Dodaj do ulubionych

Metro Dw. Gdański i zmiany w KM

17.12.03, 21:23
20.12.2003 r. wreszcie nastąpi otwarcie stacji metra Dw. Gdański. W związku z
powyższym nastąpią zmiany w komunikacji naziemnej.

Linia "2" zostanie wycofana ze Śródmieścia oraz Ochoty i zostanie skierowana
ul. Słomińskiego, al. Jana Pawła II, Broniewskiego, Wólczyńską, Nocznickiego
do pętli Huta, dając dojazd do metra dla Bródna, Piasków i Wawrzyszewa

Linia "16" z kolei zostanie wycofana z Piasków, pojedzie od al. Jana Pawła II
mostem Gdańskim a następnie Jagiellońską do pętli na Żeraniu, celem
zastąpienia skrócoego do FSO autobusu 723

Linia "36" zostanie przedłużona na Banacha dla zastąpienia wycofanej "dwójki"

Linie "29" i "47" zostają połączone na dotychczasowej trasie linii "47"

Oprócz tego autobusy linii 406 nie będą jeździć Trasą W-Z, tylko pojadą
mostem Gdańskim, linia E-4 zostanie skrócona do Dw. Gdańskiego, zaś E-1
będzie kursować ul. Słomińskiego - likwidacji dla tej linii ulega
przystanek "Muranowska", a uruchomione zostają "Metro Dw. Gdański"
i "Uniwersytet". Korekcie ulegną także fragmenty tras linii 170 i 307.

Moim zdaniem przedstawione wyżej zmiany są bardzo dobre.
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 18.12.03, 09:31
      To, że od strony Pragi nic więcej nie dojedzie to chyba nie jest dobry pomysł.
      Dla mnie, mieszkańca Bródna zmiana trasy linii 2 również jest dyskusyjna.
      • thomasch Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 18.12.03, 15:06
        sloggi napisał:

> To, że od strony Pragi nic więcej nie dojedzie to chyba nie jest dobry pomysł.
        > Dla mnie, mieszkańca Bródna zmiana trasy linii 2 również jest dyskusyjna.

Z Pragi jest bardzo dobry dojazd do stacji Ratusz - linie 13, 23, 26, 32, 46,
        125, 170, 190, 406 oraz 512.
        Zmiana trasy "dwójki" jest - moim zdaniem - korzystna, gdyż 1 i 2 dadzą wspólną
        częstotliwość 6 min, i nawet z przesiadką na metro do Świętokrzyskiej, Cetrum,
        czy Politechniki dojedzie się szybciej, niż bezpośrednio "dwójką" kursującą
        obecnie co ok. 15 min., stojącą na każdych swiatłach itd. Poza tym w dużo
        bogatszych od Warszawy miastach europejskich, nigdzie linia metra nie dubluje
        się z kilkoma liniami tramwajowymi i kilkunastoma autobusowymi na odc. prawie
        10 km.
        • sloggi Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 18.12.03, 15:17
          Widzisz - problem jest inny.
          Metro nie zatrzymuje się tak często jak tramwaje.
          Prędzej połączyłbym linie 127 i 500 w linię 127 jadącą od Mostu Gdańskiego jak
          500-tka do Centralnego, a następnie skręcającą w Jerozolimskie do Nowych
          Włochów.
          2-ka mnie wozi do pracy, wysiadam przy Królewskiej, teraz od Świętokrzyskiej
          mam do roboty znacznie dalej. Nie dojadę nią już do Hożej i pl.Konstytucji.
          • thomasch Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 18.12.03, 15:31
            sloggi napisał:

> Widzisz - problem jest inny.
            > Metro nie zatrzymuje się tak często jak tramwaje.

I całe szczęście. Inaczej metro nie miałoby sensu.

> Prędzej połączyłbym linie 127 i 500 w linię 127 jadącą od Mostu Gdańskiego
            jak
            > 500-tka do Centralnego, a następnie skręcającą w Jerozolimskie do Nowych
            > Włochów.

Do Centralnego tylko. Na Włochy dałbym oddzielną linię - przy tak długiej
            trasie trudno o punktualność. A z Bródna na Włochy nikt tą linią i tak nie
            jedzie.

> 2-ka mnie wozi do pracy, wysiadam przy Królewskiej, teraz od Świętokrzyskiej
            > mam do roboty znacznie dalej. Nie dojadę nią już do Hożej i pl.Konstytucji.

Przy pl. Konstytucji to akurat nic nie ma - te same przesiadki są na
            przystankach Centrum i Metro Politechnika, zaś Królewską i Hożą obsłużą
            pozostałe linie. Poza tym jest wiele dzielnic, nie mających bezpośredniego
            połączenia z przystankiem "Królewska" i jakoś żyją - nie jest to znowu taki
            znaczący punkt.

• sloggi Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 18.12.03, 17:17
              thomasch napisał:

> Do Centralnego tylko. Na Włochy dałbym oddzielną linię - przy tak długiej
              > trasie trudno o punktualność. A z Bródna na Włochy nikt tą linią i tak nie
              > jedzie.
              >
              > > 2-ka mnie wozi do pracy, wysiadam przy Królewskiej, teraz od Świętokrzyski
              > ej mam do roboty znacznie dalej. Nie dojadę nią już do Hożej i pl.Konstytucji
              > .
              >
              > Przy pl. Konstytucji to akurat nic nie ma - te same przesiadki są na
              > przystankach Centrum i Metro Politechnika, zaś Królewską i Hożą obsłużą
              > pozostałe linie. Poza tym jest wiele dzielnic, nie mających bezpośredniego
              > połączenia z przystankiem "Królewska" i jakoś żyją - nie jest to znowu taki
              > znaczący punkt.
              >
              >
              Czy nie uważasz, że przez 30 lat ludzie poukładali sobie tak trasy dojazdu,
              miejsca pracy itp. aby nie przesiadać się po 5 razy?
              • thomasch Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 18.12.03, 18:16
                sloggi napisał:
                > Czy nie uważasz, że przez 30 lat ludzie poukładali sobie tak trasy dojazdu,
                > miejsca pracy itp. aby nie przesiadać się po 5 razy?

Przez 30 lat zmieniło się niemal wszystko, także i wizja KM. Czasy, gdy
                tworzono linie zewsząd wszędzie to przeszłość - wszędzie odeszło się lub
                odchodzi od takiego rozwiązania. I... wszędzie to się sprawdziło, ale w
                Warszawie oczywiście zaraz ludzie mnożą problemy. Ja np. wolę dotrzeć szybko,
                chociażby z dwoma przesiadkami,ale bez kilkunastominutowego stania jak parasol
                w upale/ na mrozie. Nie nawidzę wyczekiwać w miejscu na tzw. "połączenie
                bezpośrednie", które często polega na tym, że się dłużej czeka, niż jedzie.
                • sloggi Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 19.12.03, 09:16
                  Tylko w moich kryteriach to powinno się eliminować autobusy, a nie tramwaje.
                  Czyli 127 out, a 2 powinna na Marszałkowskiej zostać.
                  • thomasch Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 19.12.03, 12:08
                    Przecież zostaje 18, która - jak na warszawskie częstotliwości - nie jest
                    najgorsza. Z "dwójki" można się w nią przesiąść przy rondzie Starzyńskiego nie
                    przechodząc nawet przez ulicę (z tego samego przystanku). 18 jedzie identycznie
                    jak ob. "dwójka" od ronda Starzyńskiego aż do pl. Zbawieciela.
                    • bbkk Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 27.12.03, 23:59
                      A ja nie lubię się przesiadać, bo w autobusie/tramwaju żeby nie tracić czasu
                      czytam. A przesiadki tylko to komplikują.
                      • thomasch Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 28.12.03, 15:32
                        bbkk napisała:

> A ja nie lubię się przesiadać, bo w autobusie/tramwaju żeby nie tracić czasu
                        > czytam. A przesiadki tylko to komplikują.

Faktycznie - "ważny" powód. Przesiadać i tak się trzeba, bo nie sposób stworzyć
                        takiej ilości linii, by wszędzie dojechać bez przesiadki.
                        • bbkk Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 29.12.03, 11:34
                          Ale czemu maksymalnie komplikować? Mogę zrozumieć 1 przesiadkę, ale nie 3 czy
                          4, bo to przesada.
                          • thomasch Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 29.12.03, 12:16
                            bbkk napisała:

> Ale czemu maksymalnie komplikować? Mogę zrozumieć 1 przesiadkę, ale nie 3 czy
                            > 4, bo to przesada.

Akurat zmiany tras linii 2, 16 i 29 nie powodują konieczności 3 czy 4
                            przesiadek, tylko co najwyżej jedną.
                            Z "dwójki" na Marszałkowską - w 18 przy Starzyńskiego (bez przechodzenia)lub w
                            metro przy Dw. Gdańskim (z zejściem po schodach).
                            Z "16" na Piaski w "33" przy Stawkach (bez przechodzenia)lub w "2" i "33" przy
                            Rondzie Babka (z przejściem). Podobie 29.
                          • geograf Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 29.12.03, 17:42
                            owszem,ale pamiętajmy,że (tutaj już czysto akademicki rozważanie) w przypadku
                            komunikacji miejskiej,zbiorowej-nie może być mowy (bo takie jest życie) o
                            jednostkowym rozważaniu połączeń,ale raczej mowa o ustaleniu głównych i
                            pobocznych potoków pasażerskich..takie życie...jednak pamiętajmy,że my, w dużych
                            miastach, mamy i tak dobrze..w miastach średniej i małej wielkości są tylko
                            główne trasy (i to o małej częstotliwości), a reszta...pieszo..pieszo..
                            • thomasch Re: Metro Dw. Gdański i zmiany w KM 30.12.03, 01:20
                              geograf napisał:

> owszem,ale pamiętajmy,że (tutaj już czysto akademicki rozważanie) w przypadku
                              > komunikacji miejskiej,zbiorowej-nie może być mowy (bo takie jest życie) o
                              > jednostkowym rozważaniu połączeń,ale raczej mowa o ustaleniu głównych i
                              > pobocznych potoków pasażerskich..takie życie...

Otóż to - trudno o taki układ linii, żeby każdy miał bezpośredni dojazd tam,
                              gdzie akurat mu się zachce jechać.
                              • sloggi :( 30.12.03, 09:12
                                Dziś już 30.12, a na stronie ztm.waw.pl nadal brak informacji o zmianach od
                                5.01.2004. Webmasterowi się nie spieszy, a wiele osób od jutra do poniedziałku
                                ma wolne.
                                • zaciszanin Re: niestety... 30.12.03, 16:35
                                  Jak niektórzy wiedzą Webmasterem strony ZTM jest Webmaster Forum ZTM - osoba
                                  zdolna, niekompetentna :-(
                                  • thomasch Re: Już są! 30.12.03, 19:09
                                    Rozkłady znalazły się dziś po południu na oficjalnej stronie ZTM-u. Oprócz
                                    opisywanych już zmian zmieniło się rozmieszczenie linii na pętli Żerań FSO,
                                    zmieniono także nazwę przystanku "Rakowiecka-SGGW" na "Kielecka" (dla linii
                                    tramwajowych 10, 16, 17 i 33) oraz na "Metro Pole Mokotowskie 07" dla linii 301.
                                    • zaciszanin Re: Już są! 30.12.03, 20:24
                                      "Kielecka" była również podana w nieoficjalnych rozkładach jazdy...
    • sloggi 29 04.01.04, 19:40
      Popatrzyłem na składy obsługujące linię 29 i szczęka mi opadła. Obłożenie
      wręcz fenomenalne - czyżby wspaniały come-back po 22 latach?
      • thomasch Re: 29 04.01.04, 20:19
        29 na trasie przez Broniewskiego i Okopową nie miało szans na dobre
        wykorzystanie (jeżdżąc co pół godziny) gdzie identycznie i bardzo często jeździ
        22.
        • thomasch Re: Obserwacje 06.01.04, 13:06
          Wczoraj z relacji osoby mieszkającej nieopodal przystanku "Aspekt" i
          dojeżdżającej do metra linią "2", dowiedziałem się o bardzo dobrym
          wykorzystaniu tej linii na zmienionym odcinku trasy.
          • bbkk Re: Obserwacje 07.01.04, 10:21
            Ja tylko nie rozumiem jednego - mieli rozbić stada. A co widziałam wczoraj? Ok.
            godz.18:30 na rondzie Babka w stronę Starzyniaka pojechały kolejno w odstępach
            0.5 min. 6,2,16 i 1.
            A, jeszcze jeśli chodzi o 723 i 801 które miało jeździć co 8 min. na zakładkę.
            He,he. Jeżdżą co 10 min. i w rozkładzie 723 jest 2 min. po 801. A w praktyce
            (przynajmniej na przystanku przy Poetów) zawsze są razem.
            • thomasch Re: Obserwacje 07.01.04, 10:36
              bbkk napisała:

> Ja tylko nie rozumiem jednego - mieli rozbić stada. A co widziałam wczoraj?
              Ok.
              >
              > godz.18:30 na rondzie Babka w stronę Starzyniaka pojechały kolejno w
              odstępach
              > 0.5 min. 6,2,16 i 1.
              > A, jeszcze jeśli chodzi o 723 i 801 które miało jeździć co 8 min. na
              zakładkę.
              > He,he. Jeżdżą co 10 min. i w rozkładzie 723 jest 2 min. po 801. A w praktyce
              > (przynajmniej na przystanku przy Poetów) zawsze są razem.

Rozbijanie stad zostało odłożone w bliżej nieokreśloną przyszłość. tzn. w Al.
              Jerozolimskich po remoncie torowiska, na Żoliborzu i Bielanach po otwarciu
              stacji metra pl. Wilsona (info z dzisiejszej GW). W całym mieście - nie wiadomo
              kiedy. Opór przed reformami w Warszawie ma charakter wręcz fobiczny. Wszyscy
              narzekają, a gdy się chce wprowadzić jakieś zmiany, wszyscy je oprotestowują.
              • sloggi Re: Obserwacje linii 16 15.01.04, 15:34
                Wygląda to na bojkot.
                Za to 101 i 302 rano pękają w szwach.
                • thomasch Re: Obserwacje linii 16 15.01.04, 17:33
                  Nie wiem jak jest rano - kilkakrotnie po południu widziałem za to dość
                  pełną "16" ruszającą z Gdańskiego w stronę Żerania.
                  • sloggi Re: Obserwacje linii 16 15.01.04, 20:10
                    Dziś siedzące miejsca były zajęte, zauważam wzrost, powolny ale wzrost.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka