Dodaj do ulubionych

Piaseczno straci nocne Autobusy

22.07.07, 21:27
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4332465.html
Piaseczno straci nocne Autobusy

Firma Mobilis zawiesza na początku sierpnia nocne kursy do Piaseczna. - Jeździ
za mało pasażerów - tłumaczą jej szefowie. Nocne wyruszą za to do Otwocka i
Wołomina

Nocnym połączeniem mieszkańcy Piaseczna cieszą się prawie rok. Mikrobusy
odjeżdżają spod Dworca Centralnego i dalej Marszałkowską oraz Puławską
docierają do Piaseczna, a potem do okolicznych miejscowości Gołkowa i
Bobrowca. Przejazd kosztuje 5 zł. Obsługująca połączenie firma Mobilis
postanowiła jednak 1 sierpnia zawiesić kursy. - Jeździ zbyt mało pasażerów.
Czasem kilku w ciągu nocy - mówi Eugeniusz Szymonik, szef firmy.

- Czym ja będę wracał do domu? Taksówki są dość drogie - martwi się Adam
Zarychta z Zalesia Dolnego.

Z decyzji przewoźnika nie są także zadowoleni piaseczyńscy urzędnicy. - Nie
powinno się zawieszać kursów bez poinformowania władz gminy. Może wspólnie
udałoby się jakoś porozumieć w sprawie utrzymania linii - mówi Daniel
Putkiewicz z piaseczyńskiego magistratu.

Zapowiada jeszcze negocjacje z szefem Mobilisa. Niewykluczone jednak, że
władze Piaseczna powrócą do rozmów w sprawie komunikacji nocnej ze stołecznym
Zarządem Transportu Miejskiego. Dla wielu mieszkańców Piaseczna podróż
autobusem nocnym w barwach warszawskich byłaby bardziej atrakcyjna, bo mogliby
korzystać w nim z biletu ZTM. - Czekamy na propozycje - mówi Michał Dąbrowski
z Zarządu Transportu Miejskiego.

Tymczasem z nocnej komunikacji wkrótce mogą się zacząć cieszyć mieszkańcy
Otwocka, Kobyłki i Wołomina. Na prośbę tych miast ZTM przygotowuje trasy
nocnych linii i kosztorysy. Autobusy najprawdopodobniej zaczną tam dojeżdżać 1
września.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

-------
Może nie jest jeszcze zbyt późno, by uratować to połączenie...

Należy wysyłać protesty przeciwko likwidacji nocnej linii:
* mail do Rady Miasta Piaseczno - rada @ piaseczno.eu
* mail do Burmistrza Miasta Piaseczno - zalewski @ piaseczno.eu

-------
Zapraszam do:
* Dylewa *
* Goszczyna *
Obserwuj wątek
    • jacekglm Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 22.07.07, 21:43
      no to ładnie nas Mobilis załatwi:/
      może to i lepiej-gmina dogada się z ZTM i będzie wreszcie w Piasecznie "normalna" linia nocna.Tylko czy na pewno?

Mejla oczywiście na podane adresy wysyłam i zachęcam resztę do tego!
      • kania_marcin Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 22.07.07, 23:08
        JESTEM PRZECIW, NOCNY MUSI BYĆ !!!!!
      • sibeliuss Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 22.07.07, 23:20
        jacekglm napisał:

> no to ładnie nas Mobilis załatwi:/

Ile razy jechałeś tym autobusem?
        • kania_marcin Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 22.07.07, 23:43
          Szanowny Kolego... admini Forum Piaseczna (podziękowania) wraz ze mną są
          autorami wznowienia w zeszłym roku nocnego kursowania do Piaseczna. Pomoc moich
          kolegów jest i była bezcenna. W uzupełnieniu dodam, że nocny ruszył 26 sierpnia
          2006 r. a admini Forum wielokrotnie korzystali z nocnego. Zachęcam także do
          pisania na maila Pana Putkiewicza info@piaseczno.eu

ps. w dniu jutrzejszym składam do Pana Burmistrza i Pani Przewodniczącej wniosek
          o niedopuszczenie do likwidacji nocnego kursowania do Piaseczna.
          • kania_marcin Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 23.07.07, 00:28
            Maile już poszły, jutro w UG Piaseczno złożę pisemnie, pozdrawiam i także
            zachęcam do wysyłania.
            • sibeliuss Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 23.07.07, 00:30
              Optowałbym za linią ZTM.
              • 3fx Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 23.07.07, 08:25
                ... szczególnie że jakość obsługi w ExP pozostawia wiele do życzenia.

Małe busy w nocy w weekendy zapchane po sufit już na drugim przystanku i nie
                zabierające pasażerów z dalszych przystanków. To chyba nie tak powinno wyglądać?

Ja też jestem za ZTMem - może uda się załatwić dłuższą trasę niż pierwotnie
                planowana.
                • kania_marcin Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 23.07.07, 08:28
                  Najważniejsze jest to aby trasa została utrzymana, nie można odciąć ponad 60
                  tyś. osób od świata, zachęcam do pisania maili, pozdrawiam
                  • jacekglm "zawieszenie" a "likiwdacja" 23.07.07, 08:46
                    na razie jest to tylko zawieszenie linii do października i chyba Mobilis nie
                    będzie aż tak rozrzutny żeby pozbyć się tej linii?
                    przyznam szczerze że od pewnego czasu nie jeżdżę nocnymi-zazwyczaj wybieram
                    rower-ale jak jechałem ostatnio w tygodniu to już na Placu Konstytucji ludzie
                    stali w przejściu.Raz nawet "udało mi się" zostać na przystanku po tym jak bus
                    się nie zatrzymał bo po prostu nie było miejsca w środku.
                    Więc mówienie że mało ludzi jeździ chyba jest nie na miejscu.

a może to kierowcy "mają problemy" z wydrukowaniem biletu?
                • owrank ta trasa powinna być znacznie dłuższa 24.07.07, 09:53
                  ta trasa powinna być znacznie dłuższa bo w nocy nie ma możliwośći
                  przesiadkowych - uważam, że miałaby większy sens gdyby przy okazji objeżdżała
                  np. Zalesie, Iwiczną, Magdalenkę, Konstancin, Lesznowola, może nawet Łazy -
                  mówię od razu, że nie wiem jak jeździ teraz ale w warunkach nocnych
                  proponowanie komuś spacer od Pułąwskiej 2 km w bok zbyt bezpiecznie nie jest...
                  • tm51 Re: ta trasa powinna być znacznie dłuższa 24.07.07, 17:58
                    o Magdalenkę to niech już sie Lesznowola martwi
                    kłopot z poprowadzeniem linii jest taki, że za stacją nie ma za bardzo jak
                    zawrócić, a prowadzenie wszystkiego do Głoskowa czy Bobrowca tak naprawdę nie
                    jest potrzebne, zdaję sobie sprawą, że tam tez mieszkają ludzie, ale jednak
                    potrzebna jest ich większa ilość
                    • owrank Re: ta trasa powinna być znacznie dłuższa 25.07.07, 09:56
                      za stacją w Iwicznej ? o tą chodzi ???

• tm51 Re: ta trasa powinna być znacznie dłuższa 25.07.07, 18:49
                        no gdzie w Iwicznej? w Piasecznie
                        do Iwicznej nie ma po co pchać piaseczyńskiego autobusu, zresztą jak sie obsłuży
                        Lesznowolę to nie obsłuży się Zalesia
                    • owrank Re: ta trasa powinna być znacznie dłuższa 25.07.07, 09:59
                      a może warto by było właśnie aby ten autobus obsługiwał 2 gminy i wtedy
                      problem ilości mozę się sam rozwiązać...

• marcin-borkowski Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 23.07.07, 09:41
      jacekglm napisał:
      > a może to kierowcy "mają problemy" z wydrukowaniem biletu?

Dochodzą do mnie informacje, że to właśnie przez problem z drukowaniem biletów
      właściciele firmy myślą, że nikt nie korzysta z ich linii, a faktycznie busy
      jeżdżą zatłoczone...

Pod informacją:
      www.powiat-piaseczynski.info/informacja-czy-piaseczno-straci-nocne-autobusy-express-piaseczno-,477.html
      również już zaczęły pojawiać się takie opinii. Od jakiegoś czasu trwają rozmowy
      i wyrażanie opinii na temat Express'a na forum podłączony do serwisu
      informacyjnego i kilka osób też o tym pisało. Może coś w tym jest...?

3fx napisał:
      > Ja też jestem za ZTMem - może uda się załatwić dłuższą trasę niż pierwotnie
      > planowana.

Też jestem za rozmowami Gminy Piaseczno z ZTM.

Pozdrawiam
      Martin
    • owrank Nie rozumiem logiki 23.07.07, 09:43
      Nie bardzo rozumiem sytuację.. skoro tylu chętnych jeździ w piątek i sobotę to
      niech w tygodniu nie jeździ w ogóle (albom mikrobus 10 osobowy) a w weekendy
      niech podstawią normalny duży autobus skoro ludzie się nie mieścili. Zazwyczaj
      w weekendy inne dzienne linie obsługiwane pełnowymiarowym autobusem są mniej
      obłożone to można chyba przesunąc coś na nocną linię czy może takie rozwiązanie
      logistyczne przerasta firmę obsługującą ???
      • 3fx Re: Nie rozumiem logiki 23.07.07, 10:16
        To chyba za duże wyzwanie... Gdy w Warszawie była Noc Muzeów nie wpadli na to
        aby podstawić normalny autobus zamiast busa (choć o tej imprezie było głośno i
        pewne było to że będzie spore zainteresowanie nocnym ExP) i było bardzo
        przytulnie - wszystkie siedzenia zajęte (sporo nawet podwójnie), w przejściu
        ciałko do ciałka i tak do samych drzwi. No chyba że ExP dba o to aby mieszkańcy
        Piaseczna poznali się bliżej...
        • maciek19792 Re: Nie rozumiem logiki 23.07.07, 10:51
          Dokładnie w weekendy w busach expressa jest niemiłosierny tłok. Rzekłbym, ze
          gdyby nie te kobiety, to nie byłoby w co palca włożyć. :))))))
          • kradam Re: Nie rozumiem logiki 23.07.07, 11:40
            Warto zadzwonić do źródeł i zrozumieć logikę postępowania?
            Oszczędzając wysiłku innym przekaże co usłyszałem od osoby pod numerem Moblisu:
            - Mobilis wie, że w sobotę jest tłok
            - na moją propozycję, aby utrzymać linię tylko na sobotę, Mobilis odrzekł, że NA
            RAZIE ZAWIESZA i MOŻE SIĘ W KOŃCU GMINA ZAINTERESUJE
            Czyli pozostaje zrobić to co proponuje p. Kania.
            • marcin-borkowski Re: Nie rozumiem logiki 23.07.07, 14:04
              kradam napisał:
              > Mobilis odrzekł, że NA
              > RAZIE ZAWIESZA i MOŻE SIĘ W KOŃCU GMINA ZAINTERESUJE

Chcą postawić Urzędników Gminy pod ścianą, aby dofinansowywali nocną linię
              expressa. Warto, żeby teraz gmina zrobiła przetarg (ZTM, Express, inne...) i
              wybrała najkorzystniejszą ofertę zarówno cenową jak i zasięgu obsługiwanej trasy.

Pozdrawiam
              Martin
              • jacekglm Re: Nie rozumiem logiki 23.07.07, 16:03
                marcin-borkowski napisał:

> kradam napisał:
                > > Mobilis odrzekł, że NA
                > > RAZIE ZAWIESZA i MOŻE SIĘ W KOŃCU GMINA ZAINTERESUJE
                >
                > Chcą postawić Urzędników Gminy pod ścianą, aby dofinansowywali nocną linię
                > expressa. Warto, żeby teraz gmina zrobiła przetarg (ZTM, Express, inne...) i
                > wybrała najkorzystniejszą ofertę zarówno cenową jak i zasięgu obsługiwanej tras

i po raz kolejny wygra Mobilis proponując darmowy,3miesięczny okres próbny na co
                urzędnicy baardzo chętnie przystaną...
    • tm51 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 23.07.07, 11:53
      jakby gmina podpisała umowę z ZTM to może byłoby lepiej, autobusy jeździłyby
      częściej i byłyby większe
      nie wiem czemu akurat teraz podjęli taką decyzję, ale jak wracałem parę tygodni
      temu w sobotnio-niedzielną noc to podstawili Renaulta nie wiem czy wszystkie
      sprintery były zepsute, czy ktoś sie zorientował, że w weekend jest większy ruch
      • kania_marcin Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 23.07.07, 12:16
        Pismo złożone, zachęcam wszystkich Państwa także do wysyłania maili, Gmina
        Piaseczno musi wreszcie się zmierzyć z tematem... pozdrawiam
        • maciek19792 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 23.07.07, 14:58
          kania_marcin napisał:
          > Gmina Piaseczno musi wreszcie się zmierzyć z tematem...

i dogadać się wreszcie z ZTM
          • kania_marcin Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 23.07.07, 17:13
            Dokładnie TAK, muszą, pozdrawiam:))
    • marcin-borkowski Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 23.07.07, 19:58
      Zauważalne jest zainteresowanie sprawą Radnego Lesznowoli Marcina Kania, może
      warto zainteresować tą sprawą Radnego Piaseczna Mariusza Słowika. Na swojej
      stronie: www.slowik.k9.pl informuje:
      "Po interwencji Słowika – problem znika!
      Nasz priorytet – drogi i komunikacja!"
      Pan Mariusz ma szanse wykazać się w sprawie nocnego transportu Piaseczno - Warszawa.

Pozdrawiam
      Martin
      • maciek19792 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 08:13
        "Po interwencji Słowika – problem znika"
        Takie hasła wypisuje na swojej stronie, to niech pokaże co potrafi.

• marcin-borkowski Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 10:46
      Przejechałem się wczoraj Expressem z centrum Warszawy do Piaseczna i NIE
      widziałem nigdzie (przystanki, rozkład jazdy, info w autobusie itp) informacji o
      tym, że planują zawiesić Nocny Express. Dlaczego firma Mobilis NIE informuje
      swoich klientów (pasażerów) o swoich planach - w tradycyjny sposób? Nie każdy ma
      dostęp do internetu i nie każdy może przeczytać informację na gazeta.pl czy
      forach dyskusyjnych.

Pozdrawiam
      Martin
      • jacekglm Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 10:50
        jak wczoraj dzwoniłem do EP to facet mówił że informacje wiszą w autobusach i na
        przystankach
        może postanowili pozostawić...
        • marcin-borkowski Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 10:57
          Nie widziałem wczoraj takiej informacji na przystankach. Dziś spojrzałem na
          przystanek na Jana Pawła i też nie ma tam informacji przy rozkładzie jazdy
          expressa. Nie wiem jakie przestanki oznakowali, ale te które sprawdzałem nie
          posiadały takiej informacji...

Autobus, którym wczoraj wracałem również nie posiadał takiej informacji na
          kartce. Może trafiłem na nie oznakowany jeszcze autobus (nie korzystam na
          codzień z expressa), ale może forum czyta ktoś kto codziennie jeździ expressem i
          widział już takie informacje?

Pozdrawiam
          Martin
      • tm51 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 12:28
        nawet na stronie internetowej nic nie ma
        • jacekglm Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 12:55
          tm51 napisał:

> nawet na stronie internetowej nic nie ma

może wykorzystali limit aktualizacji na ten rok?
          ja tam się wcale nie dziwię-jak zmieniali rozkład to info pojawiało się dopiero
          po ponad dwóch tygodniach od wprowadzenia zmian...
          • kania_marcin Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 17:06
            I jak idzie pisanie maili, wysyłacie ?
    • goszczyn1 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 20:33
      Kania Marcin napisał:
      > I jak idzie pisanie maili, wysyłacie ?

Wysłałem na poniższe adresy:
      * mobilis @ mobilis.pl
      * zajezdnia @ mobilis.pl
      * rada-miejska @ piaseczno.eu
      * rada @ piaseczno.eu
      * zalewski @ piaseczno.eu
      * temoszczuk @ piaseczno.eu
      * sekretarz @ piaseczno.eu
      * skarbnik @ piaseczno.eu

---
      Zapraszam do:
      * Dylewa *
      * Goszczyna *
      • kania_marcin Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 20:47
        + info@piaseczno.eu

Jest to mail do Biura Promocji i Informacji Gminy, pozdrawiam
        • goszczyn1 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 22:36
          Kania_Marcin napisał:

> + info @ piaseczno.eu
          >
          > Jest to mail do Biura Promocji i Informacji Gminy, pozdrawiam

Dzięki :-)

---
          Zapraszam do:
          * Dylewa *
          * Goszczyna *
          • korek222 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 24.07.07, 23:27
            trochę moze zimnej wody
            po pierwsze okazuje się ze dla przewoznika nawet busami linia nocna nie jest
            rentowna ,warto aby gmina zweryfikowała rzeczywiste potoki podróznych,byc moze
            część pasażerów dając zarobic kierowcom de facto podcieła krzesło na którym
            siedzimy
            po drugie wiekszość opowiada sie za autobusami ZTM oznacza to zdecydowanie
            większe koszty przewoznika czyli wieksze doplaty z budzetu gminy
            po trzecie część osób ze wzgledu na bezpieczenstwo chce rozbudowac trasę co
            oznacza nie mniej a wiecej kosztów czyli wydatkow ze wspolnego budzetu miasta
            (gmina płaci to znaczy Pan placi Pani placi etc jak ze znanego filmu)
            po czwarte skoro Pan radny jest tak aktywny to pytanie ile do nocnego dołoży
            gmina Lesznowola i jak ocenia słynne już połączenie busami z Mysiadła do
            Lesznowoli i Mrokowa jaka jest efektywność poniesionych nakładów ,moze taxi
            byłoby tansze ?
            po kolejne jesli zwiekszac bedziemy zaangazowanie gmin w dofinansowanie do
            transportu publicznego to z jakich pozycji w budzecie chcemy zrezygnować
            po ostanie doświadczenia we wdrozeniu wspolnego bilety miasto -kolej pokazały
            ze wszyscy chcą doić bez oporów budżet samorządu czy godzimy się na tak około
            minimum 3-4 miliony rocznie doplat z
            budzetu Piaseczna do komunikacji publicznej nawet przy niskich potokach
            podróznych

decyzja władz miasta musi byc poparta pełną analiżą rozwiazania tego problemu a
            nie przyjmowaniem rozwiazan na dziś.łatwo sie domyslec ze prywatny przewoznik
            wygra przetarg zZTM a pozniej bedzie wymuszał na gminie zwiekszenie
            dofinansowania.Niewątpliwie komunikacja nocna Warszawa jest niezbędna ,chodzi
            o to aby nie była tylko przyjazna potencjalnym pasażerom ale i tez do przyjęcia
            ekonomicznie.
            • kania_marcin Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 25.07.07, 09:18
              Mam ogromną nadzieję, że dzięki nam nocne kursowanie zostanie, pozdrawiam:))
              • maciek19792 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 25.07.07, 10:32
                korek222 napisał:
                > po czwarte skoro Pan radny jest tak aktywny to pytanie ile do nocnego dołoży
                > gmina Lesznowola

Do Radnego Lesznowoli Kania: może udzieli Pan odpowiedzi na to pytanie? Męczy
                Pan gminę Piasecznao, ale mieszkańcy Lesznowoli (Mysiadła) również korzystają z
                nocnych, tak więc niech gmina Lesznowola też się dokłada do nocnego! Wspólny
                koszt podzielony na obie gminy będzie mniejszy i mniej obciążający jedną gminę.
                • kania_marcin Walczmy o niego !!!!! Nocny musi zostać !!!!! 25.07.07, 16:34
                  Szanowny Kolego, w dniu 23 lipca 2007 r. drogą elektroniczną zwróciłem się z
                  prośbą do Pani Wójt o podjęcie rozmów z przewoźnikiem (wspólnie z Burmistrzem
                  Piaseczna) mających na celu niedopuszczenie do likwidacji nocnego kursowania do
                  Piaseczna. Info na mojej www z dnia 24 lipca 2007 r.
                  Pozdrawiam:))
            • owrank Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 25.07.07, 10:23
              > po pierwsze okazuje się ze dla przewoznika nawet busami linia nocna nie jest
              > rentowna

nigdy nie jeździłem ale z przytoczonych wypowiedzi wynika,że codziennie jechał
              średniej wielkości busik i w tygodniu był pustawy a w weekendy nie starczało
              miejsca dla chętnych, czyli albo gmina albo przewoźnik nie umieją tego
              zorganizować. A w momencie kiedy raz ktoś się nie zabrał z braku miejsca to
              trudno się dziwić, że następnym razem nawet nie próbował

> po drugie wiekszość opowiada sie za autobusami ZTM oznacza to zdecydowanie
              > większe koszty przewoznika czyli wieksze doplaty z budzetu gminy
              czy to oznacza, że ZTM jest zawsze najdroższy ?

> po trzecie część osób ze wzgledu na bezpieczenstwo chce rozbudowac trasę co
              ale to bezpieczeństwo ma z założenia skutkować w większej ilośc pasażerów czyli
              poprawie rentowności

> słynne już połączenie busami z Mysiadła do
              > Lesznowoli i Mrokowa jaka jest efektywność poniesionych nakładów ,moze taxi
              > byłoby tansze ?
              słynne połączenie busami jest od poczatku bez sensu i chyba tylko fantaści
              zakładali, że coś z tego wyjdzie. Takie połączenia ma sens tylko wtedy gdy
              można tym jeździć na powszechnym bilecie miesięcznym/czasowym (czyli np. ZTM)
              albo gdy jest za darmo. Ile mamy osób, które mieszkają np. w Lesznowoli i mają
              codzienny interes w NI czy MY i vice versa. Natomasit osób, które przesiadały
              by się z busa na 700tki ZTM w Mysiadle mogłoby być dość sporo.

Poza tym,co było poruszane na jednej z Rad Sołeckich w NI - czy nie ma szansy,
              żeby do np. Auchan jeździł darmowy autobus w porozumieniu z centrum
              handlowym ??? Mógłby to być ciekawy kompromis w temacie finansowania
              w Piasecznie jest teraz sporo marketów to może dogadać sie z nimi i zrobić 1-2
              linie które będą za darmo dowozić ludzi z gminy Piaseczno, Lesznowola, może
              Konstancin przy okazji przejeżdżajac przez stację PKP czy Puławską gdzie można
              się przesiąść...

• korek222 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 25.07.07, 23:55
                postawiłem te pytania aby nasza dyskusja nie była tak jednostronna i
                prosta.dajcie pełną komunikacyjna ofertę a niech ktoś za nia zapłaci.Niestety w
                róznej formir to właśnie my wspólnie płacimy.popieram każdą inicjatywę
                poprawienia transportu publicznego ale nie tylko na postulatach i listach
                otwartych do władz moze to polegać.Niestety w naszej okolicy zamykamy się w
                kręgu własny samochód -słaba oferta publiczna -mizerne potoki szczególnie
                pozaszczytowe i w wakacje-potrzeba posiadania własnego gorszego,lepszego
                samochodu.mowiąc o ofercie słabej transportu publicznego mam na myśli choćby
                już bardzo opozniony program parkuj i jedz gdzie są kłopoty z przetargami i
                wykonawcami,pozdrowienia
    • maciek19792 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 27.07.07, 09:59
      Macie jakieś informacje, czy gmina coś wynegocjowała?
      • 3fx Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 27.07.07, 10:10
        maciek19792 napisał:

> Macie jakieś informacje, czy gmina coś wynegocjowała?

A myślałem że to ja jestem największym optymistą:)
        Trochę sobie poczekamy zanim coś się wyjaśni.
        • maciek19792 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 27.07.07, 11:23
          3fx napisał:
          > Trochę sobie poczekamy zanim coś się wyjaśni.

Faktycznie mieszkamy w Piasecznie, gdzie samorząd działa z ekspresowo. :))

Przerobiony tekst: www.staszewski.art.pl/teksty/index.php?id=gdyniema
          "Wyjechali na wakacje wszyscy nasi samorządowcy
          Gdy nie ma w domu radnych, to jesteśmy niecierpliwi"
    • tm51 Re: Piaseczno straci nocne Autobusy 27.07.07, 18:09
      Jest artykuł w Kurierze Płd. - mieli dzisiaj rozmawiać z Mobilisem, a jak się
      nie uda to zaczną negocjacje z ZTMem.
    • jacekglm Weekendowe zostają,w tygodniu zawieszone... 28.07.07, 14:43
      Informacja z kartki jaką widziałem dziś w Małym Expresie do Bobrowaca

Od 1 sierpnia do 30 września ulegają zawieszeniu kursy od niedzieli do czwartku.
      Kursy w noc z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę pozostają bez zmian.

Jeszcze taka mała ciekawostka:ktoś pisząc info zrobił błąd i napisał "na proźbę mieszkańców ":D
      widać jak przeprawiano "ź" na "ś" :D
      • 3fx Re: Weekendowe zostają,w tygodniu zawieszone... 28.07.07, 16:14
        Moim zdaniem noc z niedzieli na poniedziałek też należy do weekendu... więc nie
        weekendowe, ale 2/3_weekendowe. Sporo osób wtedy wraca z jakiś dalszych
        wyjazdów weekendowych pociągiem, autokarem czy samolotem do Warszawy i... w tej
        sytuacji muszą skorzystać z taxi.

Nie podoba mi się to rozwiązanie... to taka gra na czas, bo niby komunikacja
        nocna jest ale tak naprawdę jej nie ma, a władze miejskie już nie mają takiego
        ciśnienia aby sprawę załatwić porządnie i na przykład porozmawiać z ZTMem. Mam
        tylko nadzieję że do 30 września sprawa zostanie porządnie załatwiona i
        powstanie docelowe rozwiązanie.
        • marcin-borkowski Re: Weekendowe zostają,w tygodniu zawieszone... 28.07.07, 23:57
          3fx napisał:
          > Nie podoba mi się to rozwiązanie... to taka gra na czas

Zgadzam się z 3fx! Teraz w Kurierze Południowym napiszą, że uratowali Nocny
          Express, tak jak kiedyś napisali, że uratowali firmę TDP w Piasecznie.

Pozdrawiam
          Martin
          • kania_marcin Re: Weekendowe zostają,w tygodniu zawieszone... 29.07.07, 02:13
            Prawda jest taka, że to mieszkańcy i internauci uratowali (uratują?) nocny,
            wszystkim dziękuję i mam nadzieję, że już więcej takich akcji nie będzie,
            zdecydowanie już wolę Danonki...
            • maciek19792 Re: Weekendowe zostają,w tygodniu zawieszone... 29.07.07, 20:10
              Dali nocny express tylko na 2 nocki: piątek - sobota. Często wracam od rodziny w
              nocy z niedzieli na poniedziałek i jak mam wtedy wrócić z Wawy do Piaseczna?
              Taksówką?
      • tm51 Re: Weekendowe zostają,w tygodniu zawieszone... 30.07.07, 08:36
        fatalnie, teraz rozmowy z ZTM pewnie się nawet nie zaczną, a zostajemy z takim
        ochłapem
        • richo Re: Weekendowe zostają,w tygodniu zawieszone... 30.07.07, 09:48
          tm51 napisał:

> fatalnie, teraz rozmowy z ZTM pewnie się nawet nie zaczną, a zostajemy z takim
          > ochłapem

To może projekt uchwały? Wystarczy siedemset podpisów*. Zaczynamy akcję?

*) Właściwie skąd te akurat 700?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka