten remont torowisk ma się
        rozpocząć

Aha, a może jednak ktoś wie, czy jest możliwość kupna miesięcznego karnetu na
        parkowanie w centrum i ile kosztuje (czy tylko rozliczanie w systemie - płacę
        codziennie za 8 h), nie mogę znaleźć tej informacji w necie...
        • marcin-borkowski Re: dojazd do centrum W-wy 10.07.07, 20:09
          mima222 napisała:
          > - a ile czasu, przeciętnie (wiadomo korki!), jedzie Express piaseczno?

Express jedzie mniej więcej tyle czasu ile jest napisane w rozkładzie jazdy:
          PRZYKŁAD -> PIASECZNO - CENTRUM WARSZAWY:
          www.expresspiaseczno.pl/rozklad/ep1r.htm
          Masz podaną godzinę odjazdu z poszczególnych przystanków i później czas
          planowanego dojazdu do centrum Warszawy.

Oczywiście wygodniej jest jeździć własnym samochodem, ale jeżeli masz pracować w
          centrum Warszawy, to taniej wyjdzie ci jeździć expressem (3zł w jedną stronę -
          można kupić miesięczny www.expresspiaseczno.pl/bilety.htm ). Paliwo do
          samochodu + parking na czas pracy w Warszawie kosztuje zdecydowanie więcej.
          Chyba, że firma w której będziesz pracowała ma swój parking lub będzie ci
          zwracała koszty parkingu i paliwa. Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam
          Martin
        • bellazza Re: dojazd do centrum W-wy 11.07.07, 11:40
          Parking płatny przy pałacu:
          www.pkin.pl/parking/
          karta parkingowa dla samochodów osobowych - 1 miesiąc 270zł.

• owrank Re: dojazd do centrum W-wy 11.07.07, 12:51
          może będzie to zbyt daleko posunięte stwierdzenie :) ale dopóki nie masz pasa
          dla autobusów na puławskiej to będziesz jechał tyle samo Expressem Piaseczno
          jak samochodem :) bo stoją w tych samych korkach... natomiast inna psraw czy
          masz przystanek blisko... nie mówisz skąd w Piasecznie - jeżeli mieszkasz przy
          cmentarzu pociąg będzie mało ciekawa alternatywą ale jeżeli mieszkasz na
          któryms z osiedli właśnie przy stacji to być może najlpsza opcja

pociąg zaleznie od godziny jest przepełniony ale głównie do stacji Warszawa
          Służewiec czyli dla Ciebie jakieś 17 minut w przepełnionym i 17 minut miejsce
          siedzące.

inna sprawa, że bilet miesięczny kolejowy kosztuje nie mało ale znowu można go
          kombinować z karta ZTM do Warszawy Jeziorki...

• kradam Re: dojazd do centrum W-wy 10.07.07, 20:15
        > Co prawda mieszkam i pracuję w Piasecznie, więc nie mam tego problemu, ale
        > ostatnio przez tydzień dojeżdżałem do Warszawy i najlepiej wyszło mi połączenie
        > autobusem prywatnym Express Piaseczno.
        Na sierpień to będzie lepsza opcja niż PKP, we wrześniu to już zależy od
        rozkładu PKP.
    • e-milia44 Re: dojazd do centrum W-wy 13.07.07, 00:54
      Jesli chcesz jechac na 8-mą to to jest najgorszy moment. Nie polecam autem do
      centrum. Im szybciej w metro tym lepiej. Bilet miesięczny na całe ztm
      (autobusy, tramwaje, metro) 66 zł w strefie miejskiej, 90 zł sieciowy, czyli na
      podmiejskie również.
      Może autem do metra wilanowska - Puławską prosta droga. Albo faktycznie odbic
      przy Poleczki na Ursynów, moze mniej w korku będziesz stać. Dotarcie o tej
      porze do wilanowskiej moze zając nawet do godziny. Normalnie cała trasa nie
      powinna przekroczyć 40-50 min.
      • mima222 Re: dojazd do centrum W-wy 13.07.07, 17:25
        Dziękuję Wam bardzo za odzew :)
        Hmmm, jeżeli chodzi o stację kolejową to bliżej mam do Nowej Iwicznej (autem
        oczywiście).
        Natomiast dzisiaj jechałam do centrum po godzinie 7 rano i droga zajęła mi
        około pół godziny, pewnie jak się skończą wakacje to dojazd będzie zajmował
        godzinę :(
        Dziękuję Bellazza za namiary na parking, a czy znacie może jakiś parking
        oferujący w rozsądnych cenach karnety miesięczne (oprócz miejskich) na odcinku
        od Placu konstytucji do Ronda Dmowskiego??
        Rodow_praca mam pytanie, którą ulicą skręcasz na Ursynów - czy tą która
        prowadzi m.in. do reala i do obi ???

E-milia44 załamałaś mnie, myślałam, że dojazd na 9-tą jest najgorszy?!

Pozdrawiam :)
        • radow_praca Re: dojazd do centrum W-wy 13.07.07, 22:41
          mima222 napisała:
          > Rodow_praca mam pytanie, którą ulicą skręcasz na Ursynów - czy tą która
          > prowadzi m.in. do reala i do obi ???

Dokładnie. Ulica Płaskowickiej do pierwszego ronda, potem w lewo i do KEN'u. Można tam zaparkować dużo wcześniej np. przy stacji Natolin. Nie ma problemu z miejscami. Im głebiej w Warszawę tym gorzej z parkingiem :)
    • goszczyn1 Bilet 90-dniowy jest bardziej opłacalny... 15.07.07, 00:51
      Bilet 90-dniowy sieciowy imienny ZTM, uprawniający do korzystania ze wszystkich
      linii dziennych i nocnych na całej długości tras /SKM, tramwaj, metro, autobus/,
      kosztuje 226 zł, czyli 44 zł taniej, niż trzy bilety 30-dniowe

Taryfa przewozowa ZTM - www.ztm.waw.pl/taryfa.php

---
      Zapraszam do:
      * Dylewa *
      * Goszczyna *
    • richo Re: dojazd do centrum W-wy [OT] 17.07.07, 02:53
      mima222 napisała:

> Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi, kompletnie nie znam Warszawy i okolic,
      > niedawno tu przybyliśmy z dalekiego Wrocławia :)

Nie tak daleko, ładne miasto i do gór blisko ;-)
      Macie rowery? Okolice dość przestronne i najlepiej je poznawać na rowerze. Graliśmy(?) już w kosza,
      szykuje się siatkówka (sic!) plażowa i sprzątanie parku, a i kajaki są, a wszędzie najlepiej dojechać...
      rowerem ;) Jeśli nie masz nie kupuj "pod kominem".

No i kot. Masz kota?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka