sagittarius954 23.09.15, 08:11 Kasztany mocno trzymają się drzew . Pierwszy porywisty wiatr sprawdzi zapewne moją tezę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izis52 Re: Jesienią ... 23.09.15, 15:37 Sagi, czyżby to była oznaka, że zimy nie będzie ? Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 23.09.15, 17:23 ......przynajmiej do czasu az wrocisz z tych bieszczad,rowerem po gorach zima i po sniegu mogloby byc ......beeee,moglyby sie praestac podobac, --tylko kasztanow sagiemu nie podkradnij, Odpowiedz Link
izis52 Re: Jesienią ... 24.09.15, 20:41 Rowerem to ja tylko po równym terenie jeżdżę. Po co się forsować jak samochody wymyślono. Wg. prognozy zimy nie będzie, ale tylko 13 - 15 C . Nie martwi mnie to szczególnie, byle deszczu nie było. Nie na plażowanie się wybieram, ale na oglądanie legendarnych miejsc. Bazę mamy w Polańczyku. Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 25.09.15, 05:33 ......w polanczyku jeszcze nie bylem,ale bede napewno, siostra zony ma tam dom od niedawna,kiedys przyjade ryby im "wylowic" bo ponoc tam duzo ich jest,co maja sie cisnac, --kiedy sie tam wybierasz,jesien jest swietna do lazenia po gorach,i rzekach, Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 25.09.15, 11:25 O Polańczyku mówi się ,że to Mekka żeglarzy ale nam się tam za dobrze nie żeglowało.Milego wypoczynku Izis. Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 26.09.15, 03:44 ......na gorskich akwenach to sie raczej zle zegluje,zawirowania,odbite wiatry, w turystycznym zeglarstwie to ok,ale w sportowym to ogromne wyzwanie, nigdy co przwda nie zeglowalem w gorach ale znam to z opowiesci z dawnych czasow,tutaj jakis facet ma katamaran, duzo za duzy na to jezioro,czasem trzeba go wyciagac z mielizn przy duzym wietrze,nie jest w stanie zapanowac nad jachtem,ale to w koncu o przygode chodzi,cos niezwyklego,a to raczej ma, Odpowiedz Link
izis52 Re: Jesienią ... 26.09.15, 07:36 Dziękuję za życzenia. Póki co, pogoda raczej przekropna . Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 26.09.15, 08:21 Własnie zrobiwszy porządku troszkę na działce mam na zbyciu drzewo do kominka , Izis Jakbys zabrała ze sobą ? A póki co jesienne ognisko w stawie lub wspomnieniu po stawie [img][/img] Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 26.09.15, 08:12 Zima ? Ależ będzie będzie i już trzeba zadbać o nóżki , izis waloneczki kupione ? Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 27.09.15, 02:35 ......ale chyba wiesz sagi ze takie palenie na dzialce jest bardzo szkodliwe dla srodowiska ,w ktorym zyjemy,i nasze dzieci, czasem wnuki,czyli nasze geny, Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 27.09.15, 08:57 Jak mnie was szkoda w tej hameryce A porządek z wulkanami zrobiliście ? Nie ?? Jak zrobicie to wtedy porozmawiamy o szkodliwości i wpływie ... Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 28.09.15, 03:08 .....u nas na szczescie wulkanow nie... zaduzo choc ponoc pare ukrytych a bardzo groznych,.....ale jak narazie nie potrafimy nad nimi zapanowac,ale potrafimy zapanowac nad bezmyslnym niszczeniu srodowiska,fakt,mala skala w stosunku do samej niszczycielskiej natury,ale to moze byc ta kropla ktora wydrazy skale i spowoduje lawine,nie dajaca sie zatrzymac,wiec na wszelki wypadek dobrze miec swiadomosc w tej materji, Odpowiedz Link
natla Re: Jesienią ... 28.09.15, 13:27 Jak jesień będzie tak piękna, jak dzisiejszy dzień, to w domu nie usiedzę. Moja temperatura, piękne chmurki, jeszcze zielono, ale już czuć jesień. Kocham tę porę roku w takim wydaniu. Odpowiedz Link
izis52 Re: Jesienią ... 28.09.15, 22:22 Przyjeżdżaj Natlu w Biezczady. Do Rzeszowa super autostrada, a dalej nowe, niezłe drogi. Pogoda całkiem dobra bez deszczu. Zrobiliśmy dziś małą pętlę od Polanczyka przez Solinę, Ustrzyki Dolne, Czarną, Wołkowyję. Widoki nie do opisania, a najlepszy z okna w hotelu . Zaskoczyła mnie ilość turystów z Niemiec, Francji w wieku od kilku lat do. ..powiedzmy osiemdziesiątki. Kontemplują z zachwytem ostatnie dzikie, a urokliwe rejony Europy, nieskażone cywilizacją. Drogi i drózki dojazdowe i owszem cywilizowane. Polańczyk jawi się jako ładny kurort z sanatoriami, ośrodkami wypoczynkowymi, hotelami, domkami na różną kieszeń. Są sympatyczne knajpki, kultowe oberże np. Zakapior. Jest przystań dla łodzi, rowerów wodnych, a nawet widzialam żaglówki. Jutro jedziemy do Cisnej i Komańczy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
natla Re: Jesienią ... 29.09.15, 10:24 Brzmi to pięknie Izis. Niestety cały najbliższy tydzień muszę pracować, ale jeżeli pogoda się utrzyma, to Twoja zachęta może mnie tam pchnąć W Cisnej byłam miesiąc w latach osiemdziesiątych i oblazłam całe Bieszczady. Cudny urlop. Wyobrażam sobie, jak musiała się zmienić. Wtedy to była straszliwa (choć urokliwa) dziura. Odpowiedz Link
izis52 Re: Jesienią ... 29.09.15, 18:18 Piekna jest niebywale i nic chyba nie straciła z charakteru wioski na krańcu świata. Stąd świetna baza wypadowa na najpiekniejsze szlaki. Dobrze sie ma Siekierezada z galerią portretow bieszczadzkich włoczykijow, charakternych artystow i zakapiorow. Mają pyszną kawe i regionalne przysmaki. Przybyly nowe, stylowe gospody, ale i pizzerie oraz kramy pamiątkarskie, niestety z przewagą chińszczyzny. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 30.09.15, 08:19 Kobitki ja Was przywołuje do porządku , o jesieni prosze, a izis o wklejanie zdjęc z bieszczad malowanych reka natury Póki co warszawski księżyc ... jesienny Odpowiedz Link
natla Re: Jesienią ... 30.09.15, 08:58 Co się Sagi czepiasz! Przecież piszemy o jesiennych urolopach Zdjęcia będą, kiedy się drzewa "rozkolorują". Póki co, dziś pochmurno, ale następne dni mają być ładne, więc planuję jesienną wyprawę dookoła olbrzymiego jeziora. Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 30.09.15, 16:05 Drzewa za oknem bardziej oklapłe niż kolorowe.Słonko jak z łaski ,raz lepiej raz gorzej ale grzeją więc jest dobrze.na babie lato liczyć ponoć nie możemy ale weekend jeszcze ciepły więc do lasu wyskoczymy. Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 01.10.15, 19:01 .....natla,jak to ontario to moze sie spotkamy,ja raczej nie rowerem, wiesz ,wakacyjna kondycja,wczoraj tam na lososie sie wybralismy, zawiodly nas,dwa zlowione tylko widzialem i dwa skaczace w rzece a powinno byc 200 i 2000,za tydzien nastepna proba, Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 08.10.15, 09:06 Będąc na działce nie mogłem wyjść z podziwu nad zmieniającym się pejzażem jesieni . niestety zbyt mało miałem czasu na doznania estetyczne , praca , robiłem wino , już nie mogę się doczekać kiedy będę mógł spróbować ... Nostalgicznie wróciłem do tego okresu kiedy miej więcej o tej porze wpadła mi do głowy myśl o napisaniu czegos , więc pozwalam sobie zamieścić moją sygnaturke,, która wiele razy tutaj prezentowałem ,ale jest bardzo odpowiadająca tamtym czasom ,może za tydzień działka i jej okolice będą już w całkowitej sukni jesiennej więc przyjdzie czas i na zdjęcia ... Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 08.10.15, 12:58 Też dzisiaj podziwiałam co prawda z samochodu bo zakatarzona jestem mocno ......kolory jesieni i bogactwo owoców ,warzyw na jesiennym bazarku.Mówi się,że to pora przemijania ale te żółcie,brązy,czerwienie nastrajają radośnie. Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 08.10.15, 16:00 ......niewatpliwie to pora przemijania,ale tylko lata,za chwile bedzie zima, u nas w gorach juz bardzo kolorowo,zawsze najbardziej podobaja mi sie klony,jedne zolkna,inne czerwienieja,nawet te rosnace obok siebie,za chwile liscie zaczna spadac a to w lesie lisciastym wiaze sie sie z ogromna iloscia lisci do wydmuchiwania,cos mi sie zdaje ze trawe bede musial jeszcze raz przed zima skosic bo cos podrosla sporo,ale jeszcze nie teraz, moze za 2 tygodnie,pieknie jest, --sagi,moze jakis adres tej winnej "piwniczki"na dzialce,moze nasze warszawianki pomoga ci w degustacji za jakis czas,ja chetnie tez bym pomogl tylko to troche daleko,ale wierze ze bedzie swietne, Odpowiedz Link
natla Jesienią w Pławniowicach 09.10.15, 10:26 Pisałam Wam kilka dni temu, że wybieram się na obejście dużego jeziora. Było pięknie! Pogoda super, a przed nami do zrobienia obwód dookała wielkiej wody. Okazało się, że to prawie 12 km, co wcześniej nie zostało sprawdzone. Jeden brzeg jeziora zagospodarowany domkami letniskowymi i "marinami", reszta dzika (poza fragmentem wzdłuż A4). O tej porze roku domki wyludnione, a na trasie nie było ani pół człowieka, poza parą rowerzystów i kilkunastoma rybakami (Filipie, narzekali, że w ogóle ryby nie biorą) Zdjęcia komórkowe, więc miernej jakości, a poza tym chyba już jesienna mgiełka przydymiała widoki. Mam nadzieję, że oddają choć trochę nastrój. Dzień zakończył się na wspaniałym obiedzie w ogródku urokliwej Tratorii w Gliwicach. Jak pogoda pozwoli, powtórzymy wycieczkę jeszcze tej jesieni, tym razem wiedząc, co nas czeka. Odpowiedz Link
izis52 Re: Jesienią w Pławniowicach 09.10.15, 11:47 Pięknie tam, nostalgicznie, choć jeszcze bez złotej jesieni. A ta budowla na końcu, to co ? Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią w Pławniowicach 09.10.15, 12:30 ......jak srodek lata to wyglada,zieloniutko,brak wiatru,a ryby..........,najlepij je zapytac,tylko najpierw trzeba jakas zlowic,zazwyczaj nie biora jak ich niema, jak nieglodne,jak nieodpowiednie cisnienie,nieodpowiednia przyneta,nieodpowiedni sprzet,np za duze haki czy zagruba zylka,i wiele innych czynnikow,ale......... jakie to ma znaczenie??????,przeciez to o obcowanie z natura chodzi,a jak tylko o ryby to do sklepu rybnego sie chodzi,z wedka oczywiscie,zaraz sie wybieram,jak zlowie to zapytam,jak beda chcieli zemna gadac,a zlowie napewno,tylko czy te o ktore mi chodzi ,na pstragi jade, Odpowiedz Link
natla Re: Jesienią w Pławniowicach 10.10.15, 08:26 Jeszcze muszę dopisać, że przez 11 km nie siadłyśmy ani razu, bo po prostu nie było na czym. Żadnych wysokich (ze względu na kolana ) pieńków ani ławek. Dopiero pod sam koniec padłyśmy na gruby przewrócony pień. Wstanie z niego i rozruch były ciut ciężkie , więc może dobrze, że nie siadałyśmy cały czas. Dziś piękna pogoda, już jesienna, bo liści wokół całkiem sporo, a i mgiełka typowa. Zbieram się i idę w plener. Odpowiedz Link
izis52 Re: Jesienią w Pławniowicach 10.10.15, 09:59 Pozazdrościć kondycji Natlu . Szybkim krokiem 11 km bez odpoczynku - to dużo. Latem bardziej komfortowa dla mnie była jazda na rowerku, byle nie pod górę. Wczoraj jeszcze pojeździłam kilka km. Teraz odkurzę kijki troszkę zaniedbane z braku towarzystwa do maszerowania . Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią w Pławniowicach 10.10.15, 12:13 Faktycznie jesieni jeszcze nie widać.Nawet ta dramatycznie samotna brzózka taka bardziej sierpniowa.Kondycje masz na medal.Podobny dystans z kijkami przejdę ale po plaży ,obejście jeziora to większe wyzwanie. Odpowiedz Link
natla Re: Jesienią w Pławniowicach 10.10.15, 13:39 No nie wiem, czy to sprawa kondycji, bo tę uważam za słabą (ciąglę palę ). Ja się po prostu potrafie mobilizować, kiedy jest mus. Ten mus sobie oczywiście sama narzucam. Jeszcze mi się chce chcieć, bo jak nie chce mi się chcieć, to się natychmiast starzeję o 10 lat. Dziś kijki, "narządy" i ławeczka w słońcu i mozartem w uszach. Cudnie. Ludzie poubierani na zimowo, a ja getry, cienka flanelowa koszula z podwiniętymi rękawami i sandały. Izis, moje towarzystwo sie postarzało mentalnie, więc chodzę sama i jest chyba nawet lepiej, bo nie muszę trzaskać dziobem Słuchawki do uszu i fru! Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 12.10.15, 09:21 Spacerowicze napchali się chyba kasztanami , bo leżą wolne do wzięcia to biorę Podobno w Radomiu pada , Częstochowa zaprószona , Kraków moknie w białej papce , Zakopane białe . A Warszawa jesienna - jeszcze Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 12.10.15, 18:33 I do nas zima ma dojść już dzisiaj.No i co z tego ,przecież grzeją, herbatki rozgrzewające w taka pogodę bosko smakują a więc kocyk,ciekawa lektura i jak kto ma to takich killerów dwóch i .......niech przychodzi. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 13.10.15, 15:27 Te dwa kociaki znakomicie przypilnowały pogodę Padał deszcz , mżawka ,ale nie śnieg . I bardzo dobrze ,a teraz lecę napocząć przygotowania do spotkania z teatrem Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 13.10.15, 15:52 A na co się wybierasz???? Wtorek to mój dzień kinowy, w "Wisle" w samo południe.Dziś grali "Panie Dulskie" czyli powrót na ekrany Filipa Bajona. Cóż, jak dla mnie takie sobie,parę scen niezlych ale calość jakoś się rozlazła. Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 13.10.15, 21:01 ......a w wisle wodu przybylo ostatnio??????, Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 18.10.15, 13:29 ......pierwszy mrozek dzisiaj mamy,jest minus 4 i jeszcze spada,chyba koniec kwiatow na balkonie a jeszcze takie piekne,lisci tez juz tylko z 25 % zostalo na drzewach,wczoraj caly dzien z nimi "walczylem", czesciowo dmuchawa czesciowo kosiarka,chyba musze mocniejsza dmuchawe kupic bo zaduzo czasu mi to bierze,jak sie troche ociepli na pstragi wyskocze,moze cos doplynelo do moich miejsc, --ponoc lososie weszly do rzek na wschodnim ontario,pewnie w nastepny weekend to sprawdzimy,szkoda ze urlop sie skonczyl,nawet najstarsi gorale,sorry wedkarze nie pamietaja zeby tak pozno to bylo,sprawdzimy, Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 22.10.15, 09:14 kiedy było tak ciemno i pochmurnie , że aż czarno na niebie się robiło i padał zimny deszcz szklanka mleka koiła znakomicie mój nastrój . Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 24.10.15, 12:27 No więc tak... Jest jesień . Pogoda taka sobie ,ale nie pada . Jest pies . I trzeba z nim pospacerować . Może jakiś ochotnik lub czka ? Hmm ...?? No ....?? Odpowiedz Link
izis52 Re: Jesienią ... 24.10.15, 19:09 Dziś u mnie taki piękny, złoty od południa dzień. Chętnie bym poszła na spacerek z psem lub innym stworzeniem . Niestety kończę domową kwarantannę z aspirynką, sokami itp. Ledwie na taras wyściubiłam nos, aby liście pozamiatać. Z moich bujnych wisterii spada ich coraz więcej. Ciekawe, że kwitną dalej pelargonie, sundeville, lobelia, zioła, choć wkrótce listopad. Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 25.10.15, 11:28 A to moje jesienne podwórko i widok z okna.Żoliborz już nie .....zielony Odpowiedz Link
izis52 Re: Jesienią ... 25.10.15, 17:49 Misi kotek woli oglądać, co dzieje się w mieszkaniu . U mnie jesienny park też ładny i miejscami b. kolorowy. Na dole kawałek galerii Bronisława Chromego z charakterystycznymi rzeźbami, Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 25.10.15, 18:39 Park cudny ale te rzeźby jakieś dramatyczne czy nawet ......makabryczne. Odpowiedz Link
izis52 Re: Jesienią ... 25.10.15, 22:52 Zespół Pałacowo-Parkowy powstał w XVI wieku za sprawą Justusa Decjusza kronikarza czasów króla Zygmunta Starego. Do czasów obecnych przetrwała część nazywana Parkiem Decjusza z renesansową willą. Park jest wyjątkowo spokojnym, klimatycznym miejscem, pośrodku willowego osiedla. W starej muszli koncertowej znajduje się autorska galeria B. Chromego z charakterystycznymi rzeźbami z metalu, kamieni rzecznych oraz mini kawiarenka z galerią obrazów. Chromy jest autorem wawelskiego smoka i wielu znanych rzeźb. Obecnie prowadzi ją malarka, córka artysty. Misiu, te rzeźby są naprawdę przyjazne. Jest ciekawy pomnik artystów Piwnicy pod Baranami, popiersia postaci historycznych i literackich. Pasą się owieczki, przechadzają kamienne ptaki, ale też są interesujące alegorie. Znalazłam filmik z zewnętrznej części galerii. On jest w 3D, więc trochę źle się ogląda bez specjalnych okularów. Rzeźby są ze spatynowanego brązu i kamienia. Pod koniec filmu jest też Willa Decjusza, która jest obiektem muzealno-hotelowym, w którym odbywają się koncerty, wystawy itp. Kraków w 3DHD - Galeria Autorska Bronisława Chromego Odpowiedz Link
pierogi_z_jagodami Re: Jesienią ... 07.11.15, 15:04 A buraki i cebula bardzo obrodziły tego roku, i to byłoby na tyle w kwestii przyrodniczo pogodowo klimatycznej Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 09.11.15, 09:19 Zbieramy grzyby , w dalszym ciągu podgrzybki rosną w lesie . Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 10.11.15, 16:01 ......u nas za sucho,nie widzialem nawet objedzonych przez sarny, Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 22.11.15, 12:17 Spokojnie i sielsko . Jak to w listopadzie . raz popada raz po....o nie, dzisiaj nie świeci Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 23.11.15, 13:41 Powoli wchodzimy w zimowe klimaty ale jest słonecznie i sucho. Trzymajcie się ciepło ....jak nasz Tudi. Odpowiedz Link
natla Re: Jesienią ... 23.11.15, 14:09 Dziś piękne kijki były, a ćwicząc na "narządach" wypatrywałam resztek kolorów jesiennych. W pełnym słońcu jeszcze ładnie wychodzą, ale parkowa perspektywa jest duuużo większa. Odpowiedz Link
izis52 Re: Jesienią ... 23.11.15, 19:59 Misiu pięknie dobierasz pościel do futerka Tudora . Cudny jest. Natlu kijki bardzo poprawiają kondycję ruchową. Będąc w zeszłym tygodniu w Krynicy, sama siebie zadziwiłam sprawnym przemieszczaniem się w porównaniu ze znajomymi, którzy niewiele chodzą. Z kilkoma przystankami ledwie wychodzili pod niewielką górkę od deptaku w okolice Patrii. Upolowałam blisko centrum w jesiennym jeszcze ogrodzie, odwiedziny sarenek. Zapozowały i zwiały. Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 24.11.15, 17:34 Dziękujemy ale cudne są obydwa, jak twoje sarenki. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 24.11.15, 17:55 Pełnia , ciekawe czy na wasze zwierzaki działa A czemu te koty tylko szare ? Preferujesz ten kolor misia ? Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 24.11.15, 17:56 Pełnia - ostatnia tej jesieni , jakby co ... Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 24.11.15, 18:36 Nie ,mamy jeszcze fajną krówkę i rudą, do wyboru do koloru!Co do pełni to na mnie działa. Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 25.11.15, 16:24 .....misia,te szare to blizniaki czy przypadek????, Odpowiedz Link
misia007 Re: Jesienią ... 25.11.15, 17:15 Ten z tyłu przygarnięty ponad 2 lata temu a młody wybrany mu na kumpla.No to pod kolor. Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 25.11.15, 19:15 ......to nie moglas mu samiczki zafundowac??????, ale fajne,bardzo, Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 26.11.15, 16:16 ......widac koty bardziej rozwiniete spolecznie,jak spoleczenstwo, chodzi o tolerancje, Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 13.12.15, 14:05 Końcówka jesieni jest mało urocza . Pada zacina i co tam jeszcze . W przyszłym tygodniu zima , czas na otwarcie nowego wątku ...ale powolutku żeby śnieżynki nam bigosu wcześniej nie narobiły . Ostatnio jedna taka wcisnęła mi pamelo no i ja stary dałem się wrobić . z tego powodu zapaliłem papieroska , jej jaki fajny ... Odpowiedz Link
natla Re: Jesienią ... 13.12.15, 14:10 Dziś wstałam z migreną (nowość albo raczej rzadkość w moim życiorysie) więc z wielkim trudem "wykopałam się" z domu na spacer. Było cudnie, mimo wiatru. Po deszczu, pachnące rześkie powietrze i ruch. I już po migrenie Odpowiedz Link
filip505 Re: Jesienią ... 13.12.15, 14:22 .......u nas po cieplej jesieni chyba lato nastepuje,dzisiaj ma byc ok 20 C, sagi,a jak tam wisla,odzyskala juz odpowiedni poziom wody????,u nas w gorach ciagle ponizej sredniej, Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Jesienią ... 13.12.15, 14:52 Jakże ma być pusta skoro wlewa się w nią wszystko co nakapie na południu Polski . A leja tam wode równo ... Odpowiedz Link