Dodaj do ulubionych

Noc muzeów

19.05.07, 22:05
Kochani, nie było mnie, więc nie mogłam przypomniec o dzisiejszej magicznej
nocy - nocy muzeów. Ale jeszcze trochę tej nocy przed nami, więc może
wybierzecie się do jakiegoś muzeum? Jeszcze zdążycie. A naprawdę warto.
W tamtym roku spędziłam taką noc na włóczędze po łódzkich muzeach. I
wierzcie, żadne zwykłe zwiedzanie żadnego muzeum nie równa się z
niepowtarzalną atmosferą łażenia o tej porze dnia. Naprawdę.
Wszystko wygląda zupełnie inaczej niż normalnie, dla mnie to magia...
Szkoda, że nie mam żadnych zdjęć z tamtej nocy.

A może własnie teraz łazicie po muzealnych zakątkach i rozmowy z duchami je
zamieszkującymi prowadzicie? Pora na to odpowiednia, a tylko jedna noc w
roku...
Obserwuj wątek
    • gerda11 Re: Noc muzeów 20.05.07, 12:54
      Fajnie miałaś ! u mnie ani w tamtym roku ani w tym nie ma takich nocnych
      odwiedzin muzealnych ...
      • sagittarius954 Re: Noc muzeów 20.05.07, 14:16
        Ja postaram sie być krytykiem nie tyle idei odwiedzania muzeum ile tych którzy
        to muzeum odwiedzają .
        Osobiście uważam ,że takie noce powinny być przez przynajmniej trzy letnie
        miesiące . Powinny spowodować wyjście ludzi w nocy do miasta i nie tylko
        łaknienie obejrzenia ale i podzielenia się myslą w kawiarence z przyjaciółmi
        których spotkamy na naszym szlaku . Takie noce stają się też równowagą do
        działań ochronnych społeczeństwa a prowadzonych przez organy ścigania czy
        jedynie sprawiedliwych prokuratorów . Takimi akcjami społeczeństwo broni się
        samo i pokazuje ,że kultura i sztuka jest ponad czynnikami ryzyka wyjścia z domu
        . To tyle w skrócie jesli chodzi ideę odwiedzania muzeum ,ale i troszkę goryczy
        dorzucę . Nie podoba mi się ,że jest to noc w której odwiedza się przybytki
        kultury za darmo( a symboliczną złotówkę powinniśmy zapłacić) . Bardzo wiele
        muzeów w soboty pozwala odwiedzającym korzystać z zobaczenia cudów tam
        skupionych za darmo . Proszę Was , a ileż osób odwiedza je w soboty, na to
        pytanie odpowiedzcie sobie sami . A czy akcja ta jest taka popularna bo pierwsza
        ruszyła w Paryżu ? Mam nadzieję ,że nie i że ludzie znajdują ten czas potrzebny
        na obejrzenie eksponatów dla swojego pogłębienia kultury i że wypływa ona z
        chęci zobaczenia prawdziwego a nie ze zwykłego snobizmu.
        Wreszcie i ja wczoraj wyszedłem a raczej wyjechałem ,żeby coś zobaczyć choć
        miałem tremę czy dam radę i wytrzymam kondycyjnie takie wyjście . Okazało się
        ,że kolejka była zbyt duża i zrobiłem sobie tylko wycieczkę samochodową
        odwiedzając kąty Warszawy omijane często przeze mnie .
        Ta noc zachęciła mnie dzisiaj do odwiedzenia Muzeum Kolejnictwa . Wyszedłem z
        niego niedoinformowany i przerażony stanem w jakim znajduję sie eksponaty
        wystawione , nie w części zamkniętej ,ale otwartej . To niemożliwe ,żeby miastu
        Warszawie nie zależało na tym muzeum . Jesli w najbliższym czasie nie znajdzie
        sie sponsor i nie zrobi porządku przy ulicy towarowej niedługo zamiast lokomotyw
        zobaczymy kupki rdzy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka