Dodaj do ulubionych

Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II

03.12.10, 14:15
Dzisiaj, przechodząc przez ten plac około 12:45 zobaczyłem aż 14-tu(!) ludzi ubranych w pomarańczowe, odblaskowe kamizelki, którzy odśnieżali teren w pobliżu pomnika Jana Pawła II. Nie wiem czy było ich dokładnie 14-tu, ale tyle naliczyłem, w każdym badź razie co najmniej 10. Stał tam takze biały namiot - w tym pan Putyra sie przeciez kiedys specjalizowal oraz radni Marchewski i Pakosz wraz z kilkoma innymi osobami, ustalajacy szczegoly show burmistrza, ktory jak juz ktos napisal ma jako lokalny św. Mikołaj rozdawać dzieciom prezenty. Wrazenie zrobilo na mnie ta bardzo duza liczba odsiezajacych, rzucajacych sie z daleka w oczy. Rozumiem, ze ich praca mogla byc sfinansowana ze srodkow Komitetu Wyborczego, ale robienie tego,kiedy cala Polska jest sparalizowana przez ten snieg, a i w gminie nie brakuje miejsc zle lub wcale odsniezonycj, jest moim zdaniem nie na miejscu. Były juz putyrasole, putyrołyki, szarlotki, putyrobus. Ciekawe, co jeszcze wymysla... Czasu maja niewiele, bo od polnocy cisza wyborcza. Podobal mi sie kogos post, ze w srode wieczorem i pozniej w nocy nawiedzil nas putyrosnieg. smile
Obserwuj wątek
    • mieszkajacywpl Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 14:21
      Miasto jest zasypane przez śnieg, który dodatkowo jeszcze zlodowaciał. Do tego jeszcze praktycznie nie ma sypania piaskiem, więc jest ślisko. Ciekaw jestem, któremu z kandydatów bardziej ta sytuacja zaszkodzi..
      • megi2.0 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 14:26
        Jeszcze nigdy nie widziałem aż 14-tu ludzi odśnieżających jakieś miejsce. Nawet np. jakiś chodnik we Wrocławiu, nawet na Rynku, nawet np. podczas sprzątania pozimowego piachu po skończonej zimie. Widocznie na (naiwnych) ludzi działają takie gadżety zamiast rzeczowych argumentów. Na mnie działają argumenty, dlatego w 1-szej turze poparłem pana Konopkę.
        • mieszkajacywpl Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 14:31
          wielu poparło pana Konopkę, ciekawe jednak jak sie zachowaja teraz..?
          Jak teraz zagłosuja wyborcy.
          Jeśli bedzie mroźno, to na wybory moze nie pójść wielu starszych ludzi, którzy bedą się bać przeziebienia i połamania kończyn.
          Śnieg i mróz mogą mieć wpływ na wynik II tury.
          • megi2.0 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 19:23
            mieszkajacywpl napisał:

> wielu poparło pana Konopkę, ciekawe jednak jak sie zachowaja teraz..?
            > Jak teraz zagłosuja wyborcy.
            > Jeśli bedzie mroźno, to na wybory moze nie pójść wielu starszych ludzi, którzy
            > bedą się bać przeziebienia i połamania kończyn.
            > Śnieg i mróz mogą mieć wpływ na wynik II tury.

Jak się zachowają teraz? Trudno przewidzieć!
    • lila63 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 15:37
      O 15.00 była "putyropaczka".
      • mszczyglod_1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 16:53
        Chyba putyrożałosność, sam widziałem po 13, chodniczki prawie, że bezśnieżne. A nieopodal ludzie po chodniku brną przez zaspy, samochody ślizgają się na krzyżówce koło Sorrento. Nie ma to jak dbać tylko o swój własny interes.
        A radny Marchewski nie jest zatrudniony na basenie? Co w godzinach pracy robił przy pomniku? Ciekawe czy ta grupa odśnieżająca jest pełnoletnia, co na to ich rodzicie jeśli nie i czy byli dziś w szkołach.
        Czekam na relację tych co byli po 15, jakie gadżety dawał król gadżetów. Mi zabrakło sił aby iść.
        • mgr_ekspert_specjalista Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 17:39
          Aby się przejść to sił nie masz, ale żeby klepać w klawiaturę bez sensu to masz.... Tak samo jak staruszki, co to muszą usiąść na przystanku bo sił nie mają, ale jak podjedzie autobus to już mają siłę i taranują wszystkich po drodze żeby wsiąść jako pierwsze. Albo w kolejce przy kasie to taka stęka i chce, żeby ją przepuścić, bo nie wytrzyma 20 min. ale stać i pytlować z sąsiadką pod blokiem godzinę lub dłużej to ma siłę.
          Lepiej byś zrobił wychodząc na spacer, może by ci na tym mrozie wyparowało trochę jadu i nienawiści.
          P.S. Nie wiem ile masz lat, jeśli jesteś stary to po prostu napisz, przestanę cię krytykować, bo mam szacunek do starości sensu stricte.
          • dorkasz1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 17:53
            Przestańcie się kłócić. Proszę. Oboje piszecie o fajnych sprawach i w sposób bardzo rozsądny. Fakt, że Mszczygłód czasem się lubi przyczepić... Przerabiałam to smile Dzisiaj widać taki drażliwy dzień. Pozdrawiam i życzę Wam obojgu miłego wieczoru.
            • mszczyglod_1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 17:59
              Dzięki Dorota wink, zgodnie z przysłowiem ustępuję zatem.
              Lubię mieć czarno na białym więc się czepiamsmile
              p.s. jak pierniczki? z miodem? Oczywiście to taki żart ale i tak z miodem są najlepszewink
          • mszczyglod_1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 17:56
            ot, odezwała się ta bez jadu wink i jak zwykle w temacie.
            Tak samo jak ja, mam szacunek dla kobiet i jestem szarmancki ale do ciebie, złośliwej i przemądrzałej nie mam ;/
            • mgr_ekspert_specjalista Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 18:17
              "mam szacunek dla kobiet i jestem szarmancki"
              hmmm.... gdyby to była prawda, ustąpiłbyś mi, a ty się podczepiłeś pod resztę facetów żeby mi dopiec. Kurczę, ciężko będzie wyplenić męski szowinizm z naszego kraju.... Twoja żona pisze też na forum, czy łańcuch z kuchni nie sięga do pokoju?
              Żebyś nie był gołosłowny, prosiłabym o wskazanie, w którym miejscu byłam złośliwa czy przemądrzała. Ale nie poproszę, bo mam już dość rozmowy z tobą. Faktycznie, dorkasz1 ma rację, że lubisz się czepiać... Chociaż nie brałam czynnego udziału w kampanii na forum, ale czytałam posty i zauważyłam, że się Jej czepiałeś i to niesłusznie. To że chcesz mieć jak to powiedziałeś "czarno na białym" cię nie usprawiedliwia, podobnie jak zły dzień, gdyż o wyjaśnienie/wytłumaczenie można zawsze prosić kulturalnie, a nie snuć insynuacje-podejrzenia, jak to ty masz w zwyczaju smile
              Pozdrawiam
      • dorkasz1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 16:54
        Już mnie putyrzy od tego putyrowania, chyba będę putyrować... sad sad sad
        • skuterionex Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 17:56
          Może to wzorem kaczyzacji -putyryzacja. Tylko na niższym szczeblu.
          • mgr_ekspert_specjalista Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 18:02
            Hahaha... nowomowa jak u Kazika wink
            kaczyzm - być oddanym kaczystą
            putyryzm - być gorliwym putyrystą.... no i obyło się bez prof. Miodka smile
            • dorkasz1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 18:13
              No i mówiłam, że fajni jesteście oboje? smile
              A miodek do pierników jest najlepszy. Moje ciasto na pierniki pierniczy się w zimnym garażu.
              A profesora Miodka uwielbiam miłością bezkrytyczną zupełnie smile
              Chyba zacznę łupać orzechy, bo młodzież jakaś zajęta jest w tym roku...
              • mgr_ekspert_specjalista Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 18:22
                Z Ciebie też fajna babeczka, dorkasz1, jeśli mogę tak powiedzieć. I masz talent łagodzenia obyczajów, po Twoim poście trochę mi emocje opadły względem tego podejrzliwego marudy...
                Ja trzymam ciasto w piwnicy, garaż byłby lepszy, ale nie posiadam, a lodówka mała, dlatego mam nadzieję, że piwniczne 12 st. wystarczy, bo to mój debiut jeśli chodzi o piernik staropolski.
                Pozdrawiam i dziękuję za przepisy, jeśli wypróbuje to się zamelduję i zdam relacje smile
                • dorkasz1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 18:30
                  Ależ oczywiście, że tak możesz powiedzieć smile A nas tu, na tym Forum, fajnych babek jest całkiem sporo. I cieszę się, że coraz częściej sobie gadamy o różnych różnościach, nie tylko o polityce i o tym co złe.
                  Internet to takie nieco ułomne medium. Czasem można się na kogoś wkurzyć, a okazuje się, że po prostu go źle zrozumieliśmy. Bo jednak mimika twarzy i mowa ciała, to często połowa wartości przekazu. Przepraszam za porównanie, ale moje psy wcale nie muszą umieć mówić. Ja doskonale wiem kiedy są wesołe, kiedy smutne, a kiedy coś je złości. A przecież "mimika" psów jest o wiele, wiele uboższa niż ludzi. Pozdrawiam.
                  • mgr_ekspert_specjalista Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 18:38
                    Ja mam 2 koty i też je lepiej rozumiem niż nieraz innych ludzi. Zwierzaki są fajne smile
                  • megi2.0 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 18:38
                    Mszczyglod_1, widziałem odśnieżających i na 100% nie były to ani dzieci, ani młodzież w wieku szkolnym, tylko zupełnie dorośli ludzie w wieku np. pięćdziesięciu kilku lat. Nie wyglądali na członków sztabu K. Putyry ani na tych, którzy odśnieżają z zapałem, społecznie i dobrowolnie w imię ,,wyższego celu - wygranej burmistrza Putyry". Wyglądali, jak typowi ludzie, zajmujący się sprzątaniem i odśnieżaniem np. chodników. Podejrzewam, że zostali o to poproszeni i pewnie mają za to zapłacone. Raczej nie robili tego społecznie. Aha, zapomniałem dodać, że stał tam także koksownik.
                    • mszczyglod_1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 18:53
                      a ja później widziałem tam grupę młodzieży, w okolicach 14 i o nich mi chodziło.
                      i czekam na relację tych co byli, słyszeli- co ciekawego dla dzieci zaprezentowano?
                      • mszczyglod_1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 18:54
                        p.s. koksowniki wink to były czasy...
                        za 10 dni rocznica ;/
                        • dorkasz1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 19:08
                          Dla mnie to były straszne, przerażające czasy...
                          • mszczyglod_1 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 19:14
                            Mi chodziło o koksowniki i wspomnienia, tak jak z rozrzewnieniem wspominam saturatory. Czasy rzeczywiście nadawały się na dobrą powieść- niestety. Szkoda, że młodzi nie interesują się historią, co roku przerażają mnie sondy w tv, pytają młodych o datę 13.XII i może 10% wie i kojarzy ;/
                            A reszta- szara i przerażająca, ale i tak my mieliśmy lepiej niż ci w latach 50-tych, jak np wspominany na forum pan Telip.
                            • dorka1986 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 20:27
                              13 XII roku XX????
                              Pewnie chodzi o stan wojenny, czy się mylę...
                              Dla młodych historia to "nudziarstwo" (często to słyszę, ale pewne fakty wypada znać).
                              Od małego uwielbiałam historię i opowieści babci. Jak wspominam to, aż łezka kręci się w oku. Babci już nie ma, ale są wspomnienia. Mama urodziła mnie grubo po 40tce, także co pamiętała to opowiadała. Moje uwielbienie do historii skończyło się wraz z dostaniem się do liceum. Miałam takiego nauczyciela, co praktycznie książkę nam czytał (jeśli mówił to tylko to, co w książce i dokładnie, tak jak w książce). Bardzo tęskniłam za Panią Skierską i jej lekcjami historii. Zawsze było ciekawie (bynajmniej dla mnie) i we wspomnieniach z przyjemnością wracam do tych chwil.
                              Pozdrawiamwink

• megi2.0 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 21:58
                                Przed chwilą dowiedziałem się, że być może ta sama grupa osób, która dzisiaj dokładnie odśnieżała pl. Jana Pawła II, odśnieża także chodniki na wiadukcie, na które z powodu zbyt małej szerokości spowodowanej barierkami nie może wjechać traktorek, który odśnieża niektóre chodniki w naszym mieście. Rzeczywiście, jeśli spojrzy się na te chodniki na wiadukcie, to nie ma na nich w ogóle śniegu ani lodu, a widać nawet wykrystalizowaną sól! Są lepiej odśnieżone niż jezdnia! W każdym bądź razie ta grupa osób, pracująca dziś na pl. Jana Pawła II na pewno robiła to na potrzeby kampanii Putyry. Takie zagęszczenie osób w jednym miejscu jest nieprzypadkowe!
                                • megi2.0 Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 22:17
                                  No i był plakat, który wisi także na tablicy na rogu targu przy dawnym budynku telekomunikacji o treści: Popieram Kazimierza Putyrę. Pod spodem jest podpis - Mikołaj.
                                  Pozdrawiam smile
                                  • 3bercia Re: Show K. Putyry na pl. Jana Pawła II 03.12.10, 23:10
                                    Grupki pracowników są różne , bo wiadukt jest powiatowy a pl. Jana Pawła II gminny. Kto wreście rozliczy Putyrę za tą kampanię i to jeszcze na koszt podatnika. Kiełbasa wyborcza stała się faktem. Miara się przebrała , głos na pewno oddam na Szponara !!! Dobrze że z Putyrą nic wspólnego nie ma Św. Mikołaj !!!
                                    • platfus101 Show Marka Szponara 03.12.10, 23:16
                                      Kto rozliczy byłego starostę? Podobno przebrał się za Św. Mikołaja aby wejść pomiędzy zwolenników Putyry i przekonać ich do głosowania na siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka