Dodaj do ulubionych

Zadanie logiczne

12.06.07, 22:20
Pytanie do wszystkich logicznie myślących:
"Dlaczego agent SB o pseudonimie "Bolek", nie napisał ANI JEDNEGO donosu na
Lecha Wałęsę?!"

Donosy "Bolka" można sobie obejrzeć w filmie dokumentalnym "Plusy dodatnie
plusy ujemne"...Sam Wałęsa umieścił część z nich niedawno w sieci, chyba przez
pomyłkę, bo szybko je wycofał!

video.google.com/videoplay?docid=-5146871331576782926
Obserwuj wątek
    • heymdall Re: Zadanie logiczne 13.06.07, 11:39
      .. jasfinks: w "Dzienniku" opisane jest to nieco inaczej - pospieszyłeś się za
      bardzo z komentarzem: na liście osób wytypowanych w donosie znajduje się Lech
      Wałęsa - aczkolwiek, sam nie wiem, dlaczego zniknął ten materiał - motywowane
      jest to korekta techniczną strony ..
      • jasfinks Re: Zadanie logiczne 13.06.07, 18:30
        heymdall napisał:

>...na liście osób wytypowanych w donosie znajduje się Lech
        Wałęsa - aczkolwiek, sam nie wiem, dlaczego zniknął ten materiał...<

Myślisz chyba o donosie "Bolka" w którym podaje skład jakiegoś komitetu...To nic
        nie zmienia, bo np Ty cytując w liście do rodziny do której piszesz z np
        wczasów,skład jakiegoś komitetu obywatelskiego do którego zostałeś wybrany,też
        podasz m.innymi i siebie!
        Nie ma natomiast ani jednego donosu "Bolka" w którym pisał by on, że np
        rozmawiał z Wałęsą lub Wałęsa z nim...Nie pisze też nigdzie o Wałęsie w osobie
        3, tzn że on(Wałęsa zrobił to czy tamto...Jeżeli Bolek nie był Wałęsą,no to
        trochę,a raczej bardzo dziwne, że nic nie wspominał o pierwszoplanowej postaci w
        tamtych czasach...Ale przestaje dziwnym być kiedy dotrze do nas, że "Bolek" i
        Wałęsa to ta sama osoba!
        I nie ja pierwszy to stwierdzam tylko od dawna twierdzą tak ludzie znani z
        wielkiej uczciwości jak np Anna Walentynowicz i Andrzej Gwiazda, którzy Lecha
        Wałęsę znają bardzo dobrze...
    • emerytw Re: Zadanie logiczne 13.06.07, 15:50
      jasfinks napisał:

> Pytanie do wszystkich logicznie myślących:
      > "Dlaczego agent SB o pseudonimie "Bolek", nie napisał ANI JEDNEGO donosu na
      > Lecha Wałęsę?!"
      >
      > Donosy "Bolka" można sobie obejrzeć w filmie dokumentalnym "Plusy dodatnie
      > plusy ujemne"...Sam Wałęsa umieścił część z nich niedawno w sieci, chyba przez
      > pomyłkę, bo szybko je wycofał!
      >
      > Osobiście nie dostrzegam logiki sugerowanej przez Ciebie (Pana), biorę to na
      karb swojej ułomności. Jednakże, jesli by założyć słuszność Twojej tezy, to
      zmiany ustrojowej w Polsce dokonali Jaruzelski wspólnie z Kiszczakiem za
      aprobatą Moskwy, wysługując się Wałęsą. Jeśli jednak Twoja "logika" jest
      niesłuszna i obraźliwa wobec niekwestionowanego autorytetu Solidarności,
      uznawanego na całym logicznie funkcjonującym świecie, to nie chciałbym być w
      Twojej skórze i nie mógłbym spojrzeć w twarz przyszłym pokoleniom./
      • jasfinks Re: Zadanie logiczne 19.06.07, 17:19
        Następne pytanie związane z poprzednim:

Dlaczego Lech Wałęsa podczas całej swojej prezydentury nie odznaczył ANI JEDNEGO
        stoczniowca spośród bohaterów SIERPNIA 80?!

A Panu emerytowi "w" proponuję aby spróbował logicznie po prostu
        odpowiedzieć(jeśli ma jakieś sensowne wytłumaczenie dla tych, co najmniej
        dziwnych zachowań)na te dwa w/w pytania, zamiast wymigiwać się banałami nie
        wymagającymi myślenia...
        • emerytw Re: Zadanie logiczne 20.06.07, 08:40
          jasfinks napisał:

> Następne pytanie związane z poprzednim:
          >
          > Dlaczego Lech Wałęsa podczas całej swojej prezydentury nie odznaczył ANI
          JEDNEG
          > O
          > stoczniowca spośród bohaterów SIERPNIA 80?!
          >
          > A Panu emerytowi "w" proponuję aby spróbował logicznie po prostu
          > odpowiedzieć(jeśli ma jakieś sensowne wytłumaczenie dla tych, co najmniej
          > dziwnych zachowań)na te dwa w/w pytania, zamiast wymigiwać się banałami nie
          > wymagającymi myślenia...

Gwoli wyjaśnienia: Nie jestem emerytem "w", tak jak Pan "ja" "sfinksem". Mój
          nick, jak nietrudno zauważyć (??? kłopoty z percepcją), brzmi ni mniej ni
          więcej - "emerytw"
          Ad rem:
          Pańska "logika" wobec podnoszonych kwestii (obojetnie kogo by dotyczyły), jest
          głęboko subiektywną interpretacją zdarzeń wyrwanych ze społecznego i
          politycznego kontekstu, żeby nie nazwać manipulacją. Ma Pan oczywiście prawo do
          takich sądów, ale to nie oznacza, że wszyscy inni majacy odmienne zdanie od
          Pańskiego są niemyślący ("opowiadający banały") i nielogiczni. Jeśli Pan tego
          nie rozumie to tym gorzej dla Pana.
          Ponadto pozwolę sobie przypomnieć Panu, że w Polsce póki co stosownie do
          zapisów Ustawy Zasadniczej (dla przypomienia - Konstytucji RP)obowiązuje zasada
          domniemania niewinności i wszelkie próby oskarżania kogokolwiek, o cokolwiek
          bez niezbitych dowodów jest ewidentnym naruszeniem porządku prawnego w naszej
          Ojczyźnie.
          ... i jeszcze jedno, jeśli jest Pan katolikiem, to obaj wiemy, że bezpodstawne
          oskarżanie bliźniego jest grzechem ciężkim (sugeruje konsultację z własnym
          spowiednikiem). Miłego dnia
          Jak zawsze gotowy do dyskusji na ARGUMENTY - emertw
          • marek287 Re: Zadanie logiczne 20.06.07, 09:03
            Witam serdecznie , dawno Pana nie było, a miło jest z Panem dyskutować. Myślę,
            że różnimy się co do oceny pana Wałęsy. Dla mnie wielki szacunek za to, że
            pomógł obalić komunizm i żądne jego obecne zachowania i działania nie zmienią
            mojej oceny jego wspaniałej postawy przed 89 rokiem. Bez wątpienia dla
            niektórych wciąż jest ikoną. Niestety uważam, że jego ostatnie poczynania są
            delikatnie mówiąc żenujące. Nazywanie kogoś "sku...." jest poniżej wszelkiej
            godności, bo obraża przede wszystkim matkę tej osoby i nie ma tu żadnego
            wytłumaczenia. Teza byłego prezydenta, że po objęciu urzędu dobijał komunizm,
            jest co najmniej dziwna i nie broni się przed faktami. Jeśli komunizm, a
            właściwie jego pozostałości i ludzie, którzy byli aparatczykami w tym systemie
            rzeczywiście byłby dobity, to nie mielibyśmy tak szybko prezydenta z tego obozu
            i nie byłoby mowy o tak szybkim powrocie byłych sekretarzy wojewódzkich do
            rządzenia państwem. Dobijanie komunizmu nie wyszło także w służbach
            specjalnych, policji i wojsku. Reasumując można tu zacytować klasyka. Skoro wg.
            Wałęsy było tak dobrze, to dlaczego było tak źle.
            • emerytw Re: Zadanie logiczne 20.06.07, 10:18
              Nie sądziłem, że będzie to odnotowane. Moja nieobecność, a właściwie bierna
              obecność (cały czas czytam interesujące mnie wątki), wynika bardzo czesto z
              poziomu prowadzonych dyskusji. Taplanie sie w "błocie" nie sprawia mi
              przyjemności. Z moich obserwacji - jeśli się nie mylę - wynika, że podobną
              taktykę stosuje również Pan. Wg mnie często jest to optymalne. Najbardziej
              dobija mnie wzajemne obrażanie się i przejawy wszelkiej agresji słownej. Mam
              nadzieję, że podzieli Pan moją opinię.
              A propos Wałęsy. Od pewnego czasu mam również ambiwalentny stosunek do tego
              Pana, przy czym (i w tym zapewne będziemy się różnić) należy pamietać że jego
              postepowanie ostanimi czasy jest pochodną zastosowanej wobec niego retoryki i
              pociągnięć politycznych najwyższych dostojników naszego Państwa(???
              zaplanowanej, świadomej prowokacji). Oczywiście to wszystko nie może
              usprawiedliwiać jego, noszących znamiona prymitywnych, a ostatnio wręcz
              wulgarnych stwierdzeń wobec głowy Państwa. To go dyskwalifikuje i może
              świadczyć o wewnetrznej słabości (uległ, poddał sie tej prowokacji ?) Moim
              zdaniem, klasę trzeba trzymać do końca. Dotyczy to jednak obydwu stron
              konfliktu. Nie mogę się pogodzić, z zastosowanym zestawieniem Wałęsa -
              Kwaśniewski, w kontekście zasług dla zmian ustrojowych w Polsce i budowaniu
              demokracji.
              Zgadzam się z Panem, że za prezydentury Wałęsy nie dokonano adekwatnych zmian w
              resortach siłowych. Obaj jednak wiemy, że machina Państwa to nie szachownica,
              na której jednym pociągnięciem stare figury można zamienić na nowe. Takie
              rozwiązanie, jak wiemy "przystoi" strukturom totalitarnym (vide bolszewicy w
              Rosji). Powinniśmy pamiętać, że Wałęsa był otoczony teamem w różnych
              konfiguracjach personalnych (w tym wielu z aktualnie sprawujących władzę),
              który miał prawo i obowiązek kreowania i egzekwowania decyzji byłego Prezydenta.
              Reasumując: Wytykajmy błędy Panu Wałęsie, ale nie przekreślajmy jego dorobku. W
              innym wypadku uderzamy w autorytet Jana Pawła II (to u niego Wałęsa "ładował
              akumulatory") i podważamy ideę funadacji Nobla.
              A swoją droga, my wszyscy możemy się mylić w naszych osądach. Wszystkie
              aktualne fakty na pewno oceni historia w kolejnych pokoleniach (niektóre
              dokumenty zgodnie z międzynarodowym prawem, nie koniecznie z zasobów krajowych,
              będą ujawniane przez najbliższe dziesięciolecia). Kto wie jaki może być finał.
              Pozdrawiam serdecznie.
      • heymdall Re: Zadanie logiczne 19.06.07, 22:49
        .. hmm .. muszę Pana zmartwić: z dokumentów zachowanych w Pradze (tam w
        przeciwieństwie do Polski nie pozwolono we wczesnych latach na niszczenie
        dokumentów czeskiej Verejnej Bezpecnosti) wynika, że istniały takie scenariusze
        a la Okragły Stół .. omuniści też nie byli idiotami - niektórzy wykazywali się
        znacznym pragatyzmem i potrafili tworzyć scenariusze ratunkowe ..
        co do Wałęsy, nie zgadzam się w pełni z jasfinksem .. to człowiek skonfliktowany
        mocna oz ludźmi Sierpnia, a osobiste urazy przenosił bezpośrednio na ww
        postępowanie ..
        • emerytw Re: Zadanie logiczne 20.06.07, 08:52
          heymdall napisał:

> .. hmm .. muszę Pana zmartwić: z dokumentów zachowanych w Pradze (tam w
          > przeciwieństwie do Polski nie pozwolono we wczesnych latach na niszczenie
          > dokumentów czeskiej Verejnej Bezpecnosti) wynika, że istniały takie
          scenariusze
          > a la Okragły Stół .. omuniści też nie byli idiotami - niektórzy wykazywali się
          > znacznym pragatyzmem i potrafili tworzyć scenariusze ratunkowe ..
          > co do Wałęsy, nie zgadzam się w pełni z jasfinksem .. to człowiek
          skonfliktowan
          > y
          > mocna oz ludźmi Sierpnia, a osobiste urazy przenosił bezpośrednio na ww
          > postępowanie ..

Dzięki za tę informację, zgadzam się z Pańskim tokiem myślenia w obydwu
          kwestiach.
          A tak na marginesie, śledzę Pańskie liczne posty w wielu wątkach. Wg mojej
          oceny, jest Pan doskonałym interlokutorem "wojującym" argumentami, z którymi
          czasami się nie zgadzam. Nie przeszkadza mi to jednak w posiadaniu powyższej
          opinii. Cenie sobie Pański styl. Moim skromnym zdaniem należy Pan do
          nielicznych na tym Forum, z którym "warto rozmawiać". Proszę mi wybaczyć, tę
          osobistą "wycieczkę". Pozdrawiam.
          • jasfinks Re: Zadanie logiczne 20.06.07, 17:35
            No więc w dalszym ciągu nikt nie odpowiedział na dwa moje proste przecież pytania:
            1.Dlaczego agent o pseudonimie"Bolek" nie napisał ANI JEDNEGO donosu na Lecha
            Wałęsę? i
            2.Dlaczego Lech Wałęsa przez cały czas swojej prezydentury nie odznaczył ANI
            JEDNEGO stoczniowca spośród bohaterów SIERPNIA 80?

Czy ktoś jest w stanie znależć logiczne uzasadnienie dla takiego postępowania
            agenta Bolka(pytanie 1) i Lecha Wałęsy(pytanie 2)?
            Pytania te postawiłem ponieważ temat jest na czasie, a uderzającej
            nielogiczności zachowań nie da się, w obu tych przypadkach, niezauważyć!

Nielogicznie zachowuje się też niestety tu na forum Pan "emerytw"...Zamiast
            próbować odpowiedzieć na postawione pytania pisze o wszystkim tylko nie o treści
            i sensie pytań...Panie emerytwie, czy może lepiej: Panie o pseudonimie
            "emerytw"!Mnie zupełnie nie interesuje Pana opinia o mnie czy też o heymdallu
            czy o kimkolwiek innym! Zupełnie mnie też nie obchodzą Pana odczucia i uwagi
            które nie mają związku z postawionymi tu przeze mnie pytaniami...Czy to jest już
            dla Pana jasne, czy też w dalszym ciągu będzie Pan górnolotnie perorował o
            wszystkim i o niczym? ...; )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka