Dodaj do ulubionych

Kamienice z datami

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 20:22
Czy podoba Wam sie jak na kamienicach wyryte lub uformowane z tynku sa daty ich
powstania? Ja bardzo lubie i tym bardziej mnie cieszy ze na kilku nowych
domkach pojawiaja sie daty typu 1996.

Czy ktos z Was moze kojarzy jakis budynek z data?
Obserwuj wątek
    • andy_sz Re: Kamienice z datami 11.02.02, 20:32
      Tez je lubie. Wiem ze na szpitalu na gorce sa dwie daty, jedna chyba
      rozpoczecia budowy a druga zaakonczenia. Jest tez taki ladny domek
      jednorodzinny na Arciszewskiego, zrobiony na stary styl, ale chyba od nowa
      budowany i na nim jest wlasnie chyba data 1996. Poza tym wiele kamienic w
      rejonach starego miasta, jak Mickiewicza, Krasinskiego, Solskiego ma daty.
      Przewaznie z konca XIX w. i pocz. XX.
      • Gość: Nataliaa Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 17:45
        Mi sie bardzo podobają te tabliczki z datami.
        A jak przechodze koło jakiejś kamienicy z taką tabliczką,to się zastanawiam
        kto mieszkał w tej kamienicy 100 lat temu,czy był tam jakiś sklep,a może jakaś
        kawiarenka...
        • Gość: Pamela Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 18:44
          Wiem ze sa ale zadnej takiej w tej chwili nie kojarze. Ale obiecuje Wam ze sie
          poprawie i ze znajde taka i napisze :-)

W porownaniu z Wami mam spore zaleglosci w znajomosci ciekawostek Slupska, ale
          chlone wiedze jak gabka i niedlugo tez bede ekspertka!
      • Gość: Pati Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 18:52
        Andy, ja wlasnie ten domek mialam na mysli piszac 1996! :-)
        Teraz mi sie bedzie z Toba kojarzyc.
        • andy_sz Re: Kamienice z datami 13.02.02, 20:40
          Hehe, mam nadzieje ze bedziesz tam czesto przejezdzac Pati :-)) Fajnie wyglada
          tez data na Zamku Ksiazat Pomorskich. Ciekawa jest tez Villa Patria, czyli
          obecne przedszkole na Kosciuszki. A podobaja Wam sie takie male maszty na
          dachach ze strzalkami skierowanymi na cztery strony swiata i tam wykutymi
          datami? (jestem pewien ze one maja swoja nazwe, ale nie pamietam). Czesto je
          widac na starych, murowanych stodolach i niektorych domach rowniez.
          • Gość: Beki Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 18:23
            Odkrylam dzisiaj jedna! Na ulicy Szarych Szeregow 8 jest kamienica z 1894 roku!
    • Gość: Pixi Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 02:10
      Zglaszam te na Wojska Polskiego 2! Na gorze data 1899.
      • Gość: Nataliaa Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 21:09
        Pixi,a to jest ta kamienica,obok sklepu "Nad kolumnami"? Bo wiesz co? Wczoraj
        rano patrzyłam tam(bo też mi się ten wątek z tą kamienicą skojarzył),ale daty
        nie widziałam i aż się chciałam zapytać Pati,czy tej daty rzeczywiście nie ma.
        • Gość: Teddy Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.02.02, 12:12
          Ta kamienica co ja tera remontuja na Sienkiewicza ma date chyba 1890. Jak ona
          sie nazywa, poczekajcie sprawdze na innym poscie... Piernikowa.
          • Gość: Nataliaa Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 17:41
            Już w końcu wiem.Bo na Wojska Polskiego jest taka jedna kamienica(obok tej o
            której wspomniała Pixi),no i tam jest miejsce na datę,a daty nie ma.
      • Gość: Pixi Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 21:03
        Nie-e :-)

Ta kamienica (z czerwonej cegly z numerem dwa) ma date. To co jest puste jest
        na szczycie jednej wykuszy (czyli tego pionu z wiezyczka), a na drugim
        blizniaczym takimn pionie (na drugim boku kamienicy) jest data 1899. Mam
        nadzieje ze tak jest do teraz. Bo bylo jeszcze przed wichura. Jutro sobie tam
        podrepcze i sprawdze.

Pozdrawiam!
    • Gość: Pamela Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 16.03.02, 17:43
      Na Westerplatte jest kamienica na skrzyzowaniu z Kniaziewicza. Ma na czubie
      date 1911.
    • Gość: Agrest Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 16:53
      Na Kopernika (tam gdzie na dachu sa rzezby Romeo i Julii) jest data 1911.
      • Gość: Nataliaa Re: Kamienice z datami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 18:20
        O którehj kamiency piszesz? (pójdę niedługo sprawdzić).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka