Dodaj do ulubionych

TK nie został odzyskany przez PiS

09.05.07, 11:50
czyli jeszcze trochę demokracji mamy i wielki wyrazy szacunku dla Trybunału Konstytucyjnego.
Obserwuj wątek
    • zielona56 Re: TK nie został odzyskany przez PiS 09.05.07, 11:52
      Mam nadzieję , że tak zostanie .Bo jeżeli nie to tylko wiać z tego kraju.
      • dwa-filary Re: TK nie został odzyskany przez PiS 09.05.07, 15:56
        zielona56 napisała:

> Mam nadzieję , że tak zostanie .Bo jeżeli nie to tylko wiać z tego kraju.

A ja kocham ten kraj i chcę tu mieszkać i chcę ,żeby Polska była nam
        ojczyzną,żebym nie musiała sie wstydzić polskości.Może jeszcze tego doczekam.
    • natla Re: TK nie został odzyskany przez PiS 09.05.07, 12:32
      Tak, to bardzo pozytywne. Właśnie młócę TVN24.
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a świetnie !!! 09.05.07, 14:39
      ale chyba (??) doprowadzili do wyłączenia najcenniejszych sędziów ze składu TK.?
      No i tylko wniosek sld będzie rozpatrywany przez TK - czy coś źle dosłyszalam ?
      • fleur1 świetnie !!! 09.05.07, 15:50
        Pewnie, że świetnie, a najlepiej niech wróci to co było do
        1989 roku, niech panowie z SB i inni bez lustracji dalej triumfują,
        a ich następcy nami rządzą i smieją się głośno odbierając pieniądze
        starszym emerytom, którzy zasłużyli na więcej.
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a co ty wypisujesz ? 09.05.07, 16:36
          fleur1 napisała:

> Pewnie, że świetnie, a najlepiej niech wróci to co było do
          > 1989 roku, niech panowie z SB i inni bez lustracji dalej triumfują,
          > a ich następcy nami rządzą i smieją się głośno odbierając pieniądze
          > starszym emerytom, którzy zasłużyli na więcej.

No coś ty ???- dlaczego tak piszesz ? Dlatego, że TK nie dał sie zastraszyć i
          proceduje?
          • fleur1 Nie dlatego, że nie dał się zastraszyć 09.05.07, 18:47
            Najwyższy czas, aby była dobra ustawa i nie można jej
            pogrzebać, tylko poprawić. Napisałam o tych na górze,
            których koledzy maja brudne ręce, a teraz najwięcej krzyczą.
            • kryzar i bardzo dobrze, że TK nie dał się zastraszyć 09.05.07, 21:21
              choć bracia i ich najbliższe otoczenie kombinują jak pogmerać w konstytucji.
              Ja sobie nie życzę aby zmieniano konstytucję bez mojej akceptacji, tak robiono kwiatuszku1 właśnie przed 1989 r.
              Pan prezydent zaczyna straszyć niewiadomo kogo otwarciem zasobów archiwalnych. Obawiam się, że najgorzej wyjdą na tym aktywni działacze Solidarności.
              Dziwi mnie, że pod patronatem dwóch prawników usadowionych na najwyższych stanowiskach w naszym państwie powstają tak straszne knoty ustawowe nadające się do natychmiastowej zmiany. A może w tym szaleństwie jest metoda?
              • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: i bardzo dobrze, że TK nie dał się zastraszyć 09.05.07, 23:14
                kryzar napisała:

> > Pan prezydent zaczyna straszyć niewiadomo kogo otwarciem zasobów
                archiwalnych.
                > Obawiam się, że ........najgorzej.................. wyjdą na tym aktywni
                działacze Solidarności.

Najgorzej, na PRAWDZIWYM otwarciu tego archiwum - to by wyszedł właśnie ON sam
                i jego P.T. Rodzina. I w tym sęk. Hirlinktderhundbegraben wink
                • kryzar niestety walka jeszcze się nie zakończyła 10.05.07, 15:01
                  PiS tak łatwo pola nie odda.
                  A sejm w czasie pracy TK produkuje nadal buble prawne.
                • fleur1 Poprawka 10.05.07, 15:48
                  P.a.d.a.l.c.o.w.o miła "da/hier liegt der Hund begraben"
                  jeżeli sięgasz do źródeł, a pomijająć spacje wygląda
                  to tak: "hierliegtderhundbegraben". Zapamiętałam ten zwrot
                  ze szkoły.
                  Pozdrawiam
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Fleur 10.05.07, 16:49
      ależ wiem, że zrobiłam w tym powiedzonku kilka błedów. ja tak piszę właśnie z
      błedami, gdy patrzę lekko w klawiaturę a zupełnie ani-ani w ekran.
      O pisie pogrzebanym wiem wszystko smile)
    • toskania8 to mój Kraj, ale już nie moje Państwo 10.05.07, 21:02
      nie jest moim Państwo, gdzie przy pomocy metod rodem z Orwella, przeinaczeń,
      niedopowiedzeń, albo zwykłych, podłych i haniebnych kłamstw niszczy się ludzi,
      autorytety, instytucje. Chwała Panu Profesorowi Stępniowi, że na to nie
      pozwolił.

Nie chcę, nie zgadzam się, by jakiś (...) nie, takich słów nie użyję
      publicznie, pożal się Boże historyk, bez jakiegokolwiek dorobku ośmielał się
      szargać (TVN 24 dziś po 18) dobre imię i autorytet Pani Profesor Łętowskiej, że
      była Rzecznikiem Praw Obywatelskich za Jaruzelskiego i zajmowała się
      przedpłatami na maluchy. Kto jak kto, ale Pani Profesor Łętowska jako prawnik,
      naukowiec, urzędnik, a nade wszystko jako Człowiek, to osoba takiego formatu ,
      jakich mało nie tylko w Kraju ale może i w świecie. Więc wara ! Jeśli ktoś
      myśli, że obrzuciwszy błotem niemiłe mu i niepokorne autorytety sam się
      autorytetem stanie...cóż, niech myśli. Tylko dlaczego moim kosztem!
      Ale tego, co się dzieje wokól nas, nawet Orwell by nie wymyślił.
    • sagittarius954 Re: TK nie został odzyskany przez PiS 11.05.07, 04:36
      Od początku istnienia tego rządu ,życzyłem mu wszystkiego najlepszego , bo
      wierzyłem w jego kompetencje . W otwatość i szczerość , poprowadzenie ludzi w
      kierunku rozwoju , naprawy wszystkiego tego czego nie udało się poprzednim
      rządom . Pierwszy rok pracy był jednak marazmem , zapewne rozpatrzeniem się w
      sprawach jakich miał podjąć się rząd PiSu. Jednak z ochotą podjęto temat
      lustracji i przyczepiono do niego nie tylko tą sprawę . Zaczęto w lustracji
      przekładać teczki ludzi znanych i mniej znanych nad teczki prominentnych
      działaczy PiSu . Gdy Jarosław K Premier mówi o tym jak to powinien zlustrowaś
      się cały skład Trybunału Konstytucjyjnego to ja sie pytam dlaczego nie
      zlustrowano kazdego z posłów tego ugrupowania politycznego przewodzącego w
      Sejmie . Ano wydaje sie ,że najpierw należy poprzez swoją władzę pokazać
      wszystkim polakom , kto tu jest silny . I nikt nam nie podskoczy . zastraszenie
      nie odbywa się juz poprzez tajnych agentów organizacji palamilitarnych a przez
      teczki zawierające jakieś dane o zainteresowanym . Ba , kłopot w tym ,że są one
      wybiórczo oceniane . Dla mnie niesprawiedliwie . Tylko nielicznym uda się
      oczyścić swoje oplute imię . A tych których sie wskarze odsunie się od stanowisk
      . Drugim dnem lustracji bedzie pokazanie społeczeństwu, żeby ono nie
      podskakiwało w żadnej z dziezin zycia . Z kim ten rząd będzie próbował dalej
      wędrować przez lata swego panowania . Ze skazanymi działaczami Samoobrony , z
      nawiedzonymi działaczami LPR-u . Opozycja też zachowuje się biernie mając
      intratne stanowiska w Sejmie . Dla mnie tworzenie demokracji w Polsce zakończyło
      sie . I miał rację Marszałek obecny Sejmu - Kto nie z nami ten przeciw nam .
      Jestem bogatszy w doświadczenia życiowe , Przeżyłem okres socjalizmu w Polsce ,
      Przeżyłem okres drapieżnego kapitalizmu rozciągnietego na dwadzieścia lat
      istnienia niby niepodległego państwa . Próbowałem aktywnie uczestniczyć w
      dziejach państwa lecz już nie stracza mi sił na dalsze wędrowanie z
      ugrupowaniami politycznymi które prowadzą Polskę w swoją stronę . Nie
      przeciwstawie im się , bo zmarnowano mój wysiłek w tworzenie nowej Polski jak
      teraz dobija się go nieczystymi intencjami politycznymi mającymi na celu
      zdyskredytować demokrację . Metody z innych epok ,ale nie dziwcie się , przecież
      przywódcy tego państwa rodówód swój mają w poprzednim systemie jak i wszystkie
      tytuły naukowe któe w tamtym okresie zdobyli .
      Społeczeństwu polskiemu życzę mądrości a nie zapalczywośći i proszę nie wierzcie
      w politykę bo wiara ta doprowadzi znów Polske w rejony biedy i pozostawienia
      naszego państwa samemu sobie na arenie międzynarodowej. Gdy zgoda zaproponowana
      przez oddających rządy poprzedniego systemu i nowego nie pasuje jednemu
      ugrupowaniu politycznemu nie może to być pretekstem do odmiany życia
      politycznego kosztem najuboższych warstw społeczeństwa . Rząd który dzieli
      zamiast scalać społeczeństwo, gdyby miał honor podałby się do dymisji . Wierząc
      jednak w swoje powołanie dziejowe, doprowadzi do rozwarstwienia jeszcze
      większego społeczeństwa . To może przynieść tylko jeden skutek , w krótszym lub
      dłuższym okresie czasowym . Powrócimy do strajków . Odmawiam uczestniczenia w
      jakiejkolwiek opcji politycznej, moja wiara w którąkolwiek została zachwiana .
      Pragnę za to uczestniczyć w sprawach lokalnych społeczeństwa bez żadnych partii
      politych . Dość upartyjnienia. I mam nadzieję już więcej nie pisać na tematy
      polityczne .
      • natla Re: TK nie został odzyskany przez PiS 11.05.07, 08:50
        Ja też rządowi dobrze zyczyłam, bo to mój kraj, ale jak pamiętacie wiary nie
        miałam.
        Nie rozumiem, dlaczego mówi się o lustracji TK teraz, skoro wszyscy sędziowie
        TK dopełnili 2-krotnie obowiązku złożenia dokumentów lustracyjnych.....
        Wielu spraw nie rozumiem, a przede wszystkim buty i krętactwa rządzących.
        Tylu tam "świętych" ludzi, a tyle nienawiści......można powiedzieć, typowe i
        głupie.
        Jeżeli to nie będzie samobójstwo polityczne, to już niczego nie pojmę.
        Minął rok, a ci ludzie się niczego nie nauczyli ....
        • zielona56 Re: TK nie został odzyskany przez PiS 11.05.07, 09:12
          I nie nauczą ! Żaden mądry argument nie trafia .Nigdy nie kibicowałam tym opcjom
          , które są u władzy.Szczerze ! jestem przerażona .
          • kryzar Ustawa lustracyjna jest częściowo niezgodna 11.05.07, 19:40
            z konstytucją. Jednak!!!
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4124284.html
            a poniżej coś o wykluczonych sędziach TK.
            może warto sprawdzić jakie stopnie miał poseł Mularczyk i poseł Ziobro
            Czy może to konfikt uczeń mistrz?
            www.gazetawyborcza.pl/1,75478,4122529.html
            • p.a.d.a.l.c.o.w.a Jajeczko częściowo nieświerze 11.05.07, 19:54
              czyli do bani.
              Uważam, że jak CZĘŚCIOWO - to i CAŁOŚCIOWO.
    • toskania8 jestem dumna 11.05.07, 23:44
      tak właśnie pomyślałam. Zachowując wszelkie proporcje, bo nigdy bym się
      przecież nie ośmieliła równać z Panem Profesorem Stępniem i innymi Sędziami. A
      jednak, słuchając wyroku a potem, zakończonej przed chwilą konferencji prasowej
      poczułam wielką dumę, że jestem prawnikiem. Bo w tym całym szaleństwie, w tym
      morzu nienawiści, żadzy zemsty i dokopywania przeciwnikom to jednak prawo
      zwyciężyło, to prawo stanęło w obronie Państwa i demokracji. Prawo uosabiane i
      reprezentowane przez ludzi tak wielkiej klasy i tak wielkiego formatu.
      A hołocie i szmonadkom - na pohybel!
      • natla Re: jestem dumna 12.05.07, 07:39
        Już dawno tylu godzin nie spędziłam przed telewizorem. Po raz pierwszy w życiu
        stwierdziłam, ze czasami prawo jest ok, ale tylko w rękach mądrych i prawych
        ludzi, bo przecież połowa posłów, to również prawnicy z Romciem na czele. smile
        • kryzar a mnie jest wstyd, że 12.05.07, 08:52
          o profesorze Stępniu miałam inne zdanie. Myślałam, że będzie trochę pro
          PiS-owski. Teraz się wstydzę i przepraszam przewodniczącego TK za takie posądzenia.
          Wielkie wyrazy szacunku dla pana profesora Kr
          • takanietaka jestem dumna.. 12.05.07, 10:07
            że mamy miejsca gdzie wciąz niezależnie i "niepolitycznie" sie mysli.Trybunał
            przywraca wiare w prawo.Cały dzień spedziłam przy telewizorze..i z pełna
            satysfakcja usłyszałam wyrok.No i potem ta ciekawa rozmowa Stepnia z
            dziennikarzami...i te jego końcowe,zwykłe ,ludzkie słowa.." Nie musza wszyscy
            wiedzieć wszystko o wszystkich"...no własnie!
            * nigdy nic nie wiadomosmile **
            • e-baba Re: jestem dumna.. 12.05.07, 23:08
              i wielkie wyrazy szacunku sędziom Trybunału składam.
              Przywrócili mocno nadwątloną ostatnio, wiarę w niezależność instytucji
              państwowych. Niskie pokłony im za to.
              • kryzar a teraz ciekawi mnie czy pan premier zdąży 14.05.07, 08:03
                z przekazaniem do druku orzeczenia TK. Czasu mało ale nie jest to chyba niemożliwe, wystarczy dobra wola.
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4129078.html
                No i cieszy bardzo coraz większe poparcie dla TK wśród zwykłych ludzi
                • natla Re: a teraz ciekawi mnie czy pan premier zdąży 14.05.07, 08:57
                  Krysiu, jasne, ze nie zdąży. Wynikałe to ewidentnie z jego
                  wczorajszych, "mściwych" wypowiedzi.
                  • sagittarius954 Re: a teraz ciekawi mnie czy pan premier zdąży 14.05.07, 13:32
                    Czy jeszcze widzicie demokrację w państwie? Pewnie ,że można nie wyciągać
                    żadnych konsekwencji w stosunku do tych co tych oświadczeń nie złożyli i tym się
                    tłumaczyć , ale samo podejście do sprawy jest jest pokazaniem kto tu rządzi . O
                    tym ,że ten i poprzednie rządy niczym się nie różnią , przepraszam mają lud za
                    ciemniaków którzy nie potrafią wyciągać wniosków . A bazują na obrzydzeniu jakie
                    dosięga większość społeczeństwa w zetknięciu z polityką . I tu wygrywają . Mało
                    kto zdecyduje się na protest uliczny , strajk w zakładzie pracy itp. Związki
                    zawodowe już są tak rozdrobnione i właśnie o to chodziło temu kto rozczłonkował
                    związki w latach 90 . Społeczeństwo jest kilkuwarstwowe bo sprawiła to zwykła
                    ekonomia życia, rynek, dostepny przez kilkanaście lat dla nielicznych , czy
                    wyhamowywanie żądań płacowych . Spora część społeczeństwa znalazła zawór
                    bezpieczeństwa w postaci wyjazdów i pracy za granicą . Tym którzy pozostali ,
                    demokracja bardziej zaczyna kojarzyć się z opcją polityczną , która w danej
                    chwili jest przy władzy . Nic nie może być takie samo , powtarzalne i sumiennie
                    przestrzegane przez administratorów społeczeństwa . Ja już czuję się gorzej jak
                    w poprzednich okresach które przechodziła Polska a sięgam pamięcią do czasów
                    dzieciństwa .
                    Tamta władza kierowała krajem dla ludzi mówiąc to i wymuszając zupełnie co
                    innego . Obecna władza mówi tylko ,że ma uprawnienia do rządzenia poprzez wybory
                    do Sejmu ,ale w toku rządzenia dopuszcza swoje postulaty mając społeczeństwo
                    za dziecko które nie wie czego chce . Ba , ona doskonale bawi się gierkami
                    rządzenia udajac zatroskaną o los kraju . Wszystki rządy zapomniały ,że to
                    społeczeństwo tworzy ten kraj , zwykli ludzie a nie rzeczy materialne . Mija już
                    blisko dwadzieścia lat , jak długo władza będzie kazała dusić w ludziach
                    nienawiść do systemu który minął , przepadł, tak samo jak ten przepadnie bo
                    ludzie potrzebują iść do przodu a nie cofać się wstecz . Żal po utracie
                    najbliższej osoby też nie trwa wiecznie , zastępują je okruchy dnia które
                    zbieramy i nimi się posilamy . Tak i 21 wiek mimo iż rozpoczął się niedawno
                    , jest tylko jednym z wielu jakie nastana po nas . Nie ma w tych rządach żadnego
                    myslenia perspektywicznego o przyszłych pokoleniach , jest lęk przed brakiem
                    forsy w kasie dla siebie i udowodnienie ,że władza jest jedyną rzeczą o jaką
                    warto walczyć różnymi metodami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka