Dodaj do ulubionych

Elektryczne lecz tanie

18.06.13, 07:38
Coraz częściej słychać głosy o elektrycznych systemach grzewczych z niskim zapotrzebowaniem na energię. Mowa o wszelkich panelach i foliach na podczerwień. To w połączeniu z domem pasywnym daje nowe, tanie i efektywne instalacje bez składu opału i komina. Tego typu urządzenia w zasadzie nie wymagają serwisowania, poza wymianą baterii podtrzymującej ustawienia w regulatorze. Czy ktoś z Was zna interesujące blogi, gdzie można o tym poczytać?
Obserwuj wątek
    • polokaktus Re: Elektryczne lecz tanie 19.06.13, 07:34
      W zalewie chińszczyzny długo szukałem tych paneli podczerwieni www.drono.pl/panelowe/ ale dwa sezony przepracowały bez problemów. Czekamy na trzeci...
      • properone Re: Elektryczne lecz tanie 08.03.16, 16:34
        no i jak to wychodzi finansowo w sezonie grzewczym i za jaką powierzchnię domu?
        • krzychup8 Re: Elektryczne lecz tanie 31.08.18, 10:09
          Podrzuć to info, bo nie przekonują mnie te panele na podczerwień.
    • radosna2012 Re: Elektryczne lecz tanie 30.05.16, 13:58
      To prawda, pojawia się wiele rozwiązań pozwalających nam wygodniej i oszczędniej żyć. Sama używam różnych źródeł Energi do ogrzewania lub chłodzenia mojego domu. bez wątpienia najprzyjemniejszy pozostanie kominek, ale wygodniejsza formą ogrzewania są bez wątpienia piece akumulacyjne. Można je ładować w drugiej/tańszej taryfie, a potem oddają ciepło przez długi czas w w sposób jak najbardziej wydajny. polecam do poczytania poradnik na stronce:pieceakumulacyjne-stiebeleltron.pl/poradnik-elektrycznego-ogrzewania-akumulacyjnego---jak-dobrac-i-jaki-kupic-piec-akumulacyjny Miłej lektury
    • properone Re: Elektryczne lecz tanie 06.06.16, 16:37
      co do zapotrzebowania w energię to tutaj bardzo żywym temate stają się przydomowe elektrownie, panele fotowoltaiczne. kwestia szczególnie dobra w połączeniu z pompą ciepła, którą uważam za lepsze rozwiązanie niż podczerwień
      • krzychup8 Re: Elektryczne lecz tanie 31.08.18, 10:10
        tak, tak, tak - pompa ciepła i panele fotowoltaiczne, szczególnie, że teraz rynek zdominowały monokryształy. To dobra inwestycja!
    • radek.bon Re: Elektryczne lecz tanie 16.06.16, 14:42
      Bloga nie znalazłam, ale z doświadczenia (przez 3 sezony grzeję się Infrapanelami ) mogę wyrazić swoją pozytywną opinię o ogrzewaniu na podczerwień. Mimo dużej kubatury (wysokość pomieszczeń 3,2m) panele radzą sobie doskonale z utrzymywaniem ciepła w mieszkaniu, jest czysto i cicho. Polecam gorąco!
      • properone Re: Elektryczne lecz tanie 20.06.16, 16:37
        ok a koszt? jak w porównaniu z pompą ciepła to wygląda? dajmy na to dom 200m2?
    • radosna2012 Re: Elektryczne lecz tanie 14.07.16, 09:16
      W temacie elektrycznego taniego ogrzewania, można rozważyć również zastosowanie paneli grzejnych na podczerwień. Są idealne do niewielkich pomieszczeń, np. pomieszczenia biurowe, najlepiej w budynkach dobrze ocieplonych. koszt zakupu i eksploatacji jest umiarkowany,. łatwy montaż i estetyczny wygląd to dodatkowe plusy. większość posiada regulator temperatury lub nawet programator tygodniowy. Są też rozwiązania służące do ogrzewania wielkich powierzchni typu kościoły, dzięki zastosowaniu właśnie elektrycznych promienników na podczerwień.
    • tolotolo128 Re: Elektryczne lecz tanie 08.08.16, 10:34
      A ja szukam fotowoltaiki i pomp ciepła i znalazłem kilka ciekawych informacji, bez producentów i doradzania.... Można sobie fajnie wyrobić pogląd na pewne rzeczy...
      np fotowoltaika: TUTAJ

Może komuś się przyda...
      • krzychup8 Re: Elektryczne lecz tanie 31.08.18, 10:12
        GlobEnergia ma czasem pokręcone i naciągane dane, szczególnie o firmach, których nie lubi. Uwazałbym więc i weryfikował dane dodatkowo. :) Ale racja, dobrze najpierw zorientować się w temacie - potem tak i czy siak z jakąś firma musisz ustalić szczególy techniczne instalacji.
    • olsenka90 Re: Elektryczne lecz tanie 26.08.16, 15:45
      ja rowniez slyszalam, ze niestety to takie "tanie elektryczne" ogrzewanie jest niestety nie efektywne i nie da tyle ciepła co powiedzmy konwencjonalne opcje, ale jest to zasłyszane a nie poparte dowodami, także tak tylko...
      • properone Re: Elektryczne lecz tanie 30.09.16, 16:18
        tanie elektryczne może być faktem jeśli zainwestujemy w fotowoltaikę, aczkolwiek co racja, to racja - typowo elektryczne ogrzewanie nie będzie tak efektywne jak np pompa ciepła
    • radosna2012 Re: Elektryczne lecz tanie 20.09.16, 16:42
      Powracając do tematu, należało by zadać pytanie. Elektryczne czy tanie? Znam wiele osób w mieście które mogą liczyć tylko na energie elektryczna do ogrzania własnego mieszkania. Z założenia nie możemy liczyć,że w naszym klimacie ogrzejmy się bez wydawania "fortuny", ale można to z robić z głową i zainwestować w systemy grzewcze, które na przełomie czasu pozwolą zauważyć "ekonomiczność" wyboru kominka, pieca czy promiennika na podczerwień. Ładny kominek elektryczny lub wspomniany promiennik mogą być dodatkiem do podstawowego ogrzewania, jakim dla mnie będą zawsze piece akumulacyjne, dynamiczne. Jak ten [/url]www.facebook.com/grzejemy/photos/a.365922930281137.1073741830.365427233664040/608651649341596/?type=3&theater[/url]
      • enerbau Re: Elektryczne lecz tanie 22.08.18, 14:49
        Piece akumulacyjne nie są tanie w eksploatacji. Najtaniej ogrzewa się podczerwienią.
    • atlantic_grzejniki Re: Elektryczne lecz tanie 03.10.16, 15:50
      Do 45% energii można zaoszczędzić, gdy grzejnikami elektrycznymi, zarządzamy za pomocą systemu Cozytouch, który w tym roku wprowadziliśmy do oferty. Zdalne zarządzanie pracą grzejnika umożliwia aplikacja mobilna, wraz z centralką działającą drogą radiową. Za pomocą telefonu możemy więc, z dowolnego miejsca, wyświetlać zużycie energii czy kwotę zaoszczędzoną na ogrzewaniu.

www.atlantic-polska.pl/automatyka-sterujaca/cozytouch/
    • iskawaw Re: Elektryczne lecz tanie 01.12.16, 21:48
      Na naszej stronie znajdują się informacje, które mogą być pomocne sklep.enerzon.pl/content/category/3-ogrzewanie-podczerwienia-wstep.
      Mozna się dowiedzieć na czym polega ogrzewanie podczerwienią, o jego rodzajach, zastosowaniu oraz doborze mocy.
      Zajmujemy się również sprzedażą grzejników elektrycznych "tradycyjnych" jednak energooszczędnych. Chętnie pomożemy w doborze odpowiedniej technologii.
      • krzychup8 Re: Elektryczne lecz tanie 22.10.18, 15:00
        Z pompą ciepła też?
    • robzap Re: Elektryczne lecz tanie 22.11.20, 10:53
      Zobacz remont.biz.pl/ogrzewanie-na-podczerwien/jak-dziala-ogrzewanie-na-podczerwien-czy-jest-dobrym-rozwiazaniem-w-domu-lub-mieszkaniu/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka