Dodaj do ulubionych

ePakiet w FORTIS Banku

14.08.03, 14:12
Zamierzam właśnie założyć konto internetowe e-Pakiet w FORTIS Banku, głównie
dlatego, że wypłaty z wszystkich bankomatów w kraju (i za granicą) są
bezpłatne, a koszt prowadzenia (7 zł) wydaje mi się dość atrakcyjny w
porównaniu z powyższymi możliwościami.

Zwracam się z pytaniem, czy ktoś z Forumowiczów ma doświadczenia z tym kontem
i zechce podzielić się ze mną (i z innymi!)

Pozdrawiam,

Jurek
Obserwuj wątek
    • michal.macierzynski Re: ePakiet w FORTIS Banku 15.08.03, 17:00
      > Zamierzam właśnie założyć konto internetowe e-Pakiet w FORTIS Banku, głównie
      > dlatego, że wypłaty z wszystkich bankomatów w kraju (i za granicą) są
      > bezpłatne, a koszt prowadzenia (7 zł) wydaje mi się dość atrakcyjny w
      > porównaniu z powyższymi możliwościami.
      > Zwracam się z pytaniem, czy ktoś z Forumowiczów ma doświadczenia z tym kontem
      > i zechce podzielić się ze mną (i z innymi!)

Witam!
      Przez „przypadek” tak się składa, że sam jestem użytkownikiem e-Pakietu
      praktycznie od momentu jego wprowadzenia na rynek (konto to mam od czerwca
      2001). Wypróbowałem je w wielu miejscach i okolicznościach. Utrzymanie konta to
      wydatek 7 zł + 1 zł miesięcznej opłaty za kartę Visa Electron. Kartą ta można
      bez prowizji wypłacić gotówkę z każdego bankomatu na całym świecie (z
      nielicznymi wyjątkami w USA). Osobiście jednak odradzam korzystania z karty
      poza granicami naszego kraju (może oprócz USA). Zarówno w przypadku transakcji
      gotówkowych jak i bezgotówkowych Fortis Bank stosuje dla karty VE skrajnie
      niekorzystne kursy rozliczeniowe. Dla „testów” wypłacałem dwa tygodnie temu
      kartą pieniądze z bankomatu w Berlinie i płaciłem nią za bilet. Kurs euro w
      Fortis Banku był o 20 groszy wyższy niż w przypadku dwóch innych banków. W
      przypadku małych sum nie ma to takiego znaczenia, ale już przy większych
      kwotach jest to całkowicie nieopłacalne. A zatem karta nadaje się w sumie tylko
      do użytku krajowego i tutaj jest bezkonkurencyjna. (nawiasem mówiąc do wypłat
      gotówki i płatności zagranicznych polecam VE banku Millennium. Bank stosuje
      najlepsze przeliczniki i ma stała prowizje za wypłatę w wysokości 3,5 zł).
      Kolejną wadą VE Fortis Banku jest opłata za jej zastrzeżenie – 3 zł za każdy
      miesiąc pozostały do końca jej terminu ważności. Swego czasu, kiedy wykonywałem
      nią w Polsce więcej operacji miałem subiektywne odczucie, że problemy z
      autoryzacją płatności występują w niej częściej niż w przypadku innych kart
      tego typu. Oprócz tego bardzo poważną wadą tego konta jest dla mnie brak kart
      wypukłych – zwłaszcza obiecywanej oficjalnie karty Visa Classic.
      Konto jest dość atrakcyjnie oprocentowane, obsługa konta przez internet bardzo
      przyjemna i intuicyjna, przelewy są bezpłatne. Pod tym względem nie można nic e-
      Pakietowi zarzucić.
      Wydaje mi się, że należy zastanowić się także do czego będzie potrzebne nam
      konto, oraz z jakich usług będziemy korzystać. Jeśli wiemy, że wystarczą nam
      tylko podstawowe usługi – konto jest idealne i sam je polecam swoim znajomym.
      Niestety jak mi się wydaje rachunek ten nie nadaje się na konto podstawowe w
      przypadku, gdy oczekujemy od banku szerszej oferty (karty, kredyty, itp.)
      Rachunek obsługuje się głównie kanałami elektronicznymi, na uwagę należy
      zwrócić na infolinię, którą w moim prywatnym rankingu jest w ścisłej czołówce i
      daje przedsmak doskonałej obsługi w „normalnych” pakietach – srebrnym i złotym.
      Reasumując e-Pakiet jest bardzo dobrym produktem, jednakże widać parę miejsc
      gdzie przydałby się poprawki – jak się wydaje raczej nie nastąpią one szybko,
      jeśli w ogóle. Obserwując ostatnie poczynania banku wydaje się, że
      najprawdopodobniej weźmie on udział w zbliżającej się konsolidacji rynku i
      zostanie przejęty przez jakiś większy bank. W takim przypadku rachunek zostanie
      raczej wycofany z oferty.
      Sam e-Pakiet posiadam, jestem z niego bardzo zadowolony (wyłączając sprawę
      karty VC) i prywatnie go polecam, oczywiście uprzedzając o tych kilku wadach,
      których na zewnątrz nie widać.

Pozdrawiam serdecznie
      MM
      • jzi Re: ePakiet w FORTIS Banku 18.08.03, 08:19
        Pragnę serdecznie podziękować Ekspertowi za informację.

Mam jednak dodatkowe pytanie: wobec niekorzystnego kursu stosowanego przez
        Fortis przy transakcjach zagranicznych, czy bardziej opłaca się wypłata gotówki
        z bankomatu zagranicznego przy pomocy karty VE Fortis Banku (bez prowizji, ale
        kiepski kurs), czy VE mBanku (prowizja: 2%, min. 10 zł, nie znam kursu)?

Będę wdzięczny za próbę odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Jerzy
        • michal.macierzynski Re: ePakiet w FORTIS Banku 18.08.03, 23:19
          jzi napisał:
          > Będę wdzięczny za próbę odpowiedzi.

Zależy od sumy – ale w Europie oba banki są dość drogie. VE mBanku jest jeszcze
          rozliczana w dolarach (od jesieni nowo wydane karty mają być już rozliczane w
          euro – w tym momencie dotyczy to np. KK mBanku).
          Wydaje mi się jednak, że w bankomatach chyba jednak Fortis Bank.

Pozdrawiam
          MM
        • vranek Re: ePakiet w FORTIS Banku 03.10.03, 22:32
          korzystalem z karty mBanku w USA i musze przyznac, ze przelicznik byl bardzo
          korzystny.
          • michal.macierzynski Re: ePakiet w FORTIS Banku 04.10.03, 16:44
            vranek napisał:
            > korzystalem z karty mBanku w USA i musze przyznac, ze przelicznik byl bardzo
            > korzystny.

Witam!
            W tej chwili karty VE mBanku rozliczane są w dolarach - dlatego kursy wyszły
            dobre. W przyszłości, kiedy będą rozliczane w Euro - może być już gorzej :)
            Aktualne kursy dla kart mBanku można zobaczyć np. tutaj:
            www.brebank.com.pl/ekonomia/index.jhtml;jsessionid=0FNHNQSDSNKBXQFIAFPCF3Q?context=2877
            Pozdrawiam serdecznie!
            P.S. A z ciekawości - czy były jakieś problemy z korzystaniem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka