Dodaj do ulubionych

karta stalego pobytu?

04.04.06, 13:05
witam
tydzien temu w sobote dostalam list w ministerstwa, ze moja aplikacja o karte
stalego pobytu w NL zostala pozytywnie rozpatrzona i ze teraz musze czekac na
list od Gemeente, w ktorym mi napisza kiedy mam ja odebrac...

Wiec czekam juz ponad tydzine (ministerstwo napisalo po niespelna miesiacu od
aplikacji)... no i czekam, juz drugi tydzien sie zaczal a Gemeente nie daje
znac..
Wiecie moze jak dlugo to moze jeszcze trwac? Jakies doswiadczenia?

Wiem, wiem powinnam byc cierpliwa... ale po 3 miesiacach czekania, nawet
tydzien staje sie wiecznoscia :( a ja chce juz zaczac pracowac.

pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • saraanna Re: karta stalego pobytu? 05.04.06, 19:35
      Ja czekalam tydzien,ale moze to zalezy od Gemeente.A pracowac mozesz jak masz
      decyzje albo pieczatke w paszporcie.
    • silverlode Re: karta stalego pobytu? 06.04.06, 10:10
      trudno powiedziec. ja czekalam na jedna z kart pobytowych 5 miesiecy i jak w
      koncu zaczelam dzwonic i sie dopytywac (czego sobie nie zycza, bo tak jest
      zaznaczone w liscie) to sie okazalo, ze ktos sobie po prostu zapomnial wcisnac
      klawisz na komputerze z poleceniem zeby mi ja wydrukowano. moglabym tak czekac
      do smierci.
      porazka, pewnie akurat coffie-break byl i im nie wyszlo. tak ze ja bym zaczela
      dzwonic i sie dopytywac, bo mam nauczke i juz teraz nie czekam jak ciele.
      pozdrawiam
    • donalia Re: karta stalego pobytu? 06.04.06, 11:34
      witam witam :)

dzieki za infor. Na szczescie wlasnie odebralam poczte i dostalam list z
      Gemeente, ze moge juz odebrac swoja karte :)

P.s. O jakie pieczatki w paszporcie chodzi ?
      • saraanna Re: karta stalego pobytu? 06.04.06, 18:37
        Jak skladasz papiery o karte to wbijaja ci pieczatke w paszport z
        zaznaczeniem "arbeid vrij toegestaan" oczywiscie jezeli na karcie ma byc
        rowniez praca dozwolona.I na podstawie tej pieczatki mozesz juz pracowac,nawet
        jezeli decyzja bylaby odmowna,ale masz prawo do odwolania i na czas procedury
        odwolawczej tez mozesz pracowac az do decyzji.
        • donalia Re: karta stalego pobytu? 07.04.06, 12:49

witam
          Na karcie mam napisane "Economisch niet actief. Arbeid toegestaan, TWV alleen
          gedurende eerste 12 manden vereist. Berope op publieke middelen kan gevolgen
          hebben voor verblijfsrecht".

Dzisiaj bylam w CWI, i mi powiedzieli, ze jako tako nie mam pozwolenia na
          prace.., ze najpierw musze znalezc pracodawce ktory mnie zatrudni i on bedzie
          aplikowal dla mnie o TWV (tewerkstellingsvergunning), czyli to pozwolenie.

Czy tak to ma wygladac? Czy jakos to sie zmieni od 1 maja?

Juz sama nie wiem.. wsciekla jestem.. i mam dosyc Holandii :(
          • tyka444 Re: karta stalego pobytu? 07.04.06, 16:13
            donalia...a ile pieniedzy zaplacilas za ta karte pobytu?
            bo od tego duzo zalezy.
            • donalia Re: karta stalego pobytu? 07.04.06, 19:13

za karte zaplacilismy 30 euro.

najpierw podpisalimy partnerstwo, za to zaplacilismy 130 euro..
              i na podstawie partnerstwa mam teraz Dutch Resident Permit..

a co z tym pozwoleniem na prace?
              na odwrocie powinno byc napisane inaczej?

:(
              • ala242 partnerstwo 07.04.06, 21:19
                co to jest to " partnerstwo" ? zaswiadczenie, ze razem mieszkacie ? jak to sie
                zalatwia ?
            • donalia Re: karta stalego pobytu? 07.04.06, 19:14

P.S. nigdzie w Gemeente nie bylo mowy o innych kwotach za karte.... wiec jak to
              naprawde jest?
              • kurkadomowa Re: karta stalego pobytu? 07.04.06, 19:45
                hej hej...to znaczy ze nie staralas sie o pozwolenie na prace. Musialas
                wypelniac dokument w ktorym zaznaczylas ze " ekonomicznie nie aktywna", ja tez
                cos takiego mam. To znaczy ze pracodawca musi szukac najpierw na miejsce pracy
                kogos z N:L a dopiero po jakims okreslonym w ustawie czasie moze przyjac ciebie
                . Poza tym pozwolenia na prace z "wolnej stopy" to kosztuje 830 euro i jeszcze
                mozna go nie dostac. Moj mąż np. dostanie takie pozwolenie po roku pracowania w
                NL dopiero i ja razem z nim - bpo jestesmy polska para i ja przejmuje jego
                prawa. Dopiero wtedy tez bedziemy mogli ubiegac sie o staly pobyt - teraz mam
                tymczasowy - do momentu zakonczenia kontraktu meża. To tak zawsze wyglada -
                widocznie niedoinformowali cie - to co masz to nie jest pozwolenie na prace -
                dalej pracodawca musi przeprowadzac cala procedure - wiec nie jest to pozwolenie:-((

pozdrawiam
                • kurkadomowa cos jeszcze 07.04.06, 19:48
                  to co masz to jest taki zastepczy dowod tozsamosci - bo w NL nalezy miec zawsze
                  przy sobie..
                  • donalia Re: cos jeszcze 07.04.06, 20:23
                    no 830 euro nie bedziemy placic...
                    moj partner jest holendrem.

no to jak to teraz zmienic? zeby miec to pozwolenie? np. zeby nie bylo
                    zalatwiane przez pracodawce? mialam dwie propozycje pracy, ale jak sie
                    pracodawca dowiedzial, z trzeba przejsc ta cala procedure.. no to zrezygnowal.

wiec chyba poczekam z aplikowaniem do maja, bo po 1 maja cala procedura
                    zalatwiania pozwolenia przez pracodawce ma zostac skrocona z 10 tyg. do 2
                    tyg....
                    • tyka444 Re: cos jeszcze 07.04.06, 22:13
                      donalia... wlasnie musisz sie ubiegac o to pozwolenie
                      za 830 euro.... tylko wtedy mozesz dostac bezgraniczne
                      powolenie na prace... z tym, ze zdarza sie,ze i takie podanie
                      za te osiem stow moze byc odrzucone...:(( nieststy - takie realia...
                      Ale glowa do gory - byc moze od stycznia 2007 sytuacja sie zmieni:))
                      • tyka444 Re: cos jeszcze 07.04.06, 22:15
                        zreszta wiesz co? popros swojego partnera,niech zadzwoni do CWI,
                        albo IND lun tez Gemeente i dowie sie ,jak to jest z pozwoleniem
                        na prace dla ciebie.Tam powinni wam wszystko fachowo wytlumaczyc
                        i podac niezbedne informacje.Powodzenia!
                    • katja36 Re: cos jeszcze 07.04.06, 22:16
                      Dla mnie to jest wogole wielka zagadka jak to sie stalo ze nie poinformowali
                      Cie o tym ze sa dwie karty czyli ta bez pozwolenia na prace i ta z pozwoleniem.
                      Na odwrocie karty z pozwoleniem powinno byc napisane:
                      Arbeid vrij toegestaan. Kosztuje ona dokladnie 833 euro. Nie lepiej tyle
                      zaplacic i miec karte szybciej? Przeciez moga znow cos zmienic, to jest tu
                      normalne. Karta zwroci Ci sie przy pierwszej wyplacie.
                      • tyka444 Re: cos jeszcze 08.04.06, 21:09
                        katja,tak niby jest,ale zdarza sie tez, ze czasami i ta drozsze
                        podanie, za 830 euro odrzucajac, a pieniadze przepadaja...:((((
                        • tyka444 Re: cos jeszcze 08.04.06, 22:55
                          tyka444 napisała:

> katja,tak niby jest,ale zdarza sie tez, ze czasami i ta drozsze
                          > podanie, za 830 euro odrzucajac, a pieniadze przepadaja...:((((

ale literowek narobilam... sorki...:))
                          • katja36 Re: cos jeszcze 09.04.06, 21:55
                            Tyka powiedz mi prosze czemu wlasciwie odrzucaja czasami ten wniosek o wydanie
                            karty? Pojecia nie mam czym to wtedy tlumacza. Moze Ty wiesz albo ktos inny?
                            • tyka444 Re: cos jeszcze 09.04.06, 22:08
                              w przypadku mojej znajomej agrumentowali to niewystarczajacymi
                              zarobkami jej partnera - Holendra... nie wiem dokladnie,
                              jakie so normy wg nich,ale w ogole tego typu zasady wydaja
                              mi sie smieszne.. Nie rozumiem co maja zarobki partnera do ubiegania
                              sie o pozwolenie o prace..... Wiecej na ten temat nie wiem :)
                              • katja36 Re: cos jeszcze 10.04.06, 23:00
                                Dzieki wielkie Tyka. To rzeczywiscie trudno zrozumiec.
                  • iza30_1979 Re: cos jeszcze 08.04.06, 21:28
                    kurkadomowa napisała:

> to co masz to jest taki zastepczy dowod tozsamosci - bo w NL nalezy miec
                    zawsze
                    > przy sobie..
                    hejka widze ze masz troszke pojecia o tym wiec mi powiedz dostalam meldunek z
                    naklejka w paszporcie ze jest wymagane pozwolenie na prace bylo to pol roku
                    temu teraz musze isc o przedluzenie pieczatki powiedz mi co mam powiedziec tej
                    babce w zeby dostac naklejke ze pozwolenie nie jest wymagane albo co nalezy
                    zrobic????
    • napolnoc ja moge pracowac 27.04.06, 21:59
      bo mam firme w KvK zarejestrowana ale na te glupia karte czekam ponad 8 miesiecy i jeszcze to
      potrwa.Szlag mnie trafia na IND,tam chyba nikt nie pracuje,wiekszosc listow jest
      komputerowa,niepodpisana i wyslana automatycznie a jak sie do nich dzwoni to trza placic jak na
      sekslinie a i tak sie na poczatku z maszyna gada.Biurokracja jak w PL.Po wlepki po paszportu nie chce
      mi sie co 6 mcy biegac,poza tym mam lepsze rzeczy do robienia niz 4 godz. w gemeente siedziec.
      • iza30_1979 Re: ja moge pracowac 28.04.06, 13:50
        tu sie z toba zgodze wczoraj poszlo mi 25 euro :( za niecale 10 minut rozmowy z
        babka z IND I DO TEGO nic nie zalatwilam bo nikt nic nie wiem a chodzilo o
        glupia wklejke do paszportu z przedluzeniem meldunku co za biurokracja :(((
        szlu idzie dostac:((
        w poniedzialek na nowo bede dzwonic trzym kciuki moze znow strace kase ale mam
        nadzieje ze w koncu pogadam z kims kompetentnym jesli ktos taki istnieje w
        holandii w urzedzie :((
        • napolnoc Re: ja moge pracowac 28.04.06, 22:40
          ha,nie znajdziesz kompetentnej osoby w IND.Im placa za to by sie nas pozbywali.Wszyscy,lacznie z
          holendrami narzekaja na ten w szczegolnosci urzad i na biurokracje tam panujaca.No i to poczucie
          bezsilnosci....okropne.Radze przejsc sie do gemeente,zazwyczaj tam maja maly pokoik gdzie ktos z
          dzialu vreemdelingenzaken moze ci poswiecic czas i wszystko wyjasnic.Ja mam na szczescie fajny
          urzad i tylko dzieki temu szlag mnie nie trafia.Powodzenia.
          • iza30_1979 Re: ja moge pracowac 29.04.06, 12:28
            napolnoc napisała:

> ha,nie znajdziesz kompetentnej osoby w IND.Im placa za to by sie nas
            pozbywali.
            > Wszyscy,lacznie z
            > holendrami narzekaja na ten w szczegolnosci urzad i na biurokracje tam
            panujaca
            > .No i to poczucie
            ale niestety musze o przedluzenie naklejki w paszporcie stawic sie w IND
            i nie wiem jak ale to musze zrobic juz mnie nerwica bierze w poniedzialek
            bedziemy znow dzwonic
            pozdrawiam
            > bezsilnosci....okropne.Radze przejsc sie do gemeente,zazwyczaj tam maja maly
            po
            > koik gdzie ktos z
            > dzialu vreemdelingenzaken moze ci poswiecic czas i wszystko wyjasnic.Ja mam
            na
            > szczescie fajny
            > urzad i tylko dzieki temu szlag mnie nie trafia.Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka