Dodaj do ulubionych

Nowy wizerunek Starego Rynku

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 18:13
Wlasnie wpadla mi w lapki gazeta w ktorej przedstawione sa i opisane projekty
nowego wygladu Starego Rynku. Tak jak przypuszczalismy wczesniej te
mnieocieplone bloki zostaly nieruszone celowo. Od przyszlego roku bowiem ma
ruszyc ich modernizacja. Nie bedzie to jednak ani stylistyka na przedwojenna
zabudowe ani futurystyczna koncepcja. Blok z Cepelia bedzie mial nowa elewacje
(czesciowo ceglana), dodane attyki i bardziej wyodrebniony parrter. Przestanie
przypominac blok.

Za i z bolu kina millenium powstana zas nowe kamienice szeregowe. Na parterach
uslugi. Kamienice patrzac na projekt OK.

W artykule jest tylko info ze to co zaakceptuje obecny zarzad miasta moze byc
niewygodne dla nowego. I cos mi sie wydaje ze to slowa prorocze.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nataliaa Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 18:31
      Nie mogę sobie wyobrazić tych kamienic koło Milenium. I nie padłam z wrażenia
      na to,co w gazecie zobaczyłam.Ale oczywiście zdanie moge zmienić,jak się trochę
      z tym oswoję :)
    • andy_sz Re: Nowy wizerunek Starego Rynku 18.03.02, 21:20
      Wyglada niezle, pare lat temu cos podobnego zrobili w Legnicy jak papiez
      przyjezdzal i miasto na tym zyskalo, chociaz troche to cukierkowo wyglada. Ale
      na pewno lepiej niz poprzedio. Nie ma to jednak jak prawdziwe stare kamienice
      albo przynajmniej budowane na ten styl. Ale co zrobic jak takie duzo molochy
      postawili na srodku starowki, przeciez ich nie zburza wiec dobrze ze chociaz
      cos takiego robia. Moze te kamieniczki obok kina milenium beda fajne, tylko mam
      nadzieje ze snajda inwestora.
      • Gość: Beki Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.03.02, 02:20
        Na forum gorzowskim dowiedzialam sie ze tam tez mieli bloki ktore zrobili na
        normalne stylizowane kamieniczki. Poza tym w takich Chojnicach tak zrobili
        jeden blok ze wyglada jak 4 odrebne kamieniczki. Ale u nas i tak to nie wypali.
        Zobaczycie.
        • Gość: Julka Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.03.02, 09:40
          tylko żeby to się nie skończyło na tym, że zaczną prace, a później nie będzie
          na to pieniędzy i coś na szybkiego wymyślą
          szkoda, że chcą odnawiać Słupsk (z jednej strony)
          będzie już inny
          • Gość: Pamela Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.03.02, 21:50
            Przyzwyczaimy sie. Zeby tylko Andy po powrocie sie nie zgubil.
            • Gość: Julka Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 10:34
              hm
              jest nas tu tulu, że znajdzie przewodnika
    • Gość: andy_sz Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.lib.buffalo.edu 20.03.02, 16:52
      Hehe, prawde mowiac to chcialbym zeby tyle sie w Slupsku zmienilo zeby sie
      zgubic. Mam jednak nadzieje ze jakbym sie juz blakal pare dni to ktos z Was
      faktycznie by mnie przygarnal i zaprowadzil gdzie trzeba...
      • Gość: Nataliaa Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 17:01
        andy! do pubu z leszkami to z zawiązanymi oczami trafisz. :)
        • Gość: andy_sz Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.lib.buffalo.edu 20.03.02, 19:55
          Leszka wyczuje na kilometr, jak Tytus banana :-)
          • Gość: Agrest Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 16:49
            Jezeli to sa te projekty ktore widzialem w gazecie to sa beznadziejne! Te domy
            wcale nie wygladaja inaczej. Sa tak samo bez wyrazu.
            • Gość: andy_sz do Agresta IP: *.dialin.buffalo.edu 27.03.02, 19:17
              Gość portalu: Agrest napisał(a):

> Jezeli to sa te projekty ktore widzialem w gazecie to sa beznadziejne! Te domy
              > wcale nie wygladaja inaczej. Sa tak samo bez wyrazu.

Moze nie wygladaja jak te przedwojenne, ale co lepszego zrobisz z tym
              paskudztwem? Zmiana elewacji, dodanie attyk i portali to najlepsze co moga zrobic
              nie myslac o rozbiorce. A troche klimatu to doda, zobaczysz. Przynajmniej nie
              bedzie tak kwadratowo. I to co spedza sen z oczu architektow, kino MIlenium. Jak
              to przerobic na stylowy budynek? Przed 30 laty to byl nowoczesny budynek, ale ani
              troche nie pasujacy do otoczenia, teraz nie jest ani nowoczesny i pasuje jeszcze
              mniej. Ciekawe co wymysla.

• Gość: Damian Re: do Agresta IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 21:24
                Andy, w porownaniu do tego co zrobili w Chojnicach lub w innych miastach to ten
                projekt rzeczywiscie nie jest ciekawy. Bryla jest nadal kwadratowa i tylko
                elewacja wzbogacona w nowe detale. Nie ma tez takich ozdobnych atyyk tylko
                prostokatne. Wiadomo z braku laku bedzie op niebo lepsze od tego co jest ale w
                porownaniu do innych projektow to ten jest byle jaki.

Jedyne co bedzie fajne to te nowe domy za kinem millenium
    • Gość: Pamela Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 17:34
      Dzisiaj ustawiano rusztowania pod kamienica na Zamenhoffa. I teraz nie wiem czy
      to chodzi o remont kamienicy czy o sklep rowerowy odnawia elewacje na swojej
      wysokosci.
      • Gość: Julka Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 09:47
        może chcą odnawiać wszystko po troszku??
        • Gość: Denik Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 13:01
          Pamela jeżeli chodzi Ci o sklep na rogu Zamenhoffa i Piekiełko to odnowili
          tylko elewacje wokół sklepu sportowego. Przejeżdżałem tam wczoraj kilka razy i
          obserwowałem jak pracują !!
          • Gość: Pamela Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 15:38
            A moze to Ty byles tym malym piratem drogowym ktory chcial mnie zetrzec z
            powierzchni jezdni jak szlam do samochodu? :-)
    • Gość: umk__historia Szkoda że .............. IP: 192.168.1.* 30.03.02, 16:01
      .....Nic na to nie poradzimy historia jest historią moda jest modą ale nie
      róbmy G..w lesie. Normalne jest dla współczesnych miast iż następuje
      modernizacja, ale wszystko ma swoje granice - szkoda że nie widziałem projektu
      modernizacji ( Czy projekt jest gdzieś dostepny dla zamiejscowych:) ) Dla kina
      Milenium też posiadam własną propozycję np. na dachu powstałaby kopuła z przodu
      budynku od strony rynku dostawionoby "małe" zadaszenie z kolumnami gotyckimi.
      Troszkę ornamentów i gotowe nie trzeba rozbierać ,niszczyć itd.

Ps. Czy modernizacja ma objąć tylko kamienice socrealistyczne na Starym Rynku
      czy również gdzieś indziej, gdyż jako nie lubiący szarości wniósłbym inne
      propozycje .
      • Gość: Agrest Re: Szkoda że .............. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 16:23
        gdzie indziej nie potrzeba bo gdzie indziej mamy juz swoje ladne (choc
        zaniedbane) paryzanskie kamieniczki.
    • Gość: Pixi Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 17:25
      Tak, najwiekszego liftingu wymaga Stary Rynek bo tam sa trzy bloki.Projekt w
      porownaniu do tego co zrobiono w innych miastachb rzeczywiscie nie jest
      rewelacyjny a jeszcze w trakcie zrezygnuja z jakis ewlemntow i w ogole bedzie
      kiepsko, ale badzmy dobrej mysli! Niech to chociaz ruszy
    • Gość: Pati Re: Nowy wizerunek Starego Rynku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 11:22
      Trudno mi ocenić ten projekt, bo znając życie jeszcze niejedno się tam zmieni
      (zobaczcie ile już takich projektów oglądaliśmy i każdy miał być już tym)!
      Najbardziej podoba mi się pomysł zabudowy tyłu kina i postawienie tramwaju! O
      tym to mi nawet nie przyszło do głowy. Wolałabym żeby te bloki odnowili na wzór
      starych kamieniczek...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka