Dodaj do ulubionych

Plastikowe nakrętki

06.01.12, 18:50
W przedszkolu w Miłoszycach zbierane są plastikowe nakrętki dla Mikołajka Janeczko, jeśli ktoś chce się przyłączyć do akcji proszę o kontakt: magdaol2@vp.pl
Obserwuj wątek
    • koch-111 Re: Plastikowe nakrętki 07.01.12, 10:26
      szczytne cele zbierać coś dla kogoś, szkoda tylko, ze akcja stricte "plastikowe nakrętki" służy do robienia grubej kasy dla kilku biznesmenow. Można na tym więcej zarobić niż te marne grosze ktore placa.
      • kr-ok Re: Plastikowe nakrętki 07.01.12, 17:30
        Napisz coś więcej dlaczego uważasz, że ktoś robi kasę przy tej akcji. Ja i moja rodzina od jakiegoś czasu zbieramy nakrętki i oddajemy w różnych punktach i nie spotkałem się do tej pory z żadną opinią podobną do Twojej.
        • koch-111 Re: Plastikowe nakrętki 07.01.12, 19:31
          Ok, napiszę co wiem na temat recyklingu plastiku. Zaznaczam przy tym, że nie znam takich osób osobiście a o całej akcji opowiedział mi znajomy przy czym nie dotyczy to naszego podwórka tylko oddalonego o 2h jazdy smile

Proceder ten ma na celu uzyskanie bardzo tanio, dużoooo taniej niż sam wsad do produkcji - plastiku. Ten z nakrętek jest ponoć dobrej jakości, nie zabrudzony itp. Nie znam się na tym ale tłumaczenie było logiczne. Są firmy które napuszczają dawców na zbieranie, najczęściej dzieci. Potem od szkół, przedszkoli itp skupują takie nakrętki płacąc za nie grosze. Przebitka jest kilkunastokrotna. Firmy takie mają swój transport, który cały czas przywozi dary. W sumie nie ma w tym nic złego. Środowisko jest czystsze, można zbierać nakrętki na jakiś konkretny cel z którego ma się gratyfikacje. Tylko, chciałbym żeby za ten towar skupujący go płacili bardziej rynkowe pieniążki. Pozyskując tak tanio wsad produkcyjny mogą oferować gotowe wyroby taniej, niż normalnie sam materiał do ich produkcji.
          • kasjan007 Re: Plastikowe nakrętki 07.01.12, 20:32
            Myślę,że w ten sposób (zbieranie tych nakrętek) buduje się właściwą postawę obywatelską u dzieci. Moja cała rodzina zbiera nakrętki dla wnuka, ważne na co. Dziecko ma satysfakcję,że pomaga komuś pomocy potrzebującemu. Na swój wózek musiałem przed laty zapłacić sam. Jestem cały za taką formą pomocy, bo pomaga budzić w młodzieży pozytywne emocje.
          • proszenieregulowacodbiornikow Re: Plastikowe nakrętki 11.01.12, 07:41
            interesujące
          • proszenieregulowacodbiornikow Re: Plastikowe nakrętki 11.01.12, 10:12
            koch.interesuje mnie jedna rzecz.Bo też gdzieś odkładam nakrętki.Czy jest możliwość sprawdzenia źródła?Osoby która skorzysta z tej zbiórki,czy zbiera się w ciemno i daje jak popadnie(bo a nuż ktoś potrzebujący się wynajdzie)?Ta druga możliwość to pewne ryzyko przekrętu o jakim pisałeś.
            • koch-111 Re: Plastikowe nakrętki 11.01.12, 18:08
              Nie pisałem o przekręcie. Tutaj nie ma żadnego przekrętu. Pisałem tylko o tym, że są osoby które potrafią wykorzystać to o czym pisał kr-ok i dobrze na tym zarobić. A komu i za jakie pieniążki sprzedają zbiory wiedzą osoby organizujące takie akcje w szkołach czy innych miejscach.
              • motorrek Re: Plastikowe nakrętki 14.01.12, 10:55
                Zgadza się , złom plastikowy skupowany jest za bezcen , dodam że na wózek inwalidzki potrzeba kilkaset tysięcy takich nakrętek wobec czego na sukces zakupu pracuje kilkaset czasami osób !!!
                • jeltsch Re: Plastikowe nakrętki 15.01.12, 18:50
                  [... Za kilogram nakrętek firma przetwarzająca plastik zapłaci 80 groszy ...]
                  www.tvp.pl/bialystok/aktualnosci/spoleczne/wozki-za-nakretki/4709345
                  Cena złomu metalowego to około 90gr.

Nie Jestem pewien, ale to chyba nie jest za bezcen?
                  • przebudzonyx Re: Plastikowe nakrętki 15.01.12, 23:12
                    1 kg granulatu PP kosztuje ponad 5 zł - link:
                    www.plastech.pl/ceny-tworzyw
                    resztę dopowiedzcie sobie sami wink
                    • jeltsch Re: Plastikowe nakrętki 16.01.12, 21:31
                      1 kg stali to od 2,5zł nawet do 5zł w zależności od postaci (lacha, profil rura, płaskownik)- i co z tego wynika?
                      Nakrętki zbierają dzieci z przedszkola Magdalenka. Wiedzą, że to na dzieci z hospicjum we wrocku. Nawet był w TVP3 program na ten temat chyba w listopadzie. Dzięki temu mogą pomagać, choć same nie zarabiają.
                      Ciekawe co by było gdyby to robiła pewna orkiestra? wink resztę dopowiedzcie sobie sami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka