kryzar 09.05.07, 11:50 czyli jeszcze trochę demokracji mamy i wielki wyrazy szacunku dla Trybunału Konstytucyjnego. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielona56 Re: TK nie został odzyskany przez PiS 09.05.07, 11:52 Mam nadzieję , że tak zostanie .Bo jeżeli nie to tylko wiać z tego kraju. Odpowiedz Link
dwa-filary Re: TK nie został odzyskany przez PiS 09.05.07, 15:56 zielona56 napisała: > Mam nadzieję , że tak zostanie .Bo jeżeli nie to tylko wiać z tego kraju. A ja kocham ten kraj i chcę tu mieszkać i chcę ,żeby Polska była nam ojczyzną,żebym nie musiała sie wstydzić polskości.Może jeszcze tego doczekam. Odpowiedz Link
natla Re: TK nie został odzyskany przez PiS 09.05.07, 12:32 Tak, to bardzo pozytywne. Właśnie młócę TVN24. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a świetnie !!! 09.05.07, 14:39 ale chyba (??) doprowadzili do wyłączenia najcenniejszych sędziów ze składu TK.? No i tylko wniosek sld będzie rozpatrywany przez TK - czy coś źle dosłyszalam ? Odpowiedz Link
fleur1 świetnie !!! 09.05.07, 15:50 Pewnie, że świetnie, a najlepiej niech wróci to co było do 1989 roku, niech panowie z SB i inni bez lustracji dalej triumfują, a ich następcy nami rządzą i smieją się głośno odbierając pieniądze starszym emerytom, którzy zasłużyli na więcej. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a co ty wypisujesz ? 09.05.07, 16:36 fleur1 napisała: > Pewnie, że świetnie, a najlepiej niech wróci to co było do > 1989 roku, niech panowie z SB i inni bez lustracji dalej triumfują, > a ich następcy nami rządzą i smieją się głośno odbierając pieniądze > starszym emerytom, którzy zasłużyli na więcej. No coś ty ???- dlaczego tak piszesz ? Dlatego, że TK nie dał sie zastraszyć i proceduje? Odpowiedz Link
fleur1 Nie dlatego, że nie dał się zastraszyć 09.05.07, 18:47 Najwyższy czas, aby była dobra ustawa i nie można jej pogrzebać, tylko poprawić. Napisałam o tych na górze, których koledzy maja brudne ręce, a teraz najwięcej krzyczą. Odpowiedz Link
kryzar i bardzo dobrze, że TK nie dał się zastraszyć 09.05.07, 21:21 choć bracia i ich najbliższe otoczenie kombinują jak pogmerać w konstytucji. Ja sobie nie życzę aby zmieniano konstytucję bez mojej akceptacji, tak robiono kwiatuszku1 właśnie przed 1989 r. Pan prezydent zaczyna straszyć niewiadomo kogo otwarciem zasobów archiwalnych. Obawiam się, że najgorzej wyjdą na tym aktywni działacze Solidarności. Dziwi mnie, że pod patronatem dwóch prawników usadowionych na najwyższych stanowiskach w naszym państwie powstają tak straszne knoty ustawowe nadające się do natychmiastowej zmiany. A może w tym szaleństwie jest metoda? Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: i bardzo dobrze, że TK nie dał się zastraszyć 09.05.07, 23:14 kryzar napisała: > > Pan prezydent zaczyna straszyć niewiadomo kogo otwarciem zasobów archiwalnych. > Obawiam się, że ........najgorzej.................. wyjdą na tym aktywni działacze Solidarności. Najgorzej, na PRAWDZIWYM otwarciu tego archiwum - to by wyszedł właśnie ON sam i jego P.T. Rodzina. I w tym sęk. Hirlinktderhundbegraben Odpowiedz Link
kryzar niestety walka jeszcze się nie zakończyła 10.05.07, 15:01 PiS tak łatwo pola nie odda. A sejm w czasie pracy TK produkuje nadal buble prawne. Odpowiedz Link
fleur1 Poprawka 10.05.07, 15:48 P.a.d.a.l.c.o.w.o miła "da/hier liegt der Hund begraben" jeżeli sięgasz do źródeł, a pomijająć spacje wygląda to tak: "hierliegtderhundbegraben". Zapamiętałam ten zwrot ze szkoły. Pozdrawiam Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Fleur 10.05.07, 16:49 ależ wiem, że zrobiłam w tym powiedzonku kilka błedów. ja tak piszę właśnie z błedami, gdy patrzę lekko w klawiaturę a zupełnie ani-ani w ekran. O pisie pogrzebanym wiem wszystko ) Odpowiedz Link
toskania8 to mój Kraj, ale już nie moje Państwo 10.05.07, 21:02 nie jest moim Państwo, gdzie przy pomocy metod rodem z Orwella, przeinaczeń, niedopowiedzeń, albo zwykłych, podłych i haniebnych kłamstw niszczy się ludzi, autorytety, instytucje. Chwała Panu Profesorowi Stępniowi, że na to nie pozwolił. Nie chcę, nie zgadzam się, by jakiś (...) nie, takich słów nie użyję publicznie, pożal się Boże historyk, bez jakiegokolwiek dorobku ośmielał się szargać (TVN 24 dziś po 18) dobre imię i autorytet Pani Profesor Łętowskiej, że była Rzecznikiem Praw Obywatelskich za Jaruzelskiego i zajmowała się przedpłatami na maluchy. Kto jak kto, ale Pani Profesor Łętowska jako prawnik, naukowiec, urzędnik, a nade wszystko jako Człowiek, to osoba takiego formatu , jakich mało nie tylko w Kraju ale może i w świecie. Więc wara ! Jeśli ktoś myśli, że obrzuciwszy błotem niemiłe mu i niepokorne autorytety sam się autorytetem stanie...cóż, niech myśli. Tylko dlaczego moim kosztem! Ale tego, co się dzieje wokól nas, nawet Orwell by nie wymyślił. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: TK nie został odzyskany przez PiS 11.05.07, 04:36 Od początku istnienia tego rządu ,życzyłem mu wszystkiego najlepszego , bo wierzyłem w jego kompetencje . W otwatość i szczerość , poprowadzenie ludzi w kierunku rozwoju , naprawy wszystkiego tego czego nie udało się poprzednim rządom . Pierwszy rok pracy był jednak marazmem , zapewne rozpatrzeniem się w sprawach jakich miał podjąć się rząd PiSu. Jednak z ochotą podjęto temat lustracji i przyczepiono do niego nie tylko tą sprawę . Zaczęto w lustracji przekładać teczki ludzi znanych i mniej znanych nad teczki prominentnych działaczy PiSu . Gdy Jarosław K Premier mówi o tym jak to powinien zlustrowaś się cały skład Trybunału Konstytucjyjnego to ja sie pytam dlaczego nie zlustrowano kazdego z posłów tego ugrupowania politycznego przewodzącego w Sejmie . Ano wydaje sie ,że najpierw należy poprzez swoją władzę pokazać wszystkim polakom , kto tu jest silny . I nikt nam nie podskoczy . zastraszenie nie odbywa się juz poprzez tajnych agentów organizacji palamilitarnych a przez teczki zawierające jakieś dane o zainteresowanym . Ba , kłopot w tym ,że są one wybiórczo oceniane . Dla mnie niesprawiedliwie . Tylko nielicznym uda się oczyścić swoje oplute imię . A tych których sie wskarze odsunie się od stanowisk . Drugim dnem lustracji bedzie pokazanie społeczeństwu, żeby ono nie podskakiwało w żadnej z dziezin zycia . Z kim ten rząd będzie próbował dalej wędrować przez lata swego panowania . Ze skazanymi działaczami Samoobrony , z nawiedzonymi działaczami LPR-u . Opozycja też zachowuje się biernie mając intratne stanowiska w Sejmie . Dla mnie tworzenie demokracji w Polsce zakończyło sie . I miał rację Marszałek obecny Sejmu - Kto nie z nami ten przeciw nam . Jestem bogatszy w doświadczenia życiowe , Przeżyłem okres socjalizmu w Polsce , Przeżyłem okres drapieżnego kapitalizmu rozciągnietego na dwadzieścia lat istnienia niby niepodległego państwa . Próbowałem aktywnie uczestniczyć w dziejach państwa lecz już nie stracza mi sił na dalsze wędrowanie z ugrupowaniami politycznymi które prowadzą Polskę w swoją stronę . Nie przeciwstawie im się , bo zmarnowano mój wysiłek w tworzenie nowej Polski jak teraz dobija się go nieczystymi intencjami politycznymi mającymi na celu zdyskredytować demokrację . Metody z innych epok ,ale nie dziwcie się , przecież przywódcy tego państwa rodówód swój mają w poprzednim systemie jak i wszystkie tytuły naukowe któe w tamtym okresie zdobyli . Społeczeństwu polskiemu życzę mądrości a nie zapalczywośći i proszę nie wierzcie w politykę bo wiara ta doprowadzi znów Polske w rejony biedy i pozostawienia naszego państwa samemu sobie na arenie międzynarodowej. Gdy zgoda zaproponowana przez oddających rządy poprzedniego systemu i nowego nie pasuje jednemu ugrupowaniu politycznemu nie może to być pretekstem do odmiany życia politycznego kosztem najuboższych warstw społeczeństwa . Rząd który dzieli zamiast scalać społeczeństwo, gdyby miał honor podałby się do dymisji . Wierząc jednak w swoje powołanie dziejowe, doprowadzi do rozwarstwienia jeszcze większego społeczeństwa . To może przynieść tylko jeden skutek , w krótszym lub dłuższym okresie czasowym . Powrócimy do strajków . Odmawiam uczestniczenia w jakiejkolwiek opcji politycznej, moja wiara w którąkolwiek została zachwiana . Pragnę za to uczestniczyć w sprawach lokalnych społeczeństwa bez żadnych partii politych . Dość upartyjnienia. I mam nadzieję już więcej nie pisać na tematy polityczne . Odpowiedz Link
natla Re: TK nie został odzyskany przez PiS 11.05.07, 08:50 Ja też rządowi dobrze zyczyłam, bo to mój kraj, ale jak pamiętacie wiary nie miałam. Nie rozumiem, dlaczego mówi się o lustracji TK teraz, skoro wszyscy sędziowie TK dopełnili 2-krotnie obowiązku złożenia dokumentów lustracyjnych..... Wielu spraw nie rozumiem, a przede wszystkim buty i krętactwa rządzących. Tylu tam "świętych" ludzi, a tyle nienawiści......można powiedzieć, typowe i głupie. Jeżeli to nie będzie samobójstwo polityczne, to już niczego nie pojmę. Minął rok, a ci ludzie się niczego nie nauczyli .... Odpowiedz Link
zielona56 Re: TK nie został odzyskany przez PiS 11.05.07, 09:12 I nie nauczą ! Żaden mądry argument nie trafia .Nigdy nie kibicowałam tym opcjom , które są u władzy.Szczerze ! jestem przerażona . Odpowiedz Link
kryzar Ustawa lustracyjna jest częściowo niezgodna 11.05.07, 19:40 z konstytucją. Jednak!!! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4124284.html a poniżej coś o wykluczonych sędziach TK. może warto sprawdzić jakie stopnie miał poseł Mularczyk i poseł Ziobro Czy może to konfikt uczeń mistrz? www.gazetawyborcza.pl/1,75478,4122529.html Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Jajeczko częściowo nieświerze 11.05.07, 19:54 czyli do bani. Uważam, że jak CZĘŚCIOWO - to i CAŁOŚCIOWO. Odpowiedz Link
toskania8 jestem dumna 11.05.07, 23:44 tak właśnie pomyślałam. Zachowując wszelkie proporcje, bo nigdy bym się przecież nie ośmieliła równać z Panem Profesorem Stępniem i innymi Sędziami. A jednak, słuchając wyroku a potem, zakończonej przed chwilą konferencji prasowej poczułam wielką dumę, że jestem prawnikiem. Bo w tym całym szaleństwie, w tym morzu nienawiści, żadzy zemsty i dokopywania przeciwnikom to jednak prawo zwyciężyło, to prawo stanęło w obronie Państwa i demokracji. Prawo uosabiane i reprezentowane przez ludzi tak wielkiej klasy i tak wielkiego formatu. A hołocie i szmonadkom - na pohybel! Odpowiedz Link
natla Re: jestem dumna 12.05.07, 07:39 Już dawno tylu godzin nie spędziłam przed telewizorem. Po raz pierwszy w życiu stwierdziłam, ze czasami prawo jest ok, ale tylko w rękach mądrych i prawych ludzi, bo przecież połowa posłów, to również prawnicy z Romciem na czele. Odpowiedz Link
kryzar a mnie jest wstyd, że 12.05.07, 08:52 o profesorze Stępniu miałam inne zdanie. Myślałam, że będzie trochę pro PiS-owski. Teraz się wstydzę i przepraszam przewodniczącego TK za takie posądzenia. Wielkie wyrazy szacunku dla pana profesora Kr Odpowiedz Link
takanietaka jestem dumna.. 12.05.07, 10:07 że mamy miejsca gdzie wciąz niezależnie i "niepolitycznie" sie mysli.Trybunał przywraca wiare w prawo.Cały dzień spedziłam przy telewizorze..i z pełna satysfakcja usłyszałam wyrok.No i potem ta ciekawa rozmowa Stepnia z dziennikarzami...i te jego końcowe,zwykłe ,ludzkie słowa.." Nie musza wszyscy wiedzieć wszystko o wszystkich"...no własnie! * nigdy nic nie wiadomo ** Odpowiedz Link
e-baba Re: jestem dumna.. 12.05.07, 23:08 i wielkie wyrazy szacunku sędziom Trybunału składam. Przywrócili mocno nadwątloną ostatnio, wiarę w niezależność instytucji państwowych. Niskie pokłony im za to. Odpowiedz Link
kryzar a teraz ciekawi mnie czy pan premier zdąży 14.05.07, 08:03 z przekazaniem do druku orzeczenia TK. Czasu mało ale nie jest to chyba niemożliwe, wystarczy dobra wola. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4129078.html No i cieszy bardzo coraz większe poparcie dla TK wśród zwykłych ludzi Odpowiedz Link
natla Re: a teraz ciekawi mnie czy pan premier zdąży 14.05.07, 08:57 Krysiu, jasne, ze nie zdąży. Wynikałe to ewidentnie z jego wczorajszych, "mściwych" wypowiedzi. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: a teraz ciekawi mnie czy pan premier zdąży 14.05.07, 13:32 Czy jeszcze widzicie demokrację w państwie? Pewnie ,że można nie wyciągać żadnych konsekwencji w stosunku do tych co tych oświadczeń nie złożyli i tym się tłumaczyć , ale samo podejście do sprawy jest jest pokazaniem kto tu rządzi . O tym ,że ten i poprzednie rządy niczym się nie różnią , przepraszam mają lud za ciemniaków którzy nie potrafią wyciągać wniosków . A bazują na obrzydzeniu jakie dosięga większość społeczeństwa w zetknięciu z polityką . I tu wygrywają . Mało kto zdecyduje się na protest uliczny , strajk w zakładzie pracy itp. Związki zawodowe już są tak rozdrobnione i właśnie o to chodziło temu kto rozczłonkował związki w latach 90 . Społeczeństwo jest kilkuwarstwowe bo sprawiła to zwykła ekonomia życia, rynek, dostepny przez kilkanaście lat dla nielicznych , czy wyhamowywanie żądań płacowych . Spora część społeczeństwa znalazła zawór bezpieczeństwa w postaci wyjazdów i pracy za granicą . Tym którzy pozostali , demokracja bardziej zaczyna kojarzyć się z opcją polityczną , która w danej chwili jest przy władzy . Nic nie może być takie samo , powtarzalne i sumiennie przestrzegane przez administratorów społeczeństwa . Ja już czuję się gorzej jak w poprzednich okresach które przechodziła Polska a sięgam pamięcią do czasów dzieciństwa . Tamta władza kierowała krajem dla ludzi mówiąc to i wymuszając zupełnie co innego . Obecna władza mówi tylko ,że ma uprawnienia do rządzenia poprzez wybory do Sejmu ,ale w toku rządzenia dopuszcza swoje postulaty mając społeczeństwo za dziecko które nie wie czego chce . Ba , ona doskonale bawi się gierkami rządzenia udajac zatroskaną o los kraju . Wszystki rządy zapomniały ,że to społeczeństwo tworzy ten kraj , zwykli ludzie a nie rzeczy materialne . Mija już blisko dwadzieścia lat , jak długo władza będzie kazała dusić w ludziach nienawiść do systemu który minął , przepadł, tak samo jak ten przepadnie bo ludzie potrzebują iść do przodu a nie cofać się wstecz . Żal po utracie najbliższej osoby też nie trwa wiecznie , zastępują je okruchy dnia które zbieramy i nimi się posilamy . Tak i 21 wiek mimo iż rozpoczął się niedawno , jest tylko jednym z wielu jakie nastana po nas . Nie ma w tych rządach żadnego myslenia perspektywicznego o przyszłych pokoleniach , jest lęk przed brakiem forsy w kasie dla siebie i udowodnienie ,że władza jest jedyną rzeczą o jaką warto walczyć różnymi metodami. Odpowiedz Link