Dodaj do ulubionych

Lanzarote-kilka pytan

IP: *.zone14.bethere.co.uk 13.09.10, 14:50
Kochani
Wybieram sie z mezem na Lanzarote pod koniec wrzesnia. Nie mamy wykupionego transportu z lotniska do hotelu(Playa Blanca,Sun Park). Moje pytanie jest,czy lepiej wynajac samochod na caly tydzien,czy powolac sie na transport publiczny. Chcemy troche pozwiedzac ale tez poleniuchowac. Czy oplaca sie wykupic wycieczki na miejscu czy wlasnie samochod. No i jak tam jest z parkingami? Czy trzeba placic dodatkowo czy dla gosci hotelu jest za darmo? Wszelkie info bedzie bardzo przydatne.
Z gory serdecznie dziekuje!
Obserwuj wątek
    • malgosia-beata Re: Lanzarote-kilka pytan 17.09.10, 22:55
      Hiszpański transport publiczny jest znakomicie zorganizowany. Jest bardzo dobra siatka połaczeń Costa Tequise, Arecife, Puerto del Carmen, Playa Blanca. Nie powinno byc kłopotu z autobusem z lotniska do Playa Blanca, nie mniej nie wiem o której państwo będą na miejscu, jeśli w środku nocy to moze być problem. Sa taksówki, które nie sa strasznie drogie a i odległości nie sa takie straszne. Jednakze nie korzystalismy z taksówek wiec sie nie wypowiadamy. Co do wycieczek proponowanych na miejscu, to sytuacja wyglada następująco:
      - rezydent na miejscu proponuje wycieczki, ale sa w koszmarnych cenach, dla tych niezorientowanych co to pierwszy raz.
      - jest na wyspie lokalne biuro Last Minute Travel- maja oddziały wszedzie, tam państwo zorientuja sie w ofercie. Jest naprawde szeroka, a ceny konkurencyjne.
      - jest mozliwosc z której my skorzystalismy, a wiec wypozyczenie samochodu i zwiedzanie na własna rękę. Daje to ogromne pole mozliosci, zwiedzanie tego, co panstwa interesuje, niezależność i wygodę. Sieć dróg jest bardzo dobrze oznakowana, wszedzie dostaniecie państwo mapke i w drogę! Widoki zapierajace dech w piersi. Wszedzie nie ma problemu z dogadaniem sie po angielsku. Prosze tylko nie zapomnieć zabrac polskiego prawa jazdy!
      Zycze udanego urlopu!
      • Gość: Hesiamela Re: Lanzarote-kilka pytan IP: *.220.119.35.dsl.dynamic.eranet.pl 18.09.10, 23:06
        Byłam w Playa Blanca w lipcu. Wypożyczałam samochód w Cabrera Medina. Płaciłam 100 Eur za Opla Astrę 1,7 disel na 5 dni. Paliwo na wyspie jest tańsze niż w Polsce, a odległości niewielkie więc na jednym baku można objechać całą wyspę. W wypożyczalni dostaje się mapę wyspy z zaznaczonymi wszystkimi miejscami wartymi odwiedzenia. Samochodem możesz najlepiej dojechać do cudnych plaż Papagayo (4-5 km. z Playa Blanca) do których od przystanku autobusowego jest jeszcze kawał drogi. Wycieczki organizowane przez polskie biura podróży są najdroższym rozwiązaniem i kompletnie nieopłacalnym dla osób które mają prawo jazdy i elementarny zasób słów w języku angielskim, niemieckim lub hiszpańskim. Wszystkie ciekawe miejsca są dobrze oznaczone a bilety wstępu to 8 eur od osoby. Można kupić sobie zbiorczy bilet na 5 'atrakcji' za jakąś niższą cenę. W porcie w Playa Blanca jest punkt informacji turystycznej, który oferuje wycieczki organizowane przez miejscowe biura. Dla przykładu: wycieczka po wyspie tzw. Grand tour to w polskim biurze 75 eur, w lokalnym 45 eur (z lunchem). Wycieczka na Fuerte podobnie. Samodzielnie wypożyczonym autem prom Armas dla 2 osób dorosłych + samochód kosztuje 75 eur trzeba tylko przy wypożyczaniu auta poinformować wypożyczalnię, że chce się pojechać na Fuerte. Jeśli chcecie się przeprawić bez samochodu, to w tej informacji turystycznej mieli ofertę przeprawy za 25 eur dorosły i 10 eur dziecko. Wyjazd 8 rano, powrót 18 a na miejscu czas wolny. Z autobusów korzystałam tylko podjeżdżając kilka przystanków na plażę Dorada (1,5 eur) i raz do Arecife (chyba 3,5 eur). Wielu pięknych miejsc i plaż nie zobaczyłabym nie mając samochodu, tak więc tę formę zwiedzania polecam najbardziej. Przy wyjeździe umówiłam się, że kluczyki zostawię w recepcji hotelu i sami odbiorą auto z parkingu. Poruszając się po wyspie oprócz mapy z wypożyczalni miałam kupiony w Polsce przewodnik "Wyspy kanaryjskie" i w zupełności mi to wystarczyło. Życzę udanego urlopu i ładnej pogody . :- )
        • Gość: Beata Re: Lanzarote-kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.10, 17:27
          Dokładnie tak jak pisze przedmówczyni. Samochody są tanie w wypożyczalniach, ale zarezerwuj online trochę wcześniej. My płaciliśmy ok 140 eur za 7 dni, opel astra kombi. Na miejscu trochę drożej ale nigdy nie warto brać aut przez polskich rezydentów
          Polecam cabrera medina albo cicar - to to samo. Hertz- na Fuercie kazali nam wykupic ubezpieczenia dodatkowe (na szyby i podwozie, co nigdy nie jest ubezpieczone nawet w tzw pełnym ubezpieczeniu) więc było trochę drożej. Cabrera nie robi takich numerów, ma szeroką sieć, więc można np. wypożyczyć na lotnisku, a oddać w porcie albo we centrum miasta (innego niż miasto wypożyczenia).
          Benzyna to koszt 0,8-0,9 eur za litr.
          Warto mieć auto choćby po to żeby pojechać te parę km do winnic (La Geria) czy na Papagayo czy na plaże do innnych miejscowości (ja lubiłam Playa Quemada). Auto daje niezależność. Cenowo chyba wyjdzie na to samo.
        • Gość: eric Re: Lanzarote-kilka pytan IP: *.chello.pl 20.09.10, 14:47
          witam,
          mam pytanie te 75 euro to za prom, auto i 2 os w jedną stronę? to trochę to dużo
          myślałem że to taniej będzie, chcę być po 7 dni na Lanzarore i Fuerte i zamówić już auto na lotnisko
          jak często kursują promy z Playa Blanca do Corralejo?
          pzdr
          • Gość: Hesiamela Re: Lanzarote-kilka pytan IP: *.220.116.67.dsl.dynamic.eranet.pl 20.09.10, 22:41
            75 Eur dot. biletu w obie strony, a rozkłady można znaleźć tu:
            www.navieraarmas.com/index.php?id_pagina=4&idioma=en
            Jest jeszcze prom Fred Olsen, który płynie szybciej ale jest droższy. Cen nie pamiętam.
            • Gość: Beata Re: Lanzarote-kilka pytan IP: 193.0.242.* 23.09.10, 08:56
              75 eur to 4 osoby na Fred Olsen. Bez auta, kupowane w kasie. Podróż trwa 12 minut. Promy kursują często, można zobaczyć w necie albo po prostu pojechać i czekać. W weekendy jest inny rozkład rejsów niż w tygodniu.

Naviera - może taniej, dłużej (30 minut), można wyjść na zewnętrzny pokład. Olsen - szybciutko. Rejsy promem nigdzie nie są tanie ...
    • bah77 Re: Lanzarote-kilka pytan 20.09.10, 09:10
      > czy lepiej wynajac samochod na caly tydzien,czy powolac sie na transport publiczny.

Aniu, komunikacja publiczna na Lanzarote jest b. dobra, ale ma trasy i rozkład dostosowany przede wszystkim do potrzeb tubylców a nie turystów, więc oznacza to piękne, ale wielogodzinne spacery do głównych atrakcji wyspy, którymi nie są miasta.

> Czy oplaca sie wykupic wycieczki na miejscu czy wlasnie samochod.

Lepiej oczywiście zwiedzać samemu samochodem, chyba że masz w planach np. 1 wycieczkę.

Pzdr

bah77
      • Gość: evulevu Re: Lanzarote-kilka pytan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.10, 10:05
        Oczywiście samochód, bo można dotrzeć w każdą dziurę, do której nie dojeżdża transport publiczny i przy okazji oszczędza się czas i jest się niezależnym. Jesli hotel dysponuje swoim parkingiem to jest bezpłatnie, ale z reguły nie sa one zbyt duże, spokojnie można parkować przy ulicy- gratis, w większych miastach tj. Arrecife, albo np w Puerto del Carmen są strefy płatnego parkowania, wiec trzeba zwracać uwagę, w weekendy oraz w dni powszednie w czasie sjesty ok.2-3 godz.i późnym wieczorem- gratis.
    • Gość: monika Re: Lanzarote-kilka pytan IP: *.125.c68.petrotel.pl 01.10.10, 22:21
      oczywiście że samochód(wychodzi dużo taniej). za malą micrę zapłaci sie chyba ok 50euro za dzień a spokojnie mozna jechać w cztery osoby. wykupujac wycieczki pewnei będą chcieli ok 50 euro od osoby. Paliwo tanie bo mniej niz jeden euro za litr (ok. 0.90euro). parkingi na kazdym kroku, ulice śiwetne zadnych korków i sygnalizacji świetlnych!
      Komunikacja miejska bardzo dobrze zorganizowana i tańsza ale jak wiadomo - trzeba być wszędzie o okreslonej godzinie, wiec stanowczo polecam AUTO!
      jedynym miejscem gdzie nie wjedzie sie samochodem jest Narodowy Park Timanfaya(OBOWIĄZKOWY PUNKT WYCIECZKI!) ale przy wejściu zostawia sie samochód i przesiada do autobusu wiec luz.
      • Gość: Beata Re: Lanzarote-kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 05:55
        Za małą micrę 50 euro to zdzierstwo, wystarczy przejść się i znaleźć dowolną wypożyczalnię, nigdzie nie powinno być takiej oferty! za małą micrę to może 15-20 eur max. i to z pełnym ubezpieczeniem.
        • Gość: Ann Re: Lanzarote-kilka pytan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 14:47
          Dopiero co wróciłam z Lanzarotę i polecam wypożyczalnię Autos Plus Car.
          Za małego hyundai'a i10 - ok. 14 € za dzień :)
    • gypsi temperatury wieczorem - koniec X 12.10.10, 23:05
      Przegrzebalam forum, rozmaite prognozy pogody, wiec mniej wiecej wiem czego sie spodziewac, jakie ciuchy zabrac.
      Ale podpowiedzcie jaka temperatura bedzie wieczorami, oczywiscie mniej wiecej - warto wziac cieplejszy sweter czy polar? Jakies tam dzinsy i kurtke na droge i tak sie zalozy, ale czy jeszcze o czyms pomyslec?
      • Gość: Haneczka40tka Re: temperatury wieczorem - koniec X IP: 109.243.140.* 17.10.10, 13:08
        Hej, ja byłam na Lanzarote dokładnie rok temu od 14go listopada, było cieplutko, jednego dnia nawet był upał jak w Egipcie , dobrze ponad 30 stopni, ale po tym upalnym dniu nadeszła burza i deszcz , padło mniej więcej pół dnia a potemiem się rozpogodziło. Ale generalnie w ciągu dnia bardzo ciepło, około 18tej robiło się już ciemno ale wieczory były raczej ciepłe, czasem zakładałam jakiś lekki sweterek, no chyba ,że wybierałyśmy się na spacer brzegiem morza gdzie trochę wiało to i polar się przydawał.

Jeśli jesteś zmarzluchem weź coś ciepłego do spania, bo w hotelowych pokojach za pościel masz koc i prześcieradło, więc może w nocy być chłodno i przyda się ciepła piżamka albo dres.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka