Dodaj do ulubionych

Zaczadzony Kraków

23.11.11, 12:15
Ciekawe czy Izis jeszcze oddycha , może przemyka ulicami miasta ,w swojej limuzynie, nie otwierając przyciemnionego okna a klimatyzacja cichutko szemrząc , w rytm ulubionej muzy, wyrzucając ledwo odczuwalny zapach miasta wpuszcza na wciąż zapach Armaniego . Prawda ,że dobrze życzymy bliźnim ? A niech maja odrobinkę luksusu big_grin
Co oczywiście nie zmienia faktu, iż Kraków otoczony kurzają wydobywającą sie nie tylko z kominów domów i wylotów samochodowych,ale zakładów przemysłowych rozsianych nie tylko w regionie , cyrkulacja powietrza nie zna granic , staje sie jednym z najbardziej zanieczyszczonych miast Polski . Dlatego istnieje , wydaje mi sie potrzeba ratowania nie tylko miasta ,ale i ludzi . Zadam proste pytanie , czy opodatkowalibyście sie na rzecz Krakowian , tym samym naszych przyjaciół z Krakowa ,aby nie tylko ratowac miasto ,ale i ludzi ?
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,10692474,Smog_nad_Krakowem_zagraza_zdrowiu_najmlodszych.html
Obserwuj wątek
    • polnaro Re: Zaczadzony Kraków 23.11.11, 13:03
      Zapomniałeś waćpan o całym Śląsku sad
      S.O.S
      Strach tam wracać.
      • misia007 Re: Zaczadzony Kraków 23.11.11, 13:40
        Może i tak ,pod warunkiem ,że byłby sensowny plan ratowania miasta i ludzi.
        • amityr Re: Zaczadzony Kraków 23.11.11, 18:20
          Znam takie piękne osiedle w lesie. Palą wszystkim, a smród na całe województwo się niesie.Nie ma silnych na Mariolę.
          • filip505 Re: Zaczadzony Kraków 23.11.11, 19:00
            .....moze to eurytka z nowej huty tak ich
            czadzi,a moze miasto trzeba przeniesc w
            bardziej przewiewne miejsce,ponoc na marsie
            niezle wieje.
            • eurytka Re: Zaczadzony Kraków 23.11.11, 20:01
              filip505 napisał:

> .....moze to eurytka z nowej huty tak ich
              > czadzi,a moze miasto trzeba przeniesc w
              > bardziej przewiewne miejsce,ponoc na marsie
              > niezle wieje.

To nie huta czadzi ale ze Ślaska nam tu nawiewa już od lat,
              ludzie zaczęli palić nie wiadomo czym w starych piecach,
              a Kraków leży w niecce niestety.
              Huta ledwo zipie, zwolniła ludzi, zamknęła prawie wszystko, już jej nie mabig_grin
              • misia007 Re: Zaczadzony Kraków 23.11.11, 20:05
                A kopalnie jeszcze są???
                • eurytka Re: Zaczadzony Kraków 23.11.11, 20:18
                  Nie wiem czy są kopalnie,
                  ale w starych domach są jeszcze stare piece i w nich pala a to węglem a to trocinami pewnie
                  a to gazem a to czym innym jeszcze, a to do smoga się przyczynia,
                  no i wieje z zachodu,
                  a huta na wschodzie jest...
          • izis52 Re: Zaczadzony Kraków 23.11.11, 19:17
            Milo Sagi, że pomyślałeś w dobie zagrożenia o znajomej z Krakowa. Nie chciallabym burzyć tego ślicznego obrazka wymalowanego słowem przez Sagiego. Oj chciałabym, chciała....
            Niestety, ani przemykam ulicami, ani pachnę perfumą, tylko leżę jak ta ostatnia sierota, a moje ciśnienie dziś to 80/60. sad. Pan wracz przypisuje to m.i. niskiemu ciśnieniu w terenie, a ja myślę, że pesel lub spisek ZUS-u , co to w dbałości o finanse państwowe chce oszczędzić wypłacania mojego niedawno nabytego zasiłku.
            • misia007 Re: Zaczadzony Kraków 23.11.11, 19:49
              Może i spisek ale ty się nie dasz Izis!!!!!Przyznali to nich bulą a co!!
            • eurytka Re: Zaczadzony Kraków 24.11.11, 06:44
              izis52 napisała:

tylko leżę jak ta ostatn
              > ia sierota, a moje ciśnienie dziś to 80/60. sad. Pan wracz przypisuje to m.
              > i. niskiemu ciśnieniu w terenie, a ja myślę, że pesel lub spisek ZUS-u , co t
              > o w dbałości o finanse państwowe chce oszczędzić wypłacania mojego niedawno nab
              > ytego zasiłku.
              >
              Mogę dorzuć coś ze swojego, mam średnio 170/80 ale zasiłku już nie,
              gdyż żadnego nie mam.big_grin
              Po pielęgnacyjny to do Urzędu Miasta trzeba iść,
              a do ZUSu? Po chorobowy?

• izis52 Re: Zaczadzony Kraków 24.11.11, 10:50
                Miła Eurytko, sęk w tym, że to problem arytmii, której nabawiłam się przy okazji operacji. Puls wtedy zmienia się od 50 - 180. Dziś w miarę normalnie, ale już boję się soboty, kiedy to ciśnienie atm. znów się obniży. Przewidywany deszcz może oczyści powietrze ?
                • izis52 Re: Zaczadzony Kraków 24.11.11, 10:52
                  Zapomniałam dodać, że doszukuję się różnych przyczyn, podczas, gdy główną jest....pesel smile
                  • eurytka Re: Zaczadzony Kraków 24.11.11, 11:28
                    Pesel przyczyną niedociśnienia?
                    Enigmatyczne to jest i nie rozumiem.
                    Większość życia miałam za niskie a od kilku dobrych lat za wysokie.
                    i serce poszerzone w wymiarze poprzecznym.
                    Oj szalało się, szalało!
                    Byle wku... potrafi mi je podnieść nawet o 50!
                    • misia007 Re: Zaczadzony Kraków 24.11.11, 11:39
                      Pesel może być przyczyną...wszystkiego.
                      • eurytka Re: pesel przyczyną wszystkiego? 24.11.11, 12:20

Jak to?
                        Parę cyferek?big_grin
                        • misia007 Re: pesel przyczyną wszystkiego? 24.11.11, 12:28
                          Ta szczególnie te...początkowe.
                          • eurytka Re: pesel przyczyną wszystkiego? 24.11.11, 12:38
                            Ale co to ma do zasiłku?

Choroby krążeniowe nie są brane pod uwagę przy załatwianiu np renty i chorób zawodowych.
                            One znaczy choroby, również maja swoje odbicie w liczbach i literach.
                            Maja swój symbol. Mój np O5-R
                            • eurytka Re: pesel przyczyną wszystkiego? 24.11.11, 12:42
                              Jednak krążenie również ujęte jest:
                              zadzior.wordpress.com/2010/04/21/symbol-przyczyny-niepelnosprawnosci/
                              ze wzgledu na ten smog,
                              powinni przyznawać je w Krakowie prawie wszystkim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka