Dodaj do ulubionych

Ukraina woła

24.01.14, 01:14
Ogłoszenie ze strony Fundacji Strada Bella na FB:
"APEL! POTRZEBNA POMOC! Moi drodzy ,mamy wiadomości od przyjaciół z Ukrainy! Proszą o pomoc: ciepłe ubrania, koce, buty w dużych rozmiarach, leki przeciwbólowe, chemiczne ogrzewacze rąk. Postaramy się zorganizować zbiórkę i wysłać pociągiem do Kijowa. Jeśli możecie piszcie!!!"
(podaję to co jest dostępne w necie, tu jest kontakt telefoniczny: panoramafirm.pl/podlaskie,bielski,strabla,pa%C5%82acowa,3/fundacja_strada_bella-zbezmi_afa.html#tab)
"(...)na Śląsku : Pomoc Ukrainie. Stowarzyszenie Pokolenie (przew. Przemysław Miśkiewicz) Katowice ul. Drzymały 9/4 codziennie w godz. 8-16 potrzebne: ciepła odzież, koce, śpiwory, karimaty, lekarstwa, żywność, można też wpłacać datki na konto; 89 1050 12 14 1000 0023 1985 3707 w akcje włączył się Zarząd Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność. W Jastrzębiu-Zdroju akcje koordynuje Terenowe Biuro Pokolenia - kierownik Andrzej Kamiński. Śpieszmy się!"

A to jest prośba o rozpowszechnianie, więc niniejszym to czynię:
"Apel ukraińskiego pisarza Jurija Andruchowycza – przekład Uli Pieczek i Iwony Boruszkowskiej - do aktywnego poszerzenia.

Drodzy Przyjaciele,
a przede wszystkim zagraniczni dziennikarze i redaktorzy!

W ostatnich dniach dostaję od was wiele próśb, by opisać bieżącą sytuację w Kijowie i ogólnie w Ukrainie, ocenić to, co ma miejsce i przedstawić jakąkolwiek wizję najbliższej przyszłości. Ponieważ nie mam fizycznie możliwości, by dla każdego z waszych czasopism oddzielnie napisać obszerny artykuł analityczny, postanowiłem przygotować ten zwięzły apel, aby każdy z was mógł skorzystać z niego w zależności od swoich potrzeb.

Najważniejsze rzeczy, o których chcę wam powiedzieć są następujące…

W ciągu niespełna czterech lat swojego urzędowania reżim pana Janukowycza doprowadził kraj i społeczeństwo do granic wytrzymałości. Co gorsze – doprowadził do sytuacji bez wyjścia, w której musi on za wszelką cenę utrzymać się przy władzy. W przeciwnym wypadku czeka go surowy wyrok. Skala kradzieży i uzurpacji przewyższa wszelkie wyobrażenia o ludzkiej chciwości.

Jedyną odpowiedzią, jaką reżim ten stosuje już od trzech miesięcy w związku z pokojowymi demonstracjami, jest przemoc – spotęgowana, „kombinowana”: ataki pododdziałów specjalnych policji na Majdanie łączą się z indywidualnymi prześladowaniami opozycyjnych aktywistów i zwykłych uczestników akcji protestacyjnych (śledzenie, pobicia, palenie aut, domów, wtargnięcia do mieszkań, aresztowania, wzmożone procesy sądowe). Słowem kluczowym jest zastraszenie. W związku z tym, że to nie działa, a protesty nasilają się, władza czyni represje bardziej restrykcyjnymi. „Podstawę prawną” do tego władza stworzyła 16 stycznia, kiedy zupełnie zależni od prezydenta parlamentarzyści, naruszając regulamin, porządek obrad, procedury głosowania, a wreszcie konstytucję, rękoma (!) w kilka minut (!) przegłosowali cały szereg ustaw, które realnie wprowadzają w kraju dyktaturę i stan wyjątkowy nawet bez jego ogłoszenia. Na przykład, pisząc i rozpowszechniając te zdania, już łamię kilka paragrafów o „oszczerstwach”, „podżeganiu” itp.

Krótko mówiąc, jeżeli chcemy przestrzegać tych „praw”, musimy wziąć pod uwagę, że w Ukrainie zakazane jest wszystko, co nie jest dozwolone przez władzę. A władza pozwala tylko na jedno – korzyć się przed nią.

Nie godząc się na takie „prawo”, ukraińskie społeczeństwo 19 stycznia już po raz kolejny tłumnie wystąpiło w obronie swojej przyszłości.

Dziś, w kadrach telewizyjnych wiadomości z Kijowa, oglądać możecie demonstrantów w różnego rodzaju kaskach i maskach na twarzach, czasem z drewnianymi kijami w rękach. Nie wierzcie, że to jacyś „ekstremiści”, „prowokatorzy” albo „prawicowi radykałowie”. Ja i moi przyjaciele sami teraz udajemy się na nasze manifestacje z takim i podobnym ekwipunkiem. W tym znaczeniu „ekstremistą” jestem teraz ja, moja żona, córka, nasi przyjaciele.

Nie mamy wyjścia: bronimy życia i zdrowia swojego i swoich bliskich. Strzelają do nas bojówki policyjnych pododdziałów specjalnych, naszych przyjaciół zabijają snajperzy. Liczba protestujących, zabitych tylko w rządowej dzielnicy podczas ostatnich dwóch dni, to według różnych źródeł 5-7 osób. Ilość zaginionych bez wieści w całym Kijowie sięga dziesiątek ludzi.

Nie możemy zatrzymać protestów, bo oznaczać to będzie, że zgadzamy się na kraj – dożywotnie więzienie. Młode pokolenie Ukraińców, które dorastało i kształtowało się w czasach poradzieckich, w naturalny sposób odrzuca wszelką dyktaturę. Jeżeli dyktatura zwycięży, Europa będzie musiała liczyć się z perspektywą Korei Północnej za swoją wschodnią granicą oraz z – według różnych źródeł – od 5 do 10 milionami uchodźców. Nie chcę was straszyć.

Mamy rewolucję młodych. Swoją nienazwaną wojnę władza prowadzi głównie przeciw nim. Po zapadnięciu zmroku po Kijowie zaczynają przemieszczać się nieznane grupy „ludzi po cywilnemu”, które wyłapują przede wszystkim młodzież, szczególnie z symbolami Euromajdanu i Unii Europejskiej. Porywają ich, wywożą do lasów, gdzie rozbierają i katują na srogim mrozie. Dziwnym trafem, ofiarami takich zatrzymań najczęściej są młodzi artyści – aktorzy, malarze, poeci. Wydaje się, że po kraju krążą „szwadrony śmierci”, których zadaniem jest zniszczyć to, co najpiękniejsze.

Jeszcze jeden charakterystyczny szczegół: w kijowskich szpitalach siły policyjne organizują zasadzki na rannych protestujących, wyłapują ich tam i (powtarzam – rannych!) wywożą na przesłuchania w nieznanym kierunku. Skrajnie niebezpiecznym stało się poszukiwanie pomocy w szpitalu nawet dla zwykłych przechodniów, przypadkowo zranionych odłamkiem plastikowego granatu policyjnego. Lekarze jedynie wzruszają ramionami i przekazują pacjentów w ręce tzw. „stróżów prawa”.

Podsumowując: w Ukrainie w pełni realizuje się zbrodnia przeciw ludzkości, za którą odpowiedzialna jest obecna władza. Jeśli w tę sytuację zamieszani są jacyś ekstremiści, to są nimi najwyżsi urzędnicy państwowi.

A odnoście dwóch waszych tradycyjnie najtrudniejszych dla mnie pytań: nie wiem, co będzie dalej, jak i nie wiem, co wy możecie teraz dla nas zrobić. Możecie w miarę możliwości i kontaktów upowszechniać ten apel. I jeszcze – współczujcie nam. Myślcie o nas. I tak zwyciężymy, chociaż oni będą się wściekać. Naród ukraiński, mówiąc bez przesady, przelewa własną krew w obronie europejskich wartości wolnego i sprawiedliwego społeczeństwa. Mam nadzieję, że to docenicie."

Może chcecie jeszcze film? to tu macie - www.youtube.com/watch?v=d0pdTP1P4dg
Obserwuj wątek
    • pierogi_z_jagodami Re: zostatnich doniesień 24.01.14, 08:02
      Najpierw za wydarzeniami stały obce służby, teraz Żydzi, skąd my to znamy?
      • pierogi_z_jagodami Re: a chodzi o dużą kasę 24.01.14, 14:52

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/znany;ekonomista;ostro;o;janukowyczu;licza;sie;wladza;i;pieniadze;reszta;nie;ma;znaczenia,48,0,1464624.html#utm_source=Money.Dziennik&utm_medium=e-mail&utm_campaign=2014.01.24-Money.Dziennik
        gadam sama ze sobą... hehe..
        • lola-lucette Re: a chodzi o dużą kasę 24.01.14, 16:22
          Kasa kasą a porządek musi być
          Uwaga wklejam :
          niby w mono wygląda że dobrze
          • filip505 Re: a chodzi o dużą kasę 24.01.14, 19:23
            ......oczy przecieralem ze zdziwienia jak 3 moi znajomi ukraincy powiedzieli
            ze sa za prezydetem I rzadem a majdan to ci co chca sie nachapac,
            mowili ze wiekszosc ukraincow tak mysli,to jedyni moi znajomi z ukrainy,
            wiec innych opinji osobiscie nieslyszalem,poza tv oczywiscie,
            • kla-ra Re: a chodzi o dużą kasę 24.01.14, 20:10
              Moze trzeba bedzie splacic dlug wdziecznosci .Pamietacie obozy uchodzcow w Austrii,Niemczech. Tylko tam bylo Polakow mniej niz moze byc u nas Ukraincow.
              • pierogi_z_jagodami Re: a chodzi o dużą kasę 25.01.14, 09:08
                Ciekawe że w tych komentarzach nikt nie współczuje tym ludziom. Tam przecież jest wojna domowa, w której ci biedni ludzie stoją na przegranej pozycji wobec wojska i opłacanych zbirów. Jest strasznie zimno i warunki nie sprzyjające, brakuje ciepłych kocy i ubrań... leków, środków opatrunkowych.
                Jest im bardzo ciężko, a oni po prostu walczą o swoją godność, zasadniczo nie mają wyjścia.
                • kla-ra Re: a chodzi o dużą kasę 25.01.14, 10:38
                  Masz racje, ale..

Pomoc z Polski idzie wlasnie w postaci spiworow,kocy,namiotow,zywnosci...
                  Nie ma to jednak TAKIEGO zainteresowania jak nami w latach 80-tych gdzie USA i Europa Zachodnia mobilizowala sily do wsparcia.Putin tez nie jest Gorbaczowem !!!
                  W tamtych latach Ukraina patrzyla na nas jak na nawiedzonych ale Litwa,Lotwa,Rumunia... juz nie. Nalezy pomagac ale tez od NICH wszystko zalezy.Jesli nawet jak piszesz to JUZ wojna domowa to nalezy sie spodziewac TEZ podzialu Ukrainy .
                  • kla-ra Re: a chodzi o dużą kasę 25.01.14, 11:02
                    www.kresy.pl Warto przeczytac ;
                    "Nacjonalisci ukrainscysterroryzowali polski autobus.
                    Zmuszajac grozbami wszystkich pasazerow do wypowiedzenia banderowskiego hasla "Chwala Ukrainie - Chwala bochaterom ..."
                    Po tym incydencie i ja mam duze watpliwosci.Ukrainiec Polakowi nigdy nie byl przyjacielem.Wolyn to moj hamulec !!!
                    • kla-ra Re: a chodzi o dużą kasę 25.01.14, 11:03
                      Bohater - jest bohaterem - palcowka
                      • misia007 Re: a chodzi o dużą kasę 25.01.14, 11:23
                        Cóż ja tez mam z tym kłopot bo wiele podzieliło nasze narody i do prawdziwego pojednania daleko.
                        • konfirm Re: a chodzi o dużą kasę 25.01.14, 18:14
                          Wiele w przeszłości i....teraźniejszości nas dzieliło i dzieli. Ale z Niemcami - też. Tak to jest z bliskimi sąsiadami. O miedzę. Win można szukać po obu stronach i każdy szukający znajdzie więcej, niż ten drugi.
                          Solidarność - to piękne słowo. Nie tylko w obrębie jednego narodu, ale i w znaczeniu ogólnoludzkim. Jeśli potrzebna będzie pomoc humanitarna, nie powinniśmy oglądać się na historię........
                          • pierogi_z_jagodami Re: a chodzi o dużą kasę 25.01.14, 20:27
                            Wiecie co? ludzie bez serca oglądający się tylko na przeszłość i jakieś popieprzone animozje pradziadków są wszędzie, nie trzeba daleko szukać , to jest chore tongue_out ale chodzi o to, że to ludzie, zwykli ludzie z Majdanu, dzwonią bo siedzą tam i marzną, i biorą na przeczekanie chyba, dzwonią i proszą o pomoc, i gdzieś mam nacjonalistów po obu stronach,
                            Wrzuciłam niusa odruchowo nie międląc kto komu co jest winien, bo wiem że jest konieczność, a u mnie pod ścianą stoi wielka paka, koniec.

Mam dosyć tych fanaberii nacjonalistycznych i pseudopatriotycznych... bylam na wycieczce we Lwowie to się nasłuchałam niewydarzonych patriotów podsycających nienawiść, nawet nasz przewodnik był idiotą, wstyd bylo z nim iść, bo naokoło Ukraińcy stali i pewnie słyszeli.
                            • filip505 Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 03:24
                              ....no wiesz pierogi oni marzna a u ciebie paczka pod sciana w warszawie
                              zamiast na majdanie,wstyd,jutro przeszukam szafy moze cos znajde na
                              kliczke,po co ma miljoner marznac,
                              .....tam chodzi o budowanie demokracji,a jakos obalanie (prawie demokratycznej)
                              wedlug standartow UE i swiata wladzy za najlepsze rozwiazanie nie uwazam,
                              demonstranci zajeli tam wiele panstwowych budynkow wiec zimno i glod im nie
                              grozi,mogli poczekac do nastepnych wyborow i w sposob cywilizowany przejac
                              wladze,tyle ze wiekszosc spoleczenstwa tego nie popiera,tak ze bylbym bardzo
                              ostrozny z ferowaniem wyrokow,porownanie do sytuacji z przed cwierc wieku
                              w polsce tez jest nieuprawniona,
                              • filip505 Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 03:34
                                .....dodam,zebysny se nie narobili wiecej wrogow jak mamy w ich kraju,
                                oczywiscie jestem za wspieraniem budowy panstw demokratycznych,
                                ale uwazam ze z ramienia UE powiny sie zajmowac tym inne kraje,
                                nie polska,w krajach granicznych kazda iskra jest duzo grozniejsza
                                jak z daleka,na szczescie rzad chyba tez tak uwaza,w przeciwiestwie
                                do kaczora,
                                • filip505 Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 03:41
                                  .....zapomnialem dodac,w zasadzie powinienem od tego zaczac ze bardzo mnie cieszy
                                  twoja obecnosc,znowu z nami,ze mna,wprost nie potrafie wyrazic swojej radosci,
                                  to nie pic,
                                • sagittarius954 Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 09:43
                                  A kto ma się zająć Niemcy ? Szwecja ? Czy Hiszpania ? Bo Stany aż się rwą posłac tam swoich żołnierzy i dalej grac role żandarma . A kysz z nimi . Każdemu z krajów można przypiąć łątkę za historię z przed lat . Tu chodzi o cos więcej rolę krajów nad panowaniem nad tłumem . Bo wojsko czy policja utrzymywana jest nie dla kraju a dla wąskiej grupy ludzi będącej u władzy . No jak tego nie widać i nie widzisz filipie to cóż ci pomoże ? Wujek Sam z okrętem atomowym ?
                                  • pierogi_z_jagodami Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 12:29
                                    jemu nic nie pomoże, dlatego nie odpowiadam, nie będę karmić trola

zobacz Sagitarius, jak im ciepło, no to po prostu Malediwy
                                    to jest rozpacz, jakoś mi bliscy są i w myśli ich wspieram, tam jest ludziom bardzo ciężko żyć, naprawdę, pamiętam jak byłam, to po prostu nie do wyobrażenia
                                    www.ustream.tv/recorded/43084256
                                    • sagittarius954 Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 14:45
                                      zdaje się że my o tym nie wiemy ale tam rozwarstwienie jest większe niż u nas . Moja żona tam była i wróciła roztrzęsiona bo po raz pierwszy spotkała się z sytuacja żeby dzieci nie prosiły o jakiegokolwiek pieniążka a o bułeczkę i do dzisiaj to wspomina . No i nie może po trosze zrozumieć że dochodzi do takich różnic . nieraz jest tak że ludzie powinni wyjechać żeby samemu zobaczyć , dotknąć , przekonać się i nie tylko na stronę zachodnią po ciepełko i kolor . ale też na wschód po szarość i siermiężność i żeby nie pozbawić się próby zrozumienia innych .
                              • sagittarius954 Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 09:36
                                demonstranci zajeli tam wiele panstwowych budynkow wiec zimno i glod im nie
                                > grozi,mogli poczekac do nastepnych wyborow

Filipie czytasz ty siebie ? Sytuacja podobna jest do naszej , tylko u nas ścierają się racje w dyskusjach inwektywach opluwaniu , i dopóki tak jest ciepełko w domu i chleb nie na kartki .
                                Tymoszenki nie popieram , choć do końca też nie jestem przeświadczony o jej winie , demokracja oparta na jednym wyborze na iles lat do pokraczna próba zatrzymania społeczeństwa przed decydowaniem . A ludziom tak czy tak trzeba pomagać i dobrze by było aby narody nawet w wyniku podziału terytorialnego przejmowały się o swoich obywateli . a tak nie jest traktując pozostałych na tych terenach jak trzecią kolumnę która można wykorzystać . I to jest wina nie ludzi a polityków . Dopóki dalej tak będzie nic się nie zmieni . Zdaje się że nauka i świadomośc społeczeństw dalej zaszły niż wyobrażenia polityków nawet tych którzy stoją w roli opozycji . I zapewne zaraz po wyciszeniu buntu rewolucji czy jak to nazwiemy wszystko wróci do normalnych kolein . A nie powinno . czyli ten skrawek działania dalej powinien zostać przetworzony i oddany częściowo w ręce ludzi .
                                • kla-ra Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 14:27
                                  To ja swoje dodam.
                                  Jesli ktos byl we Lwowie to odwiedzil Cmetarz Orlat Lwowskich.Czy nie byla zdumiony,ze naterenie tak waznym dla nas buduje sie mauzoleum ku czci SS-Galizian - bataliony wolynskie,ktore mordowaly Polakow na Ukrainie.Mordowali tez na warszawskiej Woli w czasie powstania.TAK!!
                                  Drugie mauzoleum ku czci UPA mordercy Polakow,a ich slynne powiedzenie "patrzcie jak polskie orly lataja " to polskie dzieci i niemowleta nabite na widly tataly jak samoloty-krzyczaly???I tak mozna mnozyc,mnozyc.Ale nikt za to nie przeprasza,wrecz przeciwnie.Niemcy przeprosili,Kwasniewski przeprosil.
                                  A haslo nacjonalistow wspolczesnych na Ukrainie znacie ? "Pamietaj Lasze,ze do Wisly to nasze"
                                  Wegrzy i Rumuni na swoich granicach ustawiaja wojska.W razie wojny domowej na Ukrainie wejda na teren Ukrainy pod pretekstem obrony swoich obywateli.To samo zrobia Ruscy.Czas i na nas.Wierzcie mi nasza pomoc taka czy siaka nie obroni zamieszkalych na Ukrainie Polakow.
                                  "Pamietaj Lasze,ze do Wisly to nasze "
                                  • sagittarius954 Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 14:52
                                    No ja tam nie mogę zrozumieć nowej polski która nie zabiera do siebie Polaków bo liczyć że znów kiedyś będzie tam Polska to w odwrocie liczenie na takie sytuacje jakie przedstawiasz , kla-ro . Swego państwa trzeba strzec ale obywateli pozostawionych tam też i pierwsze co można zrobić to umożliwić życie w granicach państwa a nie wystawiać na ewentualne draństwo . Czy Wojna w Jugosławii i pogromy ludzkie nic nas nie nauczyły ? Pozwólcie rozwinąć się rewolucji a dojdzie tam do tego co byłej Jugosławii . O tym jestem przekonany , te wszystkie demony nie umarły , nie wyparowały , one tkwią w niektórych ludziach i czyhają na rozwinięcie . a jaki człowiek jest wiadomo podporządkuje się , każą robić źle będzie to robił .
                                    • misia007 Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 16:50
                                      A co my możemy pomóc? Tam nawet nie ma jednolitego przywództwa , podzielona jest opozycja i ludzie też.A co do przeszłości to nacjonaliści w tej opozycji grają głośno i zapewniam ,że my akurat nie jesteśmy ich ulubieńcami.Niestety Pierogi ,mam zdanie podobne do Klary i nie chcę ,nie potrafię tak łatwo zapomnieć , tym bardziej ,że myślenie spod znaku Bandery jest tam żywe..Nie wiem co się tam wydarzy bo przecież jest jeszcze Rosja, i jej interesy ale mam nadzieję,że po obu stronach znajdzie się wola do ustępstw i rozmów.Powinna się znaleźć.
                                      • pierogi_z_jagodami Re: a chodzi o dużą kasę 27.01.14, 09:59
                                        Wiesz co misiu, Ukraina to nie jest monolit, podobnie jak Polska, nie warto wrzucać wszystkich do jednego wora chociaż tak jest najprościej... nie grzebię się w przeszłości, jasne że komuś kto mi gnaty porachował 20 lat temu i sprawy nei zamknął jak należy, graby nie podam, bo nie i już.... ale jeśli ktoś akurat się wywraca - tak... guzik mnie obchodzi że jacyś ludzie mają żal... ktoś ma żal - niech ma i nie śpi po nocach (symbolicznie oczywiście) , nie moja broszka

byłam na cmentarzu i widziałam - groby Polaków, groby Ukraińców, obok siebie leżą po ziemią, obok siebie, stare trupy-wspomnienia... a nad nimi zacietrzewieni z żalami i pretensjami - bo jeszcze im mało, zwykli prywatni ludzie chodzą i jątrzą, do obrzydzenia... kretynizm, czasem myślę, że powinno się zrobić im ustawkę, jak kibolom i niech tę partie rozegrają raz na zawsze a kto żywy zostanie - spokojnie do kamieniołomów na dożywocie... historia mówi jedno i tylko jedno, rozpanoszyli się Pany Polaki w dawniejszych czasach, byli przyciężcy dla miejscowych, więc się zrobiło powstanie, jedno drugie, potem nienawiść, konflikt... który pielęgnują kolejne pokolenia... to jest czarna historia i to trzeba skończyć..

wrzuciłam tego posta szczerze myśląc o tym że komuś jest ciężko, a ja mam autentycznie zbędne rzeczy i one już pojechały gdzie trzeba, a może ktoś jeszcze ma i może pomóc? zwyczajnie po ludzku, nie po to żeby roztrząsać czy się im cokolwiek należy i zamykam temat bo widzę że trafilam w dziwne miejsce, jakies nieludzkie

--
                                        "Moje poglądy są moje; inne są dopuszczalne, a nawet zalecane". - pierogi z jagodami

"Zawsze może istnieć kilka różnych a słusznych poglądów na jedną i tę samą sprawę. Poglądy te nie muszą z sobą walczyć, bo leżąc na różnych płaszczyznach nie przecinają się: są to linie wichrowate." - Kisiel
                                        • misia007 Że nie monolit to prawda. 29.01.14, 19:06
                                          wiadomosci.onet.pl/swiat/komsomolska-prawda-fuehrer-majdanu-odkryl-swoja-twarz/jjlqg
                                          • pierogi_z_jagodami Re: Że nie monolit to prawda. 29.01.14, 19:17
                                            tak
                                            w takich sytuacjach zawsze się radykalizmy wzmagają
                                          • pierogi_z_jagodami Re: misiu, mamm ciekawy tekst 30.01.14, 08:50
                                            Obawy twoje i innych Polaków są zupełnie zrozumiałe, ale poczytaj ten komentarza, trafiłam na niego dzisiaj na FB w dyskusji o ukraińskich narodowcach szalejących na Majdanie, chodziło o art w Rzepie. Moim zdaniem jest niezmiernie uczciwy i świadczy o znajomości tematu:
                                            "(...) z kolei nasi rodzimi kretyni (nie obrażając osób niepełnosprawnych umysłowo) zaproponowali parę dni temu podział Ukrainy między Polskę i Rosję, korzystając z okazji. Jakiś odsetek małp z brzytwą znajduje się w każdym społeczeństwie. (...)
                                            Nie margines (chodzi o miejsce nacjonalistów w społeczeństwie - uwaga jest moja), ale trzeba rozumieć kilka rzeczy: po pierwsze, dla tożsamości historycznej Ukraińców UPA pełni mniej więcej taką rolę jak dla nas Armia Krajowa. Dla nich to są ludzie, którzy w obronie Ukrainy walczyli zbrojnie z komunistami. Duża część z nich nie wie w ogóle o zbrodniach na Polakach, a ci, co nawet wiedzą, że coś takiego było, nie mają pojęcia o ich skali. To jest dopiero lekcja historii do odrobienia. I będzie na to czas, ale pod warunkiem, że nie zostaną zdeptani pod butem rosyjskim. Po drugie, zagrożenie wpycha ludzi w skrajności. Ukraińcy to naród, którego świadomość obywatelska powstaje. U nas 30% głosowało na Tymińskiego, a Lepper utrzymywał się w sejmie bardzo długo. Po trzecie, nacjonaliści są owszem na Ukrainie, ale we Lwowie i na Wołyniu, a nie w Kijowie i na Wschodzie. Po czwarte, tam giną ludzie. Nie mają dostępu do szpitali i środków medycznych. I najpierw trzeba pomagać. To jest kwestia humanitaryzmu; nie zależy od poglądów i wiedzy ofiar. Po piąte, partia Swoboda jest przez większość Ukraińców poza Hałyczyną i Wołyniem równie pogardzana i nielubiana jak u nas prawe skrzydło ruchu narodowego. Po szóste, niedopuszczenie do całkowitego podporządkowania sobie Ukrainy przez Rosję to dla Polski po prostu racja stanu. Tylko niezależna od Rosji Ukraina jest jakimś zabezpieczeniem, że Rosja, w której odradza się imperium - ja to śledzę - nie wróci tak prędko nad Wisłę. Zwłaszcza że nasi politycy są równie umiejętni, uczciwi i kochający dobro własnego kraju jak Partia Regionów."
                                            • misia007 Re: misiu, mamm ciekawy tekst 30.01.14, 13:05
                                              Niemniej pierożku po obu stronach barykady mamy Ukraińców,i po obu stronach widać podziały,a najmocniej widać i słychac tych spod znaku Bandery.Czemu akurat jego??Bo tam nie ma przywódcy,bo nie ma innych bohaterów za którymi można pójść.Ja naprawdę nie wiem wszystko to obserwując czy ma sens wzmacnianie opozycji! To są ich wewnętrzne sprawy i sami muszą to rozwiązać..Dzisiaj wiec poparcia w Wawie, ciekawa jestem jak wypadnie.Wczoraj w Krakowie ....było marnie.Co do Rosji,nie wierzę,żeby Putin....odpuścił .
                                              • praktyczna Re: misiu, mamm ciekawy tekst 30.01.14, 15:34

taaaaaa.. ale jak w Polsce stan wojenny byl i po jednej stronie Polacy a po drugie tez Polacy - to wtedy caly swiat mial pomagac i reagowac i na Ruskich bomby zsylac.
                                                Jak samemu w dupe cieplo, albo sie siedzi w USA - to sie twierdzi, ze to wewnetrzne sprawy Ukrainy i wyciaga sie z szafy dziadkow UPOwcow dla podparcia tezy.
                                                Matkoooo - nie rozumiecie, ze to PRZESZLOSC?? naprawde trzeba sie taplac w niej bez konca i zadac od calej europy przeprosin?
                                                Czy Ukrainiec Tobie albo komus z Twojej rodziny,w ostatnich 40 latach cos zlego zrobil?

• misia007 Re: misiu, mamm ciekawy tekst 30.01.14, 15:44
                                                  Może dla ciebie przeszłość ale nie dla tych,którzy rozdają karty na Majdanie.
                                                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15347516,Ks__Isakowicz_Zaleski__Kaczynski_popelnil_tragiczny.html
                                                • pierogi_z_jagodami Re: praktyczna 30.01.14, 15:48
                                                  !!!
                                                  • misia007 Re: praktyczna 30.01.14, 16:11
                                                    Ja nikogo nie oceniam pierogi,się przyglądam.A co do naszych to chyba akurat ty nie zostawiłaś na nich suchej nitki.
                                                  • pierogi_z_jagodami Re: praktyczna 30.01.14, 19:30
                                                    zasadniczo nie lubię fanatyków jakiejkolwiek maści, tym niemniej jestem świadoma specyfiki tamtej sytuacji, zaczęło się od nieszczęsnego Janukowycza i Unii... dzisiaj piździ na tym pl Konstytucji tak przepotwornie, że przy tych 12 stopniach nie da się wytrzymać, wszystko odpada, nawet powieki... podziw mam, dla tych z pl Konstytucji, a jeszcze większy dla tych z Majdanu

wspólczucie i podziw
                                              • pierogi_z_jagodami Re: misiu 30.01.14, 15:48
                                                czy Polaków też oceniasz na podstawie marszy niepodległości i wypowiedzi naszych narodowych atamanów?
                                    • filip505 Re: a chodzi o dużą kasę 26.01.14, 17:13
                                      ......masz duzo racji sagi,ukryte,spiace "demony"to bardzo niebezpieczna
                                      rzecz,szczegolnie w krajach granicznych,dlatego uwazam ze wlasnie takie
                                      kraje jak hiszpanja,szwecja powinny w imieniu UE wystepowac,wolne od
                                      "demonow",nie polska czy nawet niemcy,ale jak sobie wyobrazasz zabranie
                                      przez panstwo,(armie masz na mysli) wszystkich swoich obywateli ze swiata,
                                      czy tylko ukrainy,a co z mieszanymi rodzinami,ponoc wiekszosc jest tam takich,i jak ,
                                      na sile??????,bo dobrowolnie chyba moga i przyjezdzaja,jak chca,
                              • praktyczna Re: a chodzi o dużą kasę 04.02.14, 11:28

filip505 napisał:

> ....no wiesz pierogi oni marzna a u ciebie paczka pod sciana w warszawie
                                > zamiast na majdanie,wstyd,jutro przeszukam szafy moze cos znajde na
                                > kliczke,po co ma miljoner marznac,

tu Cie boli? ze on "miljoner" ? Ukradl te pieniadze? zdobyl je na przewalkach? Oszukal kogos na gruba forse? ten cholerny oligarcha?

No ale milioner kuzwa - to musi byc zly. Nie jest wazne, ze zarobil te pieniadze walsnymi piesciami, ze udziela sie charytatywnie, ze wspiera wiele akcji pomocy spolecznej -nie tylko w europie. Nie nooo milioner cholerny, powinien jako weteran boksu skonczyc jak Wasz wielki Tyson, gwalcac kobiety i siedziac w pierdlu.
                                • filip505 Re: a chodzi o dużą kasę 04.02.14, 15:56
                                  ......praktyczna,odrobina poczucia humoru by sie przydala,kliczko to
                                  dobrze wyksztalcony,obyty w swiecie czlowiak,uwazam ze tacy
                                  ludzie jak on sa w stanie robic nowoczesna polityke,ale wydaje mi sie
                                  ze "kufajki z odzysku"nie potrzebuje,raczej szerokiego poparcia swoich
                                  obywateli,a niema,uwazam tez ze wlasnie ludzie,ktorzy pokazali ze
                                  sa w stanie zarobic (lepiej glowa niz piesciami,inaczej popieralabys
                                  wszelkich gangsterow) maja szanse zrobic cos dobrego dla kraju,
                                  ich kraju I kazdego innego,tak ze twoje insynuacje uwazam za
                                  niemajace sesu,wcale,ale milo cie poznac,
                                  • izis52 Re: a chodzi o dużą kasę 05.02.14, 10:22
                                    W Polsce cały czas unika się wzięcia odpowiedzialności za czasy poprzedzające r
                                    > zeź na Wołyniu, za traktowanie Ukraińców jak podludzi z wielkopańską polaczkows
                                    > ką wyższością i za typiczny kolonialny ucisk fiskalny, Misiu, tu
                                    > jest coś ciekawego o stereotypach co - mam nadzieję - odsunie nieco negatywne
                                    > emocje

Pierożki lubię was, ale brutalnie ci powiem - masz baaardzo blade pojęcie o historii polskiej obecności na ziemiach wschodnich, o czym wspomniał Trevistas. Nic nie jest zupełnie czarne lub białe, ale fakty mówią za siebie. Jedź na Ukrainę w poszukiwaniu materialnych i duchowych pozostałości dawnej, rodzimej kultury ukraińskiej, narodowych bohaterów. Oczywiście mogłabyś powiedzieć, że nie ma, bo byli zniewoleni. Polacy też przez lata nie mieli swojego państwa, a mimo to rodzili się pisarze, poeci, artyści, wizjonerzy. Powstawały szkoły, uniwersytety, piękne, pożyteczne budowle, również na wschodnich rubieżach. Ci paskudni Polaczkowie uczyli ich od podstaw wszystkiego od orki pługiem, rzemiosła po pisanie, czytanie jeśli tego chcieli. Przypadki przemocy były proporcjonalnie takie same jak wszędzie w ówczesnej cywilizacji. Nie musieli odreagowywać skrywanej zawiści wymyślnymi mordami, a jednak na podobieństwo ciemnych, galicyjskich band Jakuba Szeli - to czynili.
                                    Teraz ich narodowym bohaterem oprócz niejakiego Tarasa Szewczenki został Bandera.
                                    Życząc Ukraińcom jak najlepiej, dołączenia do cywilizowanej Europy byłabym ostrożna w medialnym wygłaszaniu haseł "sława ", gdy pośród słusznego gniewu ludu rej wodzą nacjonaliści. Czy Pierożki znają słowa hymnu ukraińskiego ? Warto zapoznać się z wizją Ukrainy od Sanu (w okolicach Sandomierza) do Donu. Podczas, gdy nasi politycy chcą zarobić punkty przed wyborami, ścigają się we wspieraniu opozycji. Tylko jakiej ? Cywilizowany Kliczko został odsunięty od rozdawania kart. Warto przeczytać na ten temat.

wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/ks-isakowicz-zaleski-ukrainscy-nazisci-coraz-bardziej-bezczelni/52lwmh
                                    • misia007 Re: a chodzi o dużą kasę 05.02.14, 14:22
                                      Izis, niestety nie otwiera mi się a szkoda.Co do emocji to raczej obawa i ostrożność!
                                      • trevistas Re: a chodzi o dużą kasę 06.02.14, 00:30
                                        w pelni popieram opinie izis nt. A pani pierogi z.. dla rozjasnienia umyslu sugeruje nieco poczytac nt historii Korony na wschodzie, lub np wybrac sie na wycieczke do Lwowa I okolic; to naprawde niedaleko - a mozna sie wiele nauczyc.
                                        • pierogi_z_jagodami Re: a chodzi o dużą kasę 06.02.14, 09:30
                                          ludy kochane
                                          Izis - co za argumenty! biali uczyli murzynów w Afryce modlić się, nosic staniki i "cywilizowali" na potęgę, a Afryka nie stała się przez to biała, i całe szczęście... a na jaką cholerę uczyli? przecież nie dla dobra tubylców co orać nie umieli, roboli chcieli mieć kotku, tanią siłę roboczą co by im majątki pomnażała, tylko i wyłącznie!

No i - byłam na Ukrainie, a swoja wiedzę czerpię z wypowiedzi historyków i to niejednego (nawet na TOKFM była świetna rozmowa z historykiem na ten temat na początku tej całej akcji na Ukrainie), szukałam tego gościa w necie żeby wam przytoczyć ale zapomniałam nazwiska i nie umiem znaleźć, nie mam zresztą tyle czasu. Po prostu nie podzielam poglądów ks Zaleskiego akurat w tej sprawie. big_grin

Po prostu - Ukraina nigdy nie była polska, była ukraińska, i naród był ukraiński, z innym językiem i kulturą, z innymi swoimi własnymi ukraińskimi obyczajami, mitami, nawet religie mieli inną (i mają), a religia - jak wiecie - to jest coś co najbardziej dzieli ludzi (tfu).... Ukraina została zdominowana przez Polaków, którzy tam porządzili ale najwyraźniej nie dali się wynarodowić, a nie dali się bo w swojej kulturze odnajdywali wsparcie i siłę...
                                          Przez długi czas sporo Polaków tam mieszkało i rodzili kolejne pokolenia i te kolejne pokolenia uważaly błędnie że Ukraina jest polska, bo oni się tam urodzili i mieszkali... big_grin

Polacy się fochują, i owszem, a car zaciera łapki... dla niego nie ma nic lepszego ponad skłócone małe narody naokoło.. Ukraina go wzmocni, raczej dla nas niekorzystnie... ale to wielka polityka która nijak mnie nie obchodzi, bo wiem że nie bardzo mam wpływ na cokolwiek, natomiast cieszę sie że mogłam wysłać moje niepotrzebne rzeczy na Majdan, bo już tam dotarły Majdanu' smile i cieszę sie że tym malutkim gestem pokazałam moje poparcie potężnie zdeterminowanym i w trudnej sytuacji ludziom

A teraz prosze przeczytac stopkę w mojej wypowiedzi i nie próbować mnie przekonywać do czegokolwiek, bo moje poglądy są ugruntowana, zawsze będę solidaryzowała się ze wszystkimi ludźmi którzy walczą z autorytaryzmem, despotyzmem, zacofaniem, którzy chcą wolności i wierzą w siłę dobrych idei, niezależnie od tego co ich dziadowie narozrabiali, bo tylko tak dzieje się postęp, w drodze do przodu a nie w patrzeniu do tyłu
                                          • pierogi_z_jagodami TADAM - a teraz cos wam dam 06.02.14, 10:05
                                            tu jest wypowiedź z pod którą się podpisuję bo jest mądra
                                            co nie znaczy że nie należy wspierać ludzi, bo na Majdanie są różni, nie tylko nacjonaliści
                                            www.youtube.com/watch?v=_1uhhLcV_pk#t=34
                                            • filip505 Re: TADAM - a teraz cos wam dam 06.02.14, 15:27
                                              ......ciesze sie pierogi ze zaczynasz rozumiec,przeczytaj swoje wpisy
                                              wczesniejsze I porownaj z ostatnim zalacznikiem,ty popierasz majdan
                                              czyli przewrot,my budowe demokracji,dobrze ze chociaz zgadzasz sie
                                              ze to ukraincy maja decydowac,ale jak ma sie do tego twoje wsparcie
                                              "paczkami",jednej ze stron,mimo ze zadna swiatowa organizacja o to
                                              nie apeluje,nie jest to przypadkiem wtrancanie sie w ich sprawy?????,
                                              • izis52 Re: TADAM - a teraz cos wam dam 06.02.14, 19:11
                                                Filipku, jak prawdziwy wędkarz - łowisz sedno. Nie powiedział nic innego niż pisałam o ostrożnym popieraniu.
    • pierogi_z_jagodami Wydarzenia i ludzie 30.01.14, 20:21
      swiat.newsweek.pl/ukraina-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-konflikcie-newsweek-pl,galeria,279847,1,1,1.html
      • filip505 Re: Wydarzenia i ludzie 31.01.14, 20:51
        .....rozmawialem dzisiaj z kolego ukraincem,bardzo rozsadny
        facet,on twierdzi ze janukowycz powinien zostac do konca
        kadecji,ze popiera go ponad polowa mieszkancow ukrainy,
        wiecej na wschodzie jak zachodzie,i ze podobna wiekszosc
        jest za silniejszymi zwiazkami z rosja jak UE,ze ukraina jest
        mocno gospodarczo zwiazana z rosja I ze wiekszosc ukraincow
        jest z nia powiazana rodzinnie,wiec wstapienie do UE byloby
        powaznym problemem,chyba ze razem z rosja by wstapili,
        ---co o tym sadzicie????,
        • trevistas Re: Wydarzenia i ludzie 01.02.14, 01:20
          1. Pod zadnym pozorem nie mieszac sie w sprawy suwerennego panstwa.
          2. Trzymac sie z daleka od spadkobiercow OUN - u.
          • pierogi_z_jagodami Re: Wydarzenia i ludzie 01.02.14, 08:25
            jasne
            ale pomoc humanitarna nie ma nic wspólnego zmieszaniem się w sprawy innego państwa, to raz... a dwa - należy robić wszystko aby problemy z dawnych lat zostały prawidłowo zamknięte i żeby do nich nie wracać, jest okazja pokazać się od innej strony, przypominam że to Polacy traktowali Ukrainę jak kolonię i zbudowali fundament pod późniejsze konflikty, o tym jakoś się nie pamięta - nie chce się pamiętać, nie rozumiem czemu (jątrzyć i wylewać żale jest najwygodniej, ale to charakterystyczne dla słabych, jesteśmy tacy?)

a teraz? teraz dzieją się tam rzeczy ważne dla nas również i Polacy, którzy nie są politykami i ponoszą zwykłą ludzką odpowiedzialność za siebie mogą zachowywać się jak ludzie, a nie zakapiory

Ukraina ma do przełknięcia sporą gorzką pigułkę, niestety, współczuję im
            • misia007 Re: Wydarzenia i ludzie 01.02.14, 11:07
              Zeby było jasne nie jestem przeciw pomocy humanitarnej ale pomaganie jednej stronie konfliktu to jest jednak zajęcie pewnego stanowiska czyli mieszanie się w sprawy innego państwa. Co do przeszłości to niestety ale w wielu polskich domach się pamięta o ich bez przykładnym okrucieństwie.I jeszcze jedno pierogi to nie my wyciągamy przeszłość,Posłuchaj co oni śpiewają,jakie hasła wznoszą.
              • pierogi_z_jagodami Re: Wydarzenia i ludzie 01.02.14, 11:48
                Na Majdanie jest trudna sytuacja, silne emocje, wielki lęk, głęboka irracjonalna wiara w wygraną, ogólnie stan nienormalny i porażający szare, ale jak wiemy każda rewolucja pożera swoje dzieci, jestem spokojna, a pomocy humanitarnej potrzebują protestujący, nie Berkut

W Polsce cały czas unika się wzięcia odpowiedzialności za czasy poprzedzające rzeź na Wołyniu, za traktowanie Ukraińców jak podludzi z wielkopańską polaczkowską wyższością i za typiczny kolonialny ucisk fiskalny, Misiu, tu jest coś ciekawego o stereotypach co - mam nadzieję - odsunie nieco negatywne emocje

Unika tez świadomość że Polacy i Ukraińcy byali marionetkami w rękach sąsiadów i byli szczuci na siebie, i że oni, podobnie jak Litwini budują dopiero swoja tożsamość narodową i czepiają się wszystkich symboli, które mogą im w tym pomóc.

chwała Polsce, chwała Ukrainie big_grin chwała Litwie
                • misia007 Re: Wydarzenia i ludzie 01.02.14, 12:07
                  Pierożku to nie są negatywne emocje,to obawa przed nacjonalistami ,którzy krzyczą coraz mocniej.A w naszych stosunkach do rozliczenia,wybaczenia jak to było z Niemcami ....nie doszło.Może my zapominamy ale oni tez maja krótką pamięć.
                  • pierogi_z_jagodami Re: Wydarzenia i ludzie 01.02.14, 12:37

Bo jest im coraz trudniej, a krzyczą bo muszą tym krzykiem wzmóc w sobie siły, nie przeciwko nam, a dla siebie, przecież wejście do Unii oznacza dla nich (dla tych z zach. Ukrainy oczywiście, bo wschód jest w innym klimacie kulturowym i politycznym) utratę odrębności smile I znowu bylibyśmy w unii, tylko w innej
                    • filip505 Re: Wydarzenia i ludzie 01.02.14, 16:01
                      .....pierogi,nie kazda blednie postawiona teze trzeba bronic do upadlego,
                      a do stawiania tez jakas wiedza potrzebna,
                      ---za kazda z wiekszych sil na majdanie stoja jakies grupy interesu,
                      czyli wielki biznes,glod i zimno im nie grozi,a demokracji na sile nie da
                      sie zbudowac bo to sprzeczne z jej idea,rozejzyj sie wokolo,moze jakis
                      bezdomny umiera w twoim sasiedztwie i ty mozesz realnie go uratowac,
                      pozdrawiam,
            • trevistas Re: Wydarzenia i ludzie 02.02.14, 01:04
              pierogi_z_jagodami napisała:

> jasne .............. należy robić wszystko aby problemy z dawnych lat zostały
              > prawidłowo zamknięte i żeby do nich nie wracać, jest okazja pokazać się od in
              > nej strony, przypominam że to Polacy traktowali Ukrainę jak kolonię i zbudowali
              > fundament pod późniejsze konflikty,
              Ale:
              Te problem nie zostaly prawidlowo zamkniete.
              Mozna zapomniec, ale nie wybaczyc.
              Bez przesady z ta kolonia, Krolestwo Polskie nie mialo nic wspolnego z upadkiem Ksiestwa Ruskiego, dynastia tam po prostu wygasla. Poza tym KP mialo wolna reke na tych terenach nie dalej niz do roku 1652 (Pokoj Astrachanski). Polska zostala niejako skazana na ekspansje na wschod ze wzgledu na to ze utworzyla sojusz z Litwa. Oczywiscie historia mogla pobiec innym szlakiem...
              >
              >
              >
              • pierogi_z_jagodami Re: Wydarzenia i ludzie 02.02.14, 09:29
                tu się nie zgodzę - nigdy nie powinno się zapomnieć, zaś wybaczyć ewentualnie tak, pod pewnymi warunkami

mylisz pewne sprawy, sprawy terytorialne to insza inszość... ja cały czas pisze o tym, w czym tak namieszał Sienkiewicz, prawda historyczna o tamtych czasach jest taka, że konflikty społeczne skleiły się w jedno z narodowościowymi, Polskie Pany były okrutne i rozbuchane ... i konflikt - jak między prawdziwymi bliskimi sąsiadami spór o miedzę - przeszedł na następne pokolenia podsycany potem przez różne zainteresowane strony ... przecież nienawiść do Polaków nie zrodziła się w nich tak po prostu dla zabawy

dobrze by było gdybyśmy my i oni byli tego świadomi

a że Ukraina ma sporo do przerobienia przed sobą - to wiem, tak czy siak, podziwiam ich i jestem sercem z nimi, nawet gdyby ta sprawa była przegrana, bo tylko w ten sposób można iść do przodu

Polacy to taki naród , który musi kogoś nie lubić albo nienawidzić, zresztą może każdy naród tak ma, zwłaszcza jak nic mądrzejszego nie wymyślił. Kiedyś Niemcy (dobry Niemiec to martwy Niemiec), ale Niemiaszki to miękkie życie, więc lepiej było załapać się na obywatelstwo zamiast nienawidzić wink ... potem tzw Ruskie (komuchy, sowiety, wiadomo - swołocz), no i odwieczni Żydzi, brudni złodzieje Cyganie, ostatnio na naszą świętą patriotyczną niechęć załapali się nawet Ciapaty/Muslimy, chociaż Czarnemu też ręki nie podamy... chyba z powodu konkurencji na zmywaku w Junii, bo w Polsce ich niewielu i nie stanowią żadnego zagrożenia.. ale temat mi się rozwinął a ja jeszcze przed śniadaniem.. pa

(już mi się znudziło oczywistości klepać na okrągło, bywajcie słodziaki, CHWAŁA jak mawiają rodzimowiercy słowiańscy! wink )
                • misia007 Re: Wydarzenia i ludzie 02.02.14, 10:56
                  Bardzo surowo nas oceniasz pierogi jak dla mnie zdecydowanie ZA surowo.Do nienawiści wobec różnych najeźdźców mieliśmy aż za wiele słusznych powodów dlatego epatowanie losem ludu ukraińskiego ....mało mnie rusza.Nie rozumiem dlaczego litujesz się nad nimi a nie nad własnymi rodakami bestialsko,(słów nie mam na te potworności,które nam zgotowali) tam zamęczonymi.I to nie my do tego wracamy ,tylko oni w hasłach i pieśniach bo dla nich to był okres chwały i zwycięstwa.Dziwisz się,że to budzi obawy?Uważasz,że to w porządku?Nasi narodowcy pierogi,których tak nie cierpisz to przy tamtych ....pikuś kochana.
                  • pierogi_z_jagodami Re: Wydarzenia i ludzie 02.02.14, 11:53
                    bo nie stosuje odpowiedzialności zbiorowej Misiu kochana, współcześni Ukraińcy z mordercami nie maja nic wspólnego, poza tym najczęściej tkwią w niewiedzy, nacjonalistów wszelakiej maści nie znoszę bo zawsze ich gorący patriotyzm jest budowany a nienawiści do kogoś... i nie tylko ja tak mam... poza tym również nie życzyłabym sobie żeby ktoś mnie traktował jak Polaczka złodziejaszka w Niemczech, prostytutkę czy sprzątaczkę we Włoszech, rozbuchaną ryczącą pięćdziesiątkę w Tunezji... i tak dalej

lomatko, idę sobie, jak zwykle walę głową w mur jak jakaś idiota
          • kla-ra Re: Wydarzenia i ludzie 01.02.14, 15:51
            Pod jednym i drugim sie podpisuje.
            1.20 lat temu Ukraina nie byla zainteresowana przystapieniem do UE.Pomaranczowa Rewolucja listopad 2004 -styczen 2005 kolejny raz dano Ukrainie szanse na przygotowanie sie do wejscia w szeregi UE.Mocno wspierana przez USA,UE i bardzo mocno przez Polakow w tym 2-ch Kaczynskich.Sama wiecowalam , wspieralam.Ale i tym razem szanse zmarnowali. Ile mozna?? Tak,Misiu w Krakowie wiec poparcia byl mizerny,licza sie realia.
            Ukraina jest zwiazana z Rosja mocno,zbyt mocno.Skonczy sie Olimpiada zimowa i Rosja zajmie sie Ukraina.Na przeczekanie Janukowycz poprosil o zwolnienie lekarskie.Moze liczy ze do tego czasu na Majdanie pozabijaja sie.
            2. No,coz mozna by stanac na Majdanie i wykrzyczec : Ukraincy przepraszamy za wasze zbrodnie na Polakach a do Polakow tak zwyczajnie tongue_outolacy NIC sie nie stalo.
            • pierogi_z_jagodami Re: Wydarzenia i ludzie 01.02.14, 17:23
              i racja
              a parę bandaży, czy kocyk wysłać nie zaszkodzi
              • pierogi_z_jagodami do Klary 01.02.14, 17:23

było powyższe
    • konfirm Re: Ukraina woła 08.02.14, 21:17
      www.tvn24.pl/wideo/magazyny/z-adamem-rotfeldem-o-ukrainskich-wyborach,536719.html?playlist_id=12704
    • pierogi_z_jagodami oddajmy glos ukraińskiemu historykowi 12.02.14, 08:56
      historia.newsweek.pl/jaroslaw-hrycak-wywiad-newsweek-pl,artykuly,280633,1.html
    • pierogi_z_jagodami jakoś mi raźniej, bo też tak czuję 12.02.14, 12:43
      telewizjarepublika.pl/nie-czuje-sie-zdrajca-pamieci-moich-bliskich-pomordowanych-na-wolyniu,3595.html%23.UuuKiPl5PXo#.Uvtd_5huNBz
      • trevistas Ad rem... 13.02.14, 00:24
        cytat:
        Temat arcytrudny i wytłumaczyc go jeszcze trudniej. Tak się krwawo losy ukraińskiego ludu splotły z polskimi losami, że i diabeł tego nie rozbierze. Bohater samoistiennej Ukrainy to Chmielnicki Bohdan, szlachcic mazowiecki h. Abdank, a człowiek, który wyrzucił jego ciało z grobu to Stefan Czarniecki , słynny z powiedzenia : "Nie z żup solnych nie z królewszczyzn, ale z ran". Zaludnienie wyniszczonych terenów po-rusińskiej Ukrainy i ich obrona to dzieło Polaków. Pogromca kozaków książe Jeremi Wiśniowiecki, to w pierwszy linii potomek twórcy Siczy Zaporoskiej i kozaczyzny Michała Wiśniowieckiego. Taka ta historia pogmatwana i krwią utkana.Pamiętac też trzeba , że za zły nacjonalizm, płaci się w historii krwią.
        • pierogi_z_jagodami Re: Ad rem... 13.02.14, 08:05
          tak
          jak w rodzinie
          w końcu to bardzo bliski nam naród, tak jak wszyscy sąsiedzi
          moje korzenie są stamtąd po linii dziadkowej ze strony taty, tak jak u wielu Polaków, Polako - Ukraińców i tak dalej
          nie uciekniemy przed tym

ja z tych raczej pozytywnie patrzących w przyszłość i nie lubiących nacjonalistycznych przegięć

czasem myślę granice wymyślono po to, żeby w walce o ich lokalizacje szczuć na siebie ludzi, niekoniecznie po to aby ich chronić czy żeby ułatwić administrowanie światem (mówię o granicach w ogólnym sensie, religie też je kreują), myślę, że kiedyś to się zmieni, tylko że my nie dożyjemy raczej
          • narfi Re: Ad rem... 14.02.14, 04:17
            Cos w tym jest. Granic nie zlikwidujemy, mamy je wbudowane w swoja nature, sa integralna czescia naszej osobowosci.
            Ponad 50 lat temu R.Kapuscinski tak pisal na ten temat:

" Zbliżenie się do każdej granicy zwiększa w nas napięcie, podnosi emocje. Ludzie nie są stworzeni do życia w sytuacjach granicznych, unikają ich lub starają się od nich jak naj­szybciej uwolnić. A jednak człowiek wszędzie je na­potyka, wszędzie widzi i czuje. Weźmy atlas świata: same granice. Oceanów i kontynentów. Pustyń i la­sów. Opadów, monsunów, tajfunów, użytków i nie­użytków, marzłoci i kisłoci, łupka i zlepieńca. Dodaj­my granice występowania osadów czwartorzędowych i wylewów wulkanicznych, bazaltu, kredy i trachitu. Możemy też zobaczyć granice tarczy patagońskiej i tarczy kanadyjskiej, strefy klimatów zwrotnikowych i arktycznych, granice form erozyjnych dorzecza Adygi i jeziora Czad. Granice występowania różnych ssaków. Różnych owadów. Różnych gadów i płazów, w tym bardzo groźnej czarnej kobry oraz strasznej, choć na szczęście — leniwej, anakondy.
            A granice monarchii i republik? Zamierzchłych kró­lestw i zagubionych cywilizacji? Paktów, układów i aliansów? Plemion czarnych i żółtych? Wędrówek lu­dów? Granice, dokąd dotarli Mongołowie. Dokąd — Chazarowie. Dokąd — Hunowie.
            Ileż ofiar, krwi i bólu związanych jest ze sprawą gra­nic! Cmentarze tych, którzy na świecie polegli w obro­nie granic, nie mają końca. Równie bezkresne są cmentarze śmiałków, którzy próbowali swoje granice poszerzyć. Można przyjąć, że połowa tych, którzy kie­dykolwiek przewinęli się przez naszą planetę i oddali życie na polu chwały, wyzionęła ducha w bitwach wywołanych kwestią granic.
            Ta wrażliwość na sprawę granic, ten niestrudzony zapał, żeby je ciągle wytyczać, poszerzać lub bronić, jest cechą nie tylko człowieka, ale całej przyrody oży­wionej, wszystkiego, co się porusza na lądzie, w wo­dzie i powietrzu. Różne ssaki, w obronie granic swo­ich pastwisk, dadzą się rozszarpać na kawałki. Różne drapieżniki, aby zdobyć nowe tereny łowne, zagryzą swoich przeciwników na śmierć. Ale nawet nasz cichy i potulny kotek, jak się wysila, jak spręża i męczy, żeby wydusić z siebie po kilka kropel to tu to tam i nazna­czyć nimi granicę swojego terytorium.
            A nasze mózgi? Przecież zakodowana jest w nich nieskończona ilość wszelkiego rodzaju granic. Między półkulą lewą a prawą, między płatem czołowym a skroniowym, między podwzgórzem a przysadką. A granice między komorami, oponami i zwojami? Między rdzeniem przedłużonym a kręgowym? Zwróćmy uwa­gę na sposób, w jaki myślimy. Np. myślimy: do tej granicy wolno, a dalej — nie. Albo mówimy: uważaj, żebyś nie posunął się za daleko, bo przekroczysz granicę! W dodatku wszystkie te granice myślenia, od­czuwania, nakazów i zakazów ciągle przesuwają się, krzyżują, przenikają i piętrzą. W naszych mózgach trwa nieustanny ruch graniczny, przygraniczny, nad­graniczny. Stąd bóle skroni i migreny, stąd tyle zamę­tu w głowach, ale też zdarzają się i perły: wizje, olśnie­nia, błyski myśli i — choć, niestety, rzadziej — geniu­szu.
            Granica to stres, nawet — lęk (znacznie rzadziej: wyzwolenie). Pojęcie granicy może zawierać w sobie jakąś ostateczność, drzwi mogą zatrzasnąć się za nami na zawsze: taką jest granica między życiem i śmiercią. O tych niepokojach wiedzą bogowie i dlatego starają się pozyskać wyznawców obiecując, że w nagrodę wejdą do królestwa bożego, które będzie właśnie bez granic. Raj Boga chrześcijan, raj Jahwe i Alla­cha nie mają granic. Buddyści wiedzą, że stan nirwa­ny to stan błogiej szczęśliwości bez granic. Słowem, tym, co najbardziej pożądane, oczekiwane i przez wszystkich upragnione, jest właśnie owa bezwarunko­wa, zupełna, absolutna — bezgraniczność "
            • pierogi_z_jagodami natura.. natura.. natura.. jak chmura 14.02.14, 08:11
              Z tą naturą dzieje się tak, że ktokolwiek o niej mówi, mówi o czym innym, natura idealnym parawanem dla dziergania sofistycznych supełków, chociaż narfi - tak czuję - ma trochę racji, to jednak na te - pozornie fundamentalne- kwestie, można popatrzeć z innej perspektywy, mam wrażenie, że istota tej kwestii nie zatacza merytoryczne kółka wink Dla mnie naturalne i najistotniejsze dla przetrwania gatunku jest wzajemne się wspieranie, a grupa/społeczność, która udziela wsparcia najsłabszym członkom stada ma największe szanse przetrwania (w trudnych do przetrwania warunkach - to podstawowa zasada). Myślę, że można to przełożyć na inną skalę? Nic to, że akurat chwilowo na pozycji wygranej zdają się stać osobniki psychopatyczne i bezlitosne, tak naprawdę to złudzenie optyczne. Przecież w największych stanach ekstazy począwszy od stanu oświecenia, a skończywszy na orgazmie, granice znikają! Prawdziwe szczęście związane jest z bezgranicznym poczuciem wolności!

Kompletnie nie na temat, ale jednak trochę na temat - o naturze ludzkiej, która jest naturalna i tak dalej, blebleble... bardzo - moim zdaniem - ciekawy art: www.academia.pan.pl/nasze-teksty/nauki-biologiczne/item/37-mity-o-naturalnosci
    • pierogi_z_jagodami takie tam, "nacjonalistyczne" bredzenia ;) 19.02.14, 09:59
      • trevistas Re: takie tam, "nacjonalistyczne" bredzenia ;) 20.02.14, 23:50
        Bylbym ostrozny: OUN byl wspierany, finansowany a ich liderom byl udzielany azyl przez NIEMCY. OUN ma na sumieniu proby zamachow na prezydenta Wojciechowskiego, marsz. Pilsudskiego, zabojstwa ministrow Pierackiego, Holowki, czy Kuratora Oswiaty we Lwowie.
        • pierogi_z_jagodami Re: takie tam, "nacjonalistyczne" bredzenia ;) 21.02.14, 07:59
          nie boje się trupów, zwłaszcza takich zleżałych wink bardziej boję się żyjących zakapiorów

a ty co? wolisz żeby Ukraina wzmocniła Rosję? gratuluję pomysłu
          • misia007 Re: takie tam, "nacjonalistyczne" bredzenia ;) 21.02.14, 13:46
            A ty myślisz ,że Putin odpuści sobie Ukrainę,ot tak???
            • pierogi_z_jagodami Re: takie tam, "nacjonalistyczne" bredzenia ;) 21.02.14, 14:01
              odpowiem pytaniem: czy uwierzyłabyś xyz lat temu, że Rosja odpuści sobie Polskę?

poza tym tam są ludzie, tych strasznych banderowców, właściwie ich wnuków jest tak garstka, są zwykli ludzie gotowi umrzeć, tak są zdeterminowani, wiem to, nie z prasy
              i ja ich rozumiem
              i podziwiam
              • misia007 Re: takie tam, "nacjonalistyczne" bredzenia ;) 21.02.14, 16:04
                Ich determinacja, upór w walce wywołują podziw ,jasne,że tak i oby im się udało ale ich zależność od Rosji jest dużo silniejsza niż nasza....kiedykolwiek.
                • filip505 Re: takie tam, "nacjonalistyczne" bredzenia ;) 21.02.14, 22:11
                  ....I kazde rozwiazanie zadowoli co najwyzej polowe spoleczenstwa,
                  a rowne polowy w demokracji to niestety problem,
                • pierogi_z_jagodami Re: takie tam, "nacjonalistyczne" bredzenia ;) 22.02.14, 07:31
                  Wiesz misiu
                  to wszystko co się mówi o Ukrainie jest ważne i istotne, i banderowcy tam są (BTW, nie zdziwiłabym się gdyby ekstrema wszelakiej maści były sponsorowane przez Moskwę, jako idealni zadymiarze, takoż snajperzy, stara metoda, zresztą kto to wie, to może być nieźle pomieszane -> Janukowycz), i "związek radziecki" tam jest (wschód) i Rosjanie (Krym), w ogóle jest tam wszystkiego od cholery, ale też mam zrozumienie dla ich potrzeb, bo są tam też ludzie tacy jak ja i to wcale niemało (przypadkiem zupełnie miałam pewien pośredni kontakt z Majdanem).
                  Jako naród mają jeszcze przed sobą pewną drogę do przejścia. Zanim się ogarną i w tych wszystkich problemach znajdą w sobie refleksję i rozpędzą zmory przeszłości, które między nami stoją, można im podać rękę, bo tylko w ten sposób buduje się mosty, nie odwracając się plecami, a okazując współczucie i wsparcie. To ludzkie.

A jak Litwini chojraczą! Dla mnie to faza 3 latków i z tego się wyrasta z czasem, ale dla Polaków mieszkających tam, to faktycznie udręka.

A u nas nie ma takich ludzi którzy nastawieni są anty- bez żadnej refleksji? Mieszacze i pultacze? Jest i to od cholery. Też mamy ekstrema, antyunijny - pomimo że łykają unijną kasę jak głodne pelikany, antysyjonizm aż trzeszczy, do tego doszła alergia na islam, jaki by nie był, pomimo że u nas w zasadzie problem dominacji muzułmanów kompletnie nie występuje. Zamiast zająć się tym istotniejsze i realne, ludzie generują w sobie ekstra problemy big_grin W każdym narodzie są różne grupy, czasem bardzo hałaśliwe, w skutek tego sąsiadka moja, wspaniała stara i mądra Rosjanka, nabrała przekonania, że Polacy nie lubią Rosjan.

Jestem, a przynajmniej staram się widzieć pozytywy.
                  • misia007 Re: takie tam, "nacjonalistyczne" bredzenia ;) 22.02.14, 09:39
                    Pierożku przecież wsparcie moralne jest nie tylko z naszej strony ale jak sami się nie dogadają to święty Boże nie pomoże!
                    • pierogi_z_jagodami Re: takie tam, "nacjonalistyczne" bredzenia ;) 22.02.14, 12:37
                      smile
                      no i fajnie
                      niech się dogadują
    • pierogi_z_jagodami Re: lubię ten wątek 25.02.14, 16:39
      lubię ten artykuł: niezalezna.pl/52243-majdan-porazka-rosji-zwyciestwo-polski
      -Kisiel
      • pierogi_z_jagodami Re: ups 25.02.14, 16:40
        sorry za Kisiela, nie skasował się, a powinien smile
    • konfirm Re: Ukraina woła 26.02.14, 12:06
      "Ukraińskie ministerstwo finansów i bank centralny poinformowały, że Ukraina potrzebuje 35 mld dolarów pomocy makrofinansowej na lata 2014-2015. Władze w Kijowie zwróciły się do partnerów zagranicznych, szczególnie USA i Polski, o udzielenie kredytu w ciągu 1-2 tygodni. Według p.o. ministra finansów Ukrainy Jurija Kołobowa Kijów proponuje przeprowadzenie dużej konferencji donatorów z udziałem UE, USA, Polski, a także MFW i innych organizacji finansowych. Byłaby ona poświęcona pomocy dla Ukrainy na modernizację, przeprowadzenie reform i realizację umowy stowarzyszeniowej z UE."
      wiadomosci.onet.pl/tusk-w-sprawie-ukrainy-nie-wyprujemy-sobie-zyl/3kvql
      Proponuję poczytać wypowiedzi internautów w tym temacie.
      Może net, to ściek, ale nie zawsze to co w nim pływa - jest rzeczywiście - tylko i wyłącznie g....m
      • misia007 Re: Ukraina woła 26.02.14, 12:20
        No cóż,w 2004 Ukraina dostała coś 17 mld dolarów i......mamy rezydencje Janukowycza .Pomocy potrzebują fakt ale do kogo ona ma być skierowana i czy nas na to stać. W końcu też mamy nieliche problemy.
        • natla Re: Ukraina woła 26.02.14, 12:56
          Dla mnie to po prostu nie do wiary, jak ten człowiek wszystkich czyli całą Europę zrobił w konia.
          To tak z tymi żebrakami, którzy latami naciągają łatwowiernych, a potem kupują sobie wille i samochody. Mam nadzieję, że teraz pomoc będzie kierunkowa czy też docelowa i szczegółowo rozliczana.
          • misia007 Re: Ukraina woła 26.02.14, 14:25
            Alarm bojowy na krymie z rozkazu Putina.Taaa,czy to tylko strachy na Lachy?????
            • pierogi_z_jagodami Re: Ukraina woła 26.02.14, 21:02
              Putin dostał po nosie, teraz będzie próbował odzyskać to, co nie było jego big_grin Długa droga przed braćmi Ukraińcami. Długa.
            • trevistas Re: Ukraina woła 27.02.14, 00:04
              Jak zwal, tak zwal - ostroznosci w stosunkach z Ukraina nigdy nie za wiele......
              • pierogi_z_jagodami Re: Ukraina woła 27.02.14, 06:55
                ostrożność zalecana w każdych stosunkach big_grin
                • natla Re: Ukraina woła 02.03.14, 14:09
                  Zaczynam sie bać!
                  • pierogi_z_jagodami Re: Ukraina woła 02.03.14, 14:39
                    w tej chwili o siebie to my bać się nie musimy - tak myślę, natomiast co tam się będzie działo... sad

nie jestem najstarszą starowinką i nie pamiętam ekspansji terytorialnej Rzeszy przed II wojną światową, ale zbierając fakty konstruuję w myślach scenariusz, który styka mi z tamtym, znanym z historii... Putin jest chory na władzę i urojoną wielkość
    • pierogi_z_jagodami Re: Ukraina woła 02.03.14, 14:44
      Niemiecki pastor i teolog luterański, działacz antynazistowski Martin Niemöller napisał "
      „Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem. (...) Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było”.

Można te słowa przypisać, do tego, co się dzieje:
      Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.
      Kiedy przyszli po Gruzinów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Gruzinem.
      Kiedy przyszli po Czechów, Węgrów, Ukraińców nie protestowałem. Nie byłem przecież żadnym z nich.

Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było.
      • misia007 Re: Ukraina woła 02.03.14, 15:14
        Naiwnością było sądzić,że Putin odpuści sobie Krym .Bać to się akurat czego nie mamy bo....kto mu się postawi????
        • pierogi_z_jagodami Re: Ukraina woła 02.03.14, 15:38
          myślę, że Krym akurat nie jest mu najbardziej potrzebny, to wisienka na torcie... tak naprawdę chodzi o to, żeby Ukraina była cały czas pod rosyjskim butem .... uczestniczy Majdanu będą mieli co wspominać.. do następnego razu.. no chyba że jakiś cud
          • trevistas Re: Ukraina woła 03.03.14, 00:02

eye_of_ra
            10 godzin temu

Oceniono 242 razy 58

.
            Jestem z gruntu antyrosyjski ale absolutnie nie popieram jakiegokolwiek mieszania się Polski w sprawy Ukrainy. Nie byłoby agresji Rosji gdyby nie masowe wpieprzanie się w wewnętrzne polityczne rozgrywki różnorakich "bojowników o demokrację" na czele z naszymi politykami. Teraz kiedy wyjechały czołgi i wystartowały helikoptery zaczęło się zastanawianie co to może przynieść złego Polsce. Większość pochowała się do mysich dziur a Twitter nagle umilkł. Jeszcze 2 tygodnie temu sytuacja nie była analogiczna do Polski przedwojennej ale teraz już jest. Okazało się ile warte są zapewnienia, traktaty, rezolucje itp. Wiemy, że świat, Europa, UE, ONZ nie zrobi nic - mają Ukrainę daleko gdzieś. Wiemy, że identycznie byłoby w przypadku Polski. Jeśli sami o siebie nie zadbamy to nikt inny też za nas tego nie zrobi. Skończy się na notach dyplomatycznych itp. Jako kraj słaby i o żadnym znaczeniu na arenie międzynarodowej powinniśmy robić dokładnie to samo co inni sąsiedzi Ukrainy - czyli milczeć. Jakiekolwiek wpierniczanie się w nieswoje sprawy tylko przyniesie jeszcze większą wrogość ze strony Rosji. Naszym politykom ewidentnie brakuje znajomości powiedzenie - mierz siły na zamiary. Cały świat siedzi cicho (nie żebym uważał, że to dobra rzecz - ALE TAK JEST) a my wytaczamy ciężkie działa. Polska była absolutnie osamotniona w tej sytuacji. Najbardziej kuriozalne jest, że 90% Polaków jest przeciwko jakiemukolwiek wpieprzaniu się w sprawy Kijowa. I na koniec - babka mojej dziewczyna z pochodzenia Ukrainka przeżyła rzeź (jej rodzina była jedną z kilku ukraińskich mieszkających w polskiej wsi - dlatego przeżyła) NIC NIE JESTEŚMY UKRAIŃCOM WINNI!!!

Cytat z gazeta.pl
            • filip505 Re: Ukraina woła 03.03.14, 03:12
              .....no widzisz pierogi prawie wojne wywolalas,
              a powaznie oni jako sasiedzi napewno sie dogadaja,kiedys,
              zebysmy tylko my nie zostali z reka w nocniku I dwoma
              dodatkowymi wrogami,
              • pierogi_z_jagodami Re: Ukraina woła 03.03.14, 08:12
                młode pokolenie zupełnie inaczej patrzy na świat niż dziadki, i to szczęście ... dziadki wymrą, jest nadzieja big_grin Putin tez nie jest wieczny... nie mówiąc o wielkiej Rosji.... nawiasem mówiąc zryw Majdanowy był jak najbardziej oddolny, moskiewska propaganda robi z tego spisek banderowców, bo nie da się ukryć, że zaczęli przy tej okazji kręcić swoje lody.... jasne że sporo osób popiera Ukrainę - tę z Majdanu... a politycy się nieco podlizują swoim wyborcom, poza tym ta odwieczna rusofobia w Polsce która jest jeszcze większa od ukrainofobii, gazeto polska, nie czytam cię i nie mam zamiaru

tak się składa że Krym był w zasadzie rosyjski (w większości zamieszkany przez Rosjan i z dużą autonomią, była umowa z Ukraina na umieszczenie tam wojsk rosyjskich - to o czymś świadczy), to raz, dwa - nikt nikogo nie morduje, pokazówa w stylu - nu pagadi, Putin wcale nu musi anektować Krymu bo on już jest rosyjski, w większej części Ukrainy ludzkość jest dwunarodowościowa, ukraińska wymieszana zgodnie z rosyjską, tego się nie da zmienić, cóż - pilnują, co by im się całość nie wyrwała z pod kontroli i tyle

tym niemniej ludzie w zachodniej Ukrainie z biedy chcą móc sobie bez wiz spieprzyć na zachód, i mają prawo tego chcieć big_grin (spieprzyć i wrócić kiedy chcą z pełnymi kieszeniami, wybudować dom, posadzić drzewo itede)
                • pierogi_z_jagodami aaa... korekta 03.03.14, 08:19
                  widzę, że to był cytat z wypowiedzi jakiegoś typa komentującego , nie wiem skąd on wziął te cyfry, większość bzdetów w necie jest wyssana z palca

nawiasem mówiąc jest obawa że Ukraina wolna pójdzie śladem Litwy i zniszczy wielokulturowość Krymską na ten przykład, ale cóż, nacjonalistyczne skrajności sa wstrętne, niebezpieczne i są też u nas - czy boimy sie ich? ja osobiście jeszcze bardziej niz ukraińskich, bo są bliżej i mogą mi przeorganizować przestrzeń społeczną i nie tylko społeczną, wszystkich fanatyków podleczyłabym psychiatrycznie, WSZYSTKICH, bo sa niebezpieczni dla otoczenia
                  • misia007 Re: aaa... korekta 03.03.14, 10:11
                    Myślę,że Putinowi wystarczy dotychczasowy pokaz siły i to,że przejął kontrole nad Krymem.Teraz pozwoli Europie doradzać ,wspierać i .....pompować kasę w Ukrainę zanim zrobi kolejny ruch!
                    • kla-ra Re: aaa... korekta 03.03.14, 10:45
                      Misiu masz racje. Ale przegladajac dzisiejsza gielde widze ze "armaty" poszly w strone Rosji.
                      Gielda rosyjska bardzo doluje,dolar i euro do gory.Dzisiaj gospodarke Rosji mozna rozlozyc na lopatki pod warunkiem ze Chiny beda siedzialy cicho i na to pozwola.Kiedy Rosjanie dostana w d..e sami Putina obala.Niech nasi pis-owscy bohaterowie schowaja swoje szabelki.
                      • misia007 Re: aaa... korekta 03.03.14, 11:00
                        Z tym obalaniem to wątpię raczej.Naród rosyjski w większości spolegliwy i cierpliwy jest a Putin to dla nich ....batiuszka car.Co zrobią Chiny ,kto wie ale Putin ma znaczący kurek do zakręcenia. A Pisowcy pogadają ,pogadają i nic z tego nie wyniknie,nawet im sondaże nie skoczą.
                        • pierogi_z_jagodami Re: aaa... korekta 03.03.14, 14:08
                          to się zdaje się nazywa homo-sovieticus
                          a w ogóle to śmieszy mnie polska fobia ukraińsko-nacjonalistyczna, co to za nacjonaliści, którzy chcą aby ich kraj stał się częścią Unii, jacyś mega-zmutowni wink

Putin sie wścieka bo mu sie imperium rozpada, i to go boli, zawsze przegrupowania społeczne i polityczne sa bolesne dla satrapów
                          • konfirm Re: aaa... korekta 03.03.14, 15:27
                            Oby nie było, jak w starym mleczno - barowym dowcipie :

Kto prosił ruskie? - nikt, same przyszły......
                            • pierogi_z_jagodami Re: aaa... korekta 03.03.14, 15:40
                              i jak zwykle - z bratnią pomocą wink
                              • misia007 A ikony płaczą nad .....Terlikowskim!!!!! 03.03.14, 17:51
                                wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/452354,tomasz-terlikowski-na-ukrainie-i-w-rosji-placza-ikony-i-swiete-obrazy.html
                                • kla-ra Re: A ikony płaczą nad .....Terlikowskim!!!!! 03.03.14, 19:48
                                  Smutne to wydarzenie - placzace ikony ;
                                  Dzisiaj na gieldzie Rosja stracila 50 miliardow dolarow /zamkniecie ze strata ponad 12 %/.Wpompowala tylko 10 miliardow. Jeszcze TAKICH kilka dni a Rosja sie moze udlawic.
                                  Nasza gielda tez czerwona ze strata 5 % .A jeszcze miesiac temu intuicja podpowiadala mi zeby dolary kupowac.Zaciagnelam hamulec i wyszlo jedno wielkie "0"
                                  • pierogi_z_jagodami Re: A kolesie 03.03.14, 21:30
                                    w końcu się wkurzą, bo będą mieli takie straty że wezmą w cugle cara .. ciekawy meczyk .. gdyby nie obawa o ludzi
                          • trevistas Re: aaa... korekta 04.03.14, 00:02
                            pierogi_z_jagodami napisała:

> a w ogóle to śmieszy mnie polska fobia ukraińsko-nacjonalistyczna, co to za nac
                            > jonaliści, którzy chcą aby ich kraj stał się częścią Unii, jacyś mega-zmutowni
                            > wink
                            >Chyba troche przekrecasz fakty: nacjonalisci WCALE nie chca aby Ukraina stala sie czescia UEtongue_out
                            > Putin sie wścieka bo mu sie imperium rozpada, i to go boli, zawsze przegrupowan
                            > ia społeczne i polityczne sa bolesne dla satrapów
                            >
                            >
                            >
                            • pierogi_z_jagodami Re: aaa... korekta 04.03.14, 08:10
                              dołączyli do protestu na Majdanie, a czego dotyczył protest? zerwania z Unią, na czym polega problem krymski? na tym że Putinowi się mocarstwo chciało uszczuplić na rzecz struktur unijnych, więc trzyma zębami ... BTW jak zacznie klapać może mu z paszczy wylecieć więcej, każdy dyktator kiedyś kończy, jestem bardzo ciekawa, czym się udławi car Putin, sytuacja jest taka dynamiczna, wszystkie bajki fantasy wysiadają wprzedpbiegach
                              • kla-ra Re: aaa... korekta 04.03.14, 10:19
                                A czy RASPUTIN zwariowal,czy tez byl nawiedzony?? PUTIN zatracil rzeczywistosc ??
                                Jeden i drugi nalogowy kobieciarz?? Takie sobie skojarzenia smile
                                • pierogi_z_jagodami Re: aaa... taki dowcip chodzi w Rosji 04.03.14, 11:04
                                  Tragikomiczna pomyłka pomiędzy Alinką Kabajewą a Władimirem Władimirowiczem Putinem z powodu jego starczej głuchoty. Zamiast "podaruj mi na 8 marca wycieczkę do Rzymu" (pojezdku w Rim), Putin usłyszał "podaruj mi na 8 marca Krym" ....

Трагикомический случай произошел на днях между А.Кабаевой и В.Путиным. Из-за старческой тугоухости, вместо "Володя, подари мне на 8-е марта поездку в Рим", Путин расслышал "Володя, подари мне на 8-е марта Крым".
                                  • natla Re: aaa... taki dowcip chodzi w Rosji 04.03.14, 13:06
                                    Bardzo ładne big_grin
    • pierogi_z_jagodami Poeta - to umie ladnie napisać 09.03.14, 07:54
      Kawałek na zachętę:
      "Co byśmy zrobili bez nich, w swoim niepokoju samotności ? Co byśmy zrobili , gdyby nie ich solidarność i „Solidarność” , ich zwycięstwa i porażki , ich doświadczenie i zrozumienie? Gdyby nie ich Jan Paweł II i Jerzy Giedroyc? Co byśmy zrobili bez nieustannych telefonów, smsów, próśb o wywiady? Co byśmy zrobili bez ich altruizmu i życzliwości? Bez ich opieki? Bez ich gotowość do pogodzenia się z nami ? Bez zdolności do przebaczenia nam? Bez ich wiary w nas?

Boję się wyobrazić sobie Ukraińców bez Polaków. Takich rzeczy się nie zapomina.

- swój przejmujący „list do Polski” Bondar kończy słowami:

I wiem: nigdy więcej nie będziemy sami. Dziękuję ci Polsko!"

Tu jest pełen list: blogpublika.com/2014/03/07/dziekuje-ci-polsko-przejmujacy-list-ukrainskiego-poety-andrija-bondara/
      • trevistas Re: Poeta - to umie ladnie napisać 10.03.14, 00:09
        Lwow jest uznawany jako piekne miasto, ale tez jako miasto czystek etnicznych w czasie II W. Swiat, miasto w ktorym dlugoletni sasiedzi probowali wymordowac sie wzajemnie
        • pierogi_z_jagodami Re: Poeta - to umie ladnie napisać 10.03.14, 08:06
          trevistas - lubisz hołubić w pamięci takie rzeczy i wywoływać jak duszki w miły słoneczny dzień, prawda? takie hobby? smile Przecież cały świat jest jednym wielkim cmentarzyskiem ludzi porąbanych przez innych ludzi.. a piękny Paryż i rewolucja francuska?
          Byłam we Lwowie - bardzo to była męcząca wycieczka, bo ktrótka - i na cmentarzu byłam, ale bardziej wolę pamiętać to miasto z jego polonicami, z szerokimi pięknymi ulicami, z zielenią pnącą się ponad, ze specyficznym bieda-brudkiem który dodaje mu uroku miasto a tętni swoim życiem, jakie by ono nie było ale jest i sprawia że nie wygląda na martwą makietę. Staram się też nie myśleć o naszym przewodniku, który był obrzydliwie nacjonalistyczny i agresywny werbalnie (czasem było mi wstyd wobec ludzi stojących obok i słuchających jego peplaniny, że jestem z takim bucem), a na dodatek przemycał papierochy i alkohol w ilościach niebywałych objuczając wszystkich uczestników wycieczki swoimi zasobami.
          • trevistas Re: Poeta - to umie ladnie napisać 12.03.14, 17:17
            Ja tez bylem we Lwowie i okolicach i mam zupelnie inne impresje:
            1. Zrujnowany kosciol ormianski na rynku we Lwowie,
            2. Zrujnowany zamek w Podhorcach,
            3. Zebrzace dzieci pod katolickimi kosciolami - gdy przyjezdza wycieczka,
            4. Przewodnik przestraszony, ze mowi po polsku,
            5. Muzeum ateizmu w b. kosciele,
            6. Dziela najwybitniejszych polskich malarzy w Muzeum Miejskim we Lwowie - co one tam jeszcze robia??
            • www.grossman.pl Re: Poeta - to umie ladnie napisać 26.04.14, 15:11
              Najwyraźniej byłeś tam min. 20 lat temu, bo muzeum ateizmu wyjechało z kościoła dominikanów w 1991 r., a muzeum religii w 1994 r. Pamiętasz, jak wyglądała wtedy Polska?
    • godzinaosmaminut97poczasie Re: Ukraina woła 15.03.14, 08:01

Ciekawe kiedy to też "bracia słowianie" zaczną do siebie strzelać .Bo zdaje się gruntuje się opinia że faszyści to my .
      • pierogi_z_jagodami Re: cooltora 15.03.14, 12:25
        Jeśli nawet nie jesteśmy faszystami, to ich szkoliliśmy na spółę z Litwą <rzyg>
        A tu znalazłam naprawdę ciekawe podsumowanie, pełnie ironii i zaiste brytyjskiego dystansu, przychylam się: www.elondyn.co.uk/newsy,wpis,18589
        • www.grossman.pl Re: cooltora 26.04.14, 15:21
          Tekst na elondyn zawiera szereg błędów merytorycznych, które wynikają z korzystania przez autora z doniesień pochodzących z mediów rosyjskich, które działają dziś jako oddzielna brygada bojowa i regularna broń masowego rażenia. Dystans i próba przeglądu perspektywy jak najbardziej pożądane, ale te błędy kompromitują tekst.
          • filip505 Re: cooltora 27.04.14, 04:07
            ....tekst jak kazdy inny jest tylko jednym z punktow widzenia
            tej sprawy,natomiast cieszy mnie przemiana pierogow w
            podejsciu do tej niewatpliwie niebezpiecznej i bardzo
            skaplikowanej sprawy,.....swiat chyba najbardziej boi sie
            precedesu rewizji granic, bo wszyscy "sasiedzi" kazdego kraju
            moga sie czegos tam doszukac,to tylko kwestja ile lat do tylu
            siegniemy,moze juz czas "naprawde" zostac jedna swiatowa
            wioska,ale bez pomocy bardziej rozwinietych "cywilizacji"
            pewnie wylejemy sporo krwi zanim to nastapi,
      • trevistas Re: Ukraina woła 29.08.14, 00:00
        Ku przestrodze:

obserwatorpolityczny.pl/?p=25094
        • sagittarius954 Re: Ukraina woła 29.08.14, 09:27
          To tylko zdaje się przykrywka . Zachód nie kiwnie nawet małym palcem w sprawie ziem , które zabierze rusek , dlatego bardzo to przypomina kolejny rozbiór , w umowach tajnych role zostały potwierdzone , ewentualne wychylanie się tych państw , które pomoga Ukrainie będzie skutkowało zaborem i ich ziem .
          stany wraz zachodem boja się zarazy azjatyckiej, która coraz bardziej podnosi głowę i maja nadzieję że islam przestraszy się ich potęgi , ta druga połowa roku może być fascynująca do różnorakich analiz albo i wróżb big_grinbig_grin
          • filip505 Re: Ukraina woła 29.08.14, 16:43
            ....trevistas,bardzo trafne moim zdaniem oceny sytuacji w tym artykule, pokrywaja sie w wiekszosci z ocenami mojego kolegi ukrainca,jezeli do tego dodamy ze zdecydowana
            wiekszosc ukraincow w kraju jest za zblizeniem z rosja a nie UE to obraz rysuje sie
            calkiem logiczny,na szczescie nasz rzad nie pcha sie juz na pierwsza linie "frontu",
            powinni wystepowac tylko z cala UE,.....cale "szczescie" ze ukraina embargo nam
            cofnela na zywnosc,jakos ramie w ramie z rosja je wprowadzila,tylko co z tego skoro
            I tak nie maja czym zaplacic,ale chociaz za darmo wezma,jakie szczescie dla naszych
            rolnikow,

• trevistas Re: Ukraina woła 30.08.14, 00:00
              cytat:
              ''....trevistas,bardzo trafne moim zdaniem oceny sytuacji w tym artykule, pokrywaja sie w wiekszosci z ocenami mojego kolegi ukrainca''

No dobrze, to czym wytlumaczyc rzadowo - uparte wpychanie nogi miedzy drzwi?
              Przeciez to nie mialo szans powodzenia. Polityka zagraniczna...zawiodlasad
              Przeciez polsko - ukrainskie relacje nigdy nie byly swietlane.
              • banitka51 Re: Ukraina woła 30.08.14, 00:32
                Tu nie chodziło o nasze wzajemne relacje, a o sąsiada. Jak u Martina Niemollera:
                "Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.
                Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą.
                Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem. Nie byłem przecież socjaldemokratą.
                Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem.
                Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było."
                Obyśmy nie byli świadkami cd, pisanego przez zachód, zaczynającego się od:
                kiedy zabijali Ukraińców, nie protestowaliśmy...
                My przynajmniej "wepchnęliśmy nogę miedzy drzwi".
                Od wojny straszniejsza jest chyba tylko obojętność na nią.
                • trevistas Re: Ukraina woła 30.08.14, 01:09
                  W odpowiedzi banitce:

www.nasznowyjork.org/5/post/2014/07/internauci-o-kryzysie-na-ukrainie.html
                  • banitka51 Re: Ukraina woła 30.08.14, 12:06
                    Trevistas, jeśli komuś do teorii pasuje, że członkowie SS Galizien i band UPA obejmowali jakiekolwiek urzędy, osiągając już dawno wiek emerytalny, to wędruje w wirtualnej przestrzeni. "Artykuł" wg mnie stworzony przez osobę wplatający fakty w swoją teorię, a z pewnością autor nie jest z kręgów faktycznie dobrze poinformowanych. Kwaśniewski dostał od zięcia Kuczmy milion dolarów - na takie informacje potrzeba więcej dowodów, powtarzanie plotek ub ich tworzenie to zabawa w Maciarewicza. Podsumowanie tekstu - że Polska popiera faszystów - to już kabaret. Polska chciałaby nie mieć Rosjan za sąsiadów - proste? Ukraina nie ma żadnych doświadczeń historycznych swojego państwa, stąd miota się między bratem a rozwodem z nim. Od dziesięcioleci ruchy narodowowyzwoleńcze Ukrainy nie szły drogą Gandhiego, a nacjonalistów, próbujących podczepić się pod silniejszego. My szliśmy z Napoleonem, oni z Hitlerem. Wśród nich okrucieństwo hołubione od lat, sotnie kozackie siały postrach przed stuleciami, dlatego ich nienawiść do panów - Polaków i strach przed Rosją (setki tysięcy zagłodzonych przez Stalina) inaczej się rozgrywa. Moim zdaniem do Europy im bardzo daleko, chociaż dla naszego bezpieczeństwa byłoby może i lepiej. Na Zachód mogą liczyć tak jak my w 39 czy w Jałcie i Poczdamie, syty, gdy nie widzi swojego interesu, bronić nikogo nie będzie.
                    Osobiście nie ufam, że znajdzie się tam przywódca, który nie jest prorosyjski lub profaszystowski - innego może jedna lub druga frakcja pożreć szybko, ale przede wszystkim nie zdobędzie posłuchu w zniewolonym narodzie. Zniewolonym od stuleci sposobem myślenia rosyjskim i sowieckim.
                    Mam i ja w swojej rodzinie okrutnie zamordowanych przez UPA, pielęgnować nienawiści nie zamierzam. Może dlatego, że mam też w rodzinie przez Ukraińców ocalonych. A może po prostu dlatego, że nie zamierzam, opierając się na plotkach, być orędowniczką ani zniszczenia, ani "wyzwolenia" Ukrainy. Kraj, w którym od lat żyją Ukraińcy i Rosjanie w wymuszonej symbiozie, ta wojna wyniszczy, także psychicznie, rozpleni się nienawiść. Z pewnością będą jej mieli sporo i nasza już im nie jest potrzebna.
                    W konwencji polecanego przez Ciebie tekstu - jeśli zniszczyć nacjonalistów, to zostawić prorosyjskich - czy więc autorem nie jest przypadkiem Antoni Stanisławowicz, którego ciotki szwagier jest w KGB?smile

• filip505 Re: Ukraina woła 30.08.14, 13:32
                      .....trevistas,ale chyba ta noge wpychamy duzo mniej jak poczatkowo,i to jest pocieszajace,
                      ostatni cytowany artykul jest mocno przerysowany,banitka sporo tego ukazala,a chyba
                      prawie wiek w historii tez cos znaczy,nacjnalizm tez troche inny polki sie religia nie wmiesza,
                      ale temat raczej dla historykow nie do porannej dyskusji przy kawie,
                      • trevistas Re: Ukraina woła 31.08.14, 00:16
                        Przerysowanie, tez jest forma dyskursu I w takiej konwencji tenze artykul odbieram.
                        Wcale tez to nie oznacza, ze ze wszystkim tezami cytowanego artykulu sie zgadzam, choc z niektorymi, powiem otwarcie: tak - tak jak I wiekszosc z nas (jak mysle..).
                        Generalnie uwazam, ze powinnismy byc bardzo ostrozni (co nie oznacza slepo zapatrzeni...) w relacjach ze naszym wschodnim sasiadem - Ukraina.
                        Najbardziej mnie przeraza jedna ciagnaca sie jak guma nieuczciwosc: zupelnie jednostronne realacje medialne z frontu walk.
                        Ja rozumiem, ze polityka poparcia I podobne trelemorele.....ale troche obiektywizmu w realcjach......svpsmile Nikomu by korona z glowy nie spadla, gdyby zatracono nieco proletariackiego internacjonalizmu.
                        • banitka51 Re: Ukraina woła 31.08.14, 01:46
                          Sorry, trevistas, nie można mieć wiedzy z jednej gazety czy jednej stacji TV - współcześnie mamy dostęp do obu wersji - wojny obronnej Ukrainy i wojska rosyjskiego, niosącego pomoc swoim rodakom w obcym kraju. Kto zna Rosjan, kto zna granice państw, kto widzi, że dojście do zaanektowanego Krymu musi Rosja "wywalczyć" - wie, która wersja jest bliższa prawdzie. A jak wiadomo, wojna jak mgła - dopiero gdy się skończy, wyłania się więcej szczegółów.
                          Nota bene - ten wpis na blogu, bez research'u, z wieloma plotkami i insynuacjami (wszyscyśmy na pasku CIA) jako artykuł nie powinien być traktowany, moim zdaniem. Artykuł wymaga więcej rzetelności i redakcji.
                          • filip505 Re: Ukraina woła 31.08.14, 21:19
                            .....podzielam zdanie banitki,duzo piany malo prawdy,
                            ---ale moze trzeba poczekac az "mgla"opadnie i niech historycy to ocenia,niezalezni,
                            jesli tacy istnieja,napewno nie ci z IPN,
                          • trevistas Re: Ukraina woła 01.09.14, 00:14
                            Ohhhhhhbig_grin
                            Wyglada na to, ze sie zupelnie nie czytamy....
                            Ja opisalem link jako forme dyskursu, a Ty wyskakujesz z jakims podtematem o malym znaczeniu. Nie widzisz calosci - jaka jest jednostronna relacja mediow z Ukrainy. Jakiego research'u???
                            Podaj jakis link z relacji ze wschodu z jakimkolwiek researchem, svptongue_out
                            • banitka51 Re: Ukraina woła 01.09.14, 15:38
                              Sorry, trevistas, ale o czym chciałbyś dyskutować na postawie tego wpisu?

PS Research jest niezbędny przy takich "rewelacjach". Im więcej pomówień, tym więcej sprawdzenia, czy to jest tylko fantazja, czy jakiekolwiek fakty na to wskazują. Wprawdzie większość redakcji z oszczędności zrezygnowała z researchu, w PL to nawet z dziennikarzy często, zatrudniając za darmo praktykantów, ale jest jeszcze redakcja - ktoś to czyta, zanim poleci w świat. W tym wpisie widzę tylko błądzący umysł. Niezręcznie dyskutować z kimś, kto sypie jak z rękawa pomówieniami, a o jego tekście chyba nie wartosmile

od okazywania sympatii nie trzeba płacić podatku od darowizny
                              • trevistas Re: Ukraina woła 02.09.14, 00:04
                                Dla uzyskania rownowagi umyslu:

www.defence24.pl/analiza_ukraina-nowa-faza-wojny-psychologicznej-i-informacyjnej
                                wiadomosci.onet.pl/swiat/rafal-a-ziemkiewicz-w-interesie-polski-jest-by-ta-wojna-trwala-jak-najdluzej/nd007
                                marucha.wordpress.com/2014/08/20/nazistowska-symbolika-sil-zbrojnych-ukrainy/
                                • banitka51 Re: Ukraina woła 04.09.14, 03:06
                                  Wybacz, ale z teoriami Rafała Ziemkiewicza nie polemizujęsmile
                                  Każda wojna ma na zapleczu PR, czyli swoja propagandę i trudno się temu dziwić. Ale dyskutować jeszcze trudniej, nie mając pojęcia, jak to w rzeczywistości wygląda. Faktem jest, że na Ukrainę weszły "zielone ludziki" i od tego się zaczęło, czyli od inwazji Rosji. Widzę, że prezentujesz tu wersję Rosji - Ukraińcy to faszyści, więc trzeba ich zniszczyć. Nawet jeśli tak jest, to nikt nie napada Rosji dlatego, że łamie się tam prawa człowieka, a niewygodnych nawet morduje, wypisz wymaluj - jak w faszystowskim kraju.
                                  Życzę więcej równowagi umysłusmile
                                  • natla Re: Ukraina woła 04.09.14, 07:45
                                    Podglądam Waszą dyskusję z przyjemnością i tylko utwierdzam się w swoim podejściu do historii jako legendy, a nie nauki. Sama w sprawie tej wojny ciągle zmieniam zdanie i niczego nie jestem pewna. Jakkolwiek by nie podsumowywać wydarzeń, to i tak przyszłość mnie trochę przeraża. Trochę, bo mój mózg w samoobronie nie dopuszcza w 100% najgorszych scenariuszy.
                                    Póki co jadę nad morze i stamtąd Was nawiedzę .... mam nadzieję big_grin
    • pierogi_z_jagodami Re: Ukraina woła 03.09.14, 10:51
      czas opatulania wyciągniętymi z szafy pierzynami biednych ludzi na Majdanie minął, teraz jest wojna, i pewnie się szybko nie skończy

popatrzcie jakie ciekawe posumowanie, ostatecznie - jeśli ktoś słaby z angielskiego - można je wrzucić w słownik googlowy, też przetłumaczy chociaż koślawo
      www.foreignaffairs.com/articles/141769/john-j-mearsheimer/why-the-ukraine-crisis-is-the-wests-fault
      • filip505 Re: Ukraina woła 03.09.14, 21:47
        .....to po prostu jakis tam glos na sprawe,...wiele roznych spraw,ale
        podsumowaniem.....czego??? tego bym nie nazwal,tak naprawde to
        chyba nie ma tam jednego,slusznego wyjscia,jest wiele drog
        I dobrych I zlych,narazie wybrano najgorsze ,wojne,
        • sagittarius954 Re: Ukraina woła 04.09.14, 07:47
          "nasz stosunek do Rosji i ich spraw będzie dokładnie taki sam, jak stosunek Rosji do Polski. W praktyce zatem więcej zależy w tej dziedzinie od Moskwy niż od Warszawy"

"Pokój jest rzeczą cenną i pożądaną. Nasza generacja skrwawiona w wojnach na pewno na pokój zasługuje. Ale pokój, jak prawie wszystkie sprawy tego świata ma swoją cenę wysoką, ale wymierną. My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor. "
          • misia007 Re: Ukraina woła 04.09.14, 11:36
            Cóż braku honoru komu jak komu ale naszemu narodowi odmówić nie można ale w wypadku tego konfliktu powinniśmy zachować daleko idący umiar i....nie wyrywać się przed szereg.Związaliśmy nasz los z Unią i powinniśmy mówić z nią jednym głosem.Co do Putina to jedno jest pewne ...jest nieprzewidywalny.
            • sagittarius954 Re: Ukraina woła 04.09.14, 12:23
              ciekawe jaki wy umiar chcecie zachowa,ć kiedy w pewnym momencie Putin ośmielony niedowładem unii zajmie całą ukraine ? Co ? Pójdziemy na miejsce Mongolii czy jak ?? Bo liczenie na unię to stara śpiewka wiary Polaków w przyjaźń między narodami . Takowa nigdy nie istniała , istnieją intersy a słabszy musi zapłacić za swoje niedomagania w dziedzinie obronności jak teraz płacimy rynkiem . Czy naprawdę nie macie wyobraźni ? Widocznie nie ...
              • misia007 Re: Ukraina woła 04.09.14, 12:34
                Sagi akurat pisząc to kierowałam się wyobraźnią.Pisząc o Unii to skoro powiedzieliśmy A to powinniśmy tak trzymać.Nasz głos w sprawie Ukrainy musi być zgodny z głosem Unii.Jak to sobie wyobrażasz my sami przeciw Rosji???
                • sagittarius954 Re: Ukraina woła 04.09.14, 12:55
                  Trzeba być szczwanym lisem , teraz widać jak na dłoni że te pieniądze unijne wcale nie poszły tam gdzie powinny pójść , już można być dziadem z wyciągniętą ręką stojącym pod brukselką i błagającym o jałmużnę . Zgodny musi być czemu nie a swoje robić i mieć w tyłku cała tą unię .
                  • izis52 Re: Ukraina woła 04.09.14, 14:37
                    Czyli brac i miec w nosie wspolne cele oraz podpisane zobowiazania ? Nie sadze, ze taka dwulicowosc przystoi, a na dodatek czy sie oplaca ? Kiedys mowilo sie, ze psu ogon mozna tylko raz obciac. Teraz ogony pod ochrona smile.
                    Zdrowo-rozsadkowo trzeba pomagac Ukrainie na zasadach wypracowanych przez Unie, unikajac wychodzenia przed orkiestre.
                    • filip505 Re: Ukraina woła 04.09.14, 20:43
                      ......rzecz w tym ze glos wladzy na ukrainie nie jest glosem ludzi na ukrainie,
                      duze rozbieznosci,wiec sagi ludzie czy wladza wazniejsi,jest tam tez dwuch
                      prezydentow,pierwszy wybrany przez narod,drugi przez ich sejm,to bardzo trudna
                      sytuacja wymagajaca duzo rozwagi,....a pchanie sie przed szereg to raczej
                      z glupota jest zwiazane,nie z honorem,honor to maja jednostki,ludzie,
                      kraje ,zbiorowosc ma sie kierowac pragmatyka,intetesem ogolu obywateli,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka