Dodaj do ulubionych

Estonia - strefa czasowa

20.07.06, 13:46
Witam

Wybieram się za tydzień na Litwę, Łotwę i do Estonii. Mam pytanie: jaka
strefa czasowa jest (będzie) w sierpniu w tych krajach? Czy jeżeli w Polsce
jest np 12.00 to czy w Estonii też jest 12 czy może 11.00 lub 13.00? I czy
ktoś może wie jak jest w Helsinkach?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tallinn Re: Estonia - strefa czasowa 21.07.06, 07:36
      Będąc na Litwie, na Łotwie, w Estonii i w Finlandii zegarek należy przestawić o
      godzinę do przodu w stosunku do czasu polskiego. Zatem jeśli w Polsce jest
      godzina dwunasta, to w krajach tych jest godzina trzynasta.
      • kuleczka53 Re: Estonia - strefa czasowa 21.07.06, 08:19
        Dziękuję za odpowiedź:)
        Pytanie bylo może banalne, ale jest to dla mnie istotne choćby ze względu na
        godzinę odplynięcia promu do Helsinek.
        Mam jeszcze jedno pytanie: czy przyslaną mi mailem fakturę za prom do Helsinek
        (Lindaline) mam zaplacić w banku (jakim?), w siedzibie przewoźnika, czy może w
        terminalu promowym?
        Pozdrawiam
        • tallinn Re: Estonia - strefa czasowa 22.07.06, 09:14
          Myślę, że najprościej zapłacić gotówką (lub kartą) w kasie w terminalu promowym.
          Nie spotkałem się dotąd w Estonii z odmową przyjęcia zapłaty w biurze lub w
          kasie za nadesłaną fakturę. Niemniej jednak warto na wszelki wypadek upewnić się
          drogą e-mailową w rzeczonej firmie.
          • kuleczka53 Re: Estonia - strefa czasowa 24.07.06, 08:06
            Zapytam jeszcze o jedną rzecz.
            Gdzie najlepiej zostawić samochód podczas jednodniowej wyprawy do Helsinek?
            Wiem, że można to zrobić na parkingu przy przystani, czy jest on platny? Czy
            może np przy polskiej ambasadzie na Parnu mnt? Czy może najlepiej przy hostelu
            gdzie będziemy mieszkać (Merevaik) Aha, czy ten hostel jest w porządku?
            Sorry, jeszcze 1 pytanie: gdzie w okolicach Tallina jest ladna piaszczysta
            plaża - czytalem o miejscowości Kloogaranna, może tam czy gdzieś w pobliżu?

Dziękuję i pozdrawiam
            • tallinn Re: Merevaik 27.07.06, 09:10
              Sądząc po wyglądzie budynku z zewnątrz i okolicy ceny pokoi są adekwatne do tego
              miejsca.
              www.hostelmerevaik.ee/
            • tallinn Re: Plaże 27.07.06, 09:15
              W samym Tallinnie są dwie plaże nadmorskie: Stroomi rand oraz Pirita rand, a
              także jedna nad jeziorem Harku. Polecam plażę w Lohusalu - 37 kilometrów na
              zachód (w kierunku na Paldiski) od centrum Tallinna.
            • tallinn Re: Parkowanie 27.07.06, 09:31
              Zdaje się, że parkowanie przy samym terminalu LindaLine jest płatne. Często
              widzi się samochody zaparkowane za stacją paliw Statoil przy Linnahall, gdzie
              parkowanie jest bezpłatne. Parkowanie przy polskiej ambasadzie nie jest dobrym
              pomysłem, choćby z tego powodu, że trudno znaleźć tam wolne miejsca i oczywiście
              parkowanie jest płatne.
              Plan centrum miasta ze strefami płatnego parkowania można znaleźć na poniższej
              stronie
              www.liiklus.ee/1062
              • kuleczka53 Re: Parkowanie 28.07.06, 09:32
                Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
                Wyjeżdzam już dziś
                Pozdrawiam
              • tallinn Nowa strefa płatnego parkowania w Tallinnie 08.04.07, 18:42
                Od tygodnia, czyli od 1. kwietnia 2007 roku obowiązuje nowa (znacznie
                powiększona w stosunku do poprzedniej) strefa płatnego parkowania w śródmieściu
                Tallinna (Kesklinn). Opłata wynosi 12 koron estońskich za godzinę.
                Plan centrum miasta z uaktualnionymi strefami płatnego parkowania można znaleźć
                tu:
                www.tallinn.ee/est/g2612s29791
              • tallinn Nowa strefa płatnego parkowania w Tartu 10.05.07, 07:13
                Od 23. kwietnia 2007 roku obowiązuje nowa strefa - C - płatnego parkowania w
                śródmieściu Tartu. Opłata wynosi 5 koron estońskich za godzinę. Pierwsza godzina
                parkowania jest bezpłatna.
                www.tartu.ee/?menu_id=6&page_id=118

Plan centrum miasta z uaktualnionymi strefami płatnego parkowania można znaleźć
                tu:
                www.tartu.ee/data/Tartu_tasuline_parkimisala_2007uus.pdf
                • j1850ej.reszke Re: Nowa strefa płatnego parkowania w Tartu 07.05.08, 02:01
                  Tyle świetnych informacji - szkoda,żeby poznikały.
                  Też na krótko jadę w tym kierunku,ale tylko na nasze płn.kresy. Estonia i jej
                  bliżsi nam sąsiedzi muszą trochę poczekać na mnie,albo raczej ja na nie. Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka