Dodaj do ulubionych

Stary rynek

IP: 217.153.220.* 20.06.06, 08:42
No to wyglada na to ze na całego rusza robota przy zmainie wizerunku Starego Rynku.Budowlańcy rozkładają juz rusztowania przy 2 najbardziej odrapanych blokach.
Na cuda nie licze ,bo u nas wyraźnie brak pomysłu na to, jak to miejsce ma wygladac ,ale jednak dobrze że choc bedzie w miarę czysto i turyści nie beda fotografowac tej ruiny która jest teraz.
W sumie pozostaje jeszcze jedna odrapana kamieniczka ,ale myślę że i na nią przyjdzie czas.
Ciekawe kiedy zaczną się prace przy nawierzchni rynku!?
W ubiegłym roku zapowiadano nawet jakies wykopaliska arhepologiczne .Słyszało się tez o zamknięciu tego obszaru dla ruchu.
Moim zdaniem samo pomalowanie bloków ( na żóto beeee!) i nawet wymiana bruków nie wiele zmieni !
Tam potrzebna jest zmina funkcji lokali na parterach budynków.Zamiast sklepu z kosmetykami poiwnna być jakaś kawiarnia,zamiast empiku widziałbym jaiś sklep z pamiątkami ,kto wie może gdzies tam byłoby dobre miejsce dla jakiegoś McDonaldsa czy innej KFC !?
To miejsce powinno stać sie centrum rozrywki i spedzania wolnego czasu-duzo zieleni ,miła atmosfera ,parasole ,stoliczki i CZYSTO !!!
Obserwuj wątek
    • zuzanna6 Re: Stary rynek 20.06.06, 20:47
      wszystko ok
      i we wzystkim masz racje
      ale empik moze zostać, ba powinien zostać

masz racje, centrum may ładne ( troche retuszu ), a takie smutne, bez zycia,
      nuie ma gdzie póście w takie piekne dni jak dziś

nie piwsko w okropnym namiocie i tylko piwsko

mogłoby by byc to miłe miejsce do spotkan dla wszystkich i [rzy okazji moze
      więcej ludzi zaszłoby rodzinnie częściej do empiku...
      • Gość: Firefly Re: Stary rynek IP: 217.153.220.* 21.06.06, 13:53
        Empik podobno i tak szuka nowej lokalizacji i kto wie czy nie przeniesie sie do jakiegoś centrum handlowego!?
        Tak przynajmniej słyszałem !
        • Gość: Franko Re: Stary rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 19:57
          Stary Rynek odnawiaja i super. Widzialem projekty bloku z Cepelia i podoba mi
          sie ! Jesli chodzi o ten drugi to juz zniszczyli murales i teraz powstaja tam
          jakies kwadraty. Podobno ten blok bedzie tylko icieplony i ide o zaklad ze
          bedzie znowu kremowo zolty. Plastyk miejski to jest taki bufon, ze do niego nie
          docieraja zadne argumenty. Nawet nakazuje osobom z domkow jednorodzinnych
          malowac tylko w pastelach kremowo-zolto-pomaranczowych. Dla mnie jest to idiota
          bo marnuje nasze pieniadze sprowadzajac wszystko w jedna wielka plame. Skoro te
          budynki beda tylko ocieplane to chociaz moznaby bylo je zaakcentowac kolorami
          tak jak to sie robi w innych miastach i tak jak sie robilo przed wojna.

Zuzanna nie zgodze sie z Toba ze nie ma gdzie isc i co robic z rodzina w
          Slupsku. Nie musi byc to przeciez ogranicznik do siedzenia w knajpie.
          • matalijka Re: Stary rynek 23.06.06, 16:51
            Podoba mi sie pomysł zmiany parterów na starym rynku :)Jeśli wygram w totka,to
            wykurzę stamtąd wszystkich(sklepu muzycznego mi szkoda,więc cos z nim zrobię)i
            wtedy zajrze na ten wątek i przeczytam Wasz propozycje ;)
            • Gość: Franko Re: Stary rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 17:08
              mam nadzieje ze nie chodzi Ci o mieszkania prywatne bo co innego bys mowila
              gdyby od lat mieszkal tam ktos z Twojej rodziny i niby czemu nagle mialbys sie
              wyprowadzac? A ktore sklepy przeszkadzaja bedac na parterze? Bo ja np. nie
              chcialbym zeby byly tam same knajpy.
              • matalijka Re: Stary rynek 23.06.06, 17:13
                No sklep z pamiątkami niech też będzie :) I kawiarenka gdzie gazetę można
                przeczytać,i galeria.. :) Spokojnie franko-nikogo z domu bym nie wyrzuciła :)
                • mellody totolotek 23.06.06, 18:44
                  Matalijko zagramy na spolke?
                  • matalijka Re: totolotek 24.06.06, 14:22
                    21,28,16.... :)
                    • mellody Re: totolotek 24.06.06, 18:53
                      9, 14, 33... :)
                      • Gość: Franko Re: totolotek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 23:10
                        Na remontowanej kamienicy zza rusztowan i siatki ochronnej pojawiaja sie juz
                        zaczatku frontonow (na dachu trojkacikow).
                  • Gość: Pino Re: totolotek i zgubiony los na miliony IP: *.centertel.pl 27.09.13, 16:50
                    Jakby zgubił los na 4,7 milliona złotych to chyba bym oszalał ale koleś miał pecha ciekawe czy go znajdą
                    LuxClub.pl: Poszukiwany właściciel kuponu wartego 4,7 mln euro
    • kalamata99 Re: Stary rynek 15.09.06, 17:31
      Te rozne zwienczenia i trojkaty wygladaja obiecujaco. Moze to przywroci rynkowi staromiejski charakter, w koncu w Warszie Stare Miasto tez jest dekoracja, a wala tam tlumy. Kiedy ma to byc skonczone?
      • matalijka Re: Stary rynek 16.09.06, 10:20
        A ja tak patrze co oni robia ze Starym Rynkiem i płacze.
    • Gość: hmm Re: Stary rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 11:56
      Słupsk. Rewitalizacja „rodem ze wsi”
      dziś
      Kolejna odsłona projektu nowoczesnej architektury udającej starówkę w Słupsku.
      Na budynku przy ul. Stary Rynek 7, który ma być „połączeniem nowoczesności z
      przeszłością” pojawił się na czerwonym tle napis „Słupsk”. Zdaniem mieszkańców
      grodu nad Słupią, to pomysł „rodem ze wsi”.

- Wszyscy wiem gdzie mieszkamy, wiedzą turyści, którzy przyjeżdżają do nas
      pociągiem, bo informuje ich o tym wielki napis „Słupsk” na dworcu - denerwuje
      się Anna Słapek ze Słupska. Tak samo jest przy wjeździe do miasta od każdej
      strony. Są tablice na drogach i na urzędach przypominające w jakim mieście
      mieszkamy. Przechodząc rynkiem czuję się poczułam się jak na dworcu. A
      chciałałabym aby tam był klimat starego miasta. Miasto ma tworzyć klimat, a nie
      atakować swoją nazwą. Pasuje tutaj jak pięść do nosa.
      Napis na budynku pojawił się, bo tak było w projekcie stworzonym przez
      architekta Cezarego Flisa, który był pomysłodawcą łączenia „modernizmu” ze
      starą zabudową. Radni opozycji są zdziwieni napisem.
      - Nie wie co to ma oznaczać - zastanawia się Tomasz Rosiński, radny PiS. - Nie
      wiem do czego to można przypiąć. Wygląda to tak, jakby mieszkańcom Słupska
      należało przypominać gdzie mieszkają, bo zapomnieli.
      Rosiński dodaje, że cała koncepcja pseudrewitalizacji nie podoba mu się, bo nie
      ma nic wspólnego z prawdziwym ożywianiem miasta. Wtórują mu też radni lewicy.
      - To chyba służy za dodatkowy element architektoniczny - uważa radny Leon
      Szymański. - Nic jednak nie wnosi. Turyści też zostali już powitani przez
      tabliczki, witacze oraz wkrótce przez niedźwiadki. Co autor miał na myśli, nie
      mam bladego pojęcia?
      Skąd taki pomysł u architekta? Nie udało nam się dowiedzieć. Wczoraj jego
      telefon milczał.
      Marcin Kamiński - Dziennik Bałtycki
      • matalijka Re: Stary rynek 03.10.06, 17:40
        A ja dzisiaj kolejny raz usłyszalam od kolejnych osób o tych beznadziejnych
        kolorowych kwadratach.
        • matalijka Re: Stary rynek 09.10.06, 17:13
          Widzieliście,ze napis zniknał? :)

I jeszcze mam prośbę do złomiarzy-a wlasciwe cynk daje ;) Otóż trzeba
          sietreoche postarac i wejsc na dach by sobie gwizdnąć troche blachy.Nikomu nie
          będzie przykro z tego powodu,bo te blachy sa jeszcze gorsze niż kolorowe
          kwadraty.
    • Gość: Kacha Re: Stary rynek IP: *.eranet.pl 22.10.06, 23:03
      Mały Ratusz wygląda jak pałac, ale żeby budynki Starego Rynku odnowić, to już inwencji nie starczyło!!! A ja przeglądałam foty przedwojennego Rynku i naprawdę można było odwołać się do archiwów i zrobić co się da, żeby St. Rynek wyglądał spacerowo i miło. Bo na razie rewitalizacja wygląda dziwnie. No i kino, chociaż potrzebne - wygląda obrzydliwie!!! Tak w ogóle, miasto potrzebuje pubów, kawiarenek, sklepików z pamiątkami. A to miejsce nie jest właściwe do innej działalności handlowo - usługowej, np. kosmetyków, spożywki.
      • matalijka Re: Stary rynek 25.10.06, 16:57
        Zgadzam sie.Z tymi kawiarenkami i pubami :) A niedaleko przystanek do
        Ustki,więc i "tamci" mogliby skorzystać :)
    • Gość: defff Obdrapana kamienica IP: *.173.wmc.com.pl 04.11.06, 15:41
      Kto mi powie dlaczego kamienica z Empikiem jest taka obdrapana? Kto jest jej
      wlascicielem? I czemu wstrzymuje sie z remontem?
      • Gość: hej_ho Re: Obdrapana kamienica IP: *.169.wmc.com.pl 05.11.06, 13:05
        Odpowiedź znajdziesz na tej stronie :
        www.um.slupsk.pl/index.php?go=news2&id=00001210
        Konflikt w sprawie remontu kamienicy
        Od blisko 4 lat słupski Ratusz czyni starania, by właściciel zabytkowej
        kamienicy na Starym Rynku, w której mieści się „EMPIK”, czyli Przedsiębiorstwo
        „Ruch”, wyremontowało swoją własność. Centrala „Ruchu” z Warszawy uchyla się
        jednak od wykonania tego remontu twierdząc, że powinien to zrobić użytkownik
        obiektu, czyli „EMPIK”. „EMPIK” odbija piłeczkę argumentując, że nie będzie
        remontował cudzej własności. I tak obie firmy przerzucają się między sobą ze
        wskazywaniem wzajemnie na siebie, jako potencjalnego wykonawcę remontu, a
        kamienica, jak straszyła swoim wyglądem, tak straszy. Wygląda, jak szczerba w
        porządnym uzębieniu. W związku z tym prezydent Maciej Kobyliński polecił swojemu
        zastępcy Ryszardowi Kwiatkowskiemu przeprowadzenie rozmów z obydwoma partnerami
        w sprawie ostatecznego rozwiązania tego problemu. Wiceprezydent uzyskał
        wymijającą odpowiedź, od jednej z tych firm, że sprawę „postarają się rozwiązać
        jeszcze w tym roku”. W obliczu tej sytuacji Prezydent Miasta rozważa możliwość
        tzw. wykonawstwa zastępczego, to jest wykonania remontu na koszt miasta, a
        następnie obciążenia tym kosztem tej ze stron konfliktu, którą – po
        przeprowadzeniu dokładnej analizy prawnej - jako zobowiązaną do przeprowadzenia
        remontu wskażą ratuszowi prawnicy. Dodajmy, że koszty wykonawstwa zastępczego są
        na ogół znacznie wyższe od rynkowych.

Marek Sosnowski
        Specjalista BPiIE
        • Gość: defff Re: Obdrapana kamienica IP: *.173.wmc.com.pl 05.11.06, 15:46
          Dzieki za odp. Ja jestem za remontem zastepczym:-)
          • Gość: bart77 Re: Obdrapana kamienica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 09:46
            Defff ma rację, też jestem za remontem zastępczym :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka