Dodaj do ulubionych

Wojciech prosi o,,,,,,,,,???

07.05.06, 22:17
Mam problem.Na zabytkowej dachówce świetlikowej(szkło zabarwione lekko na
zielono)jest wytłoczony napis "G.STURM" pod spodem "FRIWALDAU"
Rok wyprodukowania 1898-1900
Google podają mi taki link

www.glogauerheimatbund.de/pages/NGA-Artikel/NGA02_08Glogau_Stadtpfarrkirche_I.html

Będę wdzięczny za kilka zdań streszczenia strony poczekam cierpliwie nawet
kilka dni.
Obserwuj wątek
    • vogino55 Re: Wojciech prosi o,,,,,,,,,??? 07.05.06, 22:23
      Owe dachowki są położone na tym Kościele,w ubiegłym roku Wiktoria zamieściła
      kilka zdjęć ze swej wyprawy na wieżę tego kościoła.Tu link do stronki z fotkami
      zabytku

www.stowarzyszeniebastion.com/s130.html
      po artykule klik na fotogalerię
      Wojciech
      • banitka51 Re: Wojciech prosi o,,,,,,,,,??? 08.05.06, 03:14
        cały tekst - tłumaczenie mogę ci przedyktować, ale pisać nie będę, bo nie jestem
        w stanie. Powiedzmy "kilka słów": historia koscioła katolickiego w Głodgowie,
        kilkakrotnie spalonego i odbudowywanego, powstałego w 14 wieku (równocześnie z
        wrocławską katedrą). Ostatni pożar miał miejsce w 18 wieku. Co się działo w
        czasie wojny (ostatniej) - jeszcze "ziomek" nie napisał (może już nie
        napisze...?) - to artykuł z pisemka dla głogowian wy/przesiedlonych.
        Bardzo skrupulatnie odnotowano kto brał udział w odbudowie i ile za to dostał.
        Cos jeszcze z niemieckiego? - ja mogę, ale jestem okazjonalnie na kompie przez
        ten tydzień, bom poza "domem", więc po 14-tym.
      • banitka51 dachówki 08.05.06, 03:19
        dachówki do odbudowy (w XVIIIwieku) dostarczyła Slaska Fabryka ceramicznych
        dachówek (wolne tłumaczenie nazwy firmy) G.Sturm (nazwisko), SA (spółka akcyjna)
        z Freiwald (okręg Legnica) - prawdopodobnie fabryka działała do II wojny.
        • vogino55 Re: dachówki 08.05.06, 08:56
          banitka51 napisała:

> dachówki do odbudowy (w XVIIIwieku) dostarczyła Slaska Fabryka ceramicznych
          > dachówek (wolne tłumaczenie nazwy firmy) G.Sturm (nazwisko), SA (spółka
          akcyjna
          > )
          > z Freiwald (okręg Legnica) - prawdopodobnie fabryka działała do II wojny.

Banitko to jest to czego chciałem się dowiedzieć ( upewnić)"moja niemiecki
          słaba język' (wink)))))))))))
          DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ
          Wojciech z (wink))) od ucha do ucha i ukłonem szacownym.
      • banitka51 pomyiło się mi 08.05.06, 03:21
        dachówki w XIX w. (a nie XVIII) i początek XX (1910) dostarczała na remont dachu
        owego kościoła ta w/w fabryczka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka