Dodaj do ulubionych

"Chcę być piękna"

15.03.06, 23:05
Czy będą tak pięknie wyglądały?

s001.wyslijto.pl/download.php?file_id=23845361363244256000&t=2384536136324425600027353

"Niebezpieczne upiększanie ciał

Na casting do nowego programu „Chcę być piękna”, który od 30 marca emitowany
będzie w telewizji Polsat, zgłosiło się 100 tys. osób, choć potrzebowano
jedynie dwudziestu sześciu. Uczestnicy programu mają się poddać poważnym
operacjom plastycznym, drastycznej zmianie wizerunku i długiej rozłące z
bliskimi.
Liczba zgłoszeń do „Chcę być piękna” i tak jest zaniżona. Bo ta statystyka
nie uwzględnia głosów internautów, którzy na łączach rozpaczliwie prosili o
zakwalifikowanie ich do programu (m.in. na www.interia.pl czy
www.wirtualnemedia.pl). "

"– W Chinach skracało się dziewczynkom stopy, w Afryce wydłużało szyje, do
dziś wycina się łechtaczki, przez wieki Europejki zamknięte w gorsetach nie
mogły się w pełni rozwijać umysłowo ani emocjonalnie, bo co chwila mdlały z
niedotlenienia – mówi Wojciech Eichelberger, znany psychoterapeuta, pisarz
oraz publicysta. Tradycja i wbijanie do głowy ustalonych kanonów zrobiły
swoje. Efekt? Aż 90 procent pacjentów klinik chirurgii estetycznej to panie.

– Niestety ciało kobiece zostało w patriarchalnej kulturze mocno
uprzedmiotowione – mówi Eichelberger. – Wiele kobiet żyje w przekonaniu, że
ich ciało służy przede wszystkim do tego, by uwieść mężczyznę i jakoś
urządzić się w życiu. Ewa: „Mam 32 lata i syna w wieku 11 lat. W ciąży
przybrałam na wadze 12 kg. Po porodzie mam rozstępy, a brzuch wygląda
koszmarnie. Krępuję się pokazać w bikini. Chciałabym dostać się do państwa
programu. Może wtedy poznam ojca dla mego syna i partnera na całe życie...”."

"– Wiele się przecież mówi o powikłaniach pooperacyjnych, które w takich
programach, o dziwo, nie zdarzają się. Tam nie ma o tym mowy – zauważa
psychoterapeuta Wojciech Eichelberger. – Pomija się również psychologiczny
aspekt takiego zabiegu. Gdy nagle zmienia się ciało, poczucie tożsamości może
się mocno zachwiać, a także relacje z bliskimi – szczególnie z dziećmi. "

Więcej:
www.kulisy.pl/appS/a/tekst.jsp?place=zw_kulisy_list_articles&news_cat_id=2054&news_id=82378
Obserwuj wątek
    • regine Re: "Chcę być piękna" 15.03.06, 23:10
      Rezygnuję....Będe jaka jestem, a tym paniom wcale nie zazdroszczę.
      Po operacjach wiadomo ci się dzieje, zwłaszcza plastycznych twarzy. Rozumię
      drobne korekty. Ale inne zmiany odpadają.
      Starzeć się ale z godnością, operacji plastycznych. Nie lubię przesady..
      A zdrowie ma się jedno.
      Ale chętnych, strasznie dużo, no cóż.
      Być pięknym to jedno, a mądrym drugie, mają wybór...
      • dankarol Re: "Chcę być piękna" 16.03.06, 00:51
        W moim lustrze wyglądam pięknie (szczególnie jak jest zaparowane i jestem bez
        okularów) więc nie widzę potrzeby torturować się jakimiś operacjami.
        • regine Re: "Chcę być piękna" 16.03.06, 00:58
          Też nigdy w lustro nie patrzę w okularach...
          Najlepszy sposób na dobry dzień..smile))))))))
          • dankarol Re: "Chcę być piękna" 16.03.06, 01:01
            I tak trzymaj. Ja dopiero na zdjęciach widzę jakieś zmiany. Zawsze się
            zastanawiam kto to jest
            • natla Re: "Chcę być piękna" 16.03.06, 08:51
              Oj tak, te cholerne zdjęcia.......wink)
              Cóż z tego, że są piękne za dnia.....a co z nocą? Jeżeli motywacją jest
              mężczyzna, to klapa wink
              Te panie z lewych zdjęć po prostu są zaniedbane, zmęczone i nieszczęsliwe.
              Trochę makijażu i umyte włosy czynią cuda.
              Natomiast "robienie za małpę" w TV......to juz inny problem.
              • lili50 Re: "Chcę być piękna" 16.03.06, 10:11
                A która, by nie chciała być piękną? Wszystkie kobiety są piękne, tylko zalęży
                jak o siebie dbają. Ja natomiast, jestem za leniwa, żeby o siebie zadbać. I
                wyglądam, jak wygłądam, ale już się z tym pogodziłam, że jestem brzydka.
                • natla Re: "Chcę być piękna" 16.03.06, 10:23
                  Daję głowę, że nie jesteś brzydka. Mały retusz codzienny jednak jest konieczny.
                  Leniuchu jedna wink)))
                  • wiktoria53 Re: "Chcę być piękna" 16.03.06, 10:37
                    Tak Lili wystarczy retusz i już inaczej się czujemy smile Ja niestety już nie mogę
                    używać kredki do oczu ( uczulenie) jedynie usteczka maluję i krem na twarz.
                    Ważne są włosy! Dodają dużo uroku jeśli jest ułożona ładna fryzurka.Ale w tym
                    programie "Chcę być piekna" wkroczy chirurg plastyczny, bedzie skracał nosy,
                    brody szpiciaste i wysuniete, zęby poprawią........ja z ciekawości będę program
                    oglądała.
                    • wiktoria53 W czwartek rusza reality show "Chcę być piękna" 30.03.06, 06:27
                      "Jestem jak nowo narodzona. Ten program to zastrzyk adrenaliny - mówi
                      Małgorzata Wilanowska z Warszawy, bohaterka pierwszego odcinka reality
                      show "Chcę być piękna", który już w czwartek zobaczymy w Polsacie "

"Udział w programie odmienił jej życie: - Zmieniłam sobie nos, a lifting twarzy
                      odjął mi jakieś dziesięć lat. Odmłodziło mnie też rozjaśnienie włosów -
                      wylicza. - Czuję się fantastycznie. Jestem taka jak przedtem, zanim zatraciłam
                      się w obowiązkach żony i matki. A teraz czuję, że zrobiłam wreszcie coś dla
                      siebie. Efekt operacji przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Własna matka
                      mnie nie poznała, a potem się rozpłakała, że ma tak ładną córkę."

Więcej:

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3244672.html
                      • tesunia Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 11:32
                        powiem wam,
                        ze jestem za takimi zmianami,
                        nieraz sa naprawde konieczne i taki program dla niektorych pan jest
                        zbawieniem,bo moga byc uprzywilejowane do zmiany,
                        nie beda musialy robic rundy po lekarzach/prosic o refundacje na zabiegi,ktore
                        naprawde w niektorych wypadkach poprawia ich stan psychiczny,
                        niemam tu na mysli jakis zwykly kaprys kobiecy,podniesienie/usuniecie workow
                        pod oczami czy zniwelowanie podwojnej brody.
                        • wiktoria53 Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 12:03
                          Ostatnio w "Rozmowach w toku" podziwiałam piekną buzię pani Walter, ale szyja
                          dokładnie wskazywała wiek ! Ale szyję można zawsze zasłonić apaszką.
                          • fleur1 Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 12:24
                            My i tak jesteśmy piękne i nie mamy się czym przejmować.
                            Mamy oprócz urody piękno i dobro w sobie,
                            w sercach, to jest najważniejsze.
                            Nieprawdaż moi mili????
                            • wiktoria53 Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 12:28
                              Masz rację Fleur.....smile))To co w sercu - najważniejsze......ale jaby było
                              trochę mniej zmarszczek i krótsze to i tamto, mniej tego i owego,większe to czy
                              tamto, dłuzsze ..........ech Jest OK!
                              • regine Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 13:54
                                Macie rację, ważne co w środku, to jest najważniejsze.
                                Choć odrobina szaleństwa, zawsze jest wskazana i na zewnątrz.
                                Nie mam tu na myśli operacji plastycznych, ale zadbanie od siebie, "rzucenie"
                                czasmi okiem w lustro i już jest dobrze smile
                                Ważne, to być zadowolonym z tego co się ma...
                                Cóż matka natura, nie wszystkich czyni pięknymi,
                                ale "mieć" piękno w sobie, to jest już kunszt.
                                Nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić, nie pomoże tu też żadna operacja
                                plastyczna...
                                • maladanka Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 14:14
                                  gdybym miała te 10 cm więcej na długośc, to nie mówiłybyście do mnie
                                  Maleństwosmile i może mąż nie wróciłby na mnie uwagi - a tak to stwierdził,że
                                  najcenniejsze perfumy są w malutkich buteleczkach i co? mogłam sie mu oprzeć?
                                  • tadeuszx Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 15:19
                                    maladanka napisała:
                                    > najcenniejsze perfumy są w malutkich buteleczkach i co?
                                    -----> wniosek: małe jest piękne!smile
                                    Myślę, że każdy sam decyduje, co mu się podoba bardziej, a co mniej smile
                                    • maladanka Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 15:20
                                      jeszcze mówią,że każda potwora znajdzie swego amatora smile
                                      • del.wa.57 Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 17:23
                                        Masz racje Malutka,kazda znajdzie swego amatora,ja jeszcze mówię,że takiej
                                        kundzi-wszystko undzismile))
                                        A tak powaznie,to powiem za Fleurką,ze jesteśmy piękne i urokliwe,a co!!!!
                                        smile)))
                                        • krista57 Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 18:22
                                          Oj!poprawiłabym to i owo u siebie a raczej odessała

lecz pań po 50 to tego programu raczej nie biorą .
                                          • maladanka Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 18:43
                                            ale na powaznie - to bym sobie "na zawsze" podkolorowała usta...nie ma takiej
                                            szminki,która by przetrwała u mnie więcej jak do pół godziny.Ostatnio dostałam
                                            od córki szminkę super firma,miała być niezmywalna...i co? i pstro...Ale za to
                                            opakowanie cudeńko.
                                            • regine Re: W czwartek rusza reality show "Chcę być piękn 30.03.06, 18:49
                                              Nigdy nie dowierzam firmom, ale opakowaniom tak.
                                              Lubię ładnie opakowany towar, choć po rozpakowaniu, następuje rozczarowanie...
                                              Cóż, bywa i tak...Nie maluję się, wiec mam problem z głowy.
                                              Ale uwielbiam perfumy, kktórych dostaję zawsze, i dużo na różne okazje.
                                              Właśnie w niedużych flakonikach, bo nie lubię długo takiego samego zapachu.
    • malwina52 Re: "Chcę być piękna" 06.04.06, 11:09
      ktos ogladal?

wiadomosci.onet.pl/1326509,720,kioskart.html
      • axsa Re: "Chcę być piękna" 06.04.06, 11:21
        I tak i nie.
        Zaczęłam i... przestałam, a potem znowu popatrzyłam
        Wcale nie ze wzgledu na to co pokazywano tak się miotałam, ale jak to zrobiono.
        Takiego knota dawno nie widziałam. Program zrobiony beznadziejnie, nieudolnie,
        niespójnie. Kiedy na końcu pokazywano panie "w ostatecznej wersji", było
        ciemno, a właściwie czerwono, nie mam pojęcia dlaczego.
        Może coś poszło nie tak?

