Dodaj do ulubionych

Kącik fotograficzny..... II ..... 478 +

10.02.06, 12:21
Kącik fotograficzny...
Autor: natla Data: 07.08.05, 23:36

Nie gniewajcie się, ale jestem na etapie odkrywania przyjemności
fotografowania. Próby są ciągle nieudolne. Dziś próbowałam głównie zbliżeń,
ale niestety nie wychodziły dobrze.
Będę dalej ćwiczyć. Poza tym, musze poszukać innych obiektów smile
Myślisz, że możesz wszystko? Trzaśnij obrotowymi drzwiami!!wink
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23923
Obserwuj wątek
    • natla Bardzo proszę juz tu wklejać zdjecia n/t 11.02.06, 09:31

• natla Jeszce jedno......Graga 11.02.06, 10:01
        Przekopiowałam Twoje zdj. z części I wątku, bo jest śliczne, niestety do
        oglądania tylko przez 7 dni - tak działa "wyslijto"

www.wyslijto.pl/?file_id=49194193324218216555
        • dankarol Re: Jeszce jedno......Graga 11.02.06, 10:42
          Ja poproszę ze śpiewem. Piękny ten śpiewak.
          • graga21 Re: Jeszce jedno......Graga 11.02.06, 11:00
            To mój prywatny Caruso, mieszanka szczygła z kanarkiem (kanarzyce każdemu
            dają), czyli bastard. Niestety jak muł - niepłodny. Sara ciagle na niego
            poluje, już raz przeliczyła mu piórka na kuprze.
            A zdjecia tylko 7 dni, dobrze o tym wiedzieć. Dzięki.
            • maladanka Re: Koń jaki jest.... 12.02.06, 12:50
              Wczoraj był ponury dzień,padał snieg ale to nie szkodzi ...zdjęcia byłyby
              lepsze przy słoneczku.
              Hucułki biegały sobie po sniegu i w śniegu ale gdy tylko podeszłam do
              ogrodzenia natychmiast zblizyły się i koniecznie musiały z bliska powąchać
              aparat fotograficzny,gdy sie oddalałam,żeby zrobic im zdjęcie ogólne, znudzone
              odchodziły, ja do ogrodzenia bliżej to koniki tez i obiektyw zaparowany ich
              oddechem. I tak się przekomarzalismy, a za usmiechy dostały suchy chleb, a ten
              dla którego mi zabrakło to mi....zresztą to widać na ostatniej fotce
              voila.pl/vte91/
              • natla Re: Koń jaki jest.... 12.02.06, 14:11
                No wiesz? Wstydziłabyś się.....mnie jeszcze koń nigdy jezora nie pokazał wink))
                Super zdjęcia, i te mordy przepyszne, i te miny mówiące......
              • sagittarius954 Re: Koń jaki jest.... 12.02.06, 14:36
                O jejusiu, ale ma jęzor a dobroć woku! smile))
                • wiktoria53 Re: Koń jaki jest.... 12.02.06, 15:55
                  Fajne konisie smile
                  • august2 Re: Koń jaki jest.... 12.02.06, 19:42
                    Wio koniku a jak sie postarasz
                    na kolacje zajedziemy akurat...

Czy nucilas to Danusiu tym konikom?

Konie rzeczywiscie fajne.

Temu z jezykiem to chyba cos musialas powiedziec.Przyznaj sie!
                    • august2 Re: boska frezja 15.02.06, 05:57
                      Dzisiaj na walentynki zawitala do mego ogrodka magicznego
                      kolejna frezja
                      img354.imageshack.us/my.php?image=boskafrezja0fr.jpg
                      img113.imageshack.us/my.php?image=boskafrezja28up.jpg
                      a tak wyglada "biale cudo" (nazwy nie pomne), ktore wciaz cieszy
                      oczy
                      img115.imageshack.us/my.php?image=bialecudo6bt.jpg
                      • goskaa.l Re: boska frezja 15.02.06, 07:39
                        Auguście, pokaż więcej tego "białego cuda", nie tylko kwiat.
                        • graga21 uff, nareszcie uporalam sie 15.02.06, 11:29
                          z albumem voila.pl Wlasnie umiescilam w nim kilka wczorajszych fotek.
                          Zapraszam. voila.pl/5q2cy
                          (sama jestem ciekawa, jak to wyszlo)
                          • regine Re: Białe cudo :) 15.02.06, 12:02
                            "Cudo" jest urzekające i takie piękne !!
                            Ciekawi mnie nazwa tego kwiatka.
                            Może nasza znawczyni Hania, wie coś na ten temat, bo jest naprawdę śliczny.
                            Dzięki Auguście, że nam to cudne kwiecie pokazałeś smile
                            • wiktoria53 Piękne frezje Auguście, ale........ 15.02.06, 14:33
                              biały też śliczny, zrób zdjęcie całej roślinki zobaczymy jak sie prezentuje i
                              może ją rozpoznamy?
                              • wiktoria53 Grago, piękna zima w górach......... 15.02.06, 14:35
                                a u nas dziś świeci słońce od samego rana, śnieg topnieje-wiosna tuż, tuż smile Ta
                                masa śniegu w górach , drzewa przykryte czapami, narciarze, to dopiero widok!
                                • graga21 Re: Grago, piękna zima w górach......... 15.02.06, 18:29
                                  No i wlasnie z tego powodu maz nie przyjal awansu na szczecinska uczelnie. Nad
                                  morze wystarczy pojechac 1-2x w roku, ale w gory to niestety za malo. W gorach
                                  zawsze jest pieknie, niezaleznie od pory roku i pogody, choc kiedy chmury
                                  zaczepia sie o ich szczyty, wtedy deszcze moga dac sie mocno we znaki.
                                  Wczoraj bylo bardzo mglisto, lecz ta szadz i zwaly swiezego sniegu wspaniale...
                                  Dzisiaj bylo cudownie, niebo blekitne, lecz ja mialam babciowy dyzur. Malo z
                                  zalu nie plakalam i dla pocieszenia pstrykalam w zamian miasto.
                                  Zima w miescie jest jednak bardzo nieciekawa...
                                  Dziekuje za pozytywne odebranie pierwszego w moim zyciu albumu.
                                  • wloba07 Re: Grago, piękna zima w górach......... 15.02.06, 18:41
                                    Naprawdę pięknie!
                                    Ja też uwielbiam góry, chociaż zdecydowanie wolę je latem.
                                    Wiem, że zimą też może być pięknie jak to widać na Twoich zdjęciach, ale
                                    ponieważ jestem ciepłolubna, więc zimą siedzę w domu.
                                    • halina501 Re: Grago, piękna zima w górach......... 15.02.06, 21:58
                                      Zaiste,piękna.
                                      Dziękuję za przepiekne widoki grago.
                                      Zrobiłam dzisiaj kilka zdjęć w pracy...
                                      Pewnie o tej porze spałabym jeszcze i nie widziała wschodu słońca smile))

halina05.fajnafotka.pl/
                                      • tofika Re: Halinko:)))) 15.02.06, 22:41
                                        Przepiekne ,,
                                        jak dobrze ze pojawiasz i dajesz tu nam poogladac cudenka przyrodnicze...
                                        • maladanka Re: Halinko:))))Grago Auguście! 15.02.06, 22:57
                                          No to miałam co oglądać! A każdy zestaw inny! Augustowe kwiaty wprost
                                          nierealne - na tle tego co wokół mnie, Gragi klimaty - podobne jak moje -
                                          mieszkam w Beskidzie Niskim, ale Grago nie musisz zmniejszac zdjęć do voila ,a
                                          Halinki wschód - hm,teraz na emeryturce to wschody przesypiam smile
                                          coś Halinko nie mam w komputerze i nie mogę takiego albumiku jak Ty założyć.
                                          • natla Re: Halinko:))))Grago Auguście! 15.02.06, 23:48
                                            Zaiste, zestaw nam zafundowaliście kapitalny. Dzięki.
                                            • dankarol Re: Halinko:))))Grago Auguście! 17.02.06, 15:27
                                              To jest uczta dla oczu. Dziękuję
                                              • graga21 Nowa porcja, a co! 20.02.06, 14:22
                                                Podpatrzylam fotki pieknych frezji oraz kamelii Augusta i moim zostawilam
                                                wielkosc, ktora jest wystarczajaco duza, a nie spowalnia otwierania.
                                                Maladanko, ja musze zmniejszac, gdyz robie na max rozdzielczosci, dzieki czemu
                                                potem moge cos niecos wydusic nawet z tych nie za bardzo udanych (wyciac,
                                                powiekszyc). Przy cyfrowkach nie trzeba oszczedzac miejsca na karcie pamieci.
                                                Ciekawe, co powiecie na ten folder?
                                                voila.pl/lsb61
                                                • dankarol Re: Nowa porcja, a co! 20.02.06, 14:43
                                                  www.voila.pl/lsb61
                                                  tak się otwiera szybko
                                                  • dankarol Re: Nowa porcja, a co! 20.02.06, 14:48
                                                    Grago przepiękne te zdjęciam od razu jedno niebo wstawiłam jako tapetę, a
                                                    jeszcze kilka na następne dni będę brane pod uwagę. Dzięki za te piękne chmury
                                                  • maladanka Re: Nowa porcja, a co! 20.02.06, 16:17
                                                    no to ja wymiękam! ależ ucztę zafundowałaś!
                                                  • takanietaka jakie piekne! 20.02.06, 16:46
                                                    nie mam słów!Kocham ogladac niebo ..ale tam u ciebie jakby ładniejsze niz u
                                                    mnie!_______________________________________________________ ** nigdy nic nie
                                                    wiadomosmile **
                                                  • wiktoria53 Re: jakie piekne! 20.02.06, 17:26
                                                    Piękne widoki smile
                                                  • krista57 Re: jakie piekne! 20.02.06, 18:08
                                                    Grago! Dlaczego Twoje niebo ładniejsze od mojego.
                                                    Piękne a wręcz zachwycające są niektóre ujecia chmur,nieba oraz zimy.
                                                    Dzięki.
                                                  • natla Re: jakie piekne! 20.02.06, 19:12
                                                    Noooo, piękne. smile
                                                  • graga21 Dzięki! 20.02.06, 20:08
                                                    Danusiu, dziękuję za zwrócenie uwagi, postaram się zapamiętać. Ja po prostu
                                                    klikam w link przy naciśniętym Ctrl i strona otwiera się bez potrzeby
                                                    wchodzenia do Explorera. Ale masz rację, nie można być tak leniwą i adres
                                                    podany przez administratora po prostu tylko skopiować.
                                                    Że niebo i mnie ladniejsze? Mieszkam wysoko, wiec mam go blizej.
                                                    Wszystkim życzę przyjemnego oglądania.
                                                  • graga21 Dzisiaj upolowane 28.02.06, 20:15
                                                    …drzewo jakos ladniejsze niz inne…
                                                    img152.imageshack.us/img152/3363/solisko0119ln.jpg
                                                    i zasypana chatka, ktora obfotografowałam na wiele sposobow, z czego zalaczam 3:
                                                    img506.imageshack.us/img506/839/solisko0126br.jpg
                                                    img506.imageshack.us/img506/7913/solisko0138lb.jpg
                                                    img163.imageshack.us/img163/2640/solisko0147yf.jpg
                                                    helikopter towarzyszyl non stop, wiec jak nie zapolowac również i na niego?
                                                    img506.imageshack.us/img506/2183/solisko0169us.jpg nr16
                                                    wokolo snuly się smakowite zapachy
                                                    img506.imageshack.us/img506/2479/solisko0150fz.jpg nr15
                                                    glodomory zagladali przez ramie
                                                    img163.imageshack.us/img163/2393/soliskoi0172ro.jpg
                                                    a pan smazyl, piekl i apiat on nowa – smazyl, piekl…
                                                    img506.imageshack.us/img506/4030/solisko0183uy.jpg
                                                    Od jutra marzec, wiec cierpliwie wypatruje…
                                                    img507.imageshack.us/img507/6120/020a1ci.jpg
                                                    a ja -hop! pod prysznic i na kanape w pozycje horyzontalna.
                                                  • maladanka Re: Dzisiaj upolowane 01.03.06, 01:10
                                                    oj,Grago! kotem mnie ugotowałaś, ja tak je lubie i trudno mi zimowe
                                                    upolowac,kiedys o Elvisie wspomniałaśsmile,teraz jestem deczko w stanie ...no
                                                    sledziówka byłasmileale pozdrawiam i odpisze - jak bum cyk cyk
                                                  • maladanka Re:źrebaki się wykluły! 30.03.06, 19:09
                                                    Wiosna,wiosna, są maluchy,jedne ciekawskie inne łasuchy!
                                                    Niedługo trawka zielona i szalone galopki - niech się zdrowo chowają..
                                                    img85.imageshack.us/my.php?image=zaksez11714qu.jpg
                                                    img87.imageshack.us/my.php?image=zaksez12514ts.jpg
                                                    img90.imageshack.us/my.php?image=zaksez12615bc.jpg
                                                    img91.imageshack.us/my.php?image=zaksez12314ki.jpg
                                                    img233.imageshack.us/my.php?image=zaksez14210jh.jpg
                                                    img233.imageshack.us/my.php?image=zaksez14517jj.jpg
                                                  • wiktoria53 Re:źrebaki się wykluły! 30.03.06, 19:17
                                                    Słodkie maleństwa smile
                                                  • regine Re:źrebaki się wykluły! 30.03.06, 19:29
                                                    Wszystko co małe , to jest pięknie, bo takie nieporadne, śmieszne, nieufne,
                                                    bojące się wszystkiego ale i ciekawe świata...smile
                                                    Śliczne źrebaki, najfajniejesz te co sa z mamą, takie odważne.
                                                    Niech brykają wesoło, trawy tylko co nie widać.
                                                    Podobał mi się ten z drugiego zdjęcia.
                                                    Niesamowity kolor sierści, lubię takie konie smile
                                                    Bułani, siwy, czy jak go nazwać, nie znam się na koniach...???
                                                  • august2 Re:źrebaki się wykluły! 30.03.06, 21:46
                                                    fajne zdjecia!

Ciekawe co tez te zrebaki sobie pomyslaly jak
                                                    zobaczyly Maladanke z aparatem (cyfrowym)
                                                  • wiktoria53 Re:źrebaki się wykluły! Aug. 30.03.06, 21:48
                                                    Auguście, ale Ty jesteś ciekawskiwink))))))))))))
                                                  • fleur1 Są śliczne 30.03.06, 23:21
                                                    Maluszku jakie śliczne źrebaczki, jesteś "THE BEST".
                                                    Twoje zdjęcia są świetne.
                                                  • fleur1 Re:źrebaki się wykluły! 30.03.06, 23:22
                                                    No właśnie Auguście, co one myslały?????
                                                  • graga21 Re:źrebaki się wykluły! 31.03.06, 09:22
                                                    Ale zrobilas mi frajde, a szczegolnie mojej wnuczce, ktora ma kompletnego hopla
                                                    na punkcie koni (rosnie nastepne pokolenie 'koniarzy').
                                                    Zazdroszcze Ci tak czestego i bliskiego kontaktu z najpiekniejszymi zwierzakami
                                                    swiata...
                                                  • dankarol Re:źrebaki się wykluły! 31.03.06, 16:56
                                                    Danuś jakie piękne!!! Wszystkie są piękne, ale ten łaciaty chyba najpiękniejszy.
                                                    Dzisiaj będą się do mnie uśmiechać z ekranu. Dzięki i proszę o następne
                              • tofika Re: Piękne frezje Auguście, ale........ 15.02.06, 22:37
                                August,sliczne wszystkie,pachna Ci i daja wzrokowa radosc...
                                to znaczy ze masz lekka reke do ogrodowych cudakow kwiatowych....
                                tak jak mozesz to zrob ten bialy calutki,,,co to za ? cudak?
                                • august2 2 godziny w kameliowym raju... 17.02.06, 05:59
                                  Czy byliscie kiedys w kameliowym raju? Ja przebywalem w nim
                                  dzisiaj (tj w czwartek 16 lutego ) przez cale 2 godziny.
                                  Luty to miesiac kiedy zakwitaja kamelie. Ten kameliowy swiat
                                  znajduje sie tylko godzine jazdy samochodem od mej pracy
                                  w miejscowosci La Canada.
                                  Pisze raj, gdyz tak chyba musi wygladac spora czesc tego miejsca
                                  do ktorego predzej czy pozniej musimy sie przeniesc.

W tym Descanso Garden ( descanso to po hiszpansku odpoczynek)
                                  Jest najwieksza kolekcja kamelii na zachodnim wybrzezu USA.
                                  Wedlug przewodnika jest w nim az 35 tys tych krzewow.
                                  Sa tam niezliczone ich odmiany ze az glowa boli....

Jak wszedlem w te kwitnace gaje to czulem sie jak w jakies
                                  euforii. Niesamowite uczucie.

Zapraszam was moi drodzy na przechadzke po kameliowym
                                  Raju... a dla zmeczonych jest nawet laweczka dla kontemplacji...

Wiec prosze...za mna..

img118.imageshack.us/my.php?image=kameliowyraj15ju.jpg
                                  img127.imageshack.us/my.php?image=kameliowyraj33ec.jpg
                                  tu jest laweczka...dla odsapniecia

img123.imageshack.us/my.php?image=kameliowyraj27ki.jpg
                                  i dalej w droge

img127.imageshack.us/my.php?image=kameliowyraj47cn.jpg
                                  img127.imageshack.us/my.php?image=kameliowyraj59ey.jpg
                                  a tu sa piekne zblizenia...

img123.imageshack.us/my.php?image=kamelia12ji.jpg
                                  img123.imageshack.us/my.php?image=kamelia22lo.jpg
                                  img127.imageshack.us/my.php?image=kamelia31vw.jpg
                                  img127.imageshack.us/my.php?image=kamelia42zs.jpg
                                  img127.imageshack.us/my.php?image=kamelia56cz.jpg

• halina501 Re: 2 godziny w kameliowym raju... 17.02.06, 08:06
                                    Za oknem zaspy śniegu a na monitorze Kameliowy Rajsmile))
                                    Dziękuję smile
                                    • tofika Re: 2 godziny w kameliowym raju... 17.02.06, 09:07
                                      Augustsmile
                                      UAAAAAAA .... choc przez troszke mozna czuc sie w tym Raju Kameliowym--
                                      ogladajac Twoje zdjecia,
                                      Jak DAMA Kameliowa.... a co zawsze lepiej troszke niz wcalesmile))
                                      (aromat zapachu Ciebie nie uspil,bo jak inaczej te fotografie pojawily???smile
                                      -
                                      • emma50 Re: 2 godziny w kameliowym raju... 17.02.06, 09:26
                                        Dzięki za zabranie na spacer po raju - czułam się jak w raju.
                                        I fajnie, że można wrócić z niego do realu.
                                        • natla Re: 2 godziny w kameliowym raju... 17.02.06, 09:50
                                          Super, dzięki.
                                          • wiktoria53 Auguście.......zatęskniłam do lata :) dzieki n/t 17.02.06, 12:58

• maladanka Re: Auguście.......zatęskniłam do lata :) dzieki 17.02.06, 14:59
                                              już się cieszę na zwiedzanie ale chyba w nocy,bo teraz młodziez ma ferie i
                                              pewno w całym bloku wszyscy coś ściagają
                                              • august2 “wedrowka w kraine Narnii” 09.04.06, 21:52
                                                Z samego rana wyszlismy z synem na nasza tradycyjna lokalna trase
                                                i tam spotkalismy sie oko w oko z dzikimi kwiatami.
                                                Kusily tak swym wygladem ze musialem zrobic im zdjecia.
                                                Dzisiejsza wedrowke nazwalismy “wedrowka w kraine Narnii”.
                                                Dlaczego? Gdys bylismy z synem jeszcze pod wrazeniem ogladanego
                                                wczoraj filmu “The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe”
                                                (W Polsce pod tytulem “Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa”wink

img138.imageshack.us/my.php?image=filetowecudo5fm.jpg
                                                img368.imageshack.us/my.php?image=czerwonecudo2qs.jpg
                                                img138.imageshack.us/my.php?image=bialydywan3qj.jpg
                                                img368.imageshack.us/my.php?image=kaktusowekwiaty9gq.jpg
                                                • natla Re: “wedrowka w kraine Narnii” 09.04.06, 22:02
                                                  Śliczne.....to ostatnie to opuncja?
                                                  • august2 Re: “wedrowka w kraine Narnii” 09.04.06, 22:07
                                                    Natlo - masz racje
                                                    jest to kaktus z rodziny opuncji. Nazywany u nas popularnie
                                                    Beavertail - bobrowy ogon

Beavertail Cactus - Opuntia basilaris
                                                  • regine Re: “wedrowka w kraine Narnii” 10.04.06, 10:09
                                                    Piękna wędrówka wśród kwiatów. Zwłaszcza po białym dywanie. ciekawa jestem co
                                                    to za kwiecie. "Czerwone cudo" też piękne.
                                                    A opuncje kwitnące widziałam, wąchałam są piękne.
                                                    Jadłam również owoce opuncji, trzeba koniecznie obierać je w rękawiczkach, ale
                                                    są przepyszne.
                                                  • dankarol Re: “wedrowka w kraine Narnii” 10.04.06, 20:29
                                                    Auguście przepiękne te kwiaty, oglądając je, przeniosłam sie w jakiś
                                                    zaczarowany świat. Dziękuję i proszę o jeszcze.
                                                  • yoanna "wędrówka w krainę Natli”;) 11.04.06, 00:14
                                                    Pozdrawiam Wszystkich wieczornie...wink
                                                    Zostawiam kilka niedzielnych fotek z......

img129.imageshack.us/my.php?image=p10100744ky.jpg
                                                    img117.imageshack.us/my.php?image=p10100737br.jpg
                                                    img117.imageshack.us/my.php?image=p10100806ud.jpg
                                                    img457.imageshack.us/my.php?image=p10100723nu.jpg
                                                    img457.imageshack.us/my.php?image=p10100777wj.jpg
                                                    ---------------------------------------------------------
                                                  • dankarol Re: "wędrówka w krainę Natli”;) 11.04.06, 00:35
                                                    Dzięki Yoanno za wycieczkę, ale gdzie gwiazdy. (ani Natli, ani gwiazd) wink
                                                  • emma50 Re: "wędrówka w krainę Natli”;) 11.04.06, 08:54
                                                    Byłam tam kilkakrotnie. Jakie mają wygodne fotele! Ponieważ musiałam wcześnie
                                                    wstawać, aby tam dojechać to taki wygodny, poziomy fotel i niebo pełne gwiazd
                                                    nad głową i ...hrrrrrrrrrr. Ale prelekcje zawsze były ciekawe, więc drzemka
                                                    była krótka.
                                                  • natla Re: "wędrówka w krainę Natli”;) 11.04.06, 09:05
                                                    Joanno, a gdzie obiadek? wink)) To tak niedaleko planetrium. Porobimy zdjęcia,
                                                    jak będzie już zielono.smile
    • maladanka Re: fotki ze spływu tratwą 11.04.06, 09:42
      www.voila.pl/rel9w/
      opis w "podróżach"
      ale tak na wszelki wypadek się reklamuję smile
      • dankarol Re: fotki ze spływu tratwą 11.04.06, 12:24
        Danusiu wspamiały spływ. A najważniejsze, że woda wcale mnie nie zmoczyła.
        • graga21 Re: fotki ze spływu tratwą 11.04.06, 12:46
          Dana, prawdziwy z Ciebie pistolet!
          Fotki wspaniale ogląda się z pozycji suchego i ciepłego fotela.
          Latem moze dalabym sie namowic...
          Jestes rewelacyjna.
          • natla Re: fotki ze spływu tratwą 11.04.06, 12:49
            Grażynko, że maleństwo jest rewelacją forum, to już dawno zostało ustalone.....
            ale ciagle nas zaskakuje. smile)
            • regine Re: fotki ze spływu tratwą 11.04.06, 17:54
              Danusiu, obejrzałam przed chwileczką....Brrrr.
              Jaka groźna ta woda, wzburzona, wielka...
              A Ty na tratwie i co nie bałaś się ???
              Bo ja w życiu bym na nią nie wsiadła...
              Piękny, groźny i spieniony ten wodny żywioł, choć taki wiosenny...
              Ale miałabym prawdziwego stracha...smile
              • maladanka Re: fotki ze spływu tratwą 11.04.06, 18:02
                wszystko opisałam w "podróżach",a bac się nie miałam kiedy poniewaz starałam
                sie jakos na tej sliskiej tratwie utrzymac i cos pstryknąc,a czasem dosłownie
                przemykałam między nogami załogi smile
            • graga21 Re: fotki ze spływu tratwą 11.04.06, 18:46
              Wiem, wiem, ze Mała to wodzirej forum, ale zachwytów nigdy dosyć, no nie?
              A nie każdy potrafi taaak, jak ona...
              A co, nie wolno mi wyrazic swego acha i ocha? Robie to nieudolnie?
              Trudno, weh!
              • graga21 Juz troche swiatecznie... 13.04.06, 12:47
                Kochani, u mnie ciagle jest raczej zimowo.
                Z okna taki widok:
                img140.imageshack.us/img140/2930/01zokna9oz.jpg

…a tam:
                img140.imageshack.us/img140/4160/02juliany7048hf.jpg
                img140.imageshack.us/img140/1732/03juliany7044tc.jpg
                img48.imageshack.us/img48/176/04juliany7042wy.jpg

W ogrodzie niewiele dzieje się, jest po przebisniegach, ale kwitna leszczyny:
                img101.imageshack.us/img101/1249/05niedziela1bw.jpg
                img81.imageshack.us/img81/3229/06leszczyna2xy.jpg

…i jeden malutki krokusik.
                img81.imageshack.us/img81/6710/0712049jm.jpg

Wrzosce tez ruszyly
                img133.imageshack.us/img133/654/08wrz7mi.jpg

a wszystkiego pilnuje pies.
                img133.imageshack.us/img133/5953/09sara1ny.jpg

No, nic, biore się za ‘akwarium’ czyli tzw. zimowy ogrod wink), w którym
                najchętniej przebywamy, a po zimie ma bardzo obrzydliwe szybska.
                img81.imageshack.us/img81/13/10akwarium13045ju.jpg

Bardzo dziekuje za pamiec oraz kartki świąteczne.
                Wszystkim forumowiczom, a szczególnie tym na Obczyźnie: Augustowi (umyślnie
                wstawiam na pierwszym miejscu, gdyz jak maladanka nigdy nie zapomina podzielic
                się reminiscencjami ze swoich spacerow), pia.ed, tesuni, del.wa, mojej
                imienniczce nr 10, margo i innym sle pozdrowka wraz z zyczeniami pogodnych
                Swiat Wielkiej Nocy.

Graga.
                • krista57 Re: Juz troche swiatecznie... 13.04.06, 20:35
                  Widok z okna wcale nie wiosenny,naprawdę leży tyle sniegu?
                  Mycia"akwarium"nie zazdroszczę ale wylegiwanie sie zimą na tych sofach
                  musi byc bardzo przyjemne...ze nie wspomnę o porannej kawie.
                  Miłego polowania wiosnysmile))
                  • august2 Re: Juz troche swiatecznie...Graga 13.04.06, 21:05
                    Hej Grago dzieki za zyczenia
                    i za foograficzny spacer
                    zyjesz naprawde w zaczarowanym zakatku...

A.
                    • august2 "grzbiet zachodzacego slonca” 16.04.06, 05:54
                      Po tych sobotnich, domowych, rutynowych pracach postanowilem po poludniu (po
                      czwartej)
                      rozladowac stress i pojsc z mym aparatem na lokalna przechadzke. Wybralem tym
                      razem ulice, ktorej nazwa
                      w wolnym tlumaczeniu brzmi “grzbiet zachodzacego slonca”. Ta nazwa ulicy
                      zawsze mi sie kojarzy z filmem “Bulvard Zachodzacego slonca”.
                      Wiec bez wiekszych wstepow zapraszam do wspolnej przechdzki.

Najpierw zrobilem zdjecie mym frezjom w ogrodku- czyz nie przepiekne?

img516.imageshack.us/my.php?image=swiatecznafrezjazmegoogrodka4h.jpg
                      a tu pod tujami grzyby sobie urosly w mym zaczarowanym ogrodku

img164.imageshack.us/my.php?image=amozenagrzyby2zu.jpg
                      Teraz jestesmy juz na ulicy “grzbiet zachodzacego slonca”

img159.imageshack.us/my.php?image=1ulicawzgorzezachodzacegpslonc.jpg
                      Po lewej stronie zielony o tej porze kanion

img152.imageshack.us/my.php?image=2zielonykanion3jg.jpg
                      .. a tu znowu zielony kanion

img129.imageshack.us/my.php?image=3zielonywidok8ub.jpg
                      na zboczu mnostwo bylo takich kwiatkow, ktore wygladaly jak delikatne motyle

img129.imageshack.us/my.php?image=4jakmotyle8iq.jpg
                      w drodze na dol posadzono szereg smiesznych palm

img152.imageshack.us/my.php?image=5grzywkipalmowe8mh.jpg
                      .. a tu malenki kwiat z zywoplotu

img152.imageshack.us/my.php?image=6malenkikwiatzywoplotu5vj.jpg
                      w jednym z ogodkow wisialy na drzewie pomarancze

img129.imageshack.us/my.php?image=7resztkipomaranczy4vf.jpg

przy koncu ulicy – okolo kilometra od domu, znajduje sie sciezka spacerowa.
                      Wedlug znaku mozna tu jezdzic na rowerze, chodzic pieszo lub jezdzic konno

img129.imageshack.us/my.php?image=8sciezkaspacerowa5qo.jpg
                      czyz nie jest tu jak na wiosce?

img129.imageshack.us/my.php?image=9jaknawsi9sk.jpg
                      UWAGA NA JELENIE (te prawdziwe – nie te z gatunku Homo Sapiens)
                      Tydzien temu widzilem w mej okolicy olbrzymiego jelenia

img152.imageshack.us/my.php?image=10uwaganajelenie3gw.jpg
                      Po lewej stronie ulica

img129.imageshack.us/my.php?image=11polewejulica3ng.jpg
                      .. a po prawej taki zaczarowny zakatek. Przy planowaniu domow nie zapomniano o
                      tych
                      roznych zielonych terenach.. Lubie tu mieszkac, gdyz tak duzo tu roznych
                      spacerowych tras.

W drodze powrotnej nie robilem zdjec. Musialem isc pod gore - wiec w zwiazku
                      z tym wiecej wysilku. Mysl o czekajacych mnie waniliowych lodach
                      dodawala mi sil wiec dotarlem bez wiekszych przeszkod.
                      img129.imageshack.us/my.php?image=11polewejulica3ng.jpg
                      • august2 Re: "grzbiet zachodzacego slonca”-poprawka 16.04.06, 06:00
                        mala zdjeciowa poprawka. Do zdania:

.. a po prawej taki zaczarowny zakatek" mialo byc takie zdjecie

img47.imageshack.us/my.php?image=12poprwejzaczarowanyzakatek0no.jpg
                        • axsa Auguście 16.04.06, 07:53
                          Cudowne są te Twoje reportaże, uwielbiam je oglądać.
                          smile))
                          • takanietaka zakątek 16.04.06, 10:19
                            to sobie wzięłam,taki jest ładny z odrobinką chaszczy i spontanicznosci!
                            _____________________________________________________ ** nigdy nic nie
                            wiadomosmile **
                          • dankarol Re: Auguście 16.04.06, 11:55
                            Ale piękny spacer świąteczny nam sprawiłeś. Po świątecznym śniadaniu wybrałam
                            się na Twój spacer i od razu słońce zaświeciło (u mnie w domu, bo za oknem
                            pochmurno). Dziękuję za przepiękny spacer, a frezje są prześliczne.
                            • maladanka Re: Auguście-frezja wyszywana 16.04.06, 16:04
                              A tu niespodzianka - załóżmy,że Twoja frezję ktos chce miec jako obrazek
                              wyszywany krzyżykami i wtedy będzie ona wyglądała tak:
                              img51.imageshack.us/my.php?image=frezjaxxx1aj.jpg
                              no i co Ty na to?
                              A za spacer dzięki wielkie - wokól mnie jeszcze szaro - i chetnie poszłam na
                              spacer po Twojej okolicy
                              • sagittarius954 Re: Auguście-frezja wyszywana 16.04.06, 16:42
                                Danusiu i Ty to tak sama? Chyba sam się muszę za wyszywanie zabrać , kiedyś mi
                                to nawet wychodziło....wink
                                Auguście , piknie u Ciebie , ech....smile
                        • natla Re: "grzbiet zachodzacego slonca”-poprawka 16.04.06, 18:42
                          Za oknem szaro-buro, moi kochani goście juz poszli, więc z przyjemnością
                          przeszłam się "grzbietem zachodzącego słońca", zrywając po drodze największą
                          pomarańczę. Poza tym zaanektowałam "zaczarowany zakątek" i obie
                          frezje.....Twoją i Maleństwa. smile Dzięki.
                          • august2 spotkalem kolege swiatecznego zajaczka... 18.04.06, 04:55
                            Pare fotek ze spaceru wokol mego zaczarowanego jeziorka.

Najpierw olbrzymi kwiat kaktusa wszedl mi w obiektyw

img20.imageshack.us/my.php?image=kwiatkaktusa0id.jpg
                            potem sopotkalem kolege swiatecznego zajaczka. Przycupnal sobie wsrod traw i
                            pozowal do zdjecia

img213.imageshack.us/my.php?image=kolegaswiatecznegozajaczka5zl.jpg
                            na koniec zrobilem zdjecie filotowych dzikich kwiatow
                            • goskaa.l Fioletowe cuda 18.04.06, 07:36
                              to po porostu łubiny.
                              Auguście, kilkakrotnie proszono Cię, żebyś pokazał trochę więcej kadru kwiatów
                              (jakieś białe i czerwone i jeszcze jakieś0. Sam kwiat czy kwiatostan nie
                              pozwalają na rozpoznanie gatunku. Jeśli możesz, wróć do taktych zdjęć i pokaż.
                            • goskaa.l Kwiat kaktusa 18.04.06, 07:52
                              przypomina mi kwiatostan jukki, czy się mylę?
                              • graga21 Witajcie, 18.04.06, 10:21
                                witajcie w ten nareszcie normalny dzien!
                                Nie mylicie się, a mezczyzni zwykle widza tylko czy ladne czy brzydkie, a co,
                                to już dla nich nie za bardzo jest wazne, wiec nie dziwmy się Augustowi. Mój
                                dopiero widzi mnie, kiedy furtka zamyka się za nami. Kiedys dla wykazania mu,
                                jak malo go obchodzi mój wygląd, umalowałam się i ubrałam nadzwyczajnie
                                wyzywająco i zapytałam: „Czy mogę tak pojsc?” „Tak, tak, byle już.” – odparl, a
                                kiedy wsiadlam do samochodu, zawołał: „Cos ty z siebie zrobila?!?” No i musial
                                poczekac, az doprowadze się do porządku smile))))
                                Zalczam moja jukke z powodu wyraznie uchwyconych kwiatow.
                                img160.imageshack.us/img160/7218/dscn1054k9dw.jpg
                                img160.imageshack.us/img160/8489/dscn1055k6cw.jpg

Auguście, ja także zaanektowalam ‘zaczarowany kacik’, teraz robi za tapete na
                                moim monitorze.
                                img160.imageshack.us/img160/3038/tapetak3rz.jpg

Zajaca załapałeś pieknego.
                                A ja upolowałam.... Ladny???
                                img130.imageshack.us/img130/9535/wijdrewniakk8rg.jpg
                                smile)))))))
                            • dankarol Re: spotkalem kolege swiatecznego zajaczka... 18.04.06, 10:18
                              Ale śliczny kicak, brakuje jeszcze tylko kurczątek i kartka świąteczna gotowa.
                            • dankarol Re: spotkalem kolege swiatecznego zajaczka... 18.04.06, 23:35
                              to się już przyznam, że mam na monitorze kicaka. Dzięki Auguście za piękną
                              tapetę smile
                              • august2 Re: odpowiedzi 19.04.06, 03:59
                                Moje odpowiedzi:

Tak to jest Yucca, a drugie moze to i LUBIN (tak sobie tez pomyslalem przy
                                fotografowaniu). Czy zawsze musicie byc takie powazne? Mnie sie czesto podoba
                                kolor a nie pochodzenie i te wszystkie biologiczne sprawy. Np ten fioletowy
                                kolor mnie zauroczyl.. i dlatego zrobilem to zdjecie.

Cieszy mnie ze niektore zdjecia wyladowaly na waszych tapetach
                                • august2 Re: Zyrafy? 19.04.06, 04:07
                                  Zawsze planowalem zrobic im zdjecia i wlasnie
                                  dzisiaj tam zajechalem.. sa w mej okolicy niedaleko od
                                  szkoly gdzie chodzil moj syn
                                  img356.imageshack.us/my.php?image=zyrafyposasiedzku2ns.jpg
                                  czyzby renifer?
                                  img160.imageshack.us/my.php?image=czyzbyrenifer8rx.jpg
                                  a to zdjecia pozostawim bez tytulu.. gdyz nie znam nazwy

img160.imageshack.us/my.php?image=dscn30428kd.jpg
                                  • graga21 A co, nie wiesz... 19.04.06, 09:11
                                    ...ze w glebi duszy wszyscy jestesmy dziecmi - choc doroslymi - i lubimy
                                    pochwalic sie znajomoscia rzeczy? Nie piszesz, co sfotografowales, dlatego od
                                    razu pada podpowiedz. To jest wazne dla naszego/mojego dobrego samopoczucia.
                                    Ale skoro Cie to drazni, to sprobujemy zartowac.
                                    To ostatnie, to "tylko w Ameryce", "najwieksze", "najwspanialsze", czy tak???
                                    Skopiowalam...
                                    • august2 Re: A co, nie wiesz...Grago 19.04.06, 14:36
                                      dzieki za fajne zarty... usmialem sie setnie.

Tak masz racje ze robimy wszystko dla naszego/mojego
                                      samopoczucia..
                                      • graga21 Re: A co, nie wiesz...Auguscie 19.04.06, 16:40
                                        wybacz, nie chcialam dokuczyc, po prostu lubie wiedziec wszystko i do konca o
                                        tym, co mi sie podoba. To taka "malenka" rysa wszystkich upierdliwych spod
                                        znaku panna. Trzeba im wybaczyc, to wina gwiazd, nie ich smile)))
                                        • august2 Re: A co, nie wiesz...Graga 20.04.06, 06:59
                                          Nie ma sprawy... ja jestem spod innego znaku
                                          i tez czasami potrafie byc "bardzo pytajacy"
                                  • dankarol Re: Zyrafy? 19.04.06, 11:07
                                    Auguście dzięki za żyrafy. Wspaniałe. Nie przejmuj się tak. Ja też bardziej
                                    zwracam uwagę na kolor, czy formę, niż na nazwę. Patrząc na kwiat, widzę jego
                                    piękno, a to jak się nazywa nie zaprząta mi głowy.
                                    • august2 Re: Zyrafy? 19.04.06, 14:33
                                      dobrze powiedziane (napisane)...podzielam je
                                      • august2 Nowe Impresje 20.04.06, 07:00
                                        Hej tam po drugiej stronie Odry. Mam dla was pare najnowszych
                                        zdjec. Mialem dzis sporo czasu przed spotkaniem i zaszedlem
                                        znowu pod Crystal Catherdal ( Krysztalowa Katedra)

www.crystalcathedral.org/
                                        Dziele sie z wami tymi fotograficznymi impresjami

img115.imageshack.us/my.php?image=katedrazdaleka1ek.jpg
                                        img86.imageshack.us/my.php?image=krysztalowakatedrazachodslonca.jpg
                                        img115.imageshack.us/my.php?image=dzwonykatedra5tw.jpg
                                        img86.imageshack.us/my.php?image=odbicieprzykatedrze4yx.jpg
                                        img115.imageshack.us/my.php?image=orzelwlocie8pn.jpg
                                        • malwina52 Re: Nowe Impresje 20.04.06, 07:08
                                          smilesmile imponujaca budowla
                                          dodam:
                                          ze znam ja pod nazwa "skok w XX wiek"
                                          ma 10 pięter i 120 m długości,
                                          jej wieża jest wysoka na 22 piętra
                                          jednym slowem kolssssssssssss
                                          dzieki serdeczne!

• natla Re: Nowe Impresje 21.04.06, 09:38
                                          Jak wiesz, ja jestem urzeczona tą katedrą, a zwłaszcza wieżą. Zdjęcia zrobiłeś
                                          fantastyczne. Nawet nasz orzeł przyleciał zobaczyć , "inkoguto" bo koronę
                                          zostawił w kraju. wink)
                                • goskaa.l Auguście, 20.04.06, 07:10
                                  rozumiem Cię, bo sama jestem bardzo czuła na piękno przyrody. Ale tkwi też we
                                  mnie potrzeba poznania, więc jeśli widzę coś nowego, staram się dociec, co to.
                                  W ten sposób znam nieźle roślinność wodną i nadwodną, drzewa i wiele innych
                                  roślinek.
                                  A wracając do jukki - to jest krewniak aloesa, a nie kaktusów.
                                  • august2 Re: Goska 21.04.06, 04:25
                                    dzieki za wyjasnienie... czy wiesz ze mamy niedaleko
                                    rejon z nazwa tej rosliny?

Yucca Valley, California

Yucca jest tez stanowym kwiatem stanu Nowy Meksyk
                                    www.50states.com/flower/newmexico.htm
                                    .. wyczytalem w necie
                                    • goskaa.l Auguście 21.04.06, 06:40
                                      No i masz właśnie przykład, do czego może doprowadzić ciekawość i dociekliwość.
                                      A tak na marginesie - ten zakątek przypomina w klimacie dzieła impresjonistów.
                                      • august2 Piekne wloskie ksztalty.. 23.04.06, 02:59
                                        widzialem niedawno na parkingu przed moim supersamem...
                                        Nazywa sie
                                        2006 Lamborghini Gallardo

a kosztuje to cacko tylko $150 tys

img57.imageshack.us/my.php?image=dscn30558qy.jpg
                                        • natla Re: Piekne wloskie ksztalty.. 23.04.06, 08:46
                                          Coś Ty August.....może i fajny, ale wolę mój, dla mnie wygodniejszy ..... tylko
                                          ten wspaniały kolor bym kupiła wink)
                                          • regine Re: Piekne wloskie ksztalty.. 23.04.06, 09:53
                                            Kolor tak, widoczny z daleka, ale za taką cenę?
                                            Natlo, opamiętaj się ! Kup sobie lepiej tą wymarzoną działkę smile)
                                            • dankarol Re: Piekne wloskie ksztalty.. 23.04.06, 10:36
                                              Auguście, przekonałeś mnie, kupuję właśnie taki.
                                              • regine Re: Piekne wloskie ksztalty.. 23.04.06, 11:51
                                                No to teraz już Cię Danuś poznam...Po aucie i kolorzesmile))
                                                To na pewno będziesz TY !!!
                                                • maladanka Re: Piekne wloskie ksztalty.. 23.04.06, 12:07
                                                  hehe - a ja taki ale czerwony wyprzedzałam na hulajnodze! On musiał stac w
                                                  korku, a ja nie smile
                                                  • august2 Dzisiaj bylo mglisto i zolto... 30.04.06, 19:25
                                                    Juz po godzinie siodmej rano bylismy z synem na naszym
                                                    przydomowym szlaku. Pomimo choroby , zobywa sie on
                                                    na te nasze weekendowe spacery. Chodzimy tak sobie po tych bezdrozach
                                                    i chowamy na zawsze w pamieci te nasze chwile. Chwile tak bezcenne,
                                                    gdyz nigdy nie wiadomo czy nie beda ostatnie..

Dzisiaj bylo mglisto
                                                    img148.imageshack.us/my.php?image=1bezdroza6wg.jpg
                                                    a nawet bardzo mglisto
                                                    img148.imageshack.us/my.php?image=3mglisto2wa.jpg

a ja szedlem za synem, “cykalem” zdjecia i szedlem…

img243.imageshack.us/my.php?image=2samotnywedrowiec0nj.jpg

Dzisiaj bylo wyjatkowo zolto. Ten wlasnie kolor dominowal na mych bezdrozach.
                                                    Zolte kiscie naokolo
                                                    img243.imageshack.us/my.php?image=4zoltakisc2jv.jpg
                                                    a tu jeszcze inna, wszystkie skapane w porannej rosie

img252.imageshack.us/my.php?image=5innazoltakisc3dr.jpg
                                                    chcialoby sie tak zanurzyc w tych zoltych kwiatach, poczuc zapach traw
                                                    i rozcierac krople rosy na policzkach
                                                    img243.imageshack.us/my.php?image=8zoltekwiaty0oc.jpg
                                                    img243.imageshack.us/my.php?image=7zanurzycsiewtrawie2xr.jpg
                                                    a tu popatrzcie, co piszczy w trawie…!
                                                    img252.imageshack.us/my.php?image=9porannygosc3wz.jpg
                                                    To ostanie zdjecie zrobilem aparatem wbudowanym w lornetke.
                                                    Zrobilem zblizenie...
                                                    Tak, tak… to sa kwiaty yucca ( czy po polsku jakka- jak niektore z was
                                                    zwrocily mi kiedys sluszna uwage). Wyrosly w duzej ilosci na odleglych
                                                    wzgorzach..i wygladaly
                                                    jak jakies stwory na innej planecie.

img252.imageshack.us/my.php?image=6yuccakwiaty2am.jpg
                                                    Ciekawe co zobaczymy w nastepnym tygodniu..
                                                  • dankarol Re: Dzisiaj bylo mglisto i zolto... 30.04.06, 19:41
                                                    Auguście piękna wycieczka. U mnie podobna pogoda dzisiaj, no może temperatura
                                                    niższa, nawet kolorystycznie podobnie, bo żółto białe kwiaty w parku.
                                                    Dzięki za piękne zdjęcia.
                                                  • natla Re: Dzisiaj bylo mglisto i zolto... 30.04.06, 23:30
                                                    Twój nastrój Auguście tak minorowy jak pogoda.......u nas zresztą też.
                                                    Życzę Wam jeszcze wielu wspólnych spacerów, przez całe długie życie.
                                                    Zdjęcia jakże odmienne od wcześniejszych, ale śliczne. Poprawiłeś mi mój też
                                                    nienajlepszy dziś humor.
                                                    Widzę , że rozgryzłeś lornetko-aparat. smile
                                                  • graga21 U nas tez mglisto, ale... 01.05.06, 10:06
                                                    Auguście, swoim spacerkiem zachęciłeś mnie do podzielenia się wczesnowiosennymi
                                                    fotkami z Twojej Starej Ojczyzny. Jak wiesz, nasze przedwiośnie jest skromne w
                                                    kolorach, ale może dlatego każdy kwiatuszek ogromnie cieszy…

Zaczne od widoku mojej ukochanej gory oraz lasu, którego elegancki koloryt
                                                    zawsze mnie przyciaga:
                                                    img118.imageshack.us/img118/4302/011pm.jpg
                                                    img118.imageshack.us/img118/6149/022td.jpg

No a teraz roślinki:
                                                    img118.imageshack.us/img118/8986/04fioleklesny3jx.jpg
                                                    img118.imageshack.us/img118/4595/07szczawikzajeczy1pa.jpg
                                                    img106.imageshack.us/img106/1695/06ziarnoplonwiosenny3or.jpg
                                                    img19.imageshack.us/img19/8564/10baziawierzby5cz.jpg

Nie może zabraknąć zwierzątek, wiec proszę, ten na zewnatrz zostawil tylko
                                                    opancerzony tyłeczek:
                                                    img106.imageshack.us/img106/1918/114sm.jpg
                                                    Wilk odpoczywa:
                                                    img50.imageshack.us/img50/7177/124pp.jpg
                                                    Lwica bierze przeszkode:
                                                    img50.imageshack.us/img50/7767/139pf.jpg
                                                    Lew lustruje okolice…
                                                    img106.imageshack.us/img106/4961/147nb.jpg

Przesylam wiosenne pozdrowka!
                                                  • dankarol Re: U nas tez mglisto, ale... 01.05.06, 10:24
                                                    słoneczko sie przebija, chociaż nieśmiało. Graga piękna wiosna. U mnie w parku
                                                    po zawilcach tylko liście zostały, a fiołki już tylko te jasnoniebieskie kwitną.
                                                    Maj się zaczął, więc kasztany też zaczynają nieśmiało kwitnąć.
                                                    Dzięki za poranną wycieczkę.
                                                  • krista57 Re: U nas tez mglisto, ale... 01.05.06, 10:34
                                                    Zdjęcia wyglądają jak zaczarowane,wiosna w górach pełną parą.
                                                    Lwia para urocza.
                                                    Moze i mnie sie uda upolowac lesne kwiatki?

Pozdrawiam pierwszomajowo.

Pamietacie smak lodów jedzonych w czasie pochodow?
                                                  • natla Re: U nas tez mglisto, ale... 01.05.06, 11:21
                                                    Graga, super.....ten las, ta góra (moja teżwink), no a lwia rodzina w zgodzie z
                                                    wilkiem, to już cudo. Lwica wdzięcznie przekraczająca przeszkodę i skupiony
                                                    lew. smile
                                                    Krista, ja pamiętam tę ulgę, ze już po przemarszu i mogę spoko zwiewać z tłumu
                                                    do domu, zdjąć szpilki i w plener. Lody po drodze też bywały.
                                                  • graga21 Po pochodzie... 01.05.06, 12:57
                                                    Bardzo Wam dziękuję za słowa uznania.
                                                    A po daniu nogi z pochodu spotykaliśmy się przy pierwszym ognisku i pierwszej
                                                    pieczonej kiełbasce. Po bywało różnie smile))) ale na pewno był to sygnał do
                                                    chowania wszystkich zimowych ubrań i wyciągania letnich ciuszków, a przede
                                                    wszystkim leciutkich pantofelków na szpileczce...
                                                  • august2 Re: zdjecia 09.05.06, 04:15
                                                    Grago zdjecia pierwsza klasa.
                                                    Masz co podziwiac..a ta lwia para to naprawde Ho! Ho!

posylam w zamian zdjecie przepieknego ostu (tak mi sie chyba wydaje)
                                                    img218.imageshack.us/my.php?image=generaloset1tu.jpg
                                                    rosly sobie tak w dzikosci na mych wzgorzach
                                                    img228.imageshack.us/my.php?image=osetowadzungla3ry.jpg
                                                  • maladanka Re: zdjecia 09.05.06, 09:37
                                                    zjechał kącik foto na dół dobrze,że august podbił do góry -
                                                    Grago - bardzo fotogeniczna z Was para! Lew jakby to powiedzieć
                                                    ...w moim typiesmile
                                                    A osty ...bomba! Tylko kontakt bliskiego stopnia z nimi to raczej nie...
                                                  • graga21 Re: zdjecia 09.05.06, 11:02
                                                    Auguscie, wszystkie Twoje kwiaty sa piekne, nawet ten szpaler ostow wspanialy.
                                                    U nas osty sa na razie takie:
                                                    img153.imageshack.us/img153/5559/oset17fe.jpg
                                                    ale latem będą jak Twoje.
                                                    W lasach obficie kwitna borówki:
                                                    img153.imageshack.us/img153/4381/borwka12ax.jpg
                                                    img143.imageshack.us/img143/3706/borwka24mp.jpg
                                                    Z daleka krzaki sa rozowe i zapewne tego roku będziemy mieli duuuzo czarnych
                                                    jagod, a wiec i pierogow z jagodami. Czy lubisz? Takie polane jeszcze sosem
                                                    jagodowym, mniam, mniam!

Dzięki Danusiu, zara mojemu pokaże, co napisałaś, to i wigoru nabierze...
                                                  • dankarol Re: zdjecia 09.05.06, 12:58
                                                    Auguście osty są przepiękne, w lecie chodzę na taką łąkę nad Wisłą, gdzie
                                                    rośnie ich dużo, bo jak kwitną to przepięknie wyglądają
                                                  • dankarol Re: zdjecia 09.05.06, 13:00
                                                    Graga dzięki za zdjęcie boróweczek, od razu przyszła mi ochota na pierogi, albo
                                                    chociaż ryż z borówkami. Z braku innych możliwości dałam je na pulpit. wink
                                                  • regine Re: zdjecia 09.05.06, 13:06
                                                    Po raz pierwszy zobaczyłam kwitnącą borówkę- czernicę. zbieram już czarne
                                                    jagody, które są zdrowe. tak Danusiu w pierogach albo ze śmietaną i ryżem. a
                                                    ten oset, to wygląda mi na inne ziele, osty mają chyba drobniejsze listki ?
                                                    A może to z tych dużych, ma potem piękne kwiaty ?
                                                  • e-baba Re: zdjecia 09.05.06, 22:39
                                                    Takie piękne zdjęcia robicie. Jaki to dar umieć tak dostrzegać rzeczy warte
                                                    widzenia, zarówno całą perspektywę, jak i te szczegóły...
                                                  • graga21 Hurra rowery! 09.05.06, 22:57
                                                    Białe szaleństwo skończyło się i rozpoczęły jazdy na rowerze. Dzisiaj
                                                    zaliczyłam pierwsze w tym sezonie 21 km, co czuje w udach, a przede wszystkim
                                                    siodełko mocno w pupie. Ale nic to, grunt, że zaliczyłam. Zdjęć przywiozłam
                                                    niewiele, bowiem trudno jest pedałować, rozglądać się i pstrykać, kiedy ręce
                                                    trzymają kierownicę. Ale coś tam jednak mam i dedykuję tym wszystkim, którzy są
                                                    unieruchomieni w domu, a już nie daj Boziu w łóżku i nie mogą uczestniczyć w
                                                    wiosennej feerii.
                                                    Zaczynam od widoczku sielskiego, czyli od Mućki i jej koleżanek:
                                                    img435.imageshack.us/img435/4499/wiosna0015tt.jpg
                                                    Dalej to, co w maju jest zawsze najbardziej zachwycające:
                                                    img311.imageshack.us/img311/2425/wiosna002k0in.jpg
                                                    Drzewa owocowe jeszcze ociągają się, ale magnolie są już w pełni kwitnięcia
                                                    zarówno w chłopskich sadach jak i w eleganckich ogrodach rezydentów:
                                                    img311.imageshack.us/img311/56/wiosna003k5np.jpg
                                                    img391.imageshack.us/img391/922/wiosna004k6wf.jpg
                                                    Jednak mnie najbardziej odpowiadają takie oto klimaty:
                                                    img364.imageshack.us/img364/8225/wiosna005k3mz.jpg
                                                    W których zawsze można znaleźć coś zupełnie wyjątkowego…
                                                    Czy przyglądaliście się iglakom z bliska, bardzo bliska?
                                                    img398.imageshack.us/img398/6219/wiosna0060ie.jpg
                                                    Przedstawiam gałązkę modrzewia z 6 kwiatostanami męskimi, (zresztą byłymi, gdyż
                                                    cały pyłek zużyły do prokreacji i teraz są puste, suche, łatwo odpadające) oraz
                                                    1 kwiatostanem żeńskim pięknie zarumienionym od tych wiosennych „swawoli”:
                                                    img398.imageshack.us/img398/5145/wiosna0071wl.jpg
                                                    img398.imageshack.us/img398/9556/wiosna008k3lg.jpg
                                                    img398.imageshack.us/img398/793/wiosna009k9ci.jpg
                                                    Oj, będzie szyszka jak się patrzy, łoooj będzie!

e-baba nie zazdrość, bo też to widzisz, może tylko jeszcze nie umiesz
                                                    wyartykuować... Trochę więcej odwagi i- już!
                                                  • dankarol Re: Hurra rowery! 09.05.06, 23:17
                                                    Graga mućki są rewelacyjne. Dzięki. Mlecze czy magnolie mam naokoło, ale
                                                    taleśna droga i te mućki to sam miód .
                                                  • graga21 Re: zdjecia 09.05.06, 23:04
                                                    Ach, wiesz, szukałam zdjęć z półmiskami pierogów i z sosjerkami z sosem
                                                    jagodowym, i tych umorusanych żarłoków,lecz okazało się, że awaria biosu
                                                    komputera bezpowrotnie "zeżarła" wszystkie moje zbiory i wątku nie mogłam
                                                    zakończyć jak chciałam... Teraz pilnuję, by świeżutkie zdjęcia (po przebraniu,
                                                    czyli odrzuceniu bezwartościowych) migiem przerzucić na CD...
                                                  • graga21 Ło Jezusieczku... 09.05.06, 23:14
                                                    ...nie umiem trafic jak trzeba. Ta odpowiedź o zdjeciach była kierowana głównie
                                                    do regine...
                                                    No i jeszcze wlączył sie Skype....
                                                  • regine Re: zdjecia 09.05.06, 23:18
                                                    Szukaj, albo już jak będą jagody to zrób kilka zdjęć smile
                                                    Modrzewi z różowymi sztszkami, naoglądałam się w Kampinosie są piękne, a Twoje
                                                    zdjęcia są przecudne. Krów pasących się jeszcze nie widziałam, ale łąki w
                                                    przecudownych mleczach i kwitnące w ogródkach magnolie są cudowne. Mam jedną
                                                    niedaleko, zawsze na spacerze do niej zaglądam. Cóż już przekwitła, dziś
                                                    widziałam. Piękny ten miesiąc. Szkoda, że nie mam aparatu, tyle pięknych rzeczy
                                                    można utralić i w zimie zafundować sobie taską piękną wiosnę.
                                                    Dziękuję Graga21 smile)
                                                  • regine Re: Graga21, 09.05.06, 23:19
                                                    Trafiłaś, tylko z wpisem zwlekałam smile
                                                  • natla Re: zdjecia 09.05.06, 23:21
                                                    21 km na początek sezonu....dobra jesteś. Ja po km muszę zleźć z siodełka.,
                                                    przesiedziałam całą zimę sad Ale nic to, rozhulam się, mam nadzieję.
                                                    Frajdę mi zrobiłaś tymi fotkami, a "swojskie klimaty" są też moimi....taki
                                                    ogródek ma (mój ulubiony) mija przyjaciółka.
                                                    Modrzewie dziś też oglądałam, ale nie miałam aparatu. Moze jutro coś ustrzelę,
                                                    jak mi "sklerozja" pozwoli wink
                                                  • graga21 Re: zdjecia 09.05.06, 23:44
                                                    Ufff, Skypa odfajkowalam, rowniez korespondencje, ktora wyslalam dzisiaj rano,
                                                    a teraz slysze (przez Skypa) ze korespondencja nie dosszla. No i wszystko
                                                    trzeba bylo kopiowac i od nowa wysylac. Dobrze, ze jestem upierdliwa Panna,
                                                    ktora rzeczy ma na swoim miejscu, inaczej musialabym pocic sie nad nowym
                                                    mailem. A ja nie pisze krotkich....
                                                    A Ty chyba za duzo przy kompie! Z tego co piszesz widze, ze jestes "do tanca i
                                                    do rozanca", bo kochasz Skrzyczne i na wycieczki wyskakujesz.
                                                    Z pieskiem to za malo. Dzisiaj nie wzielismy ze soba naszej psicy i po powrocie
                                                    musialam - MUSIALAM! - zmoc sie i wyjsc z nia nie na skwerek (to ona ma przy
                                                    kazdym tylko otwarciu drzwi) ale do pobliskiego lasu. Na szczescie byl calkiem
                                                    niezly zachod slonca, wiec pancia pstrykala, a pies szalal...

• natla Re: zdjecia 09.05.06, 23:51
                                                    Oj tak, nigdy mi nie było tak brak ruchu, jak przez ostatnie pół roku. Niestety
                                                    taki układ i nic na to nie mogę poradzić. Staram sie wykorzystywać każdą
                                                    mozliwość, ale mało tego. A steper w domu mnie nudzi.....i brak mi samozaparcia.
                                                    Najbardziej mi brak gór. Dlatego tak chętnie oglądam Twoje okolice.
                                                    Spróbuje sobie załatwić dzień i wyskoczyć gdziesik.
                                                    Co do panny, to znam je bdb.....mam do Was szczęście. wink))
                                                  • august2 Re: zdjecia 10.05.06, 04:16
                                                    Dzieki Grago za zdjecia... widze ze mamy tu
                                                    kolejnego mistrza fotografii
                                                  • wiktoria53 Re: zdjecia 10.05.06, 07:22
                                                    Dzięki Grago za zdjęcia i za lekcję botaniki smileNigdy tak naprawdę nie
                                                    przyglądałam się kwiatostanom męskim winkMućki piękne, u nas tylko czarno-białe.
                                                  • maladanka Re: zdjecia 10.05.06, 17:08
                                                    Hej Grago - siostro w foto! No to mam cykanie wiosny z głowy.
                                                    Ale szyszeczka zaciążyłasmile -
                                                    A Łaciate bardzo lubię.Ide do turystów powydzierac się - pa...
                                                  • august2 Re: zdjecie-ciekawostka 13.05.06, 17:24
                                                    Wczoraj w ogrodku przycinalem grzywki mym krzakom...
                                                    odgarniam galazki a tu..

img122.imageshack.us/my.php?image=gniazdko5ml.jpg
                                                    Mieszkancow juz nie bylo... a gniazdko bardzo fajne.
                                                    Nawet kawalki sznurka byly wplecione. Moze za rok znowu
                                                    ktos w nim zamieszka?
                                                  • del.wa.57 Re: zdjecie-ciekawostka 13.05.06, 17:29
                                                    A ja podrzucam Wam moje kwiatki na balkonie i widok z balkonu na piekno natury.
                                                    img147.imageshack.us/img147/2531/mjbalkon7jn.jpg
                                                  • del.wa.57 Re: zdjecie-ciekawostka 13.05.06, 17:31
                                                    I widok z okna na kwitnące jabłoniesmile
                                                    img209.imageshack.us/img209/9113/kwitncejabonie7sj.jpg
                                                  • regine Re: zdjecie-ciekawostka 13.05.06, 18:00
                                                    Żyć nie umierać, gdy ma się takie widoki z okna, Helenko smile)))))))
                                                  • august2 Re: zapytanie do del.wa.57 13.05.06, 18:23
                                                    del.wa.57,
                                                    jak sie nazywaja te niebieskie kwiatki? Lubie takie kolory.
                                                  • regine Re: zapytanie do del.wa.57 13.05.06, 18:27
                                                    zdaje mi się , ze too hortensja , Auguście, ale Delwa chyba lepiej wie.
                                                    Ma to na codzień nas balkonie.
                                                  • del.wa.57 Re: zapytanie do del.wa.57 13.05.06, 18:38
                                                    Ha..ha,żebym to ja wiedziała Auguście,nie wiem jak sie po polsku nazywają a co
                                                    dopiero po niemiecku!!! kwiatki podobne do stokrotek,może Renia ma rację.
                                                    Tylko nie smiej się ze mnie ,okey??
                                                    smile))))
                                                  • tofika Re: zdjecie-ciekawostka 13.05.06, 18:39
                                                    August,
                                                    to miałeś lokatorów,tajemniczych --
                                                    wiem ,też mi juz parę razy zdarzyło,ze zobaczylam same puste gniazdko,
                                                    i zdziwienie ogromne ,jak umiejętnie cichutko pobywają sobie ,a my nic nie
                                                    domyślamy,ciekawe czy znów wróca?
                                                    --tylko nasze boćki tak demonstracyjnie potrafą wrócic do swego gniazda,a te
                                                    pozostale "drobniusie"raczej nie,
                                                    wiem też,że wzrok Twoj bedzie mimowolnie wędrowal poki będzie istniało to
                                                    gniazdo...
                                                  • regine Re: zdjecie-ciekawostka 13.05.06, 18:47
                                                    Przy rozbieraniu choinki po świętach, trafiłam na takie gniazdko. Choinka była
                                                    dość gęsta, nikt nie zauważył, dopiero przy odcinani gałęzi zobaczyłam.
                                                    Gniazdko schwałam, ale strasznie żal mi było tej ptaszyny co go tak misternie
                                                    uwiła, z traw różnych, gałazek, miejscami poutykane jest mchem. Schowane wraz z
                                                    zabawkami choinkowymi, w tym roku znajdzie się znowu na nowej już choince. Tak
                                                    na pamiątkę. Szkoda mi i drzew wycinanych i ptaków, które nie odnalazły swego
                                                    gniazda...
                                                  • graga21 Kosy 14.05.06, 17:12
                                                    W roku minionym dokumentowalam zycie rodzinki kosow:
                                                    img70.imageshack.us/img70/291/01jaja4au.jpg
                                                    img86.imageshack.us/img86/4570/02kosiatka5pu.jpg
                                                    img70.imageshack.us/img70/8765/03kositka9sd.jpg
                                                    Ktoregos dnia wszystkie odlecialy i gniazdo jest puste, a nowa para kosow
                                                    wybudowala nowe gniazdo na innej tuji, nieopodal.
                                                  • e-baba Re: Kosy 14.05.06, 20:33
                                                    Jakie piekne zdjęcia. Jaką te kosy czułość budzą.
    • natla www.imageshack.us/ 04.06.06, 13:12
      Dziś mi robi zdjęcia tylko czarno-białe. Czy ktoś moze mi powiedzieć dlaczego
      i jak Wam wychodzą?
      • wiktoria53 Re: www.imageshack.us/ - kolorowe :)))))))))) 04.06.06, 14:52
        Sprawdzałam, kolorowe.
        • del.wa.57 Re: www.imageshack.us/ - kolorowe :)))))))))) 04.06.06, 15:19
          U mnie też kolorowe,właśnie niedawno wysyłałam córce.
          • maladanka Re:albumiki foto 06.06.06, 09:35
            Pamietam,że przez jakis czas Halina pokazywała piekne zdjęcia kwiatów za pomocą
            albumu,ale mnie nic nie wyszło,gdy chciałam tak samo,ten albumik Voila,który ja
            używam jest prosty w obsłudze tylko najdalej po 4 tyg.fotki znikają,o ile im
            sie e-mailem wazności nie przedłuży...Zerkałam na fotosik pl - jakos tak duzo
            ma wszystkiego,niezbyt mi sie podoba.
            Może ktoś by nam pomógł w wyborze najlepszego albumu internetowego?
            • natla Re:albumiki foto 06.06.06, 09:41
              Ja też bym chciała jakiś album, ale bez ozdubek, za to z dużymi czytelnymi
              zdjeciami, łatwo przesuwalnymi. Może ktoś....smile
              • graga21 fajne albumiki foto sa płatne (45USD) n/t 10.06.06, 06:47
              • graga21 Wstałam skoro świt... 10.06.06, 06:49
                Dzisiaj chcialam Natli zaimponowac wschodem slonca, lecz niestety.
                Ale chmurki o switancu i tak sa piekne.
                img59.imageshack.us/img59/7396/wit003kk5rl.jpg
                img226.imageshack.us/img226/7779/wit008k1yj.jpg
                img59.imageshack.us/img59/9277/wit020k3nq.jpg
                Wstalam o 4-tej rano i malo nie zameldowalam się jako poranny ptaszek, ale
                powiedzialam sobie: bez przesady.
                Dzisiaj wyprawilam slubnego nad morze z kolega.
                Jego kolega, nie moim. Mój musi zostac ze mna, a co!
                „Pamietajcie, ze istnieja gumki, a calowanie jest zbedne!” powiedzialam, zanim
                zapuscili silnik.
                Kolega zrobil glupie oczy. Ciekawe, dlaczego?
                Zostawil mi swojego psa, Belle, jakby ujma dla mezczyzny było spacerowanie po
                plazy z pieskiem. Jasne, kobieta i piesek, to calkiem normalne. Ale mezczyzna?!
                Żeby to jeszcze był dog albo przynajmniej pitbull. Ale terier??? Bweee….
                Teraz Bella stoi pod drzwiami i placze za swoim panem.
                Nio, moje, moje, cichaj, cichaj….
                • natla Re: Wstałam skoro świt... 10.06.06, 08:38
                  Grażynko, te Twoje widoki z domu, ta przestrzeń......cudo. Ja namiętnie
                  fotografuje chmury o różnych porach, niestety nie mogę Wam sprzedać, bo ten
                  linkowy program mi nawalił.
                  No to teraz fajnie masz....słomiana wdowo wink), zero gotowania!! chata wolna,
                  mozesz sobie pośpiewać "wyjechali na wakacje wszyscy moi podopieczni......" smile
                  Życzę Ci miłego korzystania z wolności, a psinę, choc to tylko terier wink))))
                  pogłaskaj za uchem.
                  • graga21 Re: Wstałam skoro świt... 10.06.06, 09:38
                    Dzieki, juz głaszczę. Obie dostały po pół jajeczka na 'mięczko'i obie zostawiły
                    białko jako be. Ale potem jedna drugiej zeżarła to białko, jakby własne inaczej
                    smakowało. Tak więc do tego co napisałaś dochodzi jeszcze z głowy problem: co
                    pies zezre? Wszystko zeżre, cha, cha, cha!!1 Nie ma to jak jeść z koleżanką.
                    > mozesz sobie pośpiewać "wyjechali na wakacje wszyscy moi podopieczni......" smile
                    najwazniejszy podopieczny, i chyba jednak wskoczę pod kocyk i dośpię, bo kawa
                    nic a nic nie rusza...
                    • natla Re: Wstałam skoro świt... 10.06.06, 09:56
                      ...i o to chodzi smile))
                      • tesunia Re: Wstałam skoro świt... 10.06.06, 10:36
                        *grago21
                        zdjecia przeslicznie ,dramatyczne....,

niesledze dokladnie tego fora,ale czy to nie pasmo Karkonoszy co pokazujesz??

*auguscie,
                        jak zwykle jest co podziwiac,w pieknym miejscu mieszkasz.

pozdrawiam cieplutko,
                        bo nareszcie ciepelko do mnie zawitalosmile
                        • graga21 Beskid Slaski, tesuniu. n/t 10.06.06, 13:08
                          • august2 skojarzenia 10.06.06, 20:14
                            Kazdy z nas postrzega swiat troche inaczej. Patrzac na przyrode przychodza nam
                            rozne skojarzenia. Oto moje ktore spotkalem dzisiaj na porannym spacerze
                            z synem w moich "gorkach"
                            Te nazwalem "impresje Van Gougha"

img114.imageshack.us/my.php?image=impresjevangougha5my.jpg
                            a te zdjecie "zajac gigant". Mamy tu w okolicy pumy ale tym razem spotkalismy
                            sie (na szczescie) tylko z gigantycznym zajacem kaktusowym

img127.imageshack.us/my.php?image=zajacgigant2rb.jpg

PS Mam jeszcze zalegle zdjecia z Cambrii,
                            ktore obecnie przygotowuje do wysylki.Moze w weekend posle jak sie
                            "wyrobie z czasem"
                            • del.wa.57 Re: skojarzenia 10.06.06, 20:42
                              Fajnie to opisałeś Auguscie,mnie te małe /słoneczniki/kojarzą się
                              wydmą,łączką,a zajączek /kaktusowy/ wylądował u mnie w folderze,to naprawde
                              rzadki okazsmile)
                              Dziękismile
                              • e-baba Re: skojarzenia 10.06.06, 21:13
                                Auguście, szczerze podziwiam Twoją umiejętność patrzenia i dostrzegania.
                                Oglądam Twoje zdjęcia - te i wcześniejsze - i dziekuję, że mogę zachwycać się
                                pięknem w nich zawartym.
                                • graga21 Re: skojarzenia 10.06.06, 21:24
                                  Auguscie, zawsze czekam na Twoje dalsze, bo jestes calkiem nietuzinkowym
                                  menem...
                            • dankarol Re: skojarzenia 10.06.06, 22:14
                              Auguście, skojarzenia super.Dzięki i czekam na następne. smile)
                          • kendo Re: Beskid Slaski, tesuniu. n/t 10.06.06, 22:54
                            dzieki grago21,
                            pozdrawiam cieplutko.
                • dankarol Re: Wstałam skoro świt... 10.06.06, 22:05
                  Grażynko przepiękne to niebo, ale powiedz mi jak można wstać tak wcześnie?
                  Nie mogę sobie tego nawet wyobrazić.
                  • graga21 Po prostu ON tak wstał.. 10.06.06, 23:16
                    ...i ja jako kobieta też tak wstałam.
                    Cóż z głupia kobieta!!!!!!!
                    • maladanka Re: Po prostu ON tak wstał.. 11.06.06, 09:06
                      no i nie fajnie,że ktos wymyslił to wszystko,że można zrobić zdjęcie i pokazać
                      tutaj? Nie moge sie nacudowac nad tymi technikami teraz.
                      Ja do dzis nie wierzę,że ten prąd to jest...smile
                      • wiktoria53 Danusiu, mnie również technika zachwyca:))))))) 12.06.06, 07:08
                        Nieraz sobie myślę, co też jeszcze czlowiek wymyśli, kiedy mnie juz nie będzie
                        na tym swiecie ? sad((((((( Szkoda, ze tego nie zobaczę sad(( Ale cieszę sie
                        jednoczesnie, że np. obsługa kompa nie jest dla mnie trudnością, że jeszcze
                        zdążyłam, że się załapałam wiekowo smile)))Mam to co nie było osiagalne dla moich
                        przodków.....
                        • august2 Re: Dlugi Swiateczny Weekend 02.07.06, 16:22
                          Wczesno-poranne impresje z niedzielnego poranka
                          (mamy teraz dlugi bo z 4-dniowy weekend)

Upalne, kalifornijskie slonce wynurzylo sie zza moich wzgorz.
                          W kanionach (czyli u mnie) bedzie okolo 40 stopni…

img58.imageshack.us/my.php?image=wschodslonca9ry.jpg
                          Po drodze spotkalismy zablakane cienie… czyzby czegos szukaly?

img205.imageshack.us/my.php?image=cieniewedrowcy1au.jpg
                          Osetowe cudo skrylo sie posrod suchych traw

img225.imageshack.us/my.php?image=osetowecud09iv.jpg

Dylizans nam uciekl i musielismy isc pieszo do domu. Dobrze
                          ze droge wyrownali po zimowych deszczach..

img55.imageshack.us/my.php?image=droga3bf.jpg
                          Jutro znowu wrocimy na nasze “dzikie sciezki”.

• del.wa.57 Re: Dlugi Swiateczny Weekend 02.07.06, 16:39
                            Witaj Auguscie.
                            Osetowe cudo godne podziwu a spacer jest dobry na wszystko,szczególnie rano i w
                            dobrym towarzystwie.U mnie trochę chłodniej+35smile)))
                            Dziękuję za spacersmile
                          • dankarol Re: Dlugi Swiateczny Weekend 02.07.06, 16:41
                            Auguście dzięki za piekną poranną wycieczkę. Cienie siedzą już na tapecie , a
                            oset jest przepiękny. Osty to jedne z moich ulubionych kwiatów. Czekam na
                            dalszy ciąg.
                            • august2 Re: Dlugi Swiateczny Weekend part2 03.07.06, 21:20
                              Czesc druga –Na dzikich sciezkach

Czy zauwazyliscie to ze chodzac po ty samych sciezkach mozna zawsze spotkac cos
                              nowego? Wystarczy tylko “otworzyc oczy” ….
                              Na przyklad dzisiaj co zaobaczylem:

1. Zasuszone dzikie kwiaty, gotowe do wypuszczenia w swiat swe nasionka

img483.imageshack.us/my.php?image=nasionajuzgotowe8gj.jpg
                              2. Ten teren nazwalem “dzikie pola”

img254.imageshack.us/my.php?image=dzikepola2ju.jpg
                              3. Ten skojarzyl mi sie od razu z “Bonanza”.. tylko czekac jak na koniach
                              podjada Ben Cartwright z synami..

img293.imageshack.us/my.php?image=widokzbonanzy7ct.jpg
                              4. A taki widok to musiala miec Frida-malarka jak wychodzila na taras swego
                              wiejskiego domu

img301.imageshack.us/my.php?image=widokmeksykanski3yl.jpg
                              5. Pomimo panujacej juz od dawna “pory suchej” male filigranowe kwiatuszki
                              wciaz nie daja za wygrana i pokazuja swiatu swe piekne oblicza

img451.imageshack.us/my.php?image=filigranowecuda3tj.jpg
                              6. Czy wierzycie w opowiecie o “Poludnicy”? Z dusza na ramieniu musielismy
                              uciekac

img249.imageshack.us/my.php?image=poludnicanasgonila8qi.jpg
                              …. Na szczescie zadazylismy!!
                              • graga21 Re: Dlugi Swiateczny Weekend part2 04.07.06, 08:36
                                Twoje kwiaty zawsze sa sliczne. Czy Twoj E5200 to lustrzanka? ja mam 5400 i
                                zblizenia nie udaja mi sie jak Twoje, czego nie umiem przebolec, buuu.
                                A "poludnica" = w samo poludnie??
                                Pozdro, Gr.
                              • wiktoria53 Kilka fotek z parku, do którego 04.07.06, 08:46
                                czasem idę zaczerpnąć "innego powietrza".

Małe kwiatowe dywaniki.
                                img81.imageshack.us/img81/2783/dyw15fo.jpg

img71.imageshack.us/img71/1628/dyw22fr.jpg
                                Trzy dziewczyny-pomnik.
                                img147.imageshack.us/img147/1976/trzygracje8lo.jpg
                                Doktor Wilkoński założyciel parku-pomnik.
                                img71.imageshack.us/img71/4186/pomnikwilkos2do.jpg
                                Mała fontanna.
                                img147.imageshack.us/img147/4632/fontan4db.jpg
                                Spotkany po drodze ptaszek zajadający ślimaczka.
                                img147.imageshack.us/img147/7200/ptaszynka3dr.jpg
                                Paw w otoczeniu małych klombików.
                                img147.imageshack.us/img147/8074/paw4au.jpg
                                Przed parkiem.
                                img85.imageshack.us/img85/4771/przedparkiem2lq.jpg
                                • del.wa.57 Re: Kilka fotek z parku, do którego 04.07.06, 09:15
                                  Park jest cudny Wiktorio dzięki za fotki,masz rację tam można odpocząć.
                                  • natla Re: Kilka fotek z parku, do którego 04.07.06, 11:30
                                    Dzięki Wiktorio i Auguście za ciekawe i sliczne zdjęcia.
                                    Ja też trochę wczoraj naklikałam i wyobraźcie sobie, że tylko lewą ręką smile
                                    Pojechałam wczoraj z narażeniem życia do mojej psiapsióły czyli mojego
                                    ukochanego ogródka i zrobiłam ponad 50 zdjęć......nie, nie wszystkie Wam
                                    pokażę wink))
                                    img96.imageshack.us/img96/4595/powojnik4ft.png
                                    img82.imageshack.us/img82/5558/nuf7xr.png
                                    img125.imageshack.us/img125/5836/oczko9nt.png
                                    img136.imageshack.us/img136/2194/oczko19wr.png
                                    img147.imageshack.us/img147/4881/kolory9hk.png
                                    img223.imageshack.us/img223/8611/refl6ym.png
                                    • natla Re: Kilka fotek z parku, do którego 04.07.06, 11:34
                                      Nieistotna poprawka, ale byłam w niedzielę, a nie wczoraj....jak ten czas
                                      leci wink)
                                      • del.wa.57 Re: Kilka fotek z parku, do którego 04.07.06, 12:55
                                        Fajna to Twoja psiapsiuła,oczko cudne,kolorowo w takich warunkach naprawdę
                                        wypoczywa się świetnie,dzięki Natluśsmile)
                                        • graga21 Nie dam rady... 04.07.06, 14:32
                                          ...temu png. Otwiera mi sie tak powolutku, ze musze zrezygnowac, a szkoda, bo
                                          Natla robi dobre zdjecia. Przykro mi niewymownie...
                                          A moze i w tym przypadku zaradzi del.wa.???
                                          • natla Re: Nie dam rady... 04.07.06, 14:39
                                            Graga, wiem, ale nie zdążyłam jeszcze zmienić w nowym kompie....próbowałam, ale
                                            mi nie wyszło.
                                            Wieczorkiem, bo teraz kończę obiad i do wody sie powoli wybieram.
                                          • del.wa.57 Re: Nie dam rady... 04.07.06, 17:18
                                            Niewiem Grago w czym mam pomóc a i expert ze mnie lepiej nie mówić,nie możesz
                                            otworzyć zdjęc Natli? u mnie otwierają się normalnie,jestem noga w komputerach
                                            sama dużo się uczę a mam ten komfort,że prawie wszystko robi mi mój kochany
                                            synalek,zainstalował mi program i w każdej chwili może wejść do mego kompa i
                                            poprawić co spitolesmile)))))
                                    • dankarol Zdjęcia Natli w mniejszym rozmiarze 04.07.06, 17:15
                                      img111.imageshack.us/img111/2027/powojnik4ft6vn.jpg
                                      img437.imageshack.us/img437/6446/nuf7xr8kf.jpg
                                      img407.imageshack.us/img407/9749/oczko9nt1nr.jpg
                                      img129.imageshack.us/img129/4841/oczko19wr9ny.jpg
                                      img295.imageshack.us/img295/2876/kolory9hk8de.jpg
                                      img460.imageshack.us/img460/8980/refl6ym5uu.jpg
                                      • del.wa.57 Re: Zdjęcia Natli w mniejszym rozmiarze 04.07.06, 17:20
                                        Danutka u mnie jest ten sam rozmiar Natli zdjęc co poprzedniosmile
                              • del.wa.57 Re: Dlugi Swiateczny Weekend part2 04.07.06, 09:13
                                Zgadzam się z Tobą Auguscie za każdym razem można odkryć coś nowego i to jest
                                właśnie bardzo ciekawe,lubię wracać na stare miejsca czy chodzić tymi samymi
                                scieżkami i za każdym razem zauważam coś nowego.
                                Dzięki Auguscie.
                              • dankarol Dzięki za piękne zdjęcia 04.07.06, 17:26
                                naszym podglądaczom przyrody. Dzięki Wam mogłam pooglądać tyle wspaniałych
                                zakątków i tyle wspaniałych kwiatów .
                                • natla Re: Dzięki za piękne zdjęcia 04.07.06, 19:01
                                  Danuśka, jak i gdzie zrobiłaś jpg
                                  • dankarol Re: Dzięki za piękne zdjęcia 04.07.06, 19:13
                                    Natla wrzuciłam do IrfanView i samo się robi
                                    • august2 Re: Dzięki za piękne zdjęcia 04.07.06, 20:43
                                      Czyz nie jest to fajne wymieniac sie zdjeciami?
                                      Dzieki za dzielenie sie ze swiatem.

Natlo dlaczego twe zdjecia maja sa w formacie png?
                                      Czy nie mozesz robic w jpg?

Grago moj NIKON Coolpix 5200 ma takie nastawienie na zblizenia.
                                      Najpierw naciskam lekko wtedy aparat reguluje ostrosc
                                      a potem naciskam jeszcze raz silniej zeby zrobic zdjecie.

Wiktorio.. kto to byl ten zalozyciel tego parku? A te dziewczyny to maja
                                      cos symbolizowac?
                                      • august2 Re: Dlugi Swiateczny WEEKEND part 3 04.07.06, 20:46
                                        Dzis 4th of JULY czyli 230 lecie Urodziny USA. Zeby uczcic ten dzien
                                        postanowilem pojsc na wczesno –poranny spacer

i probic pare “urodzinowych “ zdjec.

Poszedlem sam - syn jakos nie mogl sie zebrac.
                                        Tym razem obralem trase, ktora zostala zrobiona dla okolicznych mieszkancow
                                        prawie u podnoza mego wzgorza .. ok 800 metrow od domu.
                                        Od glownej ulicy wystarczy skrecic w prawo i zaraz ukazuje sie trasa dla
                                        pieszych, rowerzystow lub tych co lubia jazde konna. Czasami widze tam
                                        dziewczyny – amazonki na dorodnych koniach.

Zapraszam wiec na trase…

img464.imageshack.us/my.php?image=1dscn32206gr.jpg
                                        po bokach byly kepki traw z niezwyklymi malutkimi kwiatuszkami

img487.imageshack.us/my.php?image=2dscn32216oz.jpg
                                        ale idzmy dalej ta zielona trasa, poranek byl przepiekny,

img462.imageshack.us/my.php?image=3dscn32223dx.jpg
                                        nagle dwie przepiorki smignely I smiesznie zaczely dreptac
                                        zeby sie schronic w pobliskich zaroslach….czy je widzicie?

img487.imageshack.us/my.php?image=4dscn32235ka.jpg
                                        patrzylem na otaczajacy swiat I dostrzeglem ciekawie kwitnace
                                        krzewy, wydaje mi sie ze po raz pierwszy je zobaczylem

img198.imageshack.us/my.php?image=5dscn32249pa.jpg
                                        nagle KOLIBER sie pojawil, zamigotal w powierzu, probowalem uchwycic go w
                                        aparacie ale on zmienial pozycje w locie jakby szaleju sie najadl.
                                        Czy wiecie ze potrafi on latac do tylu? Wreszcie stanal na moment
                                        w powietrzu I “cyknalem” … widac go na zdjeciu jak jakis
                                        obiekt UFO. Jak otworzycie zdjecie, kliknijcie na nie wtedy zobaczycie
                                        powiekszenie… moze zobaczycie cos wiecej.

img98.imageshack.us/my.php?image=6dscn32254ee.jpg
                                        Bardzo lubie te kalifornijskie deby. Rosna tu od setek lat, cale poskrecane
                                        W fantastyczne ksztalty jak z jakis bajkowych opowiesci..

img135.imageshack.us/my.php?image=7dscn32272yz.jpg
                                        oparlem sie o drewniany plotek I zachwycony patrzylem. Pomyslec ze archtekci
                                        potrafili wkomponowac domy w te gorzyste tereny

img280.imageshack.us/my.php?image=8dscn32287um.jpg
                                        czyzby to zajaczek wyskoczyl na trase?

img237.imageshack.us/my.php?image=9adscn32363lu.jpg
                                        Po ilus tam dalszych metrach ( lub tutejszych yardach) stanalem
                                        przed rura tunelem.. Byla dosyc dluga..zrobiono ja pod ulica zeby
                                        kontynuowac ta trase.. Hmmm ….dalej to ja raczej nie pojde- pomyslalem
                                        Kto wie moze po drugiej stronie jest “alternate universe” ( przeciwny swiat)?
                                        Taki w ktorym wszystko jest na odwrot? Dzis tam nie poszedlem..nie moglem
                                        przeciez ryzykowac … Mam przeciez rodzine na utrzymaniu..
                                        a do tego trzeba zrobic sniadanie dla domownikow.

img237.imageshack.us/my.php?image=9dscn32318am.jpg
                                        W powrotnej drodze wybralem ta odnoge trasy

img206.imageshack.us/my.php?image=10dscn32329pj.jpg
                                        wiodla troche pod gore. Te wyzlobienia to po zimowych ulewach..

img206.imageshack.us/my.php?image=10dscn32329pj.jpg
                                        nie moglem sie oprzec i zrobilem zblizenie tych pedzelkowatych
                                        kwiatow z nie znanego mi drzewa

img172.imageshack.us/my.php?image=12dscn32349gx.jpg
                                        jeszcze pare krokow i znalazlem sie w parku… wkrotce beda
                                        tam sie odbywac letnie koncerty.. w kazdy czwartek ok 6 wieczorem
                                        Mnostwo mlodych malzenstw przychodzi wtedy z pociechami,
                                        zeby pod golym niebem cos przekasic, posluchac muzyki,
                                        porozmawiac z sasiadami..

img139.imageshack.us/my.php?image=13dscn32350qa.jpg
                                        niestety wszystko co dobre sie konczy… i tu nastapil powrot
                                        do cywilizacji… Czy widzicie te niebiesko kwitnace drzewo. To Jacaranda
                                        rodem z Ameryki Poludniowej… bardzo lubie te niezwykle kolory.

img385.imageshack.us/my.php?image=dscn32373vk.jpg
                                        A teraz szybko do domu robic jedzenie.. podopieczni czekaja.

• natla Re: Dzięki za piękne zdjęcia 04.07.06, 20:49
                                      No a u mnie wychodzi to, co wychodzii nie potrafię tam znaleźć.
                                      • august2 Re: Poprawka do part3 04.07.06, 20:54
                                        wlasciwe zdjecie zdjecie do ponizszego tekstu

wiodla troche pod gore. Te wyzlobienia to po zimowych ulewach..

img379.imageshack.us/my.php?image=11dscn32338pz.jpg
                                        • del.wa.57 Re: Poprawka do part3 04.07.06, 21:25
                                          Zdjęcia są naprawdę godne uwagi,wiem,ze dzisiaj święto,syn mnie poiformował,ze
                                          wybierają sie dzisiaj do znajomych na gryla,Czy te przepiórki są po lewej
                                          stronie/w górę/albom slepa( i tak jestem slepa)masz rację Auguście sama kiedyś
                                          zauważyłam,że kolibry fruwają /do tyłu/a ten mały zajączek na środku
                                          drogi,super miałeś farta!!!
                                          Do tunelu też bym nie weszła...samasmile)
                                          Dzięki Auguscie to sama przyjemnośc wędrować z Tobąsmile
                                        • dankarol Re: Poprawka do part3 04.07.06, 21:28
                                          Auguście każda wycieczka z Tobą, to czysta przyjemność. Dzięki i za przepiórki
                                          i za zajączka i za kolibra i nie przechodź do świata równoległego, bo kto
                                          będzie nas zabierał na wycieczki wink))
                                          • wiktoria53 Weekend part3 04.07.06, 21:53
                                            Dzięki Auguście za piękną serię zdjęć.Ta część zdecydowanie bardziej mi sie
                                            podobała smile))) Nawet z porannej przedśniadaniowej wycieczki można tyle
                                            pokazaćsmile Dzięki.
                                            • wiktoria53 Nocny gość 04.07.06, 22:43
                                              Siedzę ja sobie i klikam, okno otwarte oczywiście, a tu z pędem wpada przez nie
                                              pewien osobnik! Siada na głośniczku, ja przerażona zamykam drzwi do pokoju, aby
                                              nie wdarł się do innych pomieszczeń i próbuję go wyprosić z pokoju. Pozwolił
                                              sobie skoczyć na okno i usiadł na szybie. Wielki, zielony... Sami zobaczcie:

img220.imageshack.us/img220/6103/nocnygo5ob.jpg
                                              img155.imageshack.us/img155/5816/nocnygo24lv.jpg
                                              img155.imageshack.us/img155/4645/nocnygo30db.jpg
                                              • del.wa.57 Re: Nocny gość 04.07.06, 22:49
                                                Wiktorio,może to ufoludek?
                                                smile))
                                                • dankarol Re: Nocny gość 04.07.06, 22:51
                                                  na pewno , przecież zielone
                                                  • wiktoria53 Re: Nocny gość 04.07.06, 23:01
                                                    Też tak myślę, dziewczyny wink))) smile
                                                  • graga21 Re: Nocny gość 05.07.06, 09:58
                                                    Sliczny, lubie takich. Kiedys tez przedstawialam siedzacego na mojej szybie i
                                                    obpstrykanego ze wszystkich stron, nawet tej intymnej, he, he!
                                                    Wiktorio, gratuluje udanego safarii!
                                                  • dankarol Re: Nocny gość 05.07.06, 11:04
                                                    Do mojego mieszkania wczoraj wleciała ćma. Miała chyba z 10 cm rozpiętości
                                                    skrzydeł. Szkoda, że nie mogłam jej zrobić zdjęcia.
                                                  • wiktoria53 Re: Nocny gość-Dankarol 05.07.06, 15:49
                                                    Już widzę jak dawałaś drapaka..wink
                                                  • dankarol Re: Nocny gość-Wiktoria 05.07.06, 16:01
                                                    Hi hi hi muszę Cię rozczarować. Złapałam ją w końcu w dłonie i wyniosłam na
                                                    balkon. Szkoda było, żeby sobie zniszczyła skrzydełka obijając się o monitor wink
                                                  • wiktoria53 Re: Nocny gość-Dankarol 05.07.06, 16:12
                                                    Gratuluję odwagi ! Ja sie nawet chrabąszczy boję, a przecież pamiętam kiedy
                                                    jako mała dziewczynka brałam je do ręki ( było ich wtedy mnóstwo), chłopaki w
                                                    wygłupach wkładali dziewczynom za koszule feeee, ale teraz.....boję się
                                                    robactwa. To oznaka starości wink
                                                  • dankarol Re: Nocny gość-Wiktoria 05.07.06, 16:28
                                                    Chrabąszcze to co innego, ale ćmy to motyle, a motyle lubię. Kiedyś lubiłam
                                                    biedronki, dokąd mnie nie ugryzła wink
                                                  • del.wa.57 Re: Nocny gość-Wiktorio:)) 05.07.06, 16:28
                                                    To masz coś z mego męża,kurcze jak sie boi wszystkich muszek,robaczkówsmile))
                                                    Ja mogę wziąc wszystko do ręki no.....prawie wszystko,myszy czy szczura bbrrrrr
                                                    nie dotknę uciekam albo na krzeło włażę,obrzydliwe to,to.
                                                  • graga21 Re: Nocny gość-Wiktorio:)) 05.07.06, 22:24
                                                    Ale jakie madre! Mialam oswojone 2 myszy i 1 szczura - Wacka. Swietny kompan
                                                    byl z niego, lapal w lot moje zamiary lepiej niz pies.
                                                    Ale jednak cos w tym jest, ze z wiekiem zmieniaja sie "lubianka". Teraz nie
                                                    hodowalabym juz szczura (ani myszy) przez ich ogony. I zapaszek.
                                                    Za mlodu bylam za pan brat z gadami. W moim filodendronie podzemywal sobie
                                                    Kuba - zaskroniec wyhodowany od jaja znalezionego w trocinach. Kuba byl
                                                    szalenie towarzyski, pierwszy "biegl" witac goscia, ktory mdlal na jego widok,
                                                    bo Kuba uwielbial "wdrapywac sie" na ramiona i siedziec przycisniety do karku.
                                                    Chyba dlatego, ze bylo mu tam cieplutko. Dzisiaj mam jakis dziwny wstret do
                                                    wezy i juz na sam ich widok prawie otrzasa mnie. Nie wyobrazam sobie, ze znowu
                                                    moglabym jagiegos gada miec w domu.
                                                    Wystarczy jeden, hi, hi, hi!
                                                  • wiktoria53 Krasule :))))) 05.07.06, 22:47
                                                    Taki kujawski obrazek smile))))

img412.imageshack.us/img412/389/nakujawach14sv.jpg
                                                  • natla Re: Krasule :))))) 05.07.06, 23:05
                                                    Dawno nie widziałam....smile
                                                    Czy ktoś moze mi powiedzieć, dlaczego kiedy udało mi się wreszcie zmienić
                                                    w IrfanView na jpg, to zdjecia wychodzą czarno-białe. Pewnie coś kliknełam, bo
                                                    w końcu klikałam co się da, żeby to jpg było.
                                                  • dankarol Re: Krasule :))))) 05.07.06, 23:29
                                                    pewnie kliknelas w przekształć w odcień szarości, bo wtedy wychodzi czarno białe
                                                  • natla Re: Krasule :))))) 05.07.06, 23:46
                                                    tylko mi jeszcze powiedz gdzie to jest smile
                                                  • dankarol Re: Krasule :))))) 05.07.06, 23:49
                                                    pare pozycji niżej niż zmien rozmiar obrazka, chyba ze cztery
                                                  • august2 Re: Krasule -Wiktoria 08.07.06, 22:43
                                                    Wiktorio a czy wciaz chodzisz do tych krasul z banka po mleko?
                                                  • august2 Re: Przyjemne z pozytecznym.. 08.07.06, 22:44
                                                    Dzis postanowilem polaczyc przyjemne z pozytecznym.

Przed 10 rano zaladowalem do samochodu plastykowe worki z pustymi puszkami,
                                                    plastykowymi i szklanymi butelkami po wodzie i napojach, i pojechalem
                                                    do punktu skupu. Zawsze sortuje te rozne rzeczy a potem odwoze. Przyrode
                                                    sie mniej zanieczyszcza a przy okazji dadza pare groszy. Syn zgodzil sie
                                                    pojechac- choroba dzis mu na to pozwolila. Zachecilem go tez do jazdy
                                                    obiecanka ze podjedziemy do Biblioteki Nixona aby zobaczyc
                                                    nowy jej nabytek.

Na skupie poszlo sprawnie, dali mi 11 dolarow i 52 centy. Pozniej zgodnie
                                                    z zapowiedzia pojechalismy do Nixon Birthplace and Library.
                                                    Miesci sie ten ladny obiekt w pobliskim miescie Yorba Linda ( mieszkalismy
                                                    tam pare lat po przeprowadzce z polnocnej Kalifornii). Kazdy odchodzcy Prezydent
                                                    USA ma fundowana Biblioteke. W Yorba Linda jest ona poswiecona
                                                    Prez. R. Nixonowi. Dlaczego tu? Poniewaz jest to jego rodzinne miasto.
                                                    Tu wlasnie niedaleko od miejsca gdzie stal jego rodzinny dom zbudowano
                                                    ta Biblioteke. Jest to jedyna tego rodzaju Biblioteka Prezydencka
                                                    zbudowana z prywatnych skladek.
                                                    Tak wlasnie wygladal dom gdzie na swiat przyszedl Richard Nixon. W srodku
                                                    Ma pokoj goscinny, kuchnie, mala spizarnie a na gorze dwie sypialnie.
                                                    Bardzo przytulnie wygladajacy domeczek, ktory zostal zbudowany przez jego
                                                    ojca,

img377.imageshack.us/my.php?image=domurodzenianixona4mt.jpg

Obok tego domku sa dwa groby. Prez Nixona i jego zony.
                                                    To tu odbywala sie cala ceremonia pogrzebowa w 1994 roku. Dawno nie widzialem
                                                    takiego najazdu dziennikarzy. Przyjechali wtedy wszyscy zyjacy prezydenci USA.

Prasa podawala ze wokol trumny w ciagu 24 godzin przeszlo ok 50 tys ludzi.
                                                    W tym miejscu napisze ze i ja z zona oraz mlodszym synem (ktory koniecznie
                                                    chcial wszystko zobaczyc) tam bylismy. Jako ciekawostke podam, ze byl wtedy
                                                    widoczny obok trumny duzy wieniec od owczesnego prezydenta Polski.

Pare dni temu umiescili na terenie Biblioteki helicopter, ktorym latal
                                                    Prez Nixon.
                                                    img377.imageshack.us/my.php?image=helikopterpreznixona4mc.jpg

To wlasnie ten obiekt byl celem naszej porannej tam wizyty.

Niedawno tez oddano do uzytku mala replike Bialego Domu. Wyglada rzeczywiscie
                                                    imponujaco.
                                                    img135.imageshack.us/my.php?image=bialydom3xh.jpg

Miasto Yorba Linda bardzo sie szczyci z tego miejsca urodzenia prez Nixona.
                                                    Jest tam stala wystawa poswiecona zyciu prez Nixona. Czesto robia tam
                                                    rozne imprezy.
                                                    Co niedziela maja tam darmowe koncerty muzyki powaznej a kazdego grudnia
                                                    jest tam wielka uroczystosc zapalania swiatel na olbrzymiej choince oraz
                                                    wspolnego
                                                    spiewania swiatecznych piosenek i koled.

Aha… prawie bym zapomnial. Po przyjezdzie wstawilem do piekarnika
                                                    placek. Jest to moj eksperymentalny “pecan-pumpkin pie”

img54.imageshack.us/my.php?image=pecanpumpkinpie3ly.jpg

Czyli orzechowo-dyniowy… oho wlasnie przed chwila piekarnik
                                                    dal mi znac ze trzeba wyjac… zapach placka rozlal sie po calym domu.
                                                    Starszy syn juz biegnie po schodach...
                                                  • del.wa.57 Re: Przyjemne z pozytecznym.. 08.07.06, 23:45
                                                    To takie punkty skupu istnieją u Ciebie Auguscie? W Niemczech wystawiamy
                                                    szkło,plastiki,makulaturę w poszczególne dni i zbierają to.No to udanę
                                                    mieliście wyprawę,przydał by sie taki środek lokomocji do szybszego
                                                    przemieszczania się z miejsca na miejsce hi..hi..Replika Białego Domu wspaniale
                                                    sie prezentuje,to była znowu bardzo miła wycieczka a na deser jeszcze
                                                    ciasto,napewno pysznesmile)
                                                    Ja dzisiaj upiekłam szarlotkę chcesz kawałek??
                                                    smile)
                                                  • tofika Re: Przyjemne z pozytecznym.. 08.07.06, 23:49
                                                    August,pieknie bo Nixon! i domek i td...
                                                    ale!nie wiem dlaczego? jak to sie stalo.. ten Twoj placek wiem jak pachniesmile
                                                    (moze dlatego,ze w dziecinstwie zapach dyni gotowanej znałam...
                                                    malusia prośba... kliknij przepis.. jak znajdzisz czas..takiego apetytu
                                                    nabrałam..
                                                    moze byc wpisany dopiero jesienia,bo mi dynie dopiero zaczna kwitnacsmile
                                                  • august2 Re: Przyjemne z pozytecznym..odpowiedzi 09.07.06, 01:45
                                                    Del.wa- musze ci napisac ze w moim rejonie
                                                    mamy te punkty skupu i ciesza sie powodzeniem.
                                                    obowiazuja ludzi do sortowania... poniewaz
                                                    ja mieszkam na zamknietym osiedlu i mamy wspolne
                                                    kontenery przepisy sa inne. Kazdy robi we wlasnym zakresie..

Tofika- zonie placek smakowal - dodala jeszcze do niego czekoladowych lodow,
                                                    mlodszemu synowi tez.. tylko starszy jeszcze nie probawal jest na diecie...chce
                                                    trzymac linie..
                                                    a jezeli chodzi o przepis to jest to moja tajemnica..sorry!, zabieram do grobu
                                                    (tak jak ten co robil Stradivariusa...)
                                                    Tofika- moge cie tylko poczestowac..
                                                  • wiktoria53 Krasule i przyjemne z pożytecznym-auguście 09.07.06, 05:24
                                                    Krasulom zrobiłam zdjęcie w czasie przejazdu bez wychodzenia z samochodu i to
                                                    przez szybę ze zbliżeniem smile Dobry mam aparacik..smile U nas nie ma problemu z
                                                    wszelkimi butelkami bo już od rana kontenery są przeszukiwane przez "hakerów"
                                                    (od haka)i to im dajemy trochę zarobić wink
                                                  • wiktoria53 Przyjemne -dzieki auguście za zdjecia :)n/t 09.07.06, 05:26

• wiktoria53 Re: Przyjemne -dzieki auguście za zdjecia :) 09.07.06, 05:28
                                                    Taki helikopter przydałby się smile Rzeczywiście biały dom pięknie się prezentuje.
                                                  • dankarol Re: Przyjemne z pozytecznym.. 09.07.06, 10:18
                                                    Auguście dzięki za wycieczke i przepyszny placek. Za helikopter dzięki mam ich
                                                    na codzień po uszy. Może sie nimi szybko lata, ale jak sie ma bliziutko
                                                    lądowisko, to juz mniej ciekawie wyglądają.
                                                  • natla Auguście, ja juz wiem........ 09.07.06, 12:28
                                                    .....dlaczego nie chcesz dać przepisu Tofice. Po prostu sam nie wiesz jak go
                                                    zrobiłeś, znam to, bo często tak eksperymentuje. smile
                                                    Fajna wycieczke nam znowu zafundowałeś.
                                                  • maladanka Re: Auguście,Natlo,Wiktorio... 11.07.06, 12:26
                                                    nawet się nie obejrzałam jak godzina minęła ..
                                                    a przy okazji...to znowu zaszpanuję przy gościach ...zapytam,wiecie jak wygląda
                                                    dom gdzie sie urodził Nixon? nie? to wam pokażę...tą metodę stosuję wobec tych
                                                    co to twierdzą,że komputer i internet to bee... i wiecie - 3 osoby już
                                                    przekonałam,że nie koniecznie bee.
                                                    Krasule u nas inne kolory mają albo czerwone, albo biało-czerwone.A w ogóle to
                                                    krasule lubię bardzo
                                                  • natla Re: Auguście,Natlo,Wiktorio... 11.07.06, 12:35
                                                    Jeżeli delikwent nie ma żadnych zainteresowań (phi, a co mnie obchodzi dom
                                                    Nixona), to agtacja nie wychodzi. Na zasadzie nie, bo nie ci ludzie działaja,
                                                    chyba że nie mają kasy, ale to co innego.
                                                  • maladanka Re: lobbuję za sobą :) 12.07.06, 13:23
                                                    Zapraszam do wątku muzycznego na zestaw fotografii z cerkiewek smile
                                                  • natla Re: lobbuję za sobą :) 12.07.06, 13:44
                                                    A byłam już, byłam wink
                                                  • krista57 Re: Auguście,Maładanusko... 12.07.06, 18:28
                                                    Dziękuje za zdjecia i podzielenie sie przeżyciami/wrażeniami...
                                                  • graga211 Auguście,Maładanusko, rowniez dziekuje n/t... 12.07.06, 19:58
    • graga211 Auguscie! 13.07.06, 14:13
      (Wczesniej napisalam, ale wredny system mnie wylogowal, wiec musze jeszcze raz)
      a chodzi mi o to, ze ja takze musze Ci napisac, ze u nas na osiedlach rowniez
      jest zorganizowana zbiorka posegregowanych surowcow wtornych: makulatury,
      szkla, plastiku, starej odziezy. Na to wszystko stoja osobne pojemniki z
      odpowiednim napisem i tylko niegramotny lub wandal permanentny nie dostosowuje
      sie. Nikt nie placi za to, co tam wrzuci, bo JUZ ma radoche, ze pozbył sie tego
      z domu. Jesli chce miec zaplacone, to jedzie kawal drogi i benzyna kosztuje go
      wiecej, nizli wyplata.
      Druga sprawa, to przepis na Twoj placek – dlaczego chcesz zabrac go do grobu?
      Taki z Ciebie sobek?? smile Gdyby wszyscy tak robili, to do dzisiaj tkwilibysmy w
      epoce kamienia lupanego.
      Nie badz skapy, tylko w przyszlosci zdradz synowi lub synowej, bo jesli przepis
      dobry, to smiertelnym grzechem byloby nie przekazac go dalej. Moja mama takze
      miala przepis na przecudowne orzechowe makagigi, ktore ratowaly ja w czasie
      okupacji i nikomu nie zdradzala przepisu, az w koncu doszla do wniosku, ze
      majac 86 lat, czas najwyzszy przekazac recepture dalej, bo szkoda brac do grobu
      ze soba (choc mama bynajmniej nie wybiera sie tam). Zgodzila sie tez przekazac
      wnuczce (mojej corce), bo a nuz ta z kosa naskoczy rowniez i na mnie????
      • august2 Re: Czarno-biale 16.07.06, 22:41
        Pare impresji, tym razem w eksperymentalnym stylu czarno-bialym w ta upalna
        niedziele.

Na zewnatrz prazy kalifornijskie slonce a w domu przyjemny chlod.
        Swiat za zaluzja wyglada nawet ciekawie

img377.imageshack.us/my.php?image=dscn5610ht4.jpg
        W ogrodku nie pomaga nawet zamknieta furtka. Grzeje zdrowo..

img65.imageshack.us/my.php?image=dscn5611xw1.jpg
        a na ogrodkowym stoliku pod parasolem Lisa Tucker nagradza wspanialym
        usmiechem.
        Ma sie z czego cieszyc – doszla do finalu “American Idol”.
        Pochodzi z naszego Orange County…wiec jest po czesci i nasza duma..

img65.imageshack.us/my.php?image=dscn5614by4.jpg
        • del.wa.57 Re: Czarno-biale 16.07.06, 23:03
          Prawda Auguście Lisa ma piękny uśmiech,wiesz te czaro-białe fotki bardzo mi sie
          podobają.
          • natla Re: Czarno-biale.....a to ja :))) 16.07.06, 23:27
            Kurcze, wreszcie nauczyłam się skanować......ta "sirota" ze znudzonym
            bernardynem to ja
            img73.imageshack.us/img73/6256/jawdolod7.jpg
            • del.wa.57 Re: Czarno-biale.....a to ja :))) 16.07.06, 23:33
              Wow,Natluś piękne foto,jaka sirota...te zdjęcia są cudne,naprawdę,aż się
              wierzyć nie chce,że człek był taki małysmile)))
            • natla Re: Czarno-biale.....a to ja :))) 16.07.06, 23:46
              A to kilka lat póżniej i chyba ten sam znudzony bernardyn wink))
              img363.imageshack.us/img363/2721/strdy4.jpg
              Mania!!!! Gdzie te zdjęcia są robione? smile
              • del.wa.57 Re: Czarno-biale.....a to ja :))) 16.07.06, 23:57
                Pies ten sam,ale Ty już nie mała dziewczynka,podlotek.Takie zdjęcia mnie
                rozbrajają,sama wracam do starych fotek z wielkim sentymentem a jaki
                ubaw,śmiech z tych ciuszków,fryzureksmile)
      • goskaa.l Grago211 17.07.06, 07:53
        A czy Ty mogłabyś podać ten przepis na makagigi?
        • august2 Re: znad Pacyfiku 26.07.06, 06:47
          ... dla ochlody nasza grupa udala
          sie w ubiegla niedziele na piknik na plaze Pacyfiku..
          Przyjmnie bylo pomoczyc nogi..
          Posylam pare migawek...

img87.imageshack.us/my.php?image=pacifikew6.jpg
          img87.imageshack.us/my.php?image=silnagrupavq1.jpg
          img140.imageshack.us/my.php?image=mewaeg6.jpg
          img87.imageshack.us/my.php?image=zachodbt7.jpg
          • natla Re: znad Pacyfiku 26.07.06, 08:49
            Nie móglbyś Auguście popakować trochę Pacyfiku i przesłać nam umyślnymi mewami?
            Słońca nie dołączaj.
            • maladanka Re: znad Pacyfiku 26.07.06, 09:32
              Auguście - super, wiatr od morza czuję!
              • dankarol Re: znad Pacyfiku 26.07.06, 11:04
                Auguście dzięki za trochę wilgoci, ten wiatr od Pacyfiku jest wspaniały. Zaraz
                sie przyjemniej robi. Dzięki.
                • august2 Monaco, pieprzowe drzewa i hibiscusy.. 30.07.06, 20:45
                  Mialem isc dzisiaj na me dzike sciezki a tu masz, poranny deszcz
                  niespodziewanie pomieszal szyki.

Troche to u nas dziwne… deszcz w lecie to niezwykly ewenement.
                  Zimowa pora to rozumie ale w lecie?
                  Z drugiej strony to moze i dobry jest deszcz po ostatnich 40 stopniowych
                  temperaturach.

Zmienilem wiec plan i pospacerowalem po okolicznych ulicach. Co zobaczylem
                  to na “digitalu” umiescilem..

Szedlem sobie tak chodnikem wzdluz hibiscusowych krzewow
                  (w Internecie znalazlem cos na ten temat)
                  pl.wikipedia.org/wiki/Ketmia

img234.imageshack.us/my.php?image=hibiscusowwkrzewyec1.jpg
                  wyciagnelm szyje i zblizylem oczy do jednego z tych pieknych kwiatow..

img234.imageshack.us/my.php?image=kwiathibiscusayi2.jpg
                  a teraz uwaga Zapraszam do Monaco! Zwroccie uwage na nazwe ulicy..
                  Sa tam nawet mieszkania na sprzedaz.. (widac reklamy) wiec kto chce mieszkac w
                  Monaco to moze skladac oferte.. chocby od zaraz..Klimat srodziemnomorski taki
                  jak w orginalnym
                  Monaco..

img235.imageshack.us/my.php?image=zapraszamdomonacoxv6.jpg
                  Po drugiej stronie ulicy zatrzymalem sie na chwile i zerknalem zza pieprzowego
                  drzewa

img211.imageshack.us/my.php?image=widokzzapieprzowegodrzewawf1.jpg
                  poszedlem blizej i ukazal sie mym oczom poranny, podeszczowy, mglisty widok
                  na okoliczne wzgorza i mieszkalne domy. Czyz nie wygladaja jak jakies budowle
                  na wzor sredniowiecznych zamkow? Chodzi mi tu o lokalizacje raczej a nie o
                  architekture..

img211.imageshack.us/my.php?image=mglistywidokcw9.jpg

Podszedlem do brzegu urwiska i w dole zobaczylem… zajaczka spozywajacego poranne
                  sniadanie… Musi on dobrze uwazac gdyz w okolicy widzialem kojoty…
                  Przyroda ma swoje prawa .. niestety.

img234.imageshack.us/my.php?image=zajaczekwi0.jpg
                  Pare krokow od domu a zawsze mozna zobaczyc cos ciekawego..
                  • dankarol Re: Monaco, pieprzowe drzewa i hibiscusy.. 30.07.06, 21:28
                    Auguście dzięki za spacer. Hibiskusy przepiękne, nad mieszkaniem jeszcze sie
                    zastanowię, ale za zajączka osobne podziękowania składam.
                  • tofika Re: Monaco, pieprzowe drzewa i hibiscusy.. 30.07.06, 21:29
                    August,juz mialam pytać, nie narzekasz na upały, gdy nam tu pogodynki mówia jak
                    masz wysokie temperatury, a masz Deszcz, to bardzo dobrze...
                    urzekające fotografie, .. Monaco moje --1 domeksmile,
                    i dobrze .ze byłes w poblizu zajączka, obronileś go od kojota...
                    • krista57 Re: Liliowy kapelusz-zdjecia 18.08.06, 21:34
                      O naszym spotkaniu po 40 latach pisalam na wątku"Liliowy kapelusz".
                      Droga znakowana parczą szkolną
                      img45.imageshack.us/img45/3171/110820061aby8.jpg
                      img179.imageshack.us/img179/8559/110820062yc7.jpg
                      Jestesmy w starym domu/tzw pruski /,ktory podlega konserwatorowi zabytkow,nasi
                      gospodarze po oddziedzczeniu go po dziadkach mają wiele problemow z
                      doprowadzeniem do swietnosci tego siedliska
                      img330.imageshack.us/img330/3530/110820063kj1.jpg
                      Gospodarzowi klasy nalezy sie posłuch,ustalamy plan dzialania...
                      img67.imageshack.us/img67/9743/110820066su9.jpg
                      Kiedys bylismy bardzo rozspiewaną klasą,teraz ze spiewnikiem w ręku...
                      img77.imageshack.us/img77/3825/1108200667rb6.jpg
                      Zaczyna sie wieczór,ognisko,zaczynamy tańce...a jezeli tance to ja zawsze pierwsza.

Moze ktos mi powie,dlaczego zdjecia wyszły takie mikre?
                      • dankarol Re: Liliowy kapelusz-zdjecia 18.08.06, 21:42
                        W takim domu to i ja bym się spotkała ze swoją klasą, chociaż myślę, że chętnych by nie było za wiele.
                        • del.wa.57 Re: Liliowy kapelusz-zdjecia 18.08.06, 23:03
                          Chciałabym miec taką chatkę na wsi,marzenie a spotkanie wspaniałe i udane to
                          widać,fajnie tak spotkać się po latach,powspominać,pośpiewać a opowiadaniom
                          pewnie nie było końca.
                          • e-baba Re: Liliowy kapelusz-zdjecia 18.08.06, 23:09
                            Piękny dom, piękne spotkanie, a ta droga z tarczami - super pomysł. To musiała
                            byc bardzo zgrana klasa.
                      • natla Re: Liliowy kapelusz-zdjecia 19.08.06, 00:38
                        Ale fajnie było smile
                        Nie wiem czemu Ci te zdjecia takie małe wyszły. Moze za bardzo pomniejszyłaś.
                        Ma być 640x480.....a moze zły link kopiujesz....ma być ten ostatni.
                        • malwina52 Re: Liliowy kapelusz-zdjecia 19.08.06, 00:51
                          wlasnie moze trzeba go najpiwrw otworzyc
                          zrobi sie wieksza fotka i wtedy skopiowac,
                          fajna imprezka szkoda ze mnie nie bylo
                          w tym czasie bym was podgladalasmile
                          • del.wa.57 Re: Liliowy kapelusz-zdjecia 19.08.06, 13:55
                            Psiury cudne Krysiu a konik brak mi słów,psy i konie to moje pasjasmile)))
                            • august2 Re: niedzielna przechadzka 20.08.06, 18:37
                              Pare ujec z porannej, lokalnej przechadzki...

Posrod morza suchych, pomietych traw dojrzalem
                              niebieskawe oko nalezace do ostu,
                              ktory nie dawal za wygrana i po prostu…zakwitl

img246.imageshack.us/my.php?image=stareinoweki1.jpg

Cisza byla niezwykla. Obok piaszczystej drozki

img246.imageshack.us/my.php?image=polnadrogaiciszalg7.jpg

na cieniutkich lodyzkach
                              malutkie parasolki sie pojawily…takie troche wieksze
                              od ziarenka pieprzu..

img246.imageshack.us/my.php?image=maleskarbynaturyrr4.jpg
                              ciekawe co zobacze w przyszla niedziele..

• regine Re: niedzielna przechadzka 20.08.06, 19:57
                                W Kijowie na spacerze udało mi się zrobić takie zdjęcie.
                                Słonecznik, a na nim przycupnął wróbelek, który ciekawie się nam przyglągał:
                                img432.imageshack.us/img432/2165/2545409imgkq6.jpg
                                A tak fotografuje niebo moja wnusia. Też lubi oglądać obłoki, ciągle każe mi
                                patrzeć i "babciu, widzisz tą żyrafę, albo słonia, albo baranka". Zawsze
                                coś "wypatrzy".
                                img62.imageshack.us/img62/5480/2545453imgpj9.jpg
                                • dankarol Re: niedzielna przechadzka 20.08.06, 20:03
                                  Auguście ty zawsze coś ciekawego zobaczysz, przepięikne te znaleziska.
                                • dankarol Re: niedzielna przechadzka 20.08.06, 20:05
                                  Reniu jak wypatrzyłaś tego wróbelka na słoneczmiku. Piękne zdjęcie
                                  • regine Re: niedzielna przechadzka 20.08.06, 20:08
                                    Sielsko w tym Kijowie, słoneczniki rosną wszędzie, wróble nie boją się ludzi.
                                    No i jakoś tak się udało smile
                                    Ale osty Augusta są przepiękne, zawsze zachwycam się, przystaję by popatrzeć na
                                    takie kwiatysmile
                                    • august2 Re: Sloneczniki.. 20.08.06, 21:09
                                      Regino pod wplywem twego slonecznikowego zdjecia
                                      poszukalem w Internecie
                                      i oto co znalazlem..

Andrzej Ziobrowski

Cierpienia Vincenta

pijany słońcem Vincent
                                      odkrywa nowy odcień żółci
                                      z oczami pełnymi łez
                                      dziękuje Bogu
                                      za ten delikatny i ciepły ptasi kolor
                                      który od niedawna był tylko marzeniem
                                      otrzymał go w darze
                                      z głębią rzuconą przez intensywne światło
                                      kwitnącej Prowansji

jego słoneczniki teraz płoną
                                      i są dowodem iż warto mierzyć się
                                      z udręką i szaleństwem
                                      które zesłał mu los

ten słoneczny dzień
                                      zapisze się w annałach malarstwa
                                      na zawsze i trwale
                                      ale o tym Vincent jeszcze nie wie
                                      gdy idzie wiejską polną drogą
                                      ze sztalugą pełną słońca
                                      i oceanem falujących maków
                                      • del.wa.57 Re: Sloneczniki.. 20.08.06, 21:15
                                        I z ciernienia Vincenta,powstały póżniej cudne obrazy,właśnie''Słoneczniki''
                                        smile)
                                    • del.wa.57 Re: niedzielna przechadzka 20.08.06, 21:12
                                      Kiedyś zbierałam osty kwitnące i zasuszałam na zimowe bukiety,to było jeszcze w
                                      kraju,świetnie się póżniej prezentują w wazonie,takie suche bukiety.A
                                      alejka/pusta/wygląda bardzo jesienne,dzięki za spacer Augusciesmile))
                                • del.wa.57 Re: niedzielna przechadzka 20.08.06, 21:16
                                  Miałaś /farta/Reniu,świetna fotka z ptaszynąsmile))
                                  • regine Re: Auguście 20.08.06, 21:53
                                    Przepiękny wiersz. Tak "Słonecznik", to piękny obraz ale i "Maki", również.
                                    Dziękuję, że chciało Ci się szperać. Ale warto byłosmile
                                    • takanietaka Re: Auguście 20.08.06, 21:58
                                      auguście,piekna ta pusta drózka! ma cos smutnego w sobie.
                                      • august2 Re: Auguście -Takanietaka 20.08.06, 22:36
                                        ciekawe jest jak roznie ludzie postrzegaja swiat.
                                        Takanietaka, napisalas ze drozka jest smutna..
                                        przyjrzalem sie raz jeszcze zdjeciu i masz troche racje..

Z drugiej strony ja przyzwyczajony do pory suchej ogladam te
                                        tereny zupelnie inaczej... mozna powiedziec ze nawet je lubie...
                                        jeszcze pare miesiecy i to wszystko buchnie zielenia...

• august2 Re: Focza Plaza 24.08.06, 02:05
                                          Co zrobilem dzis dla siebie? Zabralem zone (i siebie) w odwiedziny do
                                          nadmorskiego miasta o uroczej nazwie Seal Beach (Focza Plaza). Staram sie je
                                          odwiedzic chociaz raz w roku. Nie jest zatloczone jak inne, latwo znalezc
                                          parking, latwo sie poruszac.

Po 40 minutach bylismy na miejscu…
                                          Oto pare migawek z wycieczki…

Symbol miasta

img247.imageshack.us/my.php?image=foczaplazaqk3.jpg
                                          wedkarze

img247.imageshack.us/my.php?image=wedkarzeoq1.jpg
                                          spragniony golab

img247.imageshack.us/my.php?image=spargnionygolabqv4.jpg
                                          mewa

img213.imageshack.us/my.php?image=mewawr5.jpg
                                          miasto widziane z mola

img247.imageshack.us/my.php?image=miastosealbaechzmolaus5.jpg
                                          glowna ulica miasta Seal Beach

img213.imageshack.us/my.php?image=glownaulicamiastauo9.jpg
                                          przy koncu glownej ulicy

img292.imageshack.us/my.php?image=przykoncyglownejulicylc6.jpg
                                          Tramwaj muzeum. Najpierw zrobiono na poczatku 20 wieku linie tramwajowa
                                          do tego miejsca nad Pacyfikim. Pozniej powstala osada w 1903 a w 1916 roku
                                          powstalo
                                          miasto o nazwie Seal Beach

img292.imageshack.us/my.php?image=tramwajmuzeumwc3.jpg
                                          sklep ogrodniczy- spodobal mi sie parkan

img204.imageshack.us/my.php?image=sklepogrodniczytx6.jpg
                                          wszedlem tam na chwile I ….zobaczylem duzego motyla. Pare razy cykalem
                                          zdjecia I wreszcie za 3 razem go zlapalem… gdzie jest motyl? Czy go widzicie?

img181.imageshack.us/my.php?image=gdziejestmotylww4.jpg
                                          kolorowa ulica miasta

img181.imageshack.us/my.php?image=kolorowaulicagt2.jpg
                                          a tu restauracja z angielska kuchnia The Old Ship (Stary Okret)…jedlismy tam
                                          oczywiscie ryby dorsze I frytki…. Pycha!

img246.imageshack.us/my.php?image=oldshiprestauracjatz5.jpg
                                          W drodze powrotnej wstapilismy do sklepu … I zakupy domych drobiazgow
                                          Dopelnily ten bogaty we wrazenia dzien…

Pani Chandra poszla sobie precz…

• august2 Re: a ten slonecznik.. 24.08.06, 02:21
                                            to dla wszystkich Internautek...znalazlem go w ogrodku
                                            przy plazy..

img87.imageshack.us/my.php?image=slonecznikowekoloryxl0.jpg
                                            • takanietaka dzięki, 24.08.06, 02:24
                                              za słonecznik!
                                              * nigdy nic nie wiadomosmile **
                                              • del.wa.57 Re: dzięki, 24.08.06, 12:02
                                                Dzięki za wycieczkę świetnie się prezentuje to miasto,szczególnie ten widok
                                                plaża,miasto i dzięki za słoneczniksmile
                                                Pozdrawiam Auguscie.
                                                • tofika Re: juz tak dawno...nic 15.09.06, 07:26
                                                  nie wierze, ze nie posiadacie troszke zdjec....
                                                  • krise1 Re: Polskie kwiaty 17.09.06, 08:01
                                                    Tak wyglądają kwiatki, przed moim blokiem.
                                                    img227.imageshack.us/img227/3434/polskiekwiatyqz1.jpg
                                                  • takanietaka sliczne..i staroswieckie! 17.09.06, 09:00
                                                    tak lubie te własnie kwiaty ,nawet nie wiem jak sie nazywaja !Dzisiaj coraz
                                                    rzadziej sie je widzi .Odchodza w dal jak i astry,lwie
                                                    paszcze,gożdziki,marcinki..szkoda !
                                                    * nigdy nic nie wiadomosmile **
                                                  • tofika Re: sliczne..i staroswieckie! 17.09.06, 18:42
                                                    takanietaka...smile
                                                    wlasnie takie jak wymieniasz mam kwiatki,
                                                    te spod balkonu krise, sieja mi same , co roku inne kolory ,same tak sie
                                                    zapylaja. podobnie malwy , koloty samoistnie przybywaja, ten rok byl suchy,
                                                    ale,,
                                                    po deszczach opamietaly i odzyly i odzabiaja moj ogrod .. dzialkowy..
                                                    odrosly tez georginie,dalie: maja paczki, oby mroz im nie przeszkodzil ,
                                                    mam nocki coraz zimniejsze
                                                  • regine Re: sliczne..i staroswieckie! 17.09.06, 18:51
                                                    Te kwiatki, w moich dawnych stronach nazwano "Bociankami", nie wiem dlaczego. A
                                                    Na Ukrainie całe łąki i trawniki są w tych kwiatach. Też bardzo je lubię.
                                                    Są takie swojskie, nasze...smile
                                                  • natla Re: Polskie kwiaty 17.09.06, 09:23
                                                    Piękne....trzeba w przyszłym roku o takich pomyśleć smile
                                                  • maladanka Re: Polskie kwiaty haftowane 17.09.06, 14:21
                                                    W moim dreptaniu często trafiam na różne festyny,występy zespołow ludowych
                                                    itp.Zawsze zamieram z zachwytu nad haftami na gorsetach,kamizelach itp..
                                                    Jak one w słońcu cudnie wyglądają! To nie przykurzone eksponaty w
                                                    gablotkach,one naprawdę rozkwitają w plenerze
                                                    img95.imageshack.us/img95/2018/cko0041eb9.jpg
                                                    img99.imageshack.us/img99/3168/cko0051qp6.jpg
                                                    img95.imageshack.us/img95/6517/cko0381el6.jpg
                                                    img131.imageshack.us/img131/5729/cko0431hc3.jpg
                                                    img214.imageshack.us/img214/6620/cko0511hb8.jpg
                                                    img214.imageshack.us/img214/3722/cko0951ui7.jpg
                                                    img227.imageshack.us/img227/1619/piwniczna072gorsml6.jpg
                                                    img45.imageshack.us/img45/1787/piwniczna078gorsww4.jpg
                                                  • august2 Re: Polskie kwiaty haftowane 17.09.06, 17:58
                                                    Maladanko- uczta dla oka!
                                                    Dzieki
                                                  • regine Re: Polskie kwiaty haftowane 17.09.06, 19:08
                                                    Kiedyś podziwiałam łowickie stroje, mieniące się wszystkimi barwami tęczy. Było
                                                    to podczas występów na żywo. A takie serdaki, haftowała, cekinami, koraikami
                                                    moja mama. Jeszcze moje córki, jak były w przedszkolu, tańczyły krakowiaka w
                                                    takich czarnych, z akssamitu, naszywanych cekinami, serdaczkach czy gorsetch.
                                                    Czasami przeglądając stare zdjęcia oglądam te swoje dziewczynki, gdy stoją,
                                                    trzymając się za rączki, w czerwonych spódnicach, z wiankami ze wstążek na
                                                    głowach. Ot i takie mam wspomnienia z "Moich Polskich Haftowanych Kwiatów".
                                                    Baedzo pracowite sa te hafty, wiem cś o tym, bo umiem toto robić. Nauka w las
                                                    nie idzie. ale czy tak p[ięknie jak na tych strojach to nie wienm czy tak bym
                                                    potrafiła ? Może...Można wszystko, tylko trzeba chcieć..smile
                                                    Dzięki Danuś za przypomnienie smile Piękne, świecące, kolorowe ale i bardzo
                                                    pracowite są te hafty. Podziwiamsmile
                                                  • natla Re: Polskie kwiaty haftowane 17.09.06, 19:14
                                                    Muszę Ci Maleństwo podziękować, bo nigdy mnie nie brały stroje ludowe
                                                    w całosci, choć sama miałam strój krakowski, jak na dziecko wypadało.
                                                    Po raz pierwszy popatrzyłam nie na strój, tylko na jego elementy.....i to jest
                                                    śliczne.
                                                  • dankarol Re: Polskie kwiaty haftowane 17.09.06, 22:16
                                                    Przepiękne hafty. Ze strojów ludowych interesowały mnie zawsze najbardziej hafty
                                                    i mam kilkanaście różnych wydawnictw z wzorami różnych ludowych haftów. Dawno
                                                    temu wykorzystywałam fragmenty do serwetek i innych takich.
                                                    W czasach kiedy jeszcze dinozaury chodziły po świecie, marzył mi się kabacik
                                                    ozdobiony prawdziwym krakowskim haftem. Niestety oczy się popsuły a kabacik w lesie.
                                                  • del.wa.57 Re: Polskie kwiaty haftowane 17.09.06, 22:43
                                                    Przepiękne hafty,podziwiam ludzi,krórzy maja do tego anielską
                                                    cierpliwośc,kochają tą pracę,to chyba ich pasja.
                                                    A kwiatki Twoje Krysiu są śliczne w zeszłym roku mialam takie na
                                                    balkonie,przypominają mi ogród mojej Mamy.
                                                  • maladanka Re: Polskie kwiaty -przydrożne 18.09.06, 20:02
                                                    Czasem się trafi tajemniczy ogród niemal,prawda?
                                                    img218.imageshack.us/img218/9147/piwniczna0031tn3.jpg
                                                    albo floksy - rzadko już spotykane
                                                    img455.imageshack.us/img455/4506/piwniczna0321kv0.jpg
                                                    i takie różne
                                                    img352.imageshack.us/img352/5417/piwniczna0261lk5.jpg
                                                    img232.imageshack.us/img232/9393/piwniczna0981yj7.jpg
                                                    img217.imageshack.us/img217/7175/piwniczna1001zk0.jpg
                                                    Mija lato,wspomnienia zostają..
                                                  • natla Re: Polskie kwiaty -przydrożne 18.09.06, 20:54
                                                    Rany, Danuska! Jaki ten tajemniczy ogród piękny.....
                                                  • dankarol Re: Polskie kwiaty -przydrożne 18.09.06, 21:01
                                                    Danusiu przepiękne te kwiaty, Tajemniczy ogród to cudo, a floksy, przez te upały
                                                    całkiem mi wyschły. Floksy to takie miłe wspomnienia z dzieciństwa, udało mi sie
                                                    pod oknem posadzić białe i fioletowe.
                                                  • natla Re: Polskie kwiaty -przydrożne 18.09.06, 21:10
                                                    A ja z floksami mam tylko jedno skojarzenie (juz Wam zresztaą w zamierzchłych
                                                    czasach o tym pisałam), otóż przjaciółka mojej mamy we floksach straciła
                                                    cnotę....później bardzo nobliwa pani wink))
                                                  • takanietaka BUKIET mój, 18.09.06, 22:26
                                                    ze sklepu!W ferie nareszcie miałam czas i chodziłam z nudów po wszystkich
                                                    sklepach miałego miasteczka,odkryłam mnóstwo sztucznych kwiatków polnych!
                                                    Zrobiłam z nich bukiet ,może sobie zatrzymam ,może komus dam w prezencie,a na
                                                    razie podziwiam!Nie zwiedna ,wody nie trzeba.......no,sama nie wiem....Jak wam
                                                    sie to widzi?

img459.imageshack.us/my.php?image=bukietzwakacjive9.jpg
                                                    * nigdy nic nie wiadomosmile
                                                  • regine Re: BUKIET mój, 18.09.06, 22:31
                                                    Podba się, bardzo smile Taki swojskie klimaty. Nasze polskie, polne kwiaty.
                                                    A, że sztuczne, mi nie przeszkadza, ale wygoda na pewno jest.Nie ma problemu t
                                                    podlewaniem, zmienianiem wody, czy więdnięciem.
                                                    Krwawnika kwiaty też tam zauważyłam, czy się mylę ? Czyli nie do końca taki
                                                    sztuczny smile
                                                  • natla Re: BUKIET mój, 18.09.06, 22:45
                                                    Ladny, to on jest z daleka.....ja dziękuję wink))
                                                  • dankarol Re: BUKIET mój, 18.09.06, 23:04
                                                    Nie mogę krytykować, bo sama sztucznymi liśćmi zasłoniłam dziurę w ścinie i jak
                                                    to mówi jeden znajomy "ruły".
                                                  • dankarol Re: Polskie kwiaty 17.09.06, 22:09
                                                    Kwiatów tych jest dużo na moim osiedlu, sama mam pod balkonem trochę, chociaż w
                                                    tym roku mniej niż poprzednio. Są to ulubione kwiaty drobnych ptaszków, które
                                                    całymi stadami przysiadają i objadają nasionka. Ja je nazywam koperki, na co
                                                    moja ciocia mnie poprawia i mówi, że to onętki. Są takie zwiewne i takie kolorowe.
                                                  • august2 spacerkiem wokol Ronda 20.09.06, 17:25
                                                    Przecietnie raz na dwa tygodnie przejezdzam przez tzw Orange Circle.

Jest to najstarsza czesc tego uroczego miasta Orange. Circle to po prostu spore
                                                    rondo z zielenia, lawkami i fontanna. Takie serce miasta z ktorego rozbiegaja
                                                    sie drogi na wszystkie strony swiata. Tak wlasnie pierwsi osadnicy
                                                    zaprojektowali te miasto. Na poczatku bylo Rondo, wokol ktorego miescily sie
                                                    glowne miejskie
                                                    urzedy a na peryferiach olbrzymie pomaranczowe sady od ktorych miasto wzielo
                                                    nazwe. Teraz wszystko sie zmienilo ale ta stara czesc miasta jest pielegnowana
                                                    z wielka pieczolowitoscia. Mieszkancy dawali nawet donacje na te swe “stare
                                                    rondo”.
                                                    Na chodniku mozna zobaczyc wmurowane cegielki z nazwiskami ofiarodawcow.
                                                    Mnostwo tu sklepikow ze starociami-takie antykwariaty, sa male restauracje
                                                    takie miejsce gdzie mozna przeniesc sie w przeszlosc..

Miejsce to polubili tez producenci filmow…. Poniewaz jezdze ta droga
                                                    Przez ponad 6 lat, widzialem 2 razy ekipy filmowe krecace znane pozniej filmy…

Teraz zapraszam na spacer wokol Ronda:

img118.imageshack.us/my.php?image=1dscn3373ia7.jpg
                                                    malarze tez lubia to miejsce
                                                    img118.imageshack.us/my.php?image=2dscn3371hw9.jpg
                                                    img225.imageshack.us/my.php?image=22dscn3369va8.jpg

wokol ronda
                                                    img225.imageshack.us/my.php?image=3dscn3365fm6.jpg
                                                    img225.imageshack.us/my.php?image=4dscn3367fl2.jpg
                                                    img225.imageshack.us/my.php?image=5dscn3368om3.jpg
                                                    img225.imageshack.us/my.php?image=6dscn3372mt7.jpg
                                                    a w tym miejscu (loza masonska) tez przy Rondzie,
                                                    konspiratorzy debatuja nad losami swiata

img216.imageshack.us/my.php?image=7dscn3366uz1.jpg

• natla Re: spacerkiem wokol Ronda 20.09.06, 18:43
                                                    Ciekawa jestem ile pi razy oko to Rondo ma średnicy.
                                                    Ta niska zabudowa i dostojność "gmachów" urzędowych w ślicznym słońcu jest
                                                    wspaniała.
                                                    No i malarka niczego sobie wink))
                                                    Dzięki Auguście. W ślicznej krainie żyjesz, gdyby tylko nie ta
                                                    temperatura......a moze są u Was indywidualne skafandry klimatyzacyjne? wink)))
                                                    To moze nie taki głupi pomysł....skafandry "chłodnicze" na baterie
                                                    słoneczne....wink))
                                                  • del.wa.57 Re: spacerkiem wokol Ronda 20.09.06, 21:54
                                                    To był swietny spacer wokół ronda,czysto,bardzo ładne budynki,mnie spodobał sie
                                                    najbardziej budynek banku z niebieskimi ''daszkami'' sporo zieleni.Musi byc
                                                    ogromne to rondo bo nogi mnie zabolałysmile)))
                                                    Dzięki.
                                                  • august2 Re: spacerkiem wokol Ronda-odpowiedzi 21.09.06, 01:44
                                                    Do Natli- te rondo moze miec (tak mysle) ok 30-35 metrow srednicy,
                                                    jezeli chodzi o klimat to kazdy ma preferencje, mnie w sumie odpowiada.. nie
                                                    lubie nosic dlugich kalesonow i rekawiczki wiecznie gubilem...

Do Delwy- wiesz co? Ten budynek z niebieskimi "daszkami" tez jest moj ulubiony..

• august2 Re: w swiecie H. C. Andersena -czesc 1 13.10.06, 05:14
                                                    Po 300 km jazdy wzdluz Pacyfiku przekroczylismy granice miasta Solvang
                                                    (co znaczy ponoc po dunsku “sloneczne pola) i znalezlismy sie w swiecie Hansa
                                                    C. Andersena jednego z najbardziej znanych obywateli Danii

img177.imageshack.us/my.php?image=6hcandersenxb4.jpg
                                                    niektore drzewa przypominaly o jesieni

img139.imageshack.us/my.php?image=1jesienat0.jpg
                                                    wiatraki robily niesamowite wrazenia

img139.imageshack.us/my.php?image=2wiatrakyl3.jpg
                                                    img139.imageshack.us/my.php?image=10wiatrakidf1.jpg
                                                    przy bocznej ulicy domy zapuszczaly brody..

img89.imageshack.us/my.php?image=4brodatydomqv5.jpg
                                                    zupelnie inny troche bajkowy swiat

img83.imageshack.us/my.php?image=12innyswiatid7.jpg
                                                    img139.imageshack.us/my.php?image=7parkov5.jpg

nawet przybytki po naszemu“restroom” wygladaly okazale

img83.imageshack.us/my.php?image=5przybytekug9.jpg
                                                    a to jedno z mych ulubionych zdjec.. zrobione troche tak
                                                    na zapleczu..

img83.imageshack.us/my.php?image=11nazapleczuze3.jpg
                                                    tu zjedlismy pierwszy lunch

img139.imageshack.us/my.php?image=3lunchhk7.jpg
                                                    a tu udalismy sie na spoczynek- do hotelu

img83.imageshack.us/my.php?image=8hotelhe3.jpg
                                                    a z samego rana tak wygladaly te urocze okolice

img83.imageshack.us/my.php?image=12porannywidokuw8.jpg
                                                  • wiktoria53 Re: w swiecie H. C. Andersena -czesc 1 13.10.06, 06:58
                                                    Piekne widoki,poranny szczególnie uroczy. Mnie zainteresowało czym pokryte sa
                                                    dachy budynków gdzie jedliscie lunch.To na pewno jakis naturalny materiał ale u
                                                    nas niespotykany.
                                                  • natla Re: w swiecie H. C. Andersena -czesc 1 13.10.06, 06:59
                                                    Rzeczywiście, zdjęcie z zaplecza śliczne.
                                                    Mieliscie śliczna podróż. Dzieki za zdjęcia.
                                                  • tofika Re: w swiecie H. C. Andersena -czesc 1 13.10.06, 08:35
                                                    August,,dziekuje!
                                                    za pol godzinki zabram sie za dokladne ogladanie... ale bedzie ...wrazen...smile
                                                  • tofika Re: w swiecie H. C. Andersena -czesc 1 13.10.06, 12:21
                                                    August, nareszcie nie marzne wlaczono juz ogrzewanie i moglam dluzej poogladac
                                                    Twoja z Zoną wyprawę...
                                                    pozapisywalam do moich folderow,
                                                    Cudownie!!!dostarczasz żonie i sobie ogrom wszelakich odczuć.
                                                    przepiekne miejsce ,mam wreszcie i ja pomnik Andresena dzieki Tobie
                                                    z ..Kaliforniismile
                                                    Czekam na następna część ...Z Waszej wyprawy...
                                                    Obyscie mieli takich wypraw jak najwiecej, jak najwiecej!
                                                  • dankarol Re: w swiecie H. C. Andersena -czesc 1 13.10.06, 16:15
                                                    Auguście dzięki za wspaniałą wycieczkę, po tym bajkowym miasteczku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka