irsila 26.06.23, 10:09 Nikt własnemu dziecku, nie da na . imię Adolf Teraz jeszcze Bolesław doszedł. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
friend_of_women Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 10:25 Może nie wstydziwe: Fabienna, Etiennette, Vivienne Vienna, Xavier, Falco Amadeus, Noël Cloé, ale nie porypane mają ludzie? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:14 Bo to zależy. Jak ktoś żyje w Polsce, to faktycznie wydumane. Za to mam bliskiego znajomego osiedlonego od lat w kulturze frankofońskiej i jego dzieci już mają takie imiona - choć świetnie po polsku mówią. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:37 friend_of_women napisał: > Może nie wstydziwe: Fabienna, Etiennette, Vivienne Vienna, Xavier, Falco Amadeu > s, Noël Cloé, ale nie porypane mają ludzie? Do tych imion nic nie mam, trochę pretensjonalne i wydumane, podobnie jak moje-irsila gorzej bywa z Dżesiką, wymawiają , choć w innych krajach Jessica ładnie brzmi. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:49 Znaczy jak niechlujnie wymawiają wychodzi dziesika. Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:53 Przestań stereotyp Jessica dziewczyna rolnika .Albo Klaudia ,żeńska z łaciny claudus ,czyli kulawy .Lub Balbina jąkała .Już nie wspomnę o Alfonsie .Miłego Ula spadam . Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 10:31 No fakt .Wacław też się jakoś dziwnie kojarzy zdrobniale . Albo Amelia rzadkie imię i rzadkie schorzenie . Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:12 Adolf Dymsza był... A Bolek to już wyborcza piana pewnej partii. Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:35 Raczej nie co stwierdziła Anna Walentynowicz .To był majstersztyk bezpieki i komunistów . "Wałęsa miał zrobić strajk, ale nie zrobił. Przyjechał motorówką już później. Zamiast robić strajk, pojechał do dowódcy Marynarki Wojennej w Gdyni – mówiła opozycyjna działaczka, legenda Solidarności Anna Walentynowicz. Podobną wersję przedstawiał były premier Leszek Miller, który w ujawnionej przez portal tvp.info rozmowie z Janem Kulczykiem podkreślał, że jest pewien tej informacji .Linka można znależć na necie .Jako prezydent nie zapanował nad rozpiżdzajem kraju .Miał siekierą odrąbywać złodziejskie ręce . Złodziejska prywatyzacja majątku państwowego .Te jego slogany o :" Zdanie to Wałęsa wypowiedział w trakcie posiedzenia Komisji Krajowej „Solidarności”; w pełnej formie brzmiało: Ludziom trzeba oddać to, co im komuniści ukradli. Rozdajmy każdemu czeki na 100 mln zł, za które będzie można kupić przedsiębiorstwa czy domy. Dajmy Polskę Polakom, zamiast sprzedawać ją Amerykanom, którzy chcą pozamykać 75% przedsiębiorstw i zwolnić ludzi .Później to już tak pieprzył że żona musiała brać w swoje ręce jego władzę .Zmarnowana kadencja i szansa w Polsce ,by rozliczyć tych łotrów . Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:44 Czyli komuna sama sobie zrobiła agenta co ją obalił w PRL a potem w konsekwencji NRD? i dalej ZSRR? I wiesz co? To może mieć ręce i nogi - bo pomijając początkowy okres terroru ZSRR, zawsze byliśmy "najweselszym barakiem w socjalistycznym obozie". I były różne ukryte taktyki na pohybel russkiej swołoczy. Ale pewnie tego za naszego życia się nie dowiemy. > Ludziom trzeba oddać to, co im komuniści ukradli. Rozdajmy każdemu czeki na 100 mln zł, za które będzie można kupić przedsiębiorstwa czy domy. Niczego się nie nauczyłeś z 500+? Ludziom to trzeba zapewnić prężną gospodarkę, by nikt nie obawiał się płodzenia dzieci. Pamiętasz Clintona? Gospodarka! głupcze! Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 12:19 "Niczego się nie nauczyłeś z 500+? Ludziom to trzeba zapewnić prężną gospodarkę, by nikt nie obawiał się płodzenia dzieci. Pamiętasz Clintona? Gospodarka! głupcze. Co to ma wspólnego z Wałęsą? Nie mogłem być na w 1990 roku na zlocie Solidarności bo wyjechałem wcześniej na Węgry ,później do Austrii i wiem co ludzie gadali o Lechu ,a nie partia Pisiorów .Akurat 500 + to dobry strzał i dają trochę ludziom niż ci nędzarze co wcześniej rządzili i sprzedawali się Niemcom .Słuchałem co mówił Jarek w Bogatyni .Nigdy peowcy się nie postawili by jakiś zakład pracy bronić .Mówimy o wcześniejszych latach . Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 12:30 Ale co Wałęsa? Przecież on sam z siebie nie był jakimś charyzmatycznym przywódcą. Z pewnością był - nie obrażając - pionkiem w większej grze. Ale wyszło to Polsce na dobre czy nie ostatecznie? > Akurat 500 + to dobry strzał i dają trochę ludziom Moim zdaniem nie. Pamiętasz jakie było początkowe założenie tego programu? - pobudzenie dzietności. udało się - ani trochę. Stąd mowa o rozwoju gospodarki, żeby ludzie SAMI CHCIELI mieć dzieci. Zresztą nie wiem czy się orientujesz, że jak tylko wprowadzono 500+ to inne programy socjalne - skierowane do najuboższych dostały po głowie? Bo teraz w kampanii to mogą obiecywać 800 albo cokolwiek - ale póki usiłowali spinać budżet to z czegoś było trzeba wyskrobać pieniążki dla dzieci przysłowiowych Kulczyków, dla których to 500 to było na waciki. Rozwalili absolutnie podstawy polityki socjalnej, prorodzinnej itp - bo "bynajmniej na bąbelki dali". I nie, nie jestem miłośnikiem PO; dla mnie nie ma żadnej siły na którą bym chciał głosować. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:48 Ps, myślisz, że to była interwencja boska, że akurat WTEDY papieżem został Polak? Moim zdaniem nie - tak właśnie "po cichu" się robi wielką politykę. A nie wrzeszczenie o wstawaniu z kolan. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:53 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Adolf Dymsza był... > A Bolek to już wyborcza piana pewnej partii. Przed Hitlerem ,imię Adolf nadawano, takie dostojne było, Niestety Adolf Hitler wziął je sobie i tak zohydził, że już nikt go nie chce. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:56 Nie tak dawno Lepper też zawłaszczył krawaty w naszych barwach narodowych. Może i kiedyś Adolf się odblokuje. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 11:59 Obiecanki, cacanki a głupiemu radość. Puścił ludzi w skarpetkach, nie miał wpływu na nic. Stoczniowcy musieli strzyc psy, w sumie większość ludu roboczego zeszło na psy, Nie tak dawno jeszcze kazał robotników pałować... Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 12:21 irsila napisała: > asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > > > Adolf Dymsza był... > > A Bolek to już wyborcza piana pewnej partii. > > Przed Hitlerem ,imię Adolf nadawano, takie dostojne było, > Niestety Adolf Hitler wziął je sobie i tak zohydził, że już nikt go nie chce. > " Ze względu na negatywne skojarzenia i historyczne uwarunkowania, w Niemczech nie wolno stosować imion takich jak Osama czy Adolf . Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 12:34 No i zgoda. Jest tyle innych do wyboru. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 15:18 Ostatnio czepili się imion Janusz i Grażynka. On to niby wąsaty facet w białych skarpetach i sandałach a ona to jego towarzyszka Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 08:40 Oj to nie ostatnio. Od wielu lat to jest memiczne; z tym że tu chodziło o - Janusza biznesu, takiego drobnego dorobkiewicza co oszczędza każde 5 groszy na pracownikach i to nie klasycznie biznesowo - tylko przez wprowadzanie stresu - Grażynkę z urzędu czy jakoś tak Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 07:19 taniarada napisał. > > > " Ze względu na negatywne skojarzenia i historyczne uwarunkowania, w Niemczech > nie wolno stosować imion takich jak Osama czy Adolf . To dobrze, nie wiedziałam o tym. Przynajmniej wątek do czegoś się przydał. Ciekawi mnie, kto ośmieszył imię Janusza i Grażynki, kreując taki stereotyp Polaka i Polki, zapewne ktoś z onetu i opcji Tuska, którzy nienawidzą tego co polskie, wszak polskość, to nienormalność. Jeszcze w necie ośmieszono prezydenta Andrzeja Dudę, nazywając go Adrian. Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 08:27 Tak było za przyzwoleniem ludzi ,zwłaszcza na stronach GW .Te polityczne strony jak forum Kraj lub świat . Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 08:41 No ale baleron w siatce opięty, to już mniam, mniam. A pulchna pupcia, już nie. Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 09:19 "A pulchna pupcia, już nie. Brzuch piwny nie przeszkadza facetowi .A pulchna pupcia tak 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link
friend_of_women Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 18:51 Masz rację, wstydliwe są tylko choroby Odpowiedz Link
engine8t Re: Wstydliwe imiona 26.06.23, 21:19 Nie choroby tez nie sa ale legginsy na grubej D to juz n a pewno Odpowiedz Link
friend_of_women Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 07:22 >Nie choroby tez nie sa ale legginsy na grubej D to juz n a pewno ...pod tym się podpisuję Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 08:25 friend_of_women napisał: > >Nie choroby tez nie sa ale legginsy na grubej D to juz n a pewno > > ...pod tym się podpisuję > > To nie jest śmieszne człowieku .Już kiedyś wyśmiewaleś się z otyłych .Żałosne . Odpowiedz Link
friend_of_women Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 09:20 >To nie jest śmieszne człowieku .Już kiedyś wyśmiewaleś się z otyłych .Żałosne . Widzisz miernoto, nawet nie wiesz z czego się śmieję, nie przyszło ci do głowy, że tu chodzi o legginsy? Żałosny człowieku, o małym rozumku! Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 19:52 Jeszcze nigdy nie widziałam na żywo, a tyle lat żyję , by w leginsach przeźroczystych ktoś paradował. To zwykła ustawka jest. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 20:03 Skoro w Niemczech imię Osama i Adolf jest zakazane, to powinni też Władymira zakazać. Ale tu trudna sprawa, gdyż jest ich dwóch diametralnie różnych Władymir Putin i Wołodymir Żełenski. Jak można takim prymitywem być wraz z całym narodem rosyjskim, by takie piekło na ziemi , niewinnym ludziom fundować. No ale w biblii napisane, że diabeł przychodzi tylko po to, by kraść niszczyć palić, dokładnego cytatu nie pamiętam. Panie Boże , za dużo wolności ludziom dałeś i jest to co jest. A w sumie, to sobie odpuściłeś. Zlituj się nad niewinnymi Narodami. Odpowiedz Link
engine8t Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 20:10 Nawet jakby nie byly przezroczyste to chyba w domu ma chociaz jedno lustro? Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 01:46 engine8t napisał: > Nawet jakby nie byly przezroczyste to chyba w domu ma chociaz jedno lustro? Popatrz na Amerykanki, jakie to otyłe kobiety, niektóre. Lustro nic nie da, nie wszystkie się w nim widzą i są jak barbie. Coraz więcej widzę grubych kobiet i to młodych, może to śmieciowe jedzenie, te napoje słodkie, siedzący tryb życia, mężczyzn też nie brak. Dobrze , że z gołą pupcią nie chodzą i jeszcze się myją. Otyłość to już dziś plaga,co poradzić. Odpowiedz Link
engine8t Re: Wstydliwe imiona 29.06.23, 21:47 Nie o to chodzi ze ludzie nie sa perfect czy jeszcze gorzej - problem w tym ze zamiast to tuszowac czy przynajmnije si enie chwalic to eksponuja i pokazuja wszem i wobec ale jak juz ktos skomentuje to awantura ze hej. Ale to chyba podoobnie jak z tymi z LGBT co to maja marsze dumy. Dumni sa ze ich natura pokarala czy moze dumni ze zboczeni czy tez dumni ze inni i to w negtywmym odczuciu? Malo tego domagaj sie tolerancji i akceptacj zachwujac sie nieakceptowalnie wg istniejacych norm spolecznych. A gdyby siedzilei cch jak my wszyscy i nikt by uwagi nie zwracal. Mam takich dookola i zachowuja sie jak wszyscy inni tzn nie demonstruja swoich referencj i lozkowych, wywieszja flagi amerykanskie anie teczowe , niektorzy maja dzieci..etc co najwyzej ktos tam cos skomentuje ale traktowani sa na rowni z reszta. A te ktore sa grube i powinny to raczej zakrywac to jeszcze ubiria obcisle leffinsy aby zzakcentwac swoaj duza i niezgrabna D oraz pokazac sowje kopytko wielblada - jakby ktos podejrzewal ze moze nie maja? Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 20:48 friend_of_women napisał: > >Nie choroby tez nie sa ale legginsy na grubej D to juz n a pewno > > ...pod tym się podpisuję > > Taki z ciebie friend of women , jak....tu sobie każda dopowie. Racze nienawistnik kobiet. Odpowiedz Link
friend_of_women Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 06:14 >Taki z ciebie friend of women , jak....tu sobie każda dopowie. >Racze nienawistnik kobiet. Przestań! To tak jakby mieć pretensje do smakosza truskawek, że je czereśnie. Pewne sprawy należy piętnować, tu nie chodzi o otyłość tej pani (może z wielu czynników wynikać), ale bezguście. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 08:04 friend_of_women napisał: > >Taki z ciebie friend of women , jak....tu sobie każda dopowie. > >Racze nienawistnik kobiet. > > Przestań! To tak jakby mieć pretensje do smakosza truskawek, że je czereśnie. P > ewne sprawy należy piętnować, tu nie chodzi o otyłość tej pani (może z wielu cz > ynników wynikać), ale bezguście. Wątek jest o imionach bezgustnych a nie o tyłkach bezgustnych i proszę tematu się trzymać. Chcesz o gustach dyskutować, to załóż sobie, proszę, własny wątek. Odpowiedz Link
friend_of_women Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 08:24 Ta pani na zdjęciu ma na imię Kunegunda, czy bezguście jej rodziców też nie można poddać krytyce? Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 09:11 friend_of_women napisał: > Ta pani na zdjęciu ma na imię Kunegunda, czy bezguście jej rodziców też nie moż > na poddać krytyce? Czy ty człowieku nic do roboty nie masz, poza prowokowaniem i ślęczeniem przed komputerem? Nie chce mi się z tobą gadać. Odpowiedz Link
friend_of_women Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 12:11 I Urszula strzeliła focha!!! Nie! To nie, ja z roboty mam full, pomimo to zawsze staram się być dla ciebie miły, ale czy warto? Tak się zastanawiam... Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 13:43 irsila napisała: > friend_of_women napisał: > > > Ta pani na zdjęciu ma na imię Kunegunda, czy bezguście jej rodziców też n > ie moż > > na poddać krytyce? > > Czy ty człowieku nic do roboty nie masz, poza prowokowaniem > i ślęczeniem przed komputerem? > Nie chce mi się z tobą gadać. > > Przecież on nigdzie nie pracuje .Od rana do wieczora siedzi na forum .Przeważnie na 50 .Taka jego praca gazetowa .Najlepiej nie dyskutować i nie ruszać bo go tylko nakręca .Ma ewidentnie problem emocjonalny .Miłego Urszulko . Odpowiedz Link
friend_of_women Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 14:51 Odezwał się ten co pracuje i zazdroszcząc mi też nie tylko dniami, ale i nocami spędza czas na forach. Ten to dopiero ma problem i nie tylko emocjonalny... Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 15:00 Guzik kogo obchodzi czy pracujesz .Zacznij pisać z sensem i nie rozwalać tego forum .Jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie pisz .Napisała ci Urszula załóż swój wątek i tam się wygłupiaj .A tak to nie ma sensu z tobą dyskutować .Dziwnie to wygląda jak reagujesz na każdy nasz wpis zamiast czasami milczeć . Odpowiedz Link
maszkaroni Re: Wstydliwe imiona 29.06.23, 20:15 Urszulko? To Danuta poszła już w odstawkę? Trochę mnie nie było a tu takie zmiany. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 07.07.23, 09:31 maszkaroni napisał: > Urszulko? To Danuta poszła już w odstawkę? Trochę mnie nie było a tu takie zmia > ny. Przyszłam tylko nicka odświeżyć i jakoś tak zatrzymałam się na dłużej, choć w sumie lubię samotność,ale czasem trzeba coś z siebie wypowiedzieć. Miejsca nikomu nie zabrałam, przestrzeni nie zagarnęłam. Każdy tu może swój wątek otworzyć. Było ad personam,ale odpowiedziałam ad meritum. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 07:48 engine8t napisał: > Nie ma wstydliwych imion. Pewnie tak, tytuł niefortunny mi wyszedł ale wiadomo o co chodzi, ale każde imię można ośmieszyć, znamy to z podstawówki. Miałam być Magda,ale zaraz dziadek dodał: Magda,świniom plowy zjadła. Odpowiedz Link
engine8t Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 20:09 Wysmiewac sie mozna z kazdego i nie tylko imienia. Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 15:03 engine8t napisał: > Wysmiewac sie mozna z kazdego i nie tylko imienia. Wyśmiewać się ,a hejtować to różnica .Ludzie sami się ośmieszają . Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 27.06.23, 20:11 Nie rozumiesz, że Bolek to agent Wałęsa, za czasów komuny a potem niby bohater? Jarka nie pora jeszcze oceniać, jakiś czas musi minąć. Historia oceni. Odpowiedz Link
engine8t Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 01:10 Bo akurat tobie sie Bolek z agentem kojarzy. Tak jak temu co mu sie wszystko z D kojarzylo. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 28.06.23, 01:38 engine8t napisał: > Bo akurat tobie sie Bolek z agentem kojarzy. > Tak jak temu co mu sie wszystko z D kojarzylo. Nie tylko. W mojej rodzinie był wujek Bolek, należał do AK i jacyś nieznani go zabili, ci z przeciwnej opcji. Potem kuzyna miałam Bolka, na cześć jego pamięci. Imię można uwznioślić lub splugawić. Różnie to jest. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Wstydliwe imiona 29.06.23, 14:21 To w pół roku 21 nadano 24 razy. dane.gov.pl/pl/dataset/219,imiona-nadawane-dzieciom-w-polsce/resource/33191/table?page=1&per_page=20&q=Boles%C5%82aw%20&sort= To mi przez głowę by nie przyszło Odpowiedz Link
stasi1 Re: Wstydliwe imiona 02.07.23, 14:32 Czy to ważne czy dużo? Adolfa nie ma w ogóle Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 29.06.23, 20:04 A a myślałam, że o Oliwkę chodzi a nie o Bolka. Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 29.06.23, 20:06 Donald to dopiero idiotycznie .Już lepiej Natan brzmi Odpowiedz Link
engine8t Re: Wstydliwe imiona 29.06.23, 21:50 O Mojzeszu, Dawidzie, Salci czy Samuelu nie wspomne. Odpowiedz Link
ireneo Re: Wstydliwe imiona 06.07.23, 08:06 irsila napisała: > Nikt własnemu dziecku, nie da na . > imię Adolf > Teraz jeszcze Bolesław doszedł. ++++++ A Alfonsa chcą wyświęcić. To jeszcze nic, ale szwabski Karol! Był taki, Karol Kot, krakowski wampir, tfu. Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 06.07.23, 09:23 Skoro sami Niemcy zakazali imiona Adolf, dzieciom nadawać, to jednak coś w tym musi być. A Alfons, no cóż, może tak samo jak Wacław, patron Czechów, a u nas Wacek, wiadomo co znaczy. Wielu świetnych Alfonsów w historii było, nie tylko do prostytucji naganiaczy, ale jeśli ktoś jest, jak ty, za przeproszeniem niedouczony kiep, prostak, to pisze takie androny. Odpowiedz Link
ireneo Re: Wstydliwe imiona 06.07.23, 09:40 irsila napisała: > Skoro sami Niemcy zakazali imiona Adolf, dzieciom nadawać, > to jednak coś w tym musi być. > A Alfons, no cóż, może tak samo jak Wacław, > patron Czechów, > a u nas Wacek, wiadomo co znaczy. > Wielu świetnych Alfonsów w historii było, > nie tylko do prostytucji naganiaczy, > ale jeśli ktoś jest, jak ty, za przeproszeniem niedouczony kiep, prostak, > to pisze takie androny. > ++++++ Bredzisz koronko, intelektualnie bezradna na co wskazuje używanie przymiotników. Czyżbyś skłonna była stosować zalecenia i zakazy obowiązujące Niemców? Twoja wola ale nie podtykaj jej innym i nie decyduj kto jak chce sobie nazywać. ------- a co do epitetów, to zauważyłem iż idzie na lepsze, bo dawniej podobna do ciebie, zapędzona do klatki, z trudem łapiąc powietrze wymyślała profesję dla mojej matki. (ireneo, Listy do Forumian, 9;40). Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 06.07.23, 10:28 Jakoś intelektualnie się różnimy, ireneo, zatem zaprzestaję z tobą dyskusji. Mam inne zajęcia bardziej ciekawe, a poza tym ostatnio bardzo cierpię i choruję, badania poczyniłam, jutro się dowiem, co jest nie tak z moim zdrowiem fizycznym. Nie zamierzam cię ewangelizować, nie mam ku temu powołania, ale ode mnie, po prostu się odpieprz. Może znajdziejdziesz tu sobie, kogoś do dyskutowania. A ja po prostu, na dyskusje z tobą jestem za stara i zbyt wykształcona, by z prymitywami, dyskutować. Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 06.07.23, 19:06 ireneo napisał(a): > irsila napisała: > > > ++++++ > Bredzisz koronko, intelektualnie bezradna na co wskazuje używanie przymiotników > . > Czyżbyś skłonna była stosować zalecenia i zakazy obowiązujące Niemców? Twoja w > ola ale nie podtykaj jej innym i nie decyduj kto jak chce sobie nazywać. > ------- > a co do epitetów, to zauważyłem iż idzie na lepsze, bo dawniej podobna do ciebi > e, zapędzona do klatki, z trudem łapiąc powietrze wymyślała profesję dla mojej > matki. > (ireneo, Listy do Forumian, 9;40). A jak ty masz na imie ireneo ? Może w następnym wcieleniu będziesz katolikiem .Ale ty lubisz piekło więc ci nie zazdroszczę . Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 07.07.23, 09:21 ireneo napisał(a): > A Alfonsa chcą wyświęcić. To jeszcze nic, ale szwabski Karol! Był taki, Karol K > ot, krakowski wampir, tfu. Karol, to bardzo zacne imię, w historii wielu zacnych i wielkich Karolów było, czy we Francji czy w Niemczech jedynie w Anglii, to imię jest jakieś pechowe. My też mamy Wielkiego Karola, który imię inne przyjął, gdyż tak wypadało. O dennych Karolach, nie warto wspominać, choć niektórzy,tylko takich znają, zapewne wedle siebie oceniają. Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 07.07.23, 09:35 Niektórym ideologia religijna mózg wypaliła .Kiedyś na forum religia pisali ludzie co się znali na Biblii i na zasadach odnoszenia się do chrześcijaństwa .Teraz jacyś fanatycy piszą ,a nie ludzie co mają pojęcie o tym .I amen Urszulko . Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 07.07.23, 09:46 Wiara czy religia to osobista sprawa każdego człowieka i trudno o tym dyskutować. Znam narzucających się z własnym wyznaniem, przed chwilą niby poczta do mnie była, zeszłam do skrzynki a tam ulotka od Jehowych. Chodzi też i najbardziej o to, by cudzych uczuć religijnych nie obrażać. Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 07.07.23, 12:08 Mam w rodzinie Jehowych .Starsi już umarli i zostali młodzi.Teściowa była ze świadków .W kościele była tylko dwa razy na moim ślubie i gdy umarł mój teściu .Niemiła była sytuacja bo proboszcz wtedy jej wypominał to przynależne .Byłem tak wkurzony że mu o tym wspomniałem .Już nie ma go parafii .Jest teraz inny któremu zależy na tym kościele . Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 07.07.23, 12:10 IMIENINY dzisiaj : Cyryla, Estery, Metodego .Jak się mówi na to zdrobniale ? Odpowiedz Link
irsila Re: Wstydliwe imiona 07.07.23, 16:49 taniarada napisał: > Mam w rodzinie Jehowych .Starsi już umarli i zostali młodzi.Teściowa była ze św > iadków .W kościele była tylko dwa razy na moim ślubie i gdy umarł mój teściu .N > iemiła była sytuacja bo proboszcz wtedy jej wypominał to przynależne .Byłem tak > wkurzony że mu o tym wspomniałem .Już nie ma go parafii .Jest teraz inny któr > emu zależy na tym kościele . W tym roku Kongres mają Świadków Jehowy, cierpliwość zalecają okazywać i stosować. TBN POLSKA oglądam, ale nigdy tam o nich wzmianki nie było, choć o wielu denominacjach chrześcijańskich jest tam mowa i filmy. Nie wiem dlaczego? Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 07.07.23, 17:05 irsila napisała: > taniarada napisał: > > > W tym roku Kongres mają Świadków Jehowy, cierpliwość zalecają okazywać i stosow > ać. > TBN POLSKA oglądam, ale nigdy tam o nich wzmianki nie było, > choć o wielu denominacjach chrześcijańskich jest tam mowa i filmy. > Nie wiem dlaczego? > > Też nie wiem .Jak czytam okazujcie cierpliwość to ma być takich na świecie 600 spotkań .Wyszli z wirtualu na żywo .Lublin ,Poznań .Nigdy z nimi nie rozmawiałem o religii ,choć byłem na ślubach ich dzieci .Na pogrzeb teściowej to przyszło 50 osób ,oprócz mojej rodziny .Wszyscy obcy ze Świadków Jehowy. Odpowiedz Link
taniarada Re: Wstydliwe imiona 07.07.23, 19:57 Czego nie robią Świadkowie Jehowy i mają wystrzegać: kłamstwa, obłudy, bycia nieuczciwym, a także kradzieży, cudzołóstwa czy praktyk homoseksualnych. Przyjmowanie narkotyków jest zabronione, jak również palenie tytoniu i nadmierne spożywanie alkoholu. Swoim postępowaniem mają być wzorem prowadzenia chrześcijańskiego trybu życia. Akurat kuzyn żony lubi alkohol i na spotkaniach rodzinnych daje sobie w czajnik .Na pierwszym weselu syna przegiął bo wódka nie była do picia ,tylko jakieś świństwo .Mają troje dzieci .Jeden z synów ożenił się z Filipinką .Dwie córki to jej .Na początku był problem z językiem i przystosowaniem się do życia starszej .Bo później po nią pojechali do Filipin .Młodsza jest cudowna .Mieszkają na Śląsku bo tam ma pracę . Odpowiedz Link