buscador3 13.09.05, 19:37 Primo carnal to brat cioteczny, hermano politico - szwagier, a primo politico? Pomóżcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buscador3 Re: primo politico :) 14.09.05, 16:30 Hop hop, jest tu kto? Ja naprawdę proszę o pomoc. Odpowiedz Link
sol_bianca Maria Moliner dice: 14.09.05, 18:39 Politico: Aplicado a un nombre que exprese parentesco, denota que este lo es por afinidad Nie wiem czy ma to polski odpowiednik... :/ Odpowiedz Link
janek53 Re: primo politico :) 14.09.05, 18:50 Chica buscador ... myslalem, ze ktokolwiek Ci odpowie bo sprawa jest prosta ale widze, ze musze to zrobic ja z powodu braku odpowiedzi i Twojego nalegania. Primo poítico to (obrazowo): Ja zenie sie z pewna kobieta (dokladnie w Hiszpanii). Moja zona ma tzw. primos ktore sa dziecmi brata lub siostry jej ojca lub matki (po polsku .. bracia cioteczni). Bedac osoba OZENIONA z ta osoba ale z poza rodziny (np. Polak), jej primos (bracia cioteczni), dla mnie sa PRIMOS POLITICOS ... nie bedac bracmi ciotecznymi bezposrednio tylko przez "kontrakt" malzenski ktory pozwolil mi wejsc do tej rodziny. Reasumujac. Jesli Twoja siostra (czy brat) zawrze zwiazek malzenski z inna osoba i z innej (niz Twoja) rodzina, bracia cioteczni meza Twojej siorstry (brata) sa Twoimi "primos políticos". Sadze, ze jest to jasne ... jesli nie explico más. Odpowiedz Link
sol_bianca Re: primo politico :) 14.09.05, 22:08 A ja myślałam, że chodzi o tłumaczenie tego terminu na polski... Odpowiedz Link
buscador3 Re: primo politico :) 16.09.05, 15:44 Moge się mylić, ale chyba nie ma dokładnego odpowiednika więc wyjaśnienie opisowe po hiszpańsku i polsku było jak najbardziej na miejscu :) Odpowiedz Link
buscador3 Re: primo politico :) 14.09.05, 23:17 Muchisimas gracias a todos, wszystko comprendo i już wiem co z tym zrobię, a skąd Janek53 wie że jestem chica? Odpowiedz Link
icaro Re: los años... la experiencia... 15.09.05, 00:00 > skąd Janek53 wie że jestem chica? bo ma duze doswiadczenie .los bascos con asi... un saludo(para los dos) janek,sabes que tienes la puerta abierta... www.poloniamadryt.net/forum/index.php Odpowiedz Link
janek53 Re: los años... la experiencia... 15.09.05, 13:59 Icaro. Gracias por el saludo. En cuanto a la "puerta abierta" .. ya la he cruzado aunque de forma algo tímida (Zouza). Cordiales. Odpowiedz Link
buscador3 Re: los años... la experiencia... 16.09.05, 15:48 W zasadzie chodziło mi o znalezienie odpowiedzi na moje pytanie i nie wiem, jak można było sie w nim doszukać jakiś podtekstów. Troche przestraszyła mnie wiedza Janka53 o mojej skromnej osobie i bardzo jestem ciekawa, jakie jeszcze informacje posiada na mój temat, a jeśli, to dlaczego. Wyrazy podziwu dla doskonałej znajomości języka u niego i u was wszystkich; z tych waszych umiejętności chciałabym móc znowu skorzystać, jeśli pozwolicie, i to mnie przede wszystkim interesuje, bo sprawy kuchni na przykład, to dla mnie rzecz marginalna i można mnie nimi zanudzić na śmierć. Z szacunkiem. Odpowiedz Link
janek53 Re: los años... la experiencia... 16.09.05, 18:59 Doskonale. Mujer … w punktach, zeby czegos nie przeoczyc: - nie widze najmniejszego motywu i argumentow uzasadniajacych istnienie dopatrywania sie podtekstow w mojej (naszej z Icaro) wypowiedzi; - jestes rzeczywiscie osoba skromna ale (dodatkowo) niezmiernie przewrazliwiona (zapewne tez wrazliwa) co swiadczy o Twojej mlodzienczosci i malej (jak dotad) pewnosci siebie (poczucia bezpieczenstwa). Prosze nie przejmuj sie tym ... za kilka lat Twoje reakcje beda zupelnie inne z przewaga wrazliwosci (¡Ojalá!); - nie posiadam absolutnie zadych informacji o Tobie choc ... piszac wiecej (Ty) bede ich mial ... coraz wiecej. Jako przyklad prostej intuicji i dedukcji, dowiedzialem sie, ze jestes kobieta ... chodzilo o temat pytania i sposob jego zadania. To (prawie) wylaczna domena kobiet; - dziekuje(my) za wyrazy podziwu ale wierz, ze my tez mamy problemy z wieloma zagadnieniami jezykowo – spolecznymi z Hiszpanii w momencie prob wytlumaczenia tychze naszym pytajacym. Jesli czegos nie wiemy, wiemy gdzie szukac bedac na miejscu ... po prostu jest nam latwiej. - mala obserwacja ... samo stwierdzenie, ze masz „wyrazy podziwu” oznacza, ze jestes osoba bardzo ambitna, masz glod wiedzy i umiejetnosci i do tego ... strasznie Ci sie do tego spieszy. Spokojnie. Masz na to duzo czasu i jestem przekonany, ze dojdziesz do wszystkiego w swoim (czasie). Jest tylko male niebezpieczenstwo tej ambicji ... notuje mala nute ... zazdrosci. Musisz pozbyc sie tego jak najszybciej. - to forum (jak kilka innych) sluzy wlasnie wymianie opinii i znajomosci zwiazanych z Hiszpania i hiszpanskim. Jesli tu „wpadamy”, robimy to zawsze z zamiarem pomocy ... jesli rzeczywiscie jestesmy w stanie to zrobic. Nikt Ci nie zabroni z tego korzystac. Do woli! - kazdy ma swoje osobiste zainteresowania. Jesli zainteresowania zwiazane sa z wyuczonym (czy uczonym) zawodem ... nie sa to zainteresowania. Wprost przeciwnie. Oznacza ich brak. Kuchnia to jeden z typow zainteresowan i do tego niezmiernie ciekawym. Pomysl ile zmyslow uczestniczy w tak (pozornie) prostej czynnosci jak jedzenie .. i jesli do tego wlaczymy oprawe nie mowiac juz o towarzystwie ... naprawde moze byc nudne? Wnioski: ... system wartosci zmienia sie z wiekiem (zastanawiajace) ... nikt, jak do tej pory, nie pokazal Ci „kuchni” interesujacej, tej ktora nie tyle ma wspolnego z jedzeniem ile z forma zycia. Zajrzyj np. tutaj: www.forum.hiszpania-online.com/viewtopic.php?t=848 i zaryzykuj chwile ... znudzenia. Z nie mniejszym szacunkiem, janek53 Odpowiedz Link
buscador3 Re: los años... la experiencia... 16.09.05, 19:34 janek53 napisał: > Doskonale. > > Mujer … w punktach, zeby czegos nie przeoczyc: > > - nie widze najmniejszego motywu i argumentow uzasadniajacych istnienie > dopatrywania sie podtekstow w mojej (naszej z Icaro) wypowiedzi; Jesli nie uważacie że porta est abierta po mojej stronie to własnie sobie coś wyjaśniliśmy. > - jestes rzeczywiscie osoba (dodatkowo) niezmiernie przewrazliwiona Chyba będę musiała sie w końcu ogólnie uwrażliwić > (zapewne tez wrazliwa) co swiadczy o Twojej mlodzienczosci i malej (jak dotad) > pewnosci siebie (poczucia bezpieczenstwa). Prosze nie przejmuj sie tym ... za > kilka lat Twoje reakcje beda zupelnie inne z przewaga wrazliwosci (¡Ojalá > !); > > - nie posiadam absolutnie zadych informacji o Tobie choc ... piszac wiecej (Ty) > > bede ich mial ... coraz wiecej. Jako przyklad prostej intuicji i dedukcji, > dowiedzialem sie, ze jestes kobieta ... chodzilo o temat pytania i sposob jego > zadania. To (prawie) wylaczna domena kobiet; Nie miałeś absolutnej pewności > - dziekuje(my) za wyrazy podziwu ale wierz, ze my tez mamy problemy z wieloma > zagadnieniami jezykowo – spolecznymi z Hiszpanii w momencie prob wytlumac > zenia > tychze naszym pytajacym. Jesli czegos nie wiemy, wiemy gdzie szukac bedac na > miejscu ... po prostu jest nam latwiej. > > - mala obserwacja ... samo stwierdzenie, ze masz „wyrazy podziwu” o > znacza, ze > jestes osoba bardzo ambitna, masz glod wiedzy i umiejetnosci i do tego ... > strasznie Ci sie do tego spieszy. Spokojnie. Masz na to duzo czasu i jestem > przekonany, ze dojdziesz do wszystkiego w swoim (czasie). Jest tylko male > niebezpieczenstwo tej ambicji ... notuje mala nute ... zazdrosci. Projekcja >Musisz pozbyc > sie tego jak najszybciej. Ależ nie czuj sie zagrożony!! > - to forum (jak kilka innych) sluzy wlasnie wymianie opinii i znajomosci > zwiazanych z Hiszpania i hiszpanskim. Jesli tu „wpadamy”, robimy to > zawsze z > zamiarem pomocy ... No właśnie, mam nadzieję że nikomu nie przeszkadza nasza wymiana zdań jesli rzeczywiscie jestesmy w stanie to zrobic. Nikt Ci > nie zabroni z tego korzystac. Do woli! > > - kazdy ma swoje osobiste zainteresowania. Jesli zainteresowania zwiazane sa z > wyuczonym (czy uczonym) zawodem ... nie sa to zainteresowania. Wprost > przeciwnie. Oznacza ich brak. Kuchnia to jeden z typow zainteresowan i do tego > niezmiernie ciekawym. Pomysl ile zmyslow uczestniczy w tak (pozornie) prostej > czynnosci jak jedzenie .. i jesli do tego wlaczymy oprawe nie mowiac juz o > towarzystwie ... naprawde moze byc nudne? Wnioski: ... system wartosci zmienia > > sie z wiekiem (zastanawiajace) ... nikt, jak do tej pory, nie pokazal > Ci „kuchni” interesujacej, tej ktora nie tyle ma wspolnego z jedzen > iem ile z > forma zycia. Zajrzyj np. tutaj: > > www.forum.hiszpania-online.com/viewtopic.php?t=848 > i zaryzykuj chwile ... znudzenia. > > Z nie mniejszym szacunkiem, janek53 Interesuje mnie w sensie "zalezy mi", to dziwne, że nie zrozumiałeś. Iberystyka nie jest moim "wyuczonym zawodem", a zainteresowania inne niż związane z pracą nie muszą automatycznie oznaczać kuchni. Widzę, że jednak mało o mnie wiesz, to podnosi moje poczucie bezpieczeństwa :) Jedzenie nie jest dla mnie treścią życia ani pasją, a tych mam co nieco. Jem po to, żeby życ, nie odwrotnie, być może wiele na tym tracąc. Pewnie dlatego że nikt na dobre nie wprowadził mnie w świat przebogatych doznań podniebienia. A może jestem w tej materii mało wrażliwa :D Jeśli bardzo chcesz możemy spierać sie dalej, ale nie wiem czy takie jest przeznaczenie tego forum. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
whispering_in_darkness Former Luc2000 16.09.05, 22:16 janek53 ja to mysle ze sie powinienes z niejakim duchmanem zakolegowac w podobnym stylu nadajecie :) lubie sie z nim czasem pokłócić facet mnie serdecznie nie znosi :) (chociaż merytorycznie jest kompetentny - to mu przyznaje) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15410&w=28092635 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15410&w=25507652 Odpowiedz Link