Gość: tawaannaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 15:48 w sprawie bezrobocia absolwentów? hm.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysterious1988 Re: co rząd robi? 10.11.09, 17:01 wlasnie wprowadza nowa ustawe dzieki, ktorej znikna najslabsze uczelnie (przewiduje sie, ze zostanie zlikwidowanych okolo 200 prywatnych uczelni). Spowoduje to mniej magistrow na rynku pracy, a tym samym mniejsze bezrobocie :) Ja jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: co rząd robi? 11.11.09, 08:37 a co z bezrobociem tysięcy absolwentów państwowych uczelni? to one generują masy bezrobotnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: co rząd robi? IP: *.proxnet.pl 10.11.09, 17:18 Nie jestem zwolennikiem PO,nie lubię ich,ale co ma zrobić rząd? Żyjemy w gospodarce opartej na wolnym rynku.Jest popyt,jest podaż. Jest popyt na ludzi po np automatyce to znajdują pracę łatwiej. Trzeba wiedzieć jak się "sprzedać". Moim zdaniem rząd to jedynie może ograniczyć liczbę miejsc na niektórych kierunkach uczelni państwowych.Albo wystosować kilka pisemek do największych gazet i telewizji o tym,żeby kandydaci szli na inne kierunki, niż te po których jest bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: co rząd robi? IP: *.ghnet.pl 10.11.09, 19:13 Co ma robić rząd? Hmm... Rządzić? By żyło się lepiej? To właśnie o tę gospodarkę rząd powinien dbać, by młodzi ludzie mieli szanse na pracę! Oczywiście, po jednych kierunkach gorszą, po innych lepszą, ale jeśli w kraju nic się nie buduje, w nic nie inwestuje, zamyka się szkoły i zbiera dzieciaki w szkołach- molochach, to nie jest wina absolwentów. To wina rządzących. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: co rząd robi? 10.11.09, 18:16 Chciałam tylko "na wszelki wypadek" zaznaczyć, że nie mam z powyższym postem nic wspólnego. Co zresztą każdy, kto kojarzy moje posty, pewnie wie :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nov Re: co rząd robi? IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 10.11.09, 19:47 a co rząd może zrobić? udzie kształcą się w kierunkach, głównie humanistycznych, po których nie ma pracy. a tak poza tym to chyba nie ma kraju, w którym wszyscy absolwenci studiów humanistycznych mają pracę, bo wszędzie jest ich nadmiar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: co rząd robi? IP: *.ghnet.pl 11.11.09, 13:10 Co wy się czepiacie tych humanistycznych? Pracy nie ma dla wielu specjalistów, naukowców, bo skoro "zagraniczny inwestor" to często nowa Biedronka...Bezrobocie to jest problem, zwłaszcza wśród młodych i rząd powinien coś z tym zacząć robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tawananaa Re: co rząd robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 15:18 właśnie tylko co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: co rząd robi? IP: 195.205.171.* 13.11.09, 18:20 1. obnizyc podatki bo sa za wysokie w stosunku do rozwoju gospodarczego kraju 2. zreformowac szkolnictwo. gimnazja rodza patologie a licea humanistow 3. inwestowac w przemysl tworzac wiecej specjalnych stref 4. zlikwidowac wiele druczkow w urzedach 5. cztery panie w pokoiku takiego urzedu np skarbowego tez nie sa potrzebne aby wydac mi jeden druczek ktory i tak sam musze wypelnic 6. to chyba najwazniejsze. rzad musi podac sie do dymisji:) tylko na kogo tu glosowac? ja do wyborow nie pojde:/ co do tego ze ludzie nie moga pracy znalezc to nie ma sie czemu dziwic. 80% jak nie wiecej skonczylo studia humanistyczne. ilu potrzebnych jest nam socjologow psychologow filologow czy zarzadzaczy? chcemy kapitalizm to jest kapitalizm. rzad nie ma wiele wspolnego z bezrobociem wsrod absolwentow. praca jest dla najlepszych a nawet i jak inzynier du*a to i roboty dobrej nie dostanie. teraz to nawet tak jest ze trzeba miec znajomosci :/ aha no i walczyc z korupcja i nepotyzmem! tylko ze co taki donek zrobi waldkowi:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: co rząd robi? IP: 94.75.94.* 13.11.09, 22:47 > 1. obnizyc podatki bo sa za wysokie w stosunku do rozwoju > gospodarczego kraju Z tego wynika iż proponujesz obniżenie emerytur, obniżenie wydatków na edukację i obniżenie pensji administracji, zaprzestanie dotacji do zniżek studenckich PKP.... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: co rząd robi? 14.11.09, 00:33 Gość portalu: Ania napisał(a): > > 1. obnizyc podatki bo sa za wysokie w stosunku do rozwoju > > gospodarczego kraju > > Z tego wynika iż proponujesz obniżenie emerytur, obniżenie wydatków > na edukację i obniżenie pensji administracji, zaprzestanie dotacji > do zniżek studenckich PKP.... pl.wikipedia.org/wiki/Krzywa_Laffera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: co rząd robi? IP: 195.205.171.* 14.11.09, 10:27 to wlasnie mialem na mysli piszac ten punkt:) dzieki krzysztofsf:) koszty administracji trzeba ciac! ludzie musza sie nauczyc ze sami sa odpowiedzialni za samych siebie. to jest wlsnie cala ta spuscizna komunizmu. wszyscy mysla ze panstwo za nich cos zrobi ze da znizke na PKP i takie tam. a powiedz mi, czy jesli bedziesz wiecej zarabiala bo nie bedziesz musiala placic tak wysokich podatkow to nie bedzie ci stac na kupienie sobie calego biletu kolejowego? emerytur nie chce ciac. emerytom sie juz to po prostu nalezy ale napewno zaastanowilbym sie nad zarobkami szefow spolek skarbu panstwa poslow i calej tej administracji ktora jest naprawde zbedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milego dnia:) Re: co rząd robi? IP: *.acx.pl 14.11.09, 11:03 dorzucilbym jeszcze grupy spoleczne ktora ciagna gruba kase na podstawie przywilejow emerytalnych. Nie dosc,ze emerytury wysokie (mundurowka, gornicy itp) to jeszcze zatrudniaja sie pozniej (bo sa wczesnymi emerytami ~40 pare lat na karku) i zabieraja miejsca pracy. Wszedzie gdzie sa zwiazki zawodowe jest bajzel. A kto za to placi? Pan placi, pani placi.. i pani tez!;-) P.S. Ciekawe kto bedzie placil skladki na nasze emerytury? Pokolenie lat 90tych czyli niz demograficzny?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajkokurze Re: co rząd robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.09, 11:22 Hm, zwolnienie tych 4 rzeczywiście zbędnych Pań nie zmniejszy bezrobocia, choć jest racjonalne. A jeśli chodzi o zbsolwentów to rząd naprawdę powinien przeanalziować rynek pracy i nie dofinansowywać uczelniom kierunków po których jest najwieksze bezrobocie. Skoro jest limit przyjęc na studia medyczne, to dlaczego do licha nie ma na inne "bezpłatne" kierunki? Ile sensownych posad może być dla rzesz socjologów, politologów, administratywistów, specjalistów od zarządzenia itp? W żadnym kraju nie ma dla nich wielu miejsc pracy. Zaznaczam, że zdaję sobie sprawę, że jednostki wybitne i b. dobre po tych kierunkach pracę znajda bez problemu. Jednak znakomita większość to przeciętni (sama się do nich zaliczam, niestety). I to oni potem mają problemy wynikające z braku pasji, często rzetelnej wiedzy i pomysłu na życie. Odpowiedz Link Zgłoś