A tak na marginesie: jaki jest sens takich zmian, po których własna matka mówi,
        że nie poznałaby swojej córki np. na ulicy?
        • pia.ed Re: "Chcę być piękna" 06.04.06, 11:54
          Tesiuniu,
          wlasnie taki prosty i bezpieczny zabieg jak usuniecie workow
          pod oczyma i zlikwidowanie zwisajacych powiek
          nie jest zadnym kaprysem,
          bo potrafi zrobic ze smutnej (w wygladzie) kobiety,
          ktora wszyscy pytaja "Plakalas?"
          kobiete o zywym spojrzeniu i "iskierkach w oczach"
          a to naprawde poprawia samopoczucie!!!

Tesiunia napisala:
          powiem wam,
          ze jestem za takimi zmianami,
          nieraz sa naprawde konieczne i taki program dla niektorych pan jest
          zbawieniem,bo moga byc uprzywilejowane do zmiany,
          nie beda musialy robic rundy po lekarzach/prosic o refundacje na zabiegi,ktore
          naprawde w niektorych wypadkach poprawia ich stan psychiczny,
          niemam tu na mysli jakis zwykly kaprys kobiecy,podniesienie/usuniecie workow
          pod oczami czy zniwelowanie podwojnej brody.
          • pia.ed Re: "Chcę być piękna" uzębienie ... horror 06.04.06, 12:09
            Wklejam fragment z artykulu, ktory jednak w jakis sposob tlumaczy,
            dlaczego te panie skorzystaly z okazji "podreperowania" swego wygladu.

Chocby 38-letnia Renata z Bydgoszczy, ktora miala tylko 12 wlasnych zebow
            i nie stac ja bylo na pojscie do dentysty.
            Teraz nie bedzie chociaz "straszyla" swoim wygladem, a inplantanty starcza
            jej do konca zycia!
            • tadeuszx Re: "Chcę być piękna" uzębienie ... horror 06.04.06, 12:47
              Najczęstszym błędem przy wchodzeniu w związki, jest zauroczenie wyglądem
              zewnętrznym, jako jedynym kryterium dla wyboru partnera. Owszem, wygląd jest
              ważny lecz nie najważniejszy. Myślę, że większe znaczenie powinien mieć
              charakter, szczególnie w zakresie wad i upodobań, gustów. Najprostszy przykład -
              kolor: ona - niebieski, a on czerwony. A ile w danym związku, z tak głupiego(!)
              powodu może być sporów, niesnasek i kłótni. Czy skłonność do alkoholu. Myśli
              (najczęściej młoda) dziewczyna: Eeee, ja go zmienię... najczęściej nie zmienisad
              Często się zdarza, że patrząc z boku, widzimy całkiem niedobraną parę. (Mam
              takich w klatcesmile)) A oni w małżeństwie przeżyli życie całe i są teraz w
              sędziwym wieku! (ponad 80-tka oboje).
              Moja zasada: dbać o wygląd schludny, zadbany, lecz nie "wymuskany" (to takie
              kobiece - picuje się jak baba). No...chyba, że chodzi o "namiętność chwili"wink))
              Nie "oczarowywać" swym opakowaniem, bo wcześniej czy później i tak to co
              wewnątrz, wylezie na wierzch.
              • pia.ed Re: "Chcę być piękna" uzębienie ... horror 06.04.06, 13:24
                Ogladalam amerykanska serie "Extrema makeover"
                .
                Tam byla kobieta z wygladem zlej czarownicy i za taka ja ludzie brali!
                Oczywiscie, po bliskim zapoznaniu ukazywal sie zupelnie inny obraz,
                ale jej wyglad byl PRZESZKODA aby dac komus nowemu MOZLIWOSC poznania.

Wyobraz sobie taka "kwasna" kasjerke w supermarkiecie,
                ktora niemal "zacheca" aby byc w stosunku do niej nieprzyjemnym,
                tak jak ona jest "nieprzyjemna" wobec Ciebie!
                To musi byc prawdziwa tragedia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka