Dodaj do ulubionych

Puchatego i puszystego

22.10.14, 07:21
Na dobry dzien puchatego i puszystego....

A wzielo sie to z mojego do niedawna forum, gdzie pewna Ula wkleila to i zakochalam sie w tym bez pamieci. A teraz staram sie rozdawac gdzie sie da....

Bardzo dawno temu gdzieś daleko było dobre miasto. Jego mieszkańcy żyli szczęśliwie, śmiali się, bawili i nigdy nie chorowali. W mieście tym było bardzo dużo puchatego i puszystego. Puchate było miękkie, puszyste, bardzo lekkie i miłe w dotyku. Ludzie mieli taki zwyczaj, że, kiedy spotykali się ze sobą, dzielili się puchatym i puszystym mówiąc: Tobie puchate i mnie puchate, mnie puchate i Tobie puchate. A kiedy się dzielili puchate i puszyste rosło i było go jeszcze więcej. Tak trwało bardzo długo i ludzie nauczyli się ze kiedy puchate i puszyste rośnie ich życie staje się piękniejsze, serca wypełniają się miłością, a ciało jest zdrowsze.
Pewnego dnia do szczęśliwego miasta przybyła czarownica. Czarownica jeździła po całym świecie i sprzedawała ludziom swoje czary i lekarstwa. Jednak w dobrym mieście nikt nie chciał kupować lekarstw i nie potrzebował czarów, bo wszyscy byli zdrowi i szczęśliwi. Czarownica chodziła po mieście przyglądała się ludziom i ich zwyczajom i nie rozumiała, dlaczego nie może niczego sprzedać. Po pewnym czasie zorientowała się, że wszystkiemu winne jest puchate. Kiedyś obserwując jak ludzie się nim dzielą postanowiła uwolnić ich od puchatego i puszystego i powiedziała do jednego z mieszkańców: Wiesz? To puszyste i puchate, które dostałeś od swojego przyjaciela to wcale nie było jego puszyste i puchate. On oddał Ci tylko to, co wczoraj dostał od Ciebie.
A do innego mieszkańca powiedziała: Czy zauważyłeś, że Twój sąsiad dał Ci wczoraj mniej puszystego i puchatego niż Ty dałeś jemu? Krążyła po mniecie tak długo aż zatruła ludziom serca i ludzie zaczęli się sobie nieufnie przyglądać. Coraz rzadziej dzielili się puchatym i puszystym i chowali je w domach i szufladach zazdrośnie strzegąc i bojąc się, że je stracą. A puszystego i puchatego, którym nikt się nie dzielił było coraz mniej.
Pewnego dnia czarownica dała jednemu z mieszkańców trochę kolczatego i powiedziała: Tobie kolczate i mnie kolczate, mnie kolczate i Tobie kolczate. I kolczate urosło. Ludzie zaczęli się dzielić ze sobą kolczatym. Pojawiły się choroby, szczęście zaczęło znikać z dobrego miasta, a ludzie stali się smutni i niemili dla siebie. Mijały dni, miesiące i lata. Czarownica sprzedawała ludziom swoje lekarstwa i stawała się coraz bogatsza. Kiedy potrzebowała więcej pieniędzy dzieliła się z ludźmi kolczatym i wtedy ludzie więcej chorowali i przychodzili do niej po leki.
Pewnego dnia dwoje dzieci bawiąc się ze sobą na strychu znalazło w starej skrzyni puszyste i puchate, które dorośli dawno temu schowali żeby nikt im nie zabrał. Kiedy je oglądali rozerwali je na dwa kawałki i podzielili między siebie. I puszyste i puchate natychmiast urosło a dzieci poczuły, że w ich sercach pojawiła się jakaś radosna nuta. Pobiegły do rodziców i podzieliły się z nimi mówiąc: Tobie puchate i mnie puchate. I puchate znów urosło.
Od tej chwili ludzie zaczęli ponownie dzielić się ze sobą puszystym i puchatym i w ich sercach pojawiło się więcej szczęścia i radości a ciała mniej chorowały. Wtedy przypomnieli sobie o starym zwyczaju i dawnych czasach. Wypędzili złą czarownicę i starali się dzielić jak największą ilością puszystego i puchatego. Jednak w ich mieście istniało także kolczate, które kiedyś podarowała im czarownica.
I odtąd puszyste i puchate krąży miedzy ludźmi na przemian z kolczastym i tylko od ludzi zależy, czym się ze sobą dzielą. A to, czym się podzielą rośnie wypełniając ich serca i myśli.
Obserwuj wątek
    • natla Re: Puchatego i puszystego 22.10.14, 07:39
      Rzeczywiście fajne. Ileż to krąży po świecie takich czarownic, które potrafią najbardziej puchate i puszyste zmienić w kolczaste .......
      Dlatego wysyłam dobre słowo dla Ciebie i wszystkich forumowiczów. Niechaj zamienia się w puchate i puszyste, a kolczaste wypiera z naszych umysłów. smile
      • misia007 Re: Puchatego i puszystego 22.10.14, 10:02
        No to wszystkim puchate,mnie to pasuje!
        • sagittarius954 Re: Puchatego i puszystego 22.10.14, 10:13
          Dobroci nigdy za wiele big_grin Dobrego !
        • dwa-filary Re: Puchatego i puszystego 23.10.14, 17:19
          Niech się mnoży to puszyste i puchate smile
    • pierogi_z_jagodami Re: Puchatego i puszystego 22.10.14, 14:38
      mam dużo puchatego, bardzo dużo, każdy kto mnie odwiedza wychodzi z cząstką
    • kot_mrau Re: Puchatego i puszystego 23.10.14, 17:39
      ja też puchaty jestem, w końcu moja kocica matka persowi dupę dała!!!!

/miau
      • filip505 Re: Puchatego i puszystego 23.10.14, 18:44
        ......odwieczne debaty na temat dobra I zla,tylko nie kazdemu
        znaczy to to samo,
        • kot_mrau Re: Puchatego i puszystego 23.10.14, 18:58
          ja nie debatuje o dobru czy złu.
          Ja twierdzę, że Boga nie ma i Szatana też nie ma

/miau
          • natla Re: Puchatego i puszystego 23.10.14, 22:41
            Zacięło sie puchate, więc na noc puszczam puszyste i niechaj się puchatym zajmie smile
            • filip505 Re: Puchatego i puszystego 24.10.14, 00:58
              ......wiesz kocie,to zalezy kogo uwazamy za boga,bogow,jak tych bardziej
              inteligetnych od nas to ponoc sporo ich wokol nas,niektorzy kosmitami ich
              nazywaja,
              • kot_mrau Re: Puchatego i puszystego 25.10.14, 19:55
                kosmici kosmitami a bogowie bogami. Dla WOLNEGO CZŁOWIEKA bogowie czy kosmici nie istnieją.

/miau
    • izis52 Re: Puchatego i puszystego 24.10.14, 14:53
      Wzruszająca opowiastka. Czemu życie nie jest takie proste, a ludzie nie są zdolni budować je, nie raniąc innych ? Gdy nie wychylam się za bardzo z niewielkiego kręgu jest puszyste i puchate smile.
      • tetika Re: Puchatego i puszystego 24.10.14, 19:29
        sztuka jest wlasnie wychylic sie za swoj krag i rozdawac puchate. uwierz mi ze usmiech i mily gest do calkiem obcej osoby skutkuje lawina usmiechow smile i moca dobrego humoru smile
        i wiem ze to trudno. Ale staram sie jak tylko mam sile...
        • misia007 Re: Puchatego i puszystego 24.10.14, 19:34
          Wcale nie tak trudno,się dziś wychyliłam z puchatym do nieznajomej osoby a może to ona pierwsza do mnie ,nieważne ....zrobiło się mole puszysto.
    • sarana Re: Puchatego i puszystego 24.10.14, 22:11
      Żeby docenić puchate i puszyste, czasem trzeba trafić na kolec. Jak się otaczasz tylko miękkością, nie wiesz, że dobro jest wokół. dopiero konfrontacja ze złem pozwala docenić tę miękkość i puszystość. Tylko dlaczego niektórzy trafiają na kolce tak często? Jak zawinąć się w kokon puchu i trwać w nim jak najdłużej??
      • tetika Re: Puchatego i puszystego 25.10.14, 10:26
        Sarenko nie da sie
        Mi tez ostatnio kolce glownie zycie daje, ale na przekor samej sobie staram sie jednak szukac puszystego....
        • filip505 Re: Puchatego i puszystego 26.10.14, 02:50
          ......no wiesz kocie,mozna byc z technika na bakier,mozna nie wierzyc nawet
          w siebie,ale pewne fakty musimy uznac,.....ze malo wiemy,.....i ze na miljardy
          slonc,gwiazd,.....i planet jest inteligetne zycie,i ze ok 50 tys lat temu ktos
          wszczepil nam gen,ktory nigdy nie wystepowal na naszej planecie,wiec nie jest
          wynikiem ewolucji,ale to kwestja czasu,aby wiedziec,
          • natla Re: Puchatego i puszystego 27.10.14, 10:46
            No to życzę Wam puszystego puchatego przez cały tydzień. Przyprawiam je jeszcze odrobiną emocji smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka