Dodaj do ulubionych

Karyntia - moja relacja

19.08.17, 09:17
W Karyntii byłam na przełomie lipca i sierpnia br., jest to południowy region Austrii i jestem zachwycona. Ciepło, słonecznie ale nie upalnie Karyntia słynie z najcieplejszych w Europie jezior o jakości wody pitnej! Są więc bardzo czyste przejrzyste o pięknym turkusowym kolorze i widokiem na Alpy wokół! Jest tam też co zwiedzać a dla dzieci to już raj Przydaje się letnia karta dzięki której niemal wszystkie atrakcje łącznie z wyciągami mamy gratis. Pobyt w Karyntii podzieliłam na dwie części, ciepłe turkusowe jeziora na południu oraz najwyższe szczyty Austrii na płn-zach regionu, czyli okolice Wysokich Taurów z najwyższym w Austrii Grossglocknerem w pobliżu. Cdn...
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Karyntia - moja relacja 19.08.17, 09:33
      Poziom cen? Zależy co, ceny benzyny niemal takie jak w Polsce, winietka tańsza niż ceny autostrad u nas, noclegi nieco droższe niż u nas, ale tańsze niż porównywalny standard w Niemczech, restauracje i ceny w sklepach nieco droższe niż w Niemczech, dlatego najlepiej wykupić pensjonat lub hotel z wyżywieniem HB (najtaniej i największy wybór na niemieckich porównywarkach ofert turystycznych) Dzięki letniej karcie rabatowej www.kaerntencard.at/en/tourist-destinations/ na miejscu wydaje się już bardzo mało, bo ta karta oznacza gratisowy wstęp niemal do wszystkich atrakcji w regionie łącznie z wyciągami na lodowce.
    • jusytka Re: Karyntia - moja relacja 19.08.17, 09:45
      https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/02/20/24/01f914701a.jpg
      • jusytka Re: Karyntia - moja relacja 19.08.17, 10:04
        Powyżej jeziorko Klopeiner See, woda latem nagrzewa się w nim nawet do 28 stopni! Poniżej cieple i krystalicznie czyste jezioro Wörthersee. Zdjęcie zrobiłam z tarasu widokowego wieży Pyramidenkogel, która sama w sobie jest dużą atrakcją. Można z niej zjechać na trzy sposoby, szklaną windą, na linie oraz na najdłuższej w Europie ślizgawce!
        • jusytka Re: Karyntia - moja relacja 19.08.17, 10:05
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ri/ij/choi/yc29kPMTAqEhfUbG4B.jpg
          • magdadd Re: Karyntia - moja relacja 23.09.17, 23:20
            Tylko przejeżdżaliśmy, niestety. Cudownie tam.
          • wislok1 Re: Karyntia - moja relacja 24.09.17, 11:19
            Cudo
    • grzalka Re: Karyntia - moja relacja 05.10.17, 09:43
      Pięknie. A ferraty w regionie fajne? Myślę o Karyntii w przyszłym sezonie, zdjęcia piękne, opis zachęcający smile
      • kot180790 Re: Karyntia - moja relacja 06.10.17, 19:44
        I tylko tyle....ja byłam w czerwcu ostatni tydzień czerwca tego roku...było rewelacyjnie...zero wyciągów, kolejek itp. jak to wszyscy Niemcy i Austriacy robiąsmile wszystkie szlaki na nogach zwiedziliśmy. Pogoda dopisała. Byliśmy w miejscowości Fusch gdzie prowadzi najpiekniejsza i najbardziej malownicza droga na Grossglocknerwink Mam nadzieje ze dodasz więcej zdjęc z wyjazdu!!
      • jusytka Re: Karyntia - moja relacja 15.10.17, 18:41
        Fajne, ale niestety nie były położone blisko siebie i dojazdy zajęły nam trochę czasu. Postaram się dodać tu trochę zdjęć w wolnej chwili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka