Dodaj do ulubionych

Nasza historia z PSB

24.11.04, 19:29
Od jak dawna słuchacie PSB? W jakich okolicznosciach usłyszeliście ich po raz
pierwszy? Za co ich cenicie?

Zacznę od siebiewink

Po raz pierwszy usłyszałam It's a sin, oczywiście w głębokich latach 80tych.
Byłam wtedy w podstawówce i w ogóle nie orientowałam się w muzycznych
tematach. Tak więc nawet nie miałam pojęcia, że ta piosenka tak się nazywa,
ani kto ją śpiewawink Tyle tylko, że strasznie mi się podobała. A potem w
dalszej niewiedzy skończyłam podstawówkę, zaczęłam ogólniak... no i w 1993
pojawiło się Go West. Wtedy już w muzyce byłam bardziej oblatana, więc
zabrałam się za zbieranie info o tych facetach od Go West i ku mej uciesze
okazało się, że to genialne It's a sin jest ich autorstwa... no a potem to
już posżło z górki.... wciągnęło mnie na dobre big_grin
Tak więc oficjalnie fanką PSB jestem od 11 lat, nieoficjalnie - znacznie
dłużej.

Jesli chodzi zaś o druga część mego pytania - podoba mi się, że PSB umieli w
piękny sposób połączyć muzykę, było, nie było, komercyjną/pop/czy jak to
inaczej nazwać, z inteligentnymi tekstami i swoją oryginalnością. Jak gdzieś
przeczytałam w necie, "PSB podnieśli pop do rangi sztuki". Trochę patetyczne,
ale prawdziwe to stwierdzenie - PSB pokazali, ze muzyka pop nie musi być
miałka i nudna.
A ponadto podoba mi się ich podejście do spraw wizualnych - teledyski, zawsze
dopracowane, ciekawe, koncerty, no i cały ten design.
Obserwuj wątek
    • balshoy Re: Nasza historia z PSB 24.11.04, 20:37
      wakacje 1986 roku..OPPORTUNITIES - Usłyszane i ...widziane w 1 programie TVP!Po
      kolejnych wakacjach byłem już w szkole średniej i byłem wtedy już fanem całym
      jestestwem! Po prostu podobali mi się!Prędzej najpierw chyba poznałem całą
      ACTUALLY a potem rozkoszowałem się wcześniejszymi PLEASE i DISCO.No ,ale to
      wszystko działo się przecież w stosunkowo krótkim czasie... I nostalgia i
      energia, w ICH piosenkach jest wszystko.Muzyka i sposób w jaki śpiewają do dziś
      mnie zniewalają ( ale rym mi wyszedł hi hi) Za co cenię? Przez nich...mam
      otwarty umysł! Chodzi mi o otoczkę, która zawsze im towarzyszyła, są czy nie są
      homo...Jako 16-latek pamiętam,że nawet byłem bardzo zdziwiony ( ale ani przez
      moment nie przyszło mi przez głowę, żeby ich nie słuchać!), ale jak zanurzałem
      się w ich muzyce, tłumaczyłem teksty, czytałem wywiady to po prostu fascynowali
      mnie coraz bardziej.Tak jest do dziś.Ich prywatne sprawy, niech takimi zostaną(
      zresztą nigdy z niczym się nie afiszują)Są dla mnie cudem we WSZECHŚWIECIE!
    • rafi.raf Re: Nasza historia z PSB 24.11.04, 22:13
      Pet Shop Boys zawsze znałem. Nie wiedziałem tylko, że oni to oni. byli zawsze
      niesamowici. dowiedzialem sie, ze nazywaja sie Pet Shop Boys dopiero w roku
      1989/90 kiedy tuz przed wyjazdem na wycieczke objazdowa zagraniczna zatrzymalem
      sie przed telewizorem i zapisalem nazwe i tytul piosenki zespolu. bylo to it's a
      sin. pamietam do dzis ten dreszczyk. prawie spoznilem sie z tego powodu na
      wyjazd ;_ takie to bylo przezycie.

po powrocie otrzymalem od swojej ciotki kasete z nagranym albumem "actually".
      nauczylem sie go na pamiec. pierwsze cd i przez wiele lat jedyne, to "behavior".

dlaczego PSB? oni sa jedyni w swoim rodzaju. uzupelniaja sie i sa fantastyczni.
      kocham teksty neila. sa dla mnie bardzo wazne. wiele z nich opowiadalo o mnie, a
      moze chcialem aby opowiadaly o mnie?

dzieki chlopcom nauczylem sie angielskiego, na ile moglem najlepiej. dzieki nim
      poznalem Oscara W. i innych.
      • krikra It's a sin 24.11.04, 22:29
        Jednak coś wyjątkowego musi być w It's a sin, co wywiera tak wielki wpływ na
        słuchacza... dla mnie jest to najlepsza piosenka chłopaków i niezmiennie od lat
        robi na mnie tak samo duże wrażenie jak za pierwszym razem.
        • rafi.raf Re: It's a sin 27.11.04, 14:59
          jesli chodzi o piosenke to tak. jednkaze taladysk zawsze mial konkurencje: Rent.
          oba teledyski maja tego samego ojca, niesamowitego Dereka Jarmana!!!
          • krikra Re: It's a sin 27.11.04, 17:28
            Pewnie, masz rację. Video do Rent jest świetne, a może faktycznie nawet
            przewyższa to do It's a sin. Jak wiadomo, to oczywiście kwestia gustuwink
            • rafi.raf Re: It's a sin 27.11.04, 20:34
              jestem pod takim wplywem "rent", ze podrozowalem "sladami" teledysku wink
              uwielbiam Neila w nim... jest niesamowity.
              • krikra Re: It's a sin 27.11.04, 22:27
                Hehe, ja za to przeszłam się wzdłuż Tamizy, jak na West End Girls wink Na dłuższe
                zwiedzanie Londynu szlakiem PSB nie miałam czasu niestety..
                • maff1 a ja od West End Girls 04.12.04, 23:06
                  wyobrazcie sobie ze Piotr Kaczkowski zagrał w jakiejs audycji - bodajze w pr2
                  PR, w roku 1982
                  • pagaj_75 Re: a ja od West End Girls 08.12.04, 11:35
                    maff1 napisał:

> wyobrazcie sobie ze Piotr Kaczkowski zagrał w jakiejs audycji - bodajze w pr2
                    > PR, w roku 1982

to raczej niemożliwe. pierwotna wersja WEG wydana była na singlu w 1984 o ile
                    się nie mylę. ja też zaczynałem od WEG, w tej dobrze znanej wersji. wiosna
                    1986, lista przebojów Trójki. ale zachwyciłem się dopiero "Opportunities"...
                    • balshoy Re:West End Girls 09.12.04, 20:28
                      tak pagaj75 ma rację, pierwsza wersja west end girls ukazała się w 1984r. do
                      tego jeszcze bodajże w wytwórni epic tłoczono małą plytkę..dopiero potem PSB
                      przeszli pod skrzydła parlophone...co można sprawdzić na głownej stronie psb
              • krikra fani 08.12.04, 12:02
                No no, jestem pod wrażeniem... widzę, że wszyscy tu mają długi staż fanowski...
                od samego początku... a ja zawsze ze wszystkim się spóźniam wink
      • j.wojak u Ciebie ciotka, u mnie wujek! 10.12.04, 11:17
        Zabawne. Ja miałem pożyczoną kasetę "Actually" od wujka! Kupił ją z powodu It's
        a Sin, choć szczerze mówiąc akurat ten utwór nie jest moim ulubionym. Wtedy
        byłem w podstawówce i słabo orientowałem sie w muzyce. Jednak utwory zrobiły na
        mnie wrażenie. Potem już całkiem samodzielnie i świadomie
        słuchałem "Behaviour", dokupiłem poprzednie płyty i zacząłem kupowac regularnie
        kolejne. Akurat skończyło się wtedy w Polsce chamskie piractwo (wiecie, w
        każdym sklepiku kaseta innej "firmy", na każdej kasecie inna kolejność
        utworów ,często inne okładki ,brrr...). W 93 zapisałem się do oficjlanego PSB
        Club.
        Fajnie, że jest to Forum .Pozdro!

Jacek
        • balshoy Re:nie tylko forum 10.12.04, 21:15
          Jacek! świetnie, że mamy tu kolejnego fana i kolejną rubież RP ( czyli
          Szczecin )!
          Zgadzam się, że fajnie iż istnieje to forum, ale mamy też polską stonę psb
          www.petshopboys.webpark.pl, do której odwiedzin zapraszam...
          • j.wojak Re:nie tylko forum 13.12.04, 11:22
            Świetnie! Bo tamta strona na Silesianet chyba nie istnieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka