Dodaj do ulubionych

hiszpański w Warszawie

26.01.06, 15:08
Hej,

jaka według was jest najlepsza szkoła j. hiszpańskiego w stolicy? Chciałabym
zacząć uczyć sią tego języka w dobraj szkole. W jakich wy się uiczyliście?
Jakie polecacie, a od których powinnam się trzymać z daleka???

Wielkie dzięki za wszystkie opinie :)

pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • testman Re: hiszpański w Warszawie 26.01.06, 16:11
      dobra szkoła (z mojego doświadczenia) to sin fronteras w buw-ie. jesli chcesz
      wiedziec wiecej napisz na testman-at-interia.pl
      • z-o-s-i-a Re: hiszpański w Warszawie 26.01.06, 17:58
        Ja też polecam Sin Fronteras w BUW-ie. Uczyłam się hiszpańskiego w czterech
        różnych szkołach w Warszawie, więc mam jakieś porównanie.
        Tutaj jest ich strona:
        www.sinfronteras.pl/glowna.php
        • samanta19 Re: hiszpański w Warszawie 26.01.06, 18:42
          słyszałam też opinie że dobrą szkołą jest Instytut Cervantesa. A czy nie
          sądzicie, że na początku lepiej jest zapisać się do jakiejś mniejszej szkoły.
          Nigdy nie uczyłam się hiszpańskiego, nie wiem czy mi się spodoba. kursy w tak
          znanych szkołach kosztują 800-900zł a to chyba dużo, biorąc pod uwagę, że nie
          jestem pewna czy będę chciała kontynuować naukę. Ktoś z was zaczynał w jakiejś
          małej, w miarę taniej szkole?
          • z-o-s-i-a Re: hiszpański w Warszawie 27.01.06, 00:00
            Ja akurat nie mam dobrego zdania o Instytucie Cervantesa. Trafiłam na słabą
            lektorkę, której nie mogłam zmienić w ciągu semestru. Przed zapisami też nie
            mogłam sobie wybrać lektora, z którym chcę mieć lekcje. Straciłam przez to
            jeden semestr. Ci co trafiają na dobrego lektora są zadowoleni, a Ci co na
            słabego nie mieli już odwrotu, bo płaciło się za cały semestr z góry.
            Poza tym, tam są bardzo liczne grupy (15 osób) i zdażało się tak, że przez całe
            zajęcia nie powiedziało się słowa po hiszpańsku. Pod koniec semestru grupa się
            zmniejszała, bo ludzie się zniechęcali i już im się nie chciało przychodzić na
            zajęcia...
          • testman Re: hiszpański w Warszawie 28.01.06, 14:16
            > Nigdy nie uczyłam się hiszpańskiego, nie wiem czy mi się spodoba. kursy w tak
            > znanych szkołach kosztują 800-900zł a to chyba dużo, biorąc pod uwagę, że nie
            > jestem pewna czy będę chciała kontynuować naukę.

w sin fronteras w tamtym roku kurs kosztował 1160 za 58h lekcyjnych (wlasciwie
            ja mialem o 15% mniej, bo chodzilem o niepopularnej godzinie - 14.00). Nie
            uważam, żeby to była wygórowana cena. Wychodzi 20 zł za 45 minut (17 po
            zniżce).

W mojej grupie było 5 osób, czyli wychodzi 85-100 zł dla szkoły za lekcję. To
            nie jest zbyt dużo - za to trzeba zapłacić lektorowi (stawka + podatek + ZUS),
            sekretarce, wynająć lokal i pokryć wszystkie inne koszty (podręcznik, ksero).

Wiem, że istnieją szkoły, które uczą angielskiego za 500-600 w semestrze. Z
            doświadczenia wiem (jestem nauczycielem angielskiego), że nie da za takie
            pieniądze zorganizować normalnego kursu. --> albo trzeba prowadzić zajęcia w
            wynajętej piwnicy, albo robić grupy 12-15 osobowe, albo "oszczędzić" na
            niedouczonym lektorze.

Po semestrze nauki, efekty mizerne...
    • tina122 Re: hiszpański w Warszawie 27.01.06, 18:36
      U mnie w klatce jest The Tower...Ja nie uczyłąm się w tej szkole,ale słyszę jak
      słuchacze rozmawiają miedzy soba po hiszpańsku i widzę,ze poziom jest naprawdę
      wysoki...
      To tylko opinia,bo niestety ja jestem samoukiem:)
      • kaja89 Re: hiszpański w Warszawie 31.01.06, 00:14
        Tak akurat byłas na klatce i trafilaś na hiszpanskie forum. Coz za zbieg
        okoliczności!!! Tower to... nie wypada.... To, ze spedzaja przerwe na klatce
        to tez o czyms swiadczy..
        Bete la mierda!
        • z-o-s-i-a Re: hiszpański w Warszawie 31.01.06, 01:22
          O co Ci chodzi? Znasz tę szkołę? Jak masz jakieś inne zdanie o niej, to
          mogłabyś to jakoś normalnie napisać, bo tak to nic konkretnego z Twojego postu
          nie wynika.
        • tina122 Re: hiszpański w Warszawie 02.02.06, 19:16
          "Vete a la mierda"jeżeli juz,nie kalecz języka:)
          A w jakiej szkole Ty sie uczyłaś?:)))
    • jose5 Re: hiszpański w Warszawie 30.01.06, 11:52
      Ja takze, juz zreszta nie pierwszy raz polecam Sin Fronteras. Szkoła uczy TYLKO
      hiszpańskiego! Małege grupy, świetna atmosfera, lektorami są sami nativos -
      głownie Hiszpanie. Moja lektorka dość wymagajaca, ale przynajmniej czegoś się
      nauczę.Poza tym szkoła miesci sie w BUW, ma świetnie urzadzone wnętrza.
      • samanta19 Re: hiszpański w Warszawie 30.01.06, 16:24
        dzięki za wszystkie opinie, wygląda na to, że poniżej tysiąca zł to się nie da
        nauczyć obcego języka... no cóż, najwyżej nie pojadę na ferie, wakacje i
        następne ferie :) (3x300=900 więc ta już prawie opłata za kurs) :) Mam nadzieję
        że ta inwestycja się opłaci
        • kaja89 Re: hiszpański w Warszawie 31.01.06, 00:20
          Kochana, pomysl o nastepnych wakacjach w HISZPANII!!!!!!!!!!!!1
        • djkapi Re: hiszpański w Warszawie 01.03.06, 12:33
          > dzięki za wszystkie opinie, wygląda na to, że poniżej tysiąca zł to się nie da
          > nauczyć obcego języka...

a wlasnie ze sie da! Polecam nowa ale znakomita szkole jezyka hiszpanskiego
          www.castellano.pl . W szkole ucza sami nativos. Grupy sa bardzo male. Maks to 8
          osob chyba ale przewaznie 3-5. A cena za semestr to zaledwie 850 a do teog 5 %
          znizki studenckiej lub za znajomosc drugiego jezyka!! Ucze sie w tej szkole na
          poziomie avanzado i musze przyznac ze lepszej i tanszej szkoly NIE MA!

Pozdrawiam
          Kacper
          • kapitankotlet Re: hiszpański w Warszawie 04.03.06, 13:39
            Tak naprawdę to nie cena jest ważna, ale jakość! Wątpię, że za 800 zl w 3
            osobowej grupie można się uczyć w dobrych warunkach. Chyba, że uczy nas jakiś
            niewykwalifikowany lektor w jakimś byle jakim miejscu. Ja wolę wydać więcej i
            wiedzieć, że to dobrze wydane pieniądze! Pozdrawiam

Karol
            • djkapi Re: hiszpański w Warszawie 06.03.06, 20:23
              No fakt.. najprosciej jest pomysle "co drozsze to na pewno musi byc lepsze" ;)
              A czy w instytucie Cervantesa sa wykwalifikowani lektorzy? oczywiscie ze nie! A
              akurat w szkole castellano (istniej od roku) mialem okazje uczyc sie u naprawde
              neizlych lektorow, zarowno z hiszpanii (Valencia) jak i krajow
              latynoamerykanskich (Kuba, Kolumbia). Wiekszosc z nich uczy juz hiszpanskiego od
              wielu lat, a poza tym przykladaja sie do swojej pracy.
              Dla mnie najwazniejszy jest stosunek ceny do jakosci, a ten jest naprawde niezly
              dla tej mlodej szkoly. Poza tym mysle ze w sekretariacie zgodziliby sie na
              darmowa lekcje probna, abys mogl sie przekonac o poziomie lektorow. Zreszta
              wystarczy juz sama rozmowa kwalifikacyjna, zebys zauwazyl ze poziom jest wysoki...

Pozdrawiam
              DJKApi
              • testman Re: hiszpański w Warszawie 07.03.06, 09:38
                kręcisz cos kolego.

1) najpierw twierdzisz, że Cervantes nie ma wykwalifikowanych lektorów, a potem
                piszesz, że w twojej szkole trafiłeś na "neizłych" [sic!] lektorów. trudno mi
                porównywać obie kategorie.

2) trudno mi też wyobrazić sobie jak rozmowa kwalifikacyjna może świadczyć o
                lektorach. może jedynie pokazać co nieco o organizacji szkoły i rekrutacji. poza
                tym, dla osoby zaczynającej naukę od zera raczej nie robi się rozmowy
                kwalifiacyjnej bo nie ma czego sprawdzać.
              • gato11 Re: hiszpański w Warszawie 07.03.06, 11:01
                Co do poziomu castelano to nie mam zdania, ale ze szkola tania to bałach!
                Poszedlem tam, sam budynek juz odstrasza, a za 850 zl masz tylko 50 godzin +
                materialy 100 zl. Jak to wszystko dodasz to okazuje sie ze tak naprawde jest
                drozej niz w innych szkolach, gdzie semestr to znacznie wiecej godzin i w
                dodatku masz materialy w cenie... Ciagle jeszcze szukam, semestr juz w toku.
                Jest wiele ofert moze ktoś cos poleci, tylko blagam nie tą ruderę!
                • djkapi Re: hiszpański w Warszawie 07.03.06, 11:49
                  No fakt, budynek do pieknych nie nalezy, ale tylko z zewnatrz. W srodku klasy sa
                  swiezo pomalowane, nowe lawki, zawsze leci muzyka hiszpanska co umila czekanie
                  na zajecia. Ale fakt, ze z zewnatrz odstrasza niestety. ale czy siedizba i
                  sekretariad Academa de La lengua nie odstrasza bardziej;)? A w The Tower przy
                  placu zbawiciela? Czy klatka schodowa jest zachecajaca ( a zwlaszcza panujaca
                  tam ciemnosc)?Co do ceny to uwzglednij 5% znizki na kurs oraz kupon rabatowy na
                  ksiazki. Powiedz mi prosze w jakiej szkole jezykowej bedzie taniej za grupe do
                  7-8 osob i w jakiej bedzie wiecej godzin?
                  Poza tym w castellano jest cala masa zajec jezykowych dodatkowych i damrowych
                  (np. zajecia fonetyczne, zajecia z gramatyki).
                  Mysle ze jesli ktos nie przywiazuje wagi do zewnetrznego wygladu budynku w
                  ktorym miesci sie szkola to moze wyprobowac Castellano.

pozdrawiam
                  DJKapi
                  • gato11 Re: hiszpański w Warszawie 07.03.06, 12:23
                    Biorac pod uwagę, ze godzina to tam 17 zl, czyli: 60 godz (srednia ilosc godzin
                    na kursach w semestrze) kosztowaloby 1020 zl + 100 ksiazki= 1120! Mysle, ze cos
                    sie znajdzie taniej, a jezeli juz za ta cene to w lepszych warunkach. Ja
                    chetnie zaplace i wiecej ale potrzebuje czegos wiecej. NO TO GDZIE
                    Warszawiacy????
                    • djkapi Re: hiszpański w Warszawie 07.03.06, 12:40
                      No to moze i ja zmienie szkole... tylko w jakiej szkole jest kolo 65 godzin w
                      semestrze skoro średnia to 60??? Ja szczerze mowiac takiej nie znam! Oczywiscie
                      mowie o jez. hiszpanskim. Patrzylem przed chwila na The Tower i tam jest 50x45
                      min za 1024 zl (testy wstepne z bledami) . Nawet w Sin Fronteras to jest 58 godzin.
                      Zawsze mozesz sprobowac zajecia indywidualne ze studentakimi iberystyki. Tak sie
                      przygotowalem do dele intermedio. Ze szkol to bylem w Cervantesie, Academia de
                      La lengua, i teraz Castellano i na tej podstawie polecam ta ostatnia. Wiecej
                      szkol w Warszawie nie znajdziesz. Ja na Twoim miejscu wybieralbym miedzy Sin
                      Fronteras (podobno dobra, ale nie sprawdzalem) a Castellano (moim zdaniem poziom
                      jest wysoki a przygotowanie lektorow dobre).
                      • ta.znajoma Re: hiszpański w Warszawie 08.03.06, 19:16
                        Nie znam tych szkol, ale powiem to co mi mi uczniowie mowili. Ucze w szkole i prywatnie i co i rusz
                        trafiaja do mnei z roznych takich szkol. Cervantesa chwala za wykwalifikowanych lektorow (znam ich
                        osobiscie, potwierdzam, ale oczywiscie zalezy na kogo sie trafi oraz grupy sa na poczatku za duze,
                        potem sie wykruszaja i wreszcie mozna cos powiedziec na lekcji...), wiekszosc chwali Sin Fronteras za
                        male grupy, natomiast Academia de la lengua NIE ma wykwalifikowanych nauczycieli wiec odradzam,
                        maja fajnye programy i kursy, ale uczyc nie umieja (to sa opinie innych, uczniow i nauczycieli, ale sa i
                        tacy co chwala, inaczej nie utrzymaliby sie tyle lat na rynku). Tower znam szefowa i panujace tam
                        zasady, opinie ma nieszczegolna, nie umiem podac konkretow, ale nie slyszalam nic dobrego.
                        Castellano nieznam, chetnie poznam, cos nowego, fajnie.
                        Ale...tych szkol i kursow w Warszawie jest tyyyyyle ze trudno o dobry poziom. Male grupy szybko sie
                        rozwiazuja.
                        Zalezy co potrzebujesz. Grupa jest tansza od prywatnego lektora, ale jesli kurs ci nie wystarcza, to
                        lektor dopasuje sie do twoich oczekiwan.
                        • lopez36 Re: hiszpański w Warszawie 08.03.06, 23:17
                          Ja znam juz chyba wszystkie szkoly specjalizujace sie w hiszpanskim. Zaczalem w
                          akademii, dwa semestry w cervantesie. W pierwszej rzeczywiscie kompletna
                          amatorka (sam jestem nauczycielem akademickim wiec troche rozumiem), w
                          cervatesie maja za nic studenta, w dodatki chyba nie mialem szczescia bo
                          trafilem raz na lektorke potworna arogantke, drugi raz nie dosc ze brzydula
                          (sorry), to strasznie antypatyczna, zniechecilem sie w polowie semestru.
                          Generalnie chyba lepiej wybrac duza szkole, nastawina na hiszpanski tak ja sin
                          fronteras do ktorej chodze od pazdz. Nie jest to instytucja panstwowa, wiec
                          szanuja klientow, ale trzymaja poziom i standard, zapewniaja kontynuacje grup
                          bo maja duzo uczniow. Mysle, ze wazny jest poziom i to czy dobrze sie w szkole
                          czujesz. ja nie mam zamiaru katowac sie po pracy, ale z drugiej strony chce sie
                          czegos nauczyc. Wreszcie znalazlem odpowiedni balans. Pozdrowienia dla Zoski.
                          K.M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka