kochamzapachfrezji 05.11.23, 19:31 Mam dużo dyń. Robię zupę dyniowa, placki i ciasteczka dyniowe. Może macie jakieś pomysły, co z niej zrobić? Halusiu, liczę na Ciebie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.halusia Re: Pomysł na potrawy z dyni 05.11.23, 20:57 Ja robiłam krem z dyni ,nawet mi wyszedł Odpowiedz Link
super.halusia Re: Pomysł na potrawy z dyni 05.11.23, 21:03 Z tego korzystałam Sposób przygotowania: Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem (zostawiając małą szczelinę), aż do miękkości warzyw. Zupę zmiksować np. blenderem na krem. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Dodać śmietanę. (Można ją dodać podczas miksowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach). Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Pomysł na potrawy z dyni 05.11.23, 21:08 Dzięki, może jutro zrobię. Ja najpierw piekłam dynię w piekarniku i skórkę wyrzucałam, może niepotrzebnie. Cebulę podsmażałam. Odpowiedz Link
uoia Re: Pomysł na potrawy z dyni 05.11.23, 21:31 Sernik z dynia, nie jadlam, ale wyglada obiecujaco. www.youtube.com/watch?v=akB5R7SteMY Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Pomysł na potrawy z dyni 05.11.23, 21:48 Pięknie wygląda, może zrobię w sobotę, dzięki Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Pomysł na potrawy z dyni 05.11.23, 21:54 www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/pumpkin_spice_latte/przepis.html Nie piłam, ale ponoć bardzo smaczna Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Pomysł na potrawy z dyni 05.11.23, 22:11 aniagotuje.pl/przepis/kopytka-z-dyni Dodałam kiedyś trochę dyni do kopytek, tak na oko Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Pomysł na potrawy z dyni 08.11.23, 13:45 Zrobiłam wczoraj placki ziemniaczano- dyniowe, smaczne wyszły. Odpowiedz Link
fifa_ula Re: Pomysł na potrawy z dyni 08.11.23, 14:34 Hej, spróbuj zrobić sernik dyniowy, puree z dyni do makaronu albo dyniową marmoladę. Różne przepisy znajdziesz w internecie. I koniecznie pochwal się, jeżeli uda ci się cos przygotować. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Pomysł na potrawy z dyni 08.11.23, 15:29 Ok, może w weekend zrobię ten sernik. Co to za nick? Odpowiedz Link