13.01.11, 13:38
Zawsze podchodziłam do nich z dystansem, bo jestem okropnym niedowiarkiem. Nie wierzyłam w ich autentyczność. Istnienie ich zostawiłam własnemu losowi, bo pewnie niosły pomoc wierzącym.
Teraz jest propozycja umieszczenia relikwii (krew pobrana do badań w 2005) po JPII w Łagiewnikach. Są sprzeciwy, a mnie bawi to, że dla mnie byłaby to pierwsza autentyczna relikwia. Ciekawe, czy "dla mnie" za 500 lat też byłaby autentykiem, czy tylko legendą?
krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,8940073,Krew_Jana_Pawla_II__Relikwia_budzi_kontrowersje.html
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: Relikwie 13.01.11, 14:06
      We mnie to budzi raczej niesmak i niepokój czy pomysłodawcy nie zechcą sięgnąć po więcej.A końcu wiadomo gdzie a relikwie to zawsze był niezły biznes,
      • wrzosowapolana Re: Relikwie 13.01.11, 16:38
        Myślę, że JPII, przy całym swoim spokoju i anielskiej cierpliwości, by się mocno wk...rzył.
        • sagittarius954 Re: Relikwie 13.01.11, 18:20
          Póki nie jest świętym czyli ogłoszonym przez Benedykta , zapewne by się wkurzył . Jednak nie od chwili ogłoszenia . I tak jako święty będzie musiał chyba udostępnić swoje części ciała na ołtarze . Nie jestem znawcą ale z tego co sobie przypominam każda msza odprawiana jest właśnie na kosteczkach jakichś świętych , Więc sam będzie musiał dać coś od siebie dla gromadzącego się wokół ludu . Więc ta krew ... może się okazać bardzo cudowna .
          • natla Jednak będzie świętym 14.01.11, 14:05
            On dla mnie jest świętym, bo właśnie był racjonalny, logiczny, rozumiał i nie potępiał ułomności. Wcale nie uważam Go za świętrgo z racji cudów, bo i tak w nie nie wierzę. Choć przyjmuję, że są, a ja nie ogarniam ich moim umysłem.
            To tak jak wiara w relikwie.
            Myśle, że JPII byłby zadowolony z tego, że zosytał ogłoszony świętym, ale nie ze względu na siebie, a na ludzi, którym to może pomóc.
            Dla mnie to kolejny wspaniały ambasador Polski, który dodatkowo wywołuje w nas dobre intencje....przynajmniej czasem big_grin
    • sibeliuss Re: Relikwie 14.01.11, 18:08
      Jestem słabej wiary, ale ten człowiek miał w sobie, w swoim głosie coś takiego, że wcale nie słuchało się go jak głowy kościoła, ale jak kogoś bardzo bliskiego. Zawsze tak to odbierałem.
      • natla Re: Relikwie 14.01.11, 18:14
        No właśnie. A jeszcze do tego, był podobny do mojej Babci big_grin Naprawdę.
        • misia007 Re: Relikwie 14.01.11, 18:35
          Do babci miśka też.
          • wrzosowapolana Re: Relikwie 14.01.11, 19:06
            Ach, te babcie...
            A nasz Jan Paweł II jest już świętym oficjalnie.
            • natla Re: Relikwie 14.01.11, 20:03
              tj. będzie 1 maja big_grin
              • wrzosowapolana Re: Relikwie 14.01.11, 20:33
                No, tak, no tak, rozpędziłam się smile
                • natla Re: Relikwie 14.01.11, 22:36
                  Ale to już pewne, więc prawie jest wink
                  • irsila Re: Relikwie 15.01.11, 01:31
                    www.youtube.com/watch?v=EsiW4c0opUI
                    no wreszcie, brak słów.
                    Jego ulubiona, wysłucham i pośpiewam na te okolicznośćsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